Νέος τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ είναι ο Όλαφ Ρέμπε, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Μάριο Μπράνκο στην εν λόγω θέση.
Λίγα πράγματα γι’αυτόν:
1. Γεννήθηκε την Πρωτομαγιά του 1978 στην πόλη Βάιμπλιγκεν και στην παιδική του ηλικία άλλαξε πολλές πόλεις και σπίτια (Λίνενμπουργκ Χιτ, Αμβούργο). Στην πραγματικότητα δεν έγινε ποτέ ποδοσφαιριστής όσο κι αν το ήθελε. Ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο (ρήξη πρόσθιου χιαστού) σε ηλικία 20 ετών, τον ώθησε να εγκαταλείψει μία και καλή την μπάλα, να βγάλει τα εξάταπα και να ασχοληθεί με το άθλημα από άλλα πόστα. Έτσι κι αλλιώς δεν υπήρξε ποτέ ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος μέσος, ταβάνι του ήταν η 7η κατηγορία, έπαιξε δηλαδή σε εντελώς ερασιτεχνικό επίπεδο.
2. Έδειξε από νωρίς το οργανωτικό το ταλέντο, αφού από πολύ μικρή ηλικία και για 13 ολόκληρα χρόνια ήταν (αμισθί) αθλητικός διευθυντής στην ερασιτεχνική TSV Auetal, κάτι που έκανε για να μάθει τα μυστικά της δουλειάς. Κατάφερε μάλιστα να μπει στα «σαλόνια» της Bundesliga, αφού κατάφερνε να κλείνει επί σειρά ετών φιλικές αναμετρήσεις με το Αννόβερο, κάτι που του επέτρεψε να ανοίξει για πρώτη φορά τον κύκλο των επαφών του.
3. Έχει πτυχίο στον τομέα του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας και έκανε την πρακτική του εξάσκηση στην Μπορούσια Ντόρτμουντ. Εκπαιδεύτηκε για αρκετό καιρό, ζώντας από κοντά το οργανωτικό μοντέλο της Άρσεναλ και της Σέλτικ σε Λονδίνο και Γλασκόβη αντίστοιχα, ενώ η πρώτη του σοβαρή δουλειά ως υπάλληλος ήταν σε μία εταιρία (Werner Köster) που φροντίζει την επικοινωνιακή εικόνα διάσημων Γερμανών αθλητών, ανάμεσα στους οποίους η διάσημη κολυμβήτρια Φρανσίσκα Φαν Άλμσικ.
4. Την πρώτη του σοβαρή δουλειά στον χώρο του ποδοσφαίρου την πήρε το 2004 στην Βέρντερ Βρέμης. Ήταν απλώς ένας ακόμα διεκπεραιωτικός υπάλληλος στο 30μελές οργανόγραμμα της γερμανικής ομάδας. Σταδιακά όμως άρχισε να ανεβαίνει σκαλοπάτια στην ιεραρχία και να κερδίζει πόντους. Άρχισε να εκπροσωπεί τον σύλλογο σε ευρωπαϊκές κληρώσεις, ενώ ήταν αυτός που οργάνωνε στελεχιακά τουρνουά ποδοσφαίρου με την Μπαρτσελόνα και την Τσέλσι. Κέρδισε την συμπάθεια των παλιών του συλλόγου, όπως ο Περ Μέρτεζακερ και ο Κλέμεντς Φριτς, ενώ ο Κλάους Άλοφς άρχισε να τον προορίζει ως διάδοχο του. Στα 10 χρόνια που έμεινε στην Βρέμη ασχολήθηκε ως διευθυντής μάνατζμεντ, έχοντας στην ατζέντα του αρμοδιότητες όπως την ανάπτυξη του επιχειρηματικού μοντέλου σε διεθνές επίπεδο, τις χορηγίες και την εταιρική ανάπτυξη του συλλόγου που όταν έφυγε έφτασε να αριθμεί 200 υπαλλήλους.
5. Το 2006 συνεργάστηκε με την οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Γερμανία, έχοντας τον ρόλο του «Entertainment Manager» στο Ολυμπιακό Στάδιο της Λειψίας. Με άλλα λόγια ήταν υπεύθυνος όλων των εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα στο συγκεκριμένο venue κατά την διάρκεια της διοργάνωσης. Ήταν τόσο πετυχημένη η θητεία του που δύο χρόνια αργότερα, είχε ακριβώς τον ίδιο ρόλο στο Euro 2008 που συνδιοργάνωσαν Ελβετία και Αυστρία, έχοντας ως χώρο ευθύνης στο γήπεδο «Ζανκτ Γιάκομπ» της Βασιλείας.
6. Το 2009 οραματίστηκε και διοργάνωσε το VW-Supercup, έναν αγώνα ανάμεσα στην τότε πρωταθλήτρια Βόλφσμπουργκ και την τότε κυπελλούχο Βέρντερ Βρέμης, ομάδες που αμφότερες είχαν έντονη χορηγική συνεργασία με την αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen. Ήταν η πρώτη του επαφή με την μετέπειτα ομάδα του, την οποία άρχισε να παρακολουθεί στενά και να εντυπωσιάζεται από τον επαγγελματισμό και την οργάνωση της.
7. Για πρώτη φορά άρχισε να έχει ουσιαστική εμπλοκή με το ποδοσφαιρικό κομμάτι τον Ιανουάριο του 2013. Αφού πρώτα απέρριψε πολλές προτάσεις γερμανικών ομάδων που τον ήθελαν για οργανωτικό πόστο, ακολούθησε τον μέντορα του Κλάους Άλοφς στην Βόλφσμπουργκ, όπου έγινε το δεξί του χέρι ως αθλητικός μάνατζερ με στόχευση στις ομάδες νέων, αλλά και το scouting του συλλόγου. Η ενεργή εμπλοκή του στην μεταγραφή του Μάριο Γκόμες (μεταγραφή που είχε χαλάσει) ήταν αυτή που έδειξε σε όλους ότι είναι θέμα χρόνου να διαδεχθεί τον Κλάους Άλοφς σε αυτό το πόστο.
8. Τον Δεκέμβριο του 2016 διαδέχθηκε τον μέντορα του Κλάους Άλοφς και έγινε τεχνικός διευθυντής της Βόλφσμπουργκ, θέση που διατήρησε μέχρι τον Απρίλιο του 2018. Η πρόσληψη του ήταν μία αληθινή επανάσταση, αφού σε ηλικία 38 ετών έγινε ο δεύτερος πιο νεαρός τεχνικός διευθυντής σε σύλλογο της Bundesliga μετά τον Αλεξάντερ Ρόσεν της Χόφενχαϊμ.
9. Γνωρίζεται πολύ καλά με τον Αντελίνο Βιεϊρίνια και ο Πορτογάλος έχει αρκετά καλή άποψη για αυτόν. Μπορεί να μην αποτέλεσε δική του μεταγραφή (ή του Άλοφς), ωστόσο ο Ρέμπε για 4 χρόνια συνεργάστηκε από κοντά με τον αρχηγό του ΠΑΟΚ και μάλιστα αυτός ήταν ο άνθρωπος που υπέγραψε το deal, το οποίο τον έστειλε ξανά πίσω στην Τούμπα. Μάλιστα το γκολ του Αντρέ στο μπαράζ παραμονής με την Μπραουνσβάιγκ (0-1 στις 29 Μαΐου του 2017) είχε σώσει την κατηγορία για την ομάδα της Κάτω Σαξωνίας και μαζί την δουλειά του Ρέμπε.
10. Τον Ιανουάριο του 2017 -υπηρεσιακός ακόμα στην δουλειά του τεχνικού διευθυντή- ορμάει με τα μπούνια και κερδίζει την μονιμοποίηση του στο πόστο αυτό στην Βόλφσμπουργκ και μαζί τον σεβασμό. Επεκτείνει άμεσα τα συμβόλαια των πιο ταλαντούχων παικτών (Πολ Σεγκίν, Ρόμπιν Κνόχε, Τζιανλούκα και Ντάβιντ Ίτερ), πουλάει για 40 εκατομμύρια ευρώ τον Γιούλιαν Ντράξλερ στην Παρί Σεν Ζερμέν και φέρνει τρεις περιζήτητους ενδεκαδάτους παίκτες από την διεθνή αγορά: τον Ρίσεντλι Μπαζούρ (Άγιαξ), τον Γιουνούς Μάλι (Μάιντς) και τον Πολ-Ζορζ Ντεπ (Ρεν) και του μένουν και 7 εκατομμύρια. Τα αφεντικά της Βόλφσμπουργκ τρίβουν τα χέρια τους με τα πρώτα δείγματα γραφής, ενώ το Kicker και η Bild γράφουν το Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς για διερευνητικό ενδιαφέρον από Τότεναμ και Μάντσεστερ Σίτι για τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο Γερμανό τεχνικό διευθυντή.
Διαβάστε όλο το άρθρο του Σωτήρη Μήλιου ΕΔΩ.