Στη FORZA μίλησε ο προπονητής της Κ14 του ΠΑΟΚ, Πέτρος Τσιαπακίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση των ακαδημιών του Δικεφάλου, αλλά και στους νεαρούς παίκτες που έχουν αναδειχθεί μέσα από αυτές.
Αναλυτικά:
«Φέτος βιώσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση λόγω κορονοϊού. Προσπαθήσαμε να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες, μια και όφελος, έτσι κι αλλιώς, δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Κρατούσαμε καθημερινή επαφή με τα παιδιά, είτε μέσω τηλεδιασκέψεων, είτε μέσω μηνυμάτων, διατηρώντας αυτό το ομαδικό πνεύμα και τη μεταξύ μας επικοινωνία. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά στο κομμάτι της ατομικής εκγύμνασης, όσο αυτό ήταν δυνατό και επιτρεπόταν από το νόμο. Επέδειξαν πολύ καλή συμπεριφορά και νομίζω ότι αυτό είναι που θα μας μείνει από αυτή τη διαδικασία, το πώς, δηλαδή, παρακίνησαν οι ίδιοι τους εαυτούς τους, ώστε να περιορίσουν τις απώλειες».
Δεν ήταν και λίγοι οι παίκτες σας, που πρόλαβαν και πήραν φέτος μια πρώτη γεύση από το πρωτάθλημα της Κ-15.
«Αυτό έγινε προκειμένου να είναι του χρόνου πιο ομαλή η μετάβαση στην Κ-15. Προφανώς δεν… χαρίζουμε κάτι στα παιδιά, το άξιζαν, υπήρξαν οι συνθήκες, που χρειάστηκαν ν’ ανέβουν στην πιο πάνω ομάδα επτά-οχτώ παίκτες και, θα έλεγα, ότι ανταποκρίθηκαν αρκετά καλά».
Έχοντας να διαχειριστείτε 14χρονους, έχετε και το ρόλο, εκτός του προπονητή, και του παιδαγωγού;
«Θα πρέπει να είμαστε και παιδαγωγοί. Άλλωστε, η συγκεκριμένη είναι και μια ιδιαίτερη ηλικία. Δεν υπάρχει και απόλυτη ομοιογένεια στο γκρουπ, δηλαδή άλλα παιδιά είναι ήδη έφηβοι κι άλλα μπαίνουν τώρα στην εφηβεία. Κι αυτό συνεπάγεται και διαφορές στις συμπεριφορές τους. Προσπαθούμε ν’ αντιληφθούμε το πως λειτουργεί το κάθε παιδί, να βρούμε το… κουμπί του καθενός, ώστε οι πληροφορίες που θα πάρουν, να μπορούν ν’ ανταποκριθούν σ’ αυτές, με άλλα λόγια, να μην έχουμε ένα τείχος ανάμεσα σ΄ εμάς και στα παιδιά. Να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι ο διαφορετικός τρόπος, με τον οποίο μιλάμε σε κάθε παιδί, δεν έχει να κάνει με την ισότητα-άλλωστε όλοι είμαστε ίσοι μέσα στην ομάδα-αλλά με το ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Κι αυτό είναι το βασικό, που πρέπει να καταλάβουν».
Έχετε και παιδιά, που προέρχονται από περιοχές λιγότερο ή περισσότερο μακριά από τη Θεσσαλονίκη, ακόμη και χωρίς τις οικογένειες τους. Αποτελεί για αυτούς τους παίκτες ένα επιπλέον «εμπόδιο», που πρέπει να ξεπεράσουν;
«Σ’ αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για δύο κατηγορίες. Είναι τα παιδιά, που έχουν μετακομίσει σ’ ένα σπίτι μαζί-κατά βάση-με τη μητέρα τους, αλλά ο πατέρας τους να έχει μείνει στον προηγούμενο τόπο κατοικίας τους. Και είναι και τα παιδιά, τα οποία φιλοξενούμε στους ξενώνες. Εδώ έχει να κάνει με το κομμάτι της δικής μας ευθύνης απέναντι στις οικογένειες τους και στα ίδια τα παιδιά. Είναι μια γενναία απόφαση για τις οικογένειες, σ’ αυτή την ηλικία των παιδιών τους, να μπουν σ’ αυτή τη διαδικασία. Από την πλευρά μας, θέλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, έως και σίγουροι, για αυτά τα παιδιά που έρχονται από μακριά, ότι όντως είναι για το επίπεδο της ομάδας μας, έτσι ώστε να μην τα αδικήσουμε. Εννοώ ότι θα είναι άδικο, μετά από ένα-δύο χρόνια, να τους πούμε να σταματήσουν από τον ΠΑΟΚ. Είναι άδικο, και για τη δική τους ψυχολογία, και για τις οικογένειες τους».
Στο παρελθόν είχατε υπό τις οδηγίες σας τους Λύρατζη, Διαμαντή, Γαϊτανίδη και Μιχαηλίδη, παίκτες που φέτος έκαναν την πρώτη τους σεζόν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Πώς βλέπετε την εξέλιξή τους;
«Είμασταν μια χρονιά με τους συγκεκριμένους παίκτες, στο ίδιο προπονητικό επιτελείο με τους Βασίλη Μήττα, Ανέστη Ασλανίδη και Βασίλη Καναρά. Και ήταν παίκτες πολύ υψηλού επιπέδου για την ηλικία τους, και σαν χαρακτήρες. Δεν είναι καθόλου εύκολο τη μια χρονιά να παίζεις στο πρωτάθλημα Κ-19 και την άλλη να αγωνίζεσαι στη Σούπερ Λιγκ 1. Αλλά έδειξαν ότι το μέλλον τους ανήκει. Υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης και πολλά περιθώρια βελτίωσης. Αυτό που έχουμε να κάνουμε εμείς οι προπονητές στην ακαδημία είναι να ετοιμάσουμε τους παίκτες για την είσοδο τους στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, να ενισχύσουμε την ατομικότητα τους και να μην φοβούνται να παίρνουν πρωτοβουλίες. Υπάρχει όμως ένα κενό, από τη στιγμή που θα φύγουν από την ακαδημία. Και αυτό το κενό έχει να κάνει με την απουσία στη χώρα μας των β΄ ομάδων».
*Το ρόστερ της Κ-14 αποτελείται από τους Τάσο Σεβαστίδη, Βασίλη Τσιντσόλη (τερματοφύλακες), Γιώργο Τέλο, Τρύφων Καλιόγλου, Κώστα Πολυκράτη, Ιορδάνη Κεσίδη, Μάκη Μαγή, Παναγιώτη Τσίτσκα, Γιώργο Κούπενο, Χρήστο Ξεπαπαδάκη (αμυντικοί), Μαξιμίλιαν Σνάουτσνερ, Κώστα Χατζηγαβριήλ, Στάθη Πανικίδη, Βασίλη Παπαγεωργίου, Γιώργο Σαπάνη, Αντόνιο Ζούμπι (μέσοι), Δημήτρη Χατσίδη, Στέφανο Τζήμα, Μάριο Καλαϊτσίδη, Κώστα Καραϊωάννου, Μάριο Μυλωνά και Γρηγόρη Πολιτάκη (επιθετικοί).
Πηγή: FORZA