«Κάποιοι λένε πως είμαστε η σωστή ομάδα στην λάθος χώρα. Δεν έχω τίποτα με την Πορτογαλία, αλλά δυστυχώς είναι μία πολύ μικρή χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Μία πολύ μικρή αγορά. Αν οι στρατηγικές μας είχαν ως έδρα μία άλλη χώρα, όπως η Αγγλία και η Ισπανία, τα αποτελέσματα θα ήταν φανταστικά», ομολογούσε σχεδόν με παράπονο ο οικονομικός διευθυντής της Μπενφίκα, Ντομίνγκος Σοάρες ντε Ολιβέιρα σε μία πρόσφατη διαδικτυακή του συνέντευξη.
Στο πρώτο εξάμηνο της οικονομικής σεζόν 2019-20 η Μπενφίκα κατέγραψε το ασύλληπτο νούμερο των 104,2 εκατομμυρίων ευρώ καθαρού κέρδους, κάτι που βέβαια έχει μία εύκολη και λογική εξήγηση. Μόνο και μόνο τα 126 εκατομμύρια ευρώ από την παραχώρηση του Ζοάο Φέλιξ στην Ατλέτικο Μαδρίτης αρκούν για να εξηγήσουν αυτή την εξωφρενική άνοδο του 639.8% σε ότι αφορά τα καθαρά κέρδη.
Η εξήγηση όμως δεν είναι ούτε τόσο απλή, ούτε τόσο επιφανειακή. Αυτή ήταν η 6η συνεχόμενη χρονιά, που η Μπενφίκα παρουσιάζει κερδοφόρα χρήση. Τα έσοδα για το πρώτο εξάμηνο της οικονομικής χρονιάς 2019-20 παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 94,3% κι έφτασαν τα 244,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το καθαρό χρέος την 31η Δεκεμβρίου του 2019 μειώθηκε στα 45,8 εκατομμύρια ευρώ το μικρότερο νούμερο στην ιστορία του συλλόγου. Για να καταλάβει κανείς την διαφορά, το καλοκαίρι του 2016 τα χρέη του συλλόγου ξεπερνούσαν τα 235 εκατομμύρια ευρώ!
Ο λόγος που η Μπενφίκα είναι το φαβορί και ο ΠΑΟΚ το αουτσάιντερ στην μεταξύ τους μονομαχία για τον 3ο προκριματικό του Champions League δεν είναι ούτε η φανέλα, ούτε η ιστορία, ούτε ο Εουσέμπιο, ούτε η άδεια Τούμπα. Είναι η χαοτική διαφορά στα οικονομικά των δύο συλλόγων.
Είναι η διαφορά που επιτρέπει στους Λουζιτανούς σε ένα καλοκαίρι παγκόσμιας αθλητικής ύφεσης να ρίχνουν στην αγορά πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές, την ώρα που ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να πουλήσει επειγόντως κάποια από τα… ασημικά του, ώστε να είναι εναρμονισμένος με τους κανονισμούς του Financial Fair Play.
Αλήθεια, πως γίνεται η Μπενφίκα που εδρεύει σε μία χώρα που έχει τον ίδιο πληθυσμό με την χώρα μας, να έχει ετήσια έσοδα πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ, όσα περίπου αθροιστικά όλες οι ομάδες της ελληνική Super League Interwetten; Την απάντηση θα την διαβάσετε σε αυτό το αφιέρωμα του SDNA…
ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ, ΣΤΗΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ!
Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν δόθηκε έτοιμο. Για να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, η Μπενφίκα έξυσε για τα καλά τον πάτο. Το 1998 οι λογαριασμοί του συλλόγου πάγωσαν λόγω της οικονομικής κακοδιαχείρισης. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Ζοάο Αντόνιο ντε Αραούχο Βάλε ε Ασεβέδο, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου από το 1997 ως το 2000, καταδικάστηκε για υπεξαίρεση ενός εκατομμυρίου ευρώ από τα ταμεία του συλλόγου.
Τo brand name του συλλόγου είχε υποστεί μία ανυπολόγιστη ζημιά, επί σειρά ετών οι αετοί έψαχναν για ταυτότητα, για ένα μονοπάτι που θα τους επανέφερε στον ίσιο δρόμο. Η ομάδα με τους περισσότερους τίτλους στην χώρα από το 1994 ως το 2014 είχε κατακτήσει μόλις δύο πρωταθλήματα (2005, 2010), βλέποντας την Πόρτο και την Σπόρτινγκ να την προσπερνούν με φόρα.
Ο επί 17 χρόνια οικονομικός διευθυντής των Λουζιτανών ομολογεί ότι όταν ανέλαβε το 2003, ο σύλλογος ήταν ένα βήμα από την χρεοκοπία. Τα νούμερα ήταν στα κόκκινα, το μέλλον του συλλόγου, ήταν υποθηκευμένο. Χρειαζόταν ένα μακρόπνοο, σταθερό πλάνο ανασυγκρότησης και ανοικοδόμησης.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Σωτήρη Μήλιου ΕΔΩ.