Για τον θάνατο του Γιάννη Πολίτη αλλά και για την ανακοίνωση του Άρη για τον Γιόσιπ Μίσιτς, μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κώστας Ζέρβας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκη.
Αναλυτικά τα όσα ανέφερε:
Αρχικά ανέφερε με αφορμή τον θάνατο του Γιάννη Πολίτη: «Τον είχα προλάβει, ήταν ο σύνδεσμος της γενιάς του Σταυρόπουλου και του Φασούλα και της μεγάλης ομάδας που δημιουργήθηκε μετέπειτα. Εκείνο που μας έμεινε όλους είναι ο πρώτος τίτλος το 1984 με τα ξυρισμένα κεφάλια. Θυμάμαι εκείνες τις στιγμές μιας καλής και μεγάλης ομάδας και ενός μεγάλου παίκτη, είναι και πιο ρομαντικές εκείνες οι εικόνες του μπάσκετ που έχει, βέβαια, πολλά προβλήματα στην πόλη μας. Τότε οι ομάδες μας μεσουρανούσαν και πηγαίναμε πολύ άνετα στο Παλέ. Βλέπαμε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, στη Θεσσαλονίκη χτυπούσε η καρδιά του ελληνικού μπάσκετ. Μου λείπουν οι εικόνες του Γιάννη Πολίτη, όλα αυτά τα θυμάμαι με μελαγχολία».
Για το μπάσκετ τότε και τώρα: «Το μπάσκετ έχει αλλάξει πολύ από εκείνα τα χρόνια, συνολικά, το ευρωπαϊκό, όχι μόνο στην Ελλάδα. Η ιστορία με την Ευρωλίγκα έχει δημιουργήσει ένα κλειστό κλαμπ και βγάζει εκτός βιωσιμότητας άλλες ομάδες. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι εικόνες των δύο μεγάλων ομάδων της πόλης μας, αλλά και του Ηρακλή θα πρέπει να μας συνετίσει ότι εντάξει μπορεί να μην είμαστε όπως τότε, αλλά να μην είμαστε και σε αυτά τα χάλια. Αγαπώ πολύ το μπασκετ, όπου μπορώ να συμβάλλω θα το κάνω, ώστε να μην έχουμε και του χρόνου τέτοιες δυσάρεστες εξελίξεις.
Φέτος ΠΑΟΚ και Άρης την γλίτωσαν, συγνώμη για την λέξη, αλλά έτσι είναι. Θα πρέπει οι διοικήσεις να προετοιμαστούν και κατάλληλα ώστε να έχουν πιο στέρεες βάσεις, αλλά πραγματικά τέτοιες ομάδες, με τόσο κόσμο, δεν θα πρέπει να βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση».
Για την ανακοίνωση της ΠΑΕ Άρης για τον τραυματισμό του Μίσιτς: «Χάρηκα πολύ γι’ αυτό. Οι πραγματικοί άνθρωποι του αθλητισμού τέτοια συναισθήματα έχουν. Οι άνθρωποι που αγαπούν τις δικές τους ομάδες πραγματικά, πάντα αγαπούν και τον αθλητή της άλλης ομάδας, άσχετα αν πουν και ένα σύνθημα παραπάνω. Χαίρονται για τον ανταγωνισμό.
Θα γυρίσω πάλι σε εκείνα τα χρόνια. Συνήθως το πρωτάθλημα κρινόταν μεταξύ ΠΑΟΚ και Άρη. Είχαμε επτά αγώνες μεταξύ των δύο ομάδων, πληρώνοντας, μάλιστα, και υψηλό εισιτήριο, αλλά πηγαίναμε πάντα. Και στο Ιβανώφειο. Όλα αυτά έχουν να κάνουν και με ένα κλίμα που υπάρχει, αλλά και με την δουλειά που πρέπει να κάνουμε όλοι. Οι μεγάλοι αγώνες είναι αυτοί που δίνουν ζωή και στο άθλημα και στην πόλη».
Για την προσπάθεια του Δήμου να φέρει την Ευρωλίγκα στη Θεσσαλονίκη: «Αυτές είναι οι προθέσεις μας, αυτό θα κάνουμε κα τα επόμενα χρόνια. Φέρνουν προβολή στην πόλη και όχι μόνο, φέρνει και χρήματα από τον τουρισμό. Ο αθλητικός τουρισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός αυτή την εποχή. Είχαμε καταθέσει πλήρη φάκελο, είχαμε συννενοηθεί και με τα σωματεία γιατί χρειαζόταν και βοηθητικά γήπεδα. Ήταν μία μεγάλη προσπάθεια που έγινε. Πρέπει η Θεσσαλονίκη να έχει στόχο μεγάλες διοργανώσεις, όχι μόνο αθλητικές. Δίνουν ανάπτυξη και λόγο σε κάποιον για να την επισκεφθεί. Χρειάζεται, βέβαια, υποστηρικτές».
Για το αν η Θεσσαλονίκη έχει τις υποδομές για τέτοιες διοργανώσεις: «Είδαμε ότι είμαστε πίσω τώρα που ήταν να αναλάβουμε την διοργάνωση. Θα ήταν ευκαιρία να κάνουμε κάποιες εργασίες. Αν δεν υπάρχουν μεγάλες διοργανώσεις δεν θα φτιάξουν οι υποδομές μας, το ένα φέρνει το άλλο. Τέτοιες διοργανώσεις ανοίγουν περισσότερους χώρους για να αθλούνται τα παιδιά μας. Είδατε πόσο γρήγορα τελείωσε το μετρό της Αθήνας λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, πρέπει να έχουμε κάτι να μας κυνηγάει για να κάνουμε κάτι. Όσον αφορά την Νέα Τούμπα είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα, δεν έχει αλλάξει κάτι».
Για την επόμενη μέρα στη Θεσσαλονίκη μετά τον κορονοϊό: «Ευτυχώς ανοίγουν και τα γυμναστήρια για εμάς (γέλια). Η οδός Κωνσταντίνου Καραμανλή θα ποδηλατοδρομηθεί και από τις δύο πλευρές. Ο κορωνοϊός δεν βρίσκεται πίσω μας, αλλά κάπου δίπλα μας. Καταλαβαίνω τους ανθρώπους που θέλουν να ξεσκάσουν, αλλά θέλει προσοχή για να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Οσο καλά τα πήγαμε, θα πρέπει αντίστοιχα να τα πάμε καλά και τώρα για να μην έχουμε το φθινόπωρο νέο lockdown».
Για τον τουρισμό: «Τα πράγματα είναι χλωμά. Ήμασταν λίγο μπροστά, άλλες χώρες, ίσως, δεν είναι τόσο μπροστά, έχουν ακόμη προβλήματα. Το ζητούμενο είναι να είναι όσο μικρότερη γίνεται η χασούρα, αλλά αυτό θα το δείξει η δυναμική του πράγματος. Το θέμα είναι πόσο θα μπορέσει να κινηθεί ο τουρισμός εντός της Ευρώπης, γιατί στην Ελλάδα τα πράγματα είναι περιορισμένα. Κάθε μέρα προκύπτουν νέα δεδομένα».
Για τον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ: «Ήταν κακή η χρονιά για τον ΠΑΟΚ. Μετά τον κορωνοϊό δεν μπορώ να καταλάβω πώς κατεβαίνουν οι ομάδες, με τους φόβους των τραυματισμών. Ο ΠΑΟΚ έχει και το πρόβλημα του Μίσιτς. Έχει επηρεάσει και την ομάδα, πιστεύω, και σκεπτόμενος όλα αυτά δεν ξέρω πόσο αισιόδοξος μπορώ να είμαι».