Ο ΠΑΟΚ φέρεται να βρίσκεται κοντά στην πρόσληψη του έβδομου τεχνικού του διευθυντή τα τελευταία επτά χρόνια. Ένα νούμερο εξωφρενικά μεγάλο για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και τις επιταγές του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Δε χρειάζεται πολύ μυαλό, ούτε καμιά φοβερή γνώση του επαγγελματικού αθλητισμού, για να καταλάβει κανείς πως όταν δεν υπάρχουν σταθερές στις κομβικές θέσεις μιας ομάδας, είναι σχεδόν αδύνατον να μιλάμε για όραμα, προγραμματισμό και μακρόπνοους στόχους.
Γεωργιάδης Βρύζας, Τσιστιακόφ, Άρνεσεν, Μίχελ και Μπράνκο έκαναν ό,τι μπόρεσαν ή ό,τι πρόλαβαν, και πλέον αναμένουμε ακόμα έναν διάδοχο. Έχοντας φαβορί για το πόστο τον Γερμανό Όλαφ Ρέμπε, ο ΠΑΟΚ δείχνει ότι κινήθηκε σε πανομοιότυπα μονοπάτια. Τεχνοκράτες με μικρή ή μεγαλύτερη εμπειρία, που είχαν επαφή με την αγορά αλλά όχι με την ιδιοσυγκρασία του Δικεφάλου και της Ελλάδας.
Συνήθως λέγεται ότι μια ομάδα δίνει τα κλειδιά στον τεχνικό διευθυντή και περιμένει να δει τα αποτελέσματα. Στον ΠΑΟΚ του Σαββίδη, αυτό δεν ίσχυσε ποτέ. Συγκεκριμένο μπάτζετ δεν ορίζεται, κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά.
Συνήθως λέγεται επίσης ότι μια ομάδα θέλει τον τεχνοκράτη, για να δουλέψει όμως σε ένα τεχνοκρατικό περιβάλλον. Λειτουργούν έτσι τα πράγματα στην Τούμπα; Πόσες πιθανότητες επιτυχίας θα έχει ο κάθε Ρέμπε που θα έρθει στο άγνωστο και με -περισσότερο από το συνηθισμένο- περιορισμένες αρμοδιότητες; Πάντα όλα περνούν από την οικογένεια Σαββίδη. Με αυτό τον τρόπο ήρθαν όλες οι επιτυχίες, με αυτόν και οι αποτυχίες αυτής της επταετίας.
Σύμφωνα με το νέο πλάνο της ΠΑΕ, όπως αυτό δημοσιοποιήθηκε επίσημα, υπεύθυνος για το ρόστερ και τις μεταγραφές θα είναι ο προπονητής, έχοντας την συμβολή του τεχνικού διευθυντή, και όλα αυτά υπό την επίβλεψη του Γιώργου Σαββίδη. Πόσα περιθώρια ελιγμών, πόσον αέρα κινήσεων θα έχει ο κάθε Ρέμπε; Αλήθεια, πόσο κομβική είναι όντως μια τέτοιου είδους πρόσληψη, όταν όλος ο οργανισμός λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο;
Μια -έστω αιρετική- άποψη που έχω καταθέσει και στο παρελθόν είναι πως η ιδανική λύση για τον ρόλο του αθλητικού διευθυντή είναι ο ίδιος ο Γιώργος Σαββίδης. Ένας αθλητικός διευθυντής με την πλήρη και αυθεντική έννοια του όρου. Με όλες τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που συνοδεύουν αυτή τη θέση.
Εξηγούμαι. Ο Γιώργης Σαββίδης έχει την πιο εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη εικόνα για την ομάδα από οποιονδήποτε άλλον . Ασχολείται -έτσι κι αλλιώς- καθημερινά με το ποδοσφαιρικό τμήμα, έχει σχέσεις με όλους τους παίκτες, το τεχνικό επιτελείο, τα γραφεία. Εκτός από την ανδρική ομάδα, έχει άποψη και πληροφόρηση για τις ακαδημίες -όλων των ηλικιών- του Δικεφάλου. Επικοινωνεί με τους πάντες, ξέρει τι γίνεται, παρακολουθεί τα πάντα. Ακόμα και από απόσταση.
Γνωρίζει και κατανοεί απόλυτα τι είναι ΠΑΟΚ, τι είναι ελληνικό πρωτάθλημα και ελληνικό ποδόσφαιρο, πώς λειτουργούν οι αντίπαλοι και τι ιδιαιτερότητες έχουν.
Παρακολουθεί την ποδοσφαιρική αγορά, μαθαίνει -με τον καιρό- πώς αυτή κινείται και λειτουργεί, εξετάζει ο ίδιος πιθανούς μεταγραφικούς στόχους, μιλάει τις απαιτούμενες ξένες γλώσσες, μιλάει με παίκτες και μάνατζερ.
Έχει άμεση πρόσβαση με την ιδιοκτησία, αφού αυτή είναι και ο ίδιος! Οποιαδήποτε οικονομική ασυνεννοησία, οποιαδήποτε χρηματική εκκρεμότητα, οποιοδήποτε ερωτηματικό λύνονται με ένα απλό τηλεφώνημα και μια συνομιλία με τον Ιβάν. Δεν υπάρχουν μεσάζοντες, δεν υπάρχουν emails, δεν υπάρχουν τηλεδιασκέψεις.
Βρείτε μου λοιπόν έναν που να διαθέτει όλα τα παραπάνω, εξαιρουμένης προφανώς της εμπειρίας λόγω ηλικίας. Αν θα κάνει λάθη στις επιλογές του; Βρείτε μου κάποιον από τους προηγούμενους Τ.Δ. που είχε κάνει λιγότερα από 10!
Κοντολογίς, ο μοναδικός που μπορεί να πάρει πάνω του ολόκληρο το αθλητικό τμήμα του ΠΑΟΚ, έτσι όπως λειτουργεί ο ΠΑΟΚ, είναι αυτός. Το αν είναι ασυνήθιστο, αιρετικό, το αν θέλει, το αν μπορεί, είναι άλλες κουβέντες…
Facebook Page: Θόδωρος Χαστάς
Twitter: Thodoros Hastas
Instagram: theohastas