Δεν ήταν μικρό ούτε εύκολο το φορτίο που ανέλαβε ο Όλαφ Ρέμπε. Δεν είναι καν δική του όλη η ευθύνη για το ρόστερ του ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Δικεφάλου όμως σχηματίστηκε πλέον οριστικά για τη σεζόν 2020-21. Δεν υπάρχει μπροστά, δεν υπάρχει πίσω. Και το αποτέλεσμα δείχνει να είναι κάπως… στραβοχυμένο. Με ανισορροπίες, κενά σε θέσεις, υπερφόρτωση σε άλλες.
Όσο το έμψυχο δυναμικό σμιλευόταν από τον Γερμανό τεχνικό διευθυντή και τον Αμπέλ Φερέιρα, υπό την εποπτεία του Γιώργου Σαββίδη (οι τρεις υπεύθυνοι του μεταγραφικού τομέα), υπήρξαν όντως πολλές συνισταμένες, πολλές παράμετροι και πολλές ιδιαιτερότητες. Υπήρχαν εκπλήξεις, αλλαγές σκηνικού, αλλά και μία σταθερά που είχε να κάνει με τον εξορθολογισμό του μπάτζετ και των συμβολαίων.
Το τελευταίο τηρήθηκε απαρέγκλιτα και είναι ένα από τα μοναδικά κομμάτια στα οποία η δραστηριότητα του ΠΑΟΚ σε αυτήν την μεταγραφική περίοδο παίρνει άριστα στον έλεγχο. Όσο για το τελικό υλικό που παραδόθηκε στον προπονητή να δουλέψει, εκεί υπάρχουν… θεματάκια.
Δεδομένο 1: Από τα τέλη Αυγούστου, όταν ο Δικέφαλος απέκλεισε την Μπεσίκτας, είναι γνωστό ότι φέτος θα υπάρχουν τρία αγωνιστικά μέτωπα: πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρώπη. Περισσότερα ματς, πυκνότερες χρονικά υποχρεώσεις.
Δεδομένο 2: Ο ΠΑΟΚ “κατάφερε” για μία ακόμα μεταγραφική περίοδο να μην αποκτήσει ένα σωστό αμυντικό χαφ. Για την την ακρίβεια, τώρα δεν πήρε κανένα. Έμεινε μόνο με τον Εσίτι (Ο Αουγκούστο δεν είναι επίσης ενδεδειγμένος και προέρχεται από σοβαρό τραυματισμό). Για τρεις διοργανώσεις.
Δεδομένο 3: Το ρόστερ του Δικεφάλου έχει τέσσερα δεξιά μπακ (Μάτος, Ουαγκέ, Ροντρίγκο, Λύρατζη), αλλά μόλις έναν αξιόπιστο αριστερό μπακ, τον Γιαννούλη (στην Ευρώπη μάλιστα έχει μόνο έναν αριστερό μπακ γενικότερα καθώς ο Περέιρα δε δηλώθηκε!). Έχει πέντε κεντρικούς αμυντικούς (Βαρέλα, Κρέσπο, Ίνγκασον, Μιχαηλίδη, Μιχάι) αλλά μόλις δυο καθαρά σέντερ φορ (Τσόλακ, Σφιντέρσκι).
Δεδομένο 4: Έχει μόλις τρεις περιφερειακούς ή πλάγιους επιθετικούς (Α. Ζίβκοβιτς, Μουργκ και Τζιόλη), θεωρώντας τον Ζαμπά παροπλισμένο και ερωτηματικό τον Μπίσεσβαρ.
Δεδομένο 5: Εκτός από τις απώλειες σε αριθμητικό επίπεδο, σε… ελληνικό επίπεδο (μετά τη φυγή Πέλκα, Λημνιού, Λάμπρου, ο ΠΑΟΚ έχει μείνει με ελάχιστους γηγενείς παίκτες) και σε επίπεδο εμπειρίας (λογικό όταν θέλεις να ρίξεις τον μέσο όρο ηλικίας), ο Δικέφαλος έχασε και σε προσωπικότητες. Σε αρχηγική παρουσία αποδυτηρίων. Βιεϊρίνια, Πέλκας και Μαουρίσιο δεν μένουν πια εδώ. Βαρέλα και Κρέσπο θα προσπαθήσουν να βγάλουν το φίδι από τη συγκεκριμένη τρύπα. Μάτος και Μπίσεσβαρ έχασαν δυναμική με τα πήγαινε-έλα τους, αλλά και με τον δευτερεύοντα ρόλο που έχουν πλέον από την τεχνική ηγεσία.
Ο Φερέιρα έχει πάρει εντολή να ενεργοποιήσει την καλή φουρνιά των ακαδημιών και πολλά κενά θα καλυφθούν από εκεί. Ειδικά στις περιόδους των μαζεμένων ματς που θα έχει αναγκαστικά το πρόγραμμα λόγω Europa League, τα κουκιά δε βγαίνουν. Αν μάλιστα υπάρξουν και απώλειες λόγω τραυματισμού ή καρτών σε συγκεκριμένες θέσεις, τότε τα πράγματα θα ζορίσουν πολύ για τον τεχνικό του ΠΑΟΚ.
Όσο για το πώς θα στήσει ο Πορτογάλος την ομάδα του φέτος; Βάση των αριθμητικών ισορροπιών, δε βλέπω να φεύγει από το 3-4-2-1. Δε βλέπω άλλωστε και εναλλακτικό πλάνο στο μυαλό του. Το μείζον ερώτημα, είτε έτσι είτε με 4-3-3, είναι η δημιουργία παιχνιδιού. Με τα εξτρέμ να εξαφανίζονται, το βάρος έχει πέσει σε κάποιους λίγους μέσους και στον Γιαννούλη.
Δεν ξέρω αν είναι ιδέα μου αλλά αντί να “διευκολυνθεί” ο Φερέιρα φέτος (σε σχέση με πέρσι), έχει τελικά πολλή περισσότερη δουλειά να κάνει και πολλούς περισσότερους γρίφους να λύσει. Η πλάκα είναι μάλιστα ότι φέτος, ο ίδιος ήταν που συμμετείχε στον μεταγραφικό σχεδιασμό. Ο λουκουμάς βγήκε κάπως… στραβοχυμένος, θα είναι τουλάχιστον νόστιμος; Ίδωμεν…
Facebook Page: Θόδωρος Χαστάς
Twitter: Thodoros Hastas
Instagram: theohastas