Οι νόμοι, η ανάγκη για νομικό πλαίσιο είναι κάτι ελαστικό. Εξελίσσεται και μεταβάλλεται ανάλογα με τις κοινωνικές συνθήκες και τις κοινωνικές εξελίξεις. Η πανδημία του κορωνοϊού είναι κάτι τόσο συγκλονιστικό, κάτι τόσο μοναδικό στην ιστορία, κάτι τόσο πολύπλευρο και πολύπλοκο που αγγίζει τα πάντα. Ακόμα και το νομικό πλαίσιο.
Έβηξες εσκεμμένα μπροστά στο πρόσωπο του διαιτητή ή ενός αντιπάλου; Έφυγες. Κόκκινη κάρτα από του χρόνου στην Premier League! Αυτό όμως είναι η αστεία πλευρά της υπόθεσης. Υπάρχει και το σοβαρό κομμάτι. Εκεί που κρίνονται τα εκατομμύρια.
Δεν ξέρω πόσοι το αντιλήφθηκαν, μα η UEFA προνόησε και έβγαλε από χθες σε δημόσια θέα τους νέους τροποποιημένους κανονισμούς της που θα ισχύσουν για τα προκριματικά του Champions και του Europa League. Όλες, μα όλες, οι διατάξεις αφορούν τον κορωνοϊό. Όλες!
Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία προσπάθησε να προβλέψει τα πάντα και να προλάβει ότι μπορεί να προβλεφθεί σε ότι αφορά τα παιχνίδια που έρχονται. Ο στόχος της είναι ένας. Να μην υπάρξουν αναβολές, αστερίσκοι, παύλες, κωλυσιεργίες. Η UEFA θέλει πάση θυσία να τηρηθεί το αυστηρό χρονοδιάγραμμα, να μην υπάρξει τίποτα που θα καθυστερήσει το φετινό καλαντάρι ούτε μισή μέρα. Όποιος μπορεί θα παίζει και θα προκρίνεται. Όποιος δεν μπορεί θα χάνει 3-0 στα χαρτιά και αντίο. Dura lex, sed lex.
Σε κάποια άρθρα του τροποποιημένου κανονισμού φτάνει να «ποινικοποιείται» ο κορωνοϊός. Έχεις καμιά δεκαριά κρούσματα Covid-19 στην ομάδα σου; Αδιάφορο. Θα παίξεις. Αρκεί να έχεις να δηλώσεις 13 παίκτες. Αν δεν βρίσκεις, έχεις μερικές ημέρες να βρεις. Να τους κάνεις καλά. Αλλιώς, αντίο. Μία επικίνδυνη ατραπός που μπορεί να έχει πολύ περίεργα πλοκάμια και κινητοποιήσει άρρωστα μυαλά.
Το πρόγραμμα των καλοκαιρινών προκριματικών είναι τρομακτικά ιδιαίτερο. Πρωτοφανές. Μονά παιχνίδια. Μονά παιχνίδια ανάμεσα σε ομάδες που εδρεύουν σε χώρες που έχουν πληγεί με πολύ διαφορετικό τρόπο από τον κορωνοϊό. Άλλοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί ισχύουν στην Αγγλία κι άλλοι στην Ρωσία. Άλλες κυβερνητικές οδηγίες για τους ταξιδιώτες / τουρίστες ισχύουν στο Ισραήλ, άλλες στην Τουρκία, άλλες στην Αγγλία κι άλλες στο Βέλγιο και την Ολλανδία.