Ακόμα και όταν πηγαίνεις για ψώνια στην αγορά, δεν είναι το πιο ακριβό ρούχο αυτό που θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα. Είναι αυτό που θα βγάλει τα λεφτά του. Αυτό που θα έχει value for money. Ίσως μια φτηνή επιλογή που θα ταιριάξει πάνω σου και θα τη φοράς κάθε μέρα, ίσως μια επιλογή που θα φαντάζει στους υπόλοιπους πιο ακριβή σε σχέση με την πραγματική της αξία.
Στον ΠΑΟΚ, η “έξυπνη” αγορά ήταν μια φράση που συνήθως έλειπε από το λεξικό όσων ασχολούνταν με τις μεταγραφές. Ο ωκεανός εκατομμυρίων που ξοδεύτηκε -πολλές φορές αλόγιστα- τα περασμένα χρόνια ήρθε να “πνίξει” τελικά την ΠΑΕ και τα ταμεία της. Τη λύση, τη βαθιά ανάσα την έδωσε κάποιος που δεν έγλειψε ούτε λίγο από το μέλι που προσφερόταν αφειδώς.
Ένας εντελώς μπακαλίστικος συλλογισμός, μια εντελώς ανορθόδοξη σκέψη είναι ότι ένας 18χρονος, ένα συμβόλαιο από τα πιο μικρά του ρόστερ, “πρόσφερε” μέσα σε 90 λεπτά στον Δικέφαλο περίπου 8.000.000 ευρώ. Ο Χρήστος Τζόλης που δε στοίχισε τίποτα για να αποκτηθεί, που το όνομά του στο pay roll της εταιρίας “χάνεται” κάπου στο βάθος…
Ένας ακόμα μπακαλίστικος λογαριασμός μπορεί επίσης να αναδείξει ότι τα δυο γκολ και η μία ασίστ του Τζόλη που έφεραν την πρόκριση με την Μπεσίκτας, έκαναν άμεση απόσβεση των χρημάτων που έχουν δαπανηθεί τόσα χρόνια για τις ακαδημίες. Μέσα σε ένα μόλις βράδυ.
Το ποδόσφαιρο βέβαια δεν είναι μαθηματικές πράξεις. Ούτε ένας παίκτης μπορεί να κερδίσει μόνος του ένα ματς, ούτε τα συμβόλαια παίζουν μπάλα, ούτε τα λεφτά εξασφαλίζουν την επιτυχία. Η περίπτωση του Τζόλη όμως είναι -και πρέπει να είναι- ένα φωτεινό παράδειγμα για τον ΠΑΟΚ, ένας οδηγός για τη συνέχεια. Αυτή είναι άλλωστε και η κατευθυντήρια γραμμή από την οικογένεια Σαββίδη.
Επενδύσεις σε ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν απόσβεση των χρημάτων τους, ποδοσφαιριστές που έρχονται με κύριο στόχο να δώσουν και όχι να πάρουν
Θα χρειαστεί βέβαια και η ποιότητα. Ο ΠΑΟΚ οφείλει να κινηθεί γρήγορα και μεθοδικά για να καλύψει τα αγωνιστικά του κενά. Η πρόκριση επί της Μπεσίκτας έδωσε ένα χρηματιστηριακό μαξιλαράκι ασφαλείας, αλλά δεν άφησε και πολλά περιθώρια λάθους. Η δουλειά του Όλαφ Ρέμπε είναι δύσκολη αλλά μέχρι τώρα δείχνει να κουμαντάρει σωστά το καράβι.
Σε μια -έτσι κι αλλιώς- περίεργη μεταγραφική περίοδο, ο Δικέφαλος εξασφάλισε τουλάχιστον διαθέσιμο χρόνο και χρήμα για να κινηθεί στο παζάρι. Μέχρι τις 5 Οκτωβρίου (τέλος της μεταγραφικής περιόδου) έχουν να γίνουν πολλά. Χωρίς το πιστόλι στον κρόταφο πλέον, ακόμα περισσότερα. Αν πάρει μάλιστα ο ίδιος το πιστόλι στα χέρια του, με play off ή ομίλους Champions League, τότε οι “πυροβολισμοί” θα ακουστούν σε όλη την Ευρώπη…
Facebook Page: Θόδωρος Χαστάς
Twitter: Thodoros Hastas
Instagram: theohastas