Μεγάλη συνέντευξη με αφορμή τις επιτυχίες των παιδοεφηβικών τμημάτων του ΠΑΟΚ παραχώρησε ο υπεύθυνος του «Paok Junior Program» Γιώργος Βαλαβανίδης.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Forza» είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Υπάρχει ικανοποίηση. Καταφέραμε για άλλη μια σεζόν να κατακτήσουμε πρωταθλήματα παίδων και εφήβων στην Θεσσαλονίκη. Εκπροσωπήσαμε την πόλη στην τελική φάση των πανελλήνιων πρωταθλημάτων, κατακτήσαμε ένα μετάλλιο στους Παίδες όμως αυτό που περισσότερο κρατάω είναι η εξέλιξη και η διάκριση παιδιών μέσα από αυτή την διαδικασία. Αναφορικά με τους εφήβους είχαμε τέσσερα παιδιά που πραγματικά ξεχώρισαν όπως ο Τανούλης, ο Καραγιαννίδης, ο Χαρίτογλου κι ο Κόνσουλας. Είμαι χαρούμενος για αυτά τα παιδιά. Ο Κόνσουλας παίζει στον ΠΑΟΚ από έξι ετών, οι υπόλοιποι ήρθαν επίσης σε πολύ νεαρή ηλικία 10-11-12 ετών. Προσπάθησαν , δούλεψαν και εξελίχθηκαν μέσα από το πρόγραμμα του ΠΑΟΚ. Τι να πω για τον Καραγιαννίδη; Στη διαδικασία επιλογής των παιδιών του παιδικού πριν από χρόνια ήταν στους επιλαχόντες. Μόλις τον είδε ο Νίκος Σταυρόπουλος , ο άνθρωπος που δημιούργησε σχεδόν από το μηδέν το Paok Junior Program, μας είπε «αυτός μέσα». Δεν ήταν πρωταγωνιστής , δεν ήταν σκόρερ. Είχε άλλα χαρίσματα. Και τώρα ο Καραγιαννίδης ήταν μονοψήφιος σε πόντους αλλά διψήφιος σε ριμπάουντ, τάπες. Φοβερό εργαλείο. Του βγάζω το καπέλο σε αυτόν και την οικογένεια του».
Για το αν ο ΠΑΟΚ αναδεικνύει παίκτες είπε:
« Υπήρχαν πολλές περιπτώσεις αθλητών που ξεχώρισαν. Άλλοι δεν πήραν ευκαιρίες, άλλοι βρήκαν τον δρόμο τους, έπαιξαν Α1, Α2 σε άλλες ομάδες… Εγώ το καταλαβαίνω, η φανέλα του ΠΑΟΚ είναι βαριά , ο εκάστοτε προπονητής της αντρικής ομάδας έχει άλλες προτεραιότητες, πέρσι η ομάδα μας κινδύνευσε. Είμαι όμως της άποψης πως οι ομάδες πρέπει να πιστεύουν στις υποδομές τους. Αν δεν έχεις σωστές βάσεις, θα στηρίζεσαι σε πήλινα πόδια.
Στο παρελθόν θυμίζω πως από τον Λιάπη που είχε αναδειχθεί καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος παίκτης στην Α1 η ΚΑΕ ΠΑΟΚ έλαβε ως μπόνους τότε από τον ΕΣΑΚΕ 30.000 ευρώ. Θυμίζω πως από την παραχώρηση του Κόνιαρη η ΚΑΕ ΠΑΟΚ είχε πληρώσει την εγγυητική συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Τα οφέλη από την επένδυση στην υποδομή μπορεί να είναι πολλά. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον και απόλυτα σίγουρος ότι η νέα διοίκηση της ΚΑΕ με επικεφαλής τον κ. Χατζόπουλο θα στραφεί προς αυτήν την κατεύθυνση στηρίζοντας τις υποδομές και την αναπτυξιακή ηλικία όπου ο ΠΑΟΚ είναι τα 10 τελευταία χρόνια πρωταγωνιστής».
Για το αν οι προπονητές της αντρικής ομάδας ασχολούνται με τις υποδομές:
«Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Το 1988 όταν έπαιζα στο παιδικό του ΠΑΟΚ κι ήμουν 14 ετών βρέθηκα ξαφνικά να κάνω προπονήσεις με το αντρικό. Ξέρετε γιατί; Είχε έρθει στην προπόνηση του παιδικού ο Κώστας Πολίτης κι έδωσε εντολή στον Ανέστη Μελετιάδη να ανέβω στο αντρικό. Ήταν προπονητής του ΠΑΟΚ τότε ο Πολίτης. Μιλάμε για τον ευρωκόουτς, μόλις ένα χρόνο πριν είχε πάρει το Ευρωμπάσκετ. Ήθελε όμως να έχει άποψη για όλα τα τμήματα. Έβλεπε προπονήσεις του παιδικού. Για μένα καλός προπονητής δεν είναι μόνο αυτός που κοουτσάρει καλά ένα ματς αλλά αυτός που τολμά, εμπιστεύεται και αναδυκνείει παίκτες».
Για τον Τανούλη δήλωσε:
«Για μένα ήταν μεγάλο λάθος η μη υπογραφή επαγγελματικού συμβολαίου. Δέχομαι αυτό που λένε σε αυτές τις περιπτώσεις πως ευθύνες για τη μη σύναψη μιας συμφωνίας μπορεί να υπάρχουν κι από τις δυο πλευρές. Πήγαμε κάτω, στο πανελλήνιο κι όλοι μας ρωτούσαν για αυτόν. Βγήκε 2ος σκόρερ , ήταν μέσα στην καλύτερη πεντάδα… Όλοι θέλαμε αυτή η σχέση να είχε και συνέχεια, αυτό θα ήταν το φυσιολογικό».
Για το αναπτυξιακό μοντέλο:
«Είναι σχεδόν ανύπαρκτο το αναπτυξιακό μοντέλο. Μπορεί να υπήρχε κάποτε. Τώρα είναι παρηκμασμένο. Στην Θεσσαλονίκη το αναπτυξιακό μοντέλο μπάζει νερά από παντού… Πρέπει να μας προβληματίσει αυτό όλους μας. Θα δώσω ένα παράδειγμα: Είναι δυνατόν προπονητής εθνικής ομάδας σε αναπτυξιακές ηλικίες να εργάζεται ταυτόχρονα σε σωματείο στο αναπτυξιακό σκέλος στις ίδιες ηλικίες;
Κι αν θέλετε να πάμε και στο σκέλος της αυτοκριτικής κι εμείς πρέπει να αναθεωρήσουμε, να βελτιώσουμε πράγματα. Ως Ακαδημίες ΠΑΟΚ αν με ρωτήσεις θα σου πω πως θα ήθελα να έχουμε καλύτερες παροχές, καλύτερη υλικοτεχνική υποδομή, ακόμη περισσότερο χρόνο σε γήπεδα ώστε να μπορούμε να δουλέψουμε με τους μικρούς αθλητές. Θέλουμε τον ΠΑΟΚ μαχητή, πρωταγωνιστή και πρωτοπόρο γιατί εγώ έτσι τον έμαθα. Ακόμη κι υπό δύσκολες συνθήκες ο ΠΑΟΚ είναι καταδικασμένος να κοιτά ψηλά και οι φιλοδοξίες του να μην έχουν ταβάνι».
πηγή: FORZA