Η 39η Πανελλήνια Έκθεση – Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης και για πολλές δεκαετίες πλουτίζει την πολιτιστική ζωή της συμπρωτεύουσας, ανοίγει τις πύλες του την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020 και θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουλίου 2020.
Με μότο Μένουμε ασφαλείς – Κρατούμε αποστάσεις – Ερχόμαστε κοντά με ένα βιβλίο, η διοργάνωση σας καλεί να επισκεφθείτε την παραλία του Λευκού Πύργου, με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, και να μπείτε στον μαγικό κόσμο του βιβλίου. Οι βιβλιόφιλοι, μικροί και μεγάλοι, μπορούν να απολαύσουν την καλοκαιρινή βόλτα τους, ξεφυλλίζοντας βιβλία για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα.
Το φεστιβάλ φέτος θα είναι αφιερωμένο στον συγγραφέα και γνωστό φίλο του ΠΑΟΚ, Μανόλη Αναγνωστάκη, ο οποίος τίμησε με τη συνεισφορά του τα ελληνικά γράμματα για πολλές δεκαετίες, ενώ ποτέ δεν έκρυψε τα ασπρόμαυρα αισθήματα του.
Σε αυτοβιογραφικό του κείμενο του 1985 ο ποιητής συνδέει το ποδόσφαιρο με την προσφυγιά και το πολιτικό «κατεστημένο». Βρισκόμαστε στα 1936 και είναι μαθητής Γυμνασίου:
«Εκείνο τον καιρό ήμουνα βαμμένος ΠΑΟΚτζής, θεριό ανήμερο – άλλωστε, ήτανε και η χρυσή εποχή για τον ΠΑΟΚ. Βέβαια, τίτλους και τέτοια δεν κατάφερνε να κερδίσει, αλλά αυτό συνέβαινε λίγο πολύ με όλες τις ομάδες της Θεσσαλονίκης, που φτάνανε μέχρι την πηγή, αλλά νερό δεν μπορούσαν να πιουν, γιατί δεν τους αφήνανε να πιουν νερό. Ξέραμε πως, ό,τι κι αν κάναμε, ήμασταν από χέρι χαμένοι, γιατί η Αθήνα και ο Πειραιάς μισούσανε θανάσιμα τη Σαλονίκη, εκεί κατοικοεδρεύανε οι μεγάλοι και οι τρανοί που πληρώνανε τους διαιτητές, λαδώνανε αισχρά τους παίκτες («πουλημένοι, πουλημένοι») και αρπάζανε με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο τα Κύπελλα και τα Πρωταθλήματα για πάρτη τους, για τις δικές τους ομάδες. Δεν ξέραμε πως αυτό θα το βαφτίζανε αργότερα το “κατεστημένο”, μάθαμε όμως από πολύ νωρίς τι θα πει αδικία, όπως είχε μάθει κι ο Σεφέρης (το διάβασα κι αυτό πολύ αργότερα) από μικρός τι θα πει προσφυγιά».
πηγή: acpaok.gr