Η ερώτηση θα ήταν ορθότερη αν δεν υπήρχε η λέξη “δεύτερη”. Ίσως θα ήταν πιο εύστοχο να γίνεται λόγος για μια κανονική -πρώτη ουσιαστικά- ευκαιρία του ΠΑΟΚ στον Πάμπλο Γκαρσία για να ηγηθεί του τεχνικού επιτελείου. Από το βράδυ που θα ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν και μετέπειτα. Το πώς θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα, έχει ελάχιστη σημασία.
Δεν θα κάνει καμιά ουσιαστική διαφορά αν ο Δικέφαλος τερματίσει στη 2η θέση, δε θα κάνει καμιά ουσιαστική διαφορά ακόμα κι αν κατακτήσει το κύπελλο Ελλάδας. Ένα τρόπαιο είναι ένα τρόπαιο. Πλουτίζει το παλμαρέ του συλλόγου. Πρόκειται όμως για μια καθαρά συγκυριακή διάκριση καθώς με 1,5 ή 2,5 90λεπτά μπορεί να βρεθείς με την κούπα στα χέρια. Για έναν σοβαρό κλαμπ με σοβαρό προγραμματισμό, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο.
Το μοναδικό “πλεονέκτημα” στην απόφαση των επιτελών της ΠΑΕ (προς το παρόν χωρίς τεχνικό διευθυντή) είναι ότι υπάρχει ήδη ένα δείγμα γραφής για τον Ουρουγουανό τεχνικό. Αυτό το 6μηνο-7μηνο που βρίσκεται στον πάγκο. Το ίδιο δείγμα γραφής όμως μπορεί να αποδειχθεί και ”μειονέκτημα”. Όχι λόγω του έργου, αλλά λόγω των συνθηκών. Τα συμπεράσματα δηλαδή να αποδειχθούν ψευδή, αστήρικτα ή αβάσιμα.
Τι παίζει ρόλο και μέσα από ποιες παραμέτρους μπορεί να αξιολογηθεί η παρουσία του Γκαρσία;
Η παράμετρος της χρονικής στιγμής
Ο Πάμπλο Γκαρσία επιλέχθηκε να πέσει στα βαθιά περίπου στα μέσα της αγωνιστικής σεζόν. Αρχές Νοεμβρίου, ανέλαβε μια ομάδα που είχε ήδη κατευθυντήριες γραμμές και συγκεκριμένη φιλοσοφία. Μια ομάδα… εν κινήσει. Μια ομάδα στην οποία δεν είχε καμιά εμπλοκή μέχρι εκείνη τη στιγμή. Έπρεπε να διορθώσει, να “χτίσει” και να παράγει εν καιρώ… πολέμου.
Η παράμετρος της απειρίας
Συνδυαστικά με την πρώτη παράμετρο, ο Ουρουγουανός ήταν αναγκασμένος να δίνει μάχη και με την απειρία του. Δεν έπαιζε κανένα ρόλο τι έκανε ως ποδοσφαιριστής, δεν έπαιζε κανένα ρόλο τι έκανε με την Κ19. Οι διαφορές είναι θεμελιώδεις, χαώδεις. Η πρώτη τριβή με επαγγελματική ομάδα και επαγγελματικές συνθήκες είναι η συγκεκριμένη. Ένα εντελώς καινούριο και αχαρτογράφητο πεδίο μάχης για αυτόν.
Η παράμετρος της στήριξης
Μέσα σε όλα, ο Γκαρσία συνεχίζει να δουλεύει σε ένα περιβάλλον που δεν του παρέχει ούτε την αναγκαία, ίσως ούτε τη στοιχειώδη στήριξη. Στήριξη ψυχολογική, στήριξη αγωνιστική, στήριξη συνεργασιών, στήριξη επικοινωνιακή και στήριξη επί της ουσίας. Με άφαντο τεχνικό διευθυντή, απόντα αφεντικά, χωρίς φιλάθλους στο γήπεδο.
Η παράμετρος «όνομα-κεφάλαιο-τοτέμ»
Δεν είναι μια τυχαία προσωπικότητα για τον ΠΑΟΚ ο Γκαρσία. Συμβολίζει πράγματα, έχει περάσει στο DNA της ομάδας και του κόσμου της. Το τοτέμ κοντεύει όμως να “καεί” πριν της ώρας του. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο σύλλογος ήταν παντελώς ανέτοιμοι για αυτήν τη συνεργασία. Χωρίς το έδαφος να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, δεν γίνεται να δρέψεις καρπούς. Το κεφάλαιο “Γκαρσία” όχι μόνο δεν προστατεύτηκε, αλλά είναι στα όρια να εκτεθεί ανεπανόρθωτα.
Η παράμετρος των αποτελεσμάτων
Ευτυχώς ή δυστυχώς, το ποδόσφαιρο σε αυτό το επίπεδο κρίνεται σε κύριο βαθμό από τα αποτελέσματα. Ο ΠΑΟΚ του Γκαρσία έχει να επιδείξει μια μέτρια συγκομιδή με 12 νίκες-6 ισοπαλίες-6 ήττες στο πρωτάθλημα, 1 νίκη-2 ήττες-1 ισοπαλία (και έναν αποκλεισμό) στην Ευρώπη, 4 νίκες-1 ισοπαλία στο Κύπελλο. Ισχνή αποτελεσματικότητα στα ντέρμπι και στα ματς που έχουν υψηλό δείκτη δυσκολίας.
Η παράμετρος της αγωνιστικής βελτίωσης
Στη φάση που ανέλαβε ο Γκαρσία και με βάση τις συνθήκες, ίσως το αποτέλεσμα να έμπαινε σε δεύτερη μοίρα αν υπήρχαν σημάδια αγωνιστικής βελτίωσης, αγωνιστικής στόχευσης. Ο Γκαρσία άλλαξε αμέσως το σύστημα της τριάδας στην άμυνα, αλλά αυτή έμελλε να είναι η μοναδική θεμελιώδης προπονητική πινελιά που έβαλε μέχρι τώρα. Ο ΠΑΟΚ στερείται συγκεκριμένου αγωνιστικού πλάνου στη δημιουργία, υστερεί στις στημένες φάσεις, έχει σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας στην άμυνα.
Η παράμετρος του ρόστερ
Κανείς δεν είπε ότι ο ΠΑΟΚ έχει το πιο ισορροπημένο ρόστερ στη Super League. Σχεδόν κανένας προπονητής στον κόσμο άλλωστε δεν έχει ακριβώς το υλικό που επιθυμεί για να παίξει αυτό που έχει στο μυαλό του. Το σίγουρο είναι ότι τα… αυγά του Δικεφάλου δε βγάζουν αυτή την ομελέτα. Υπάρχουν αδυναμίες σε συγκεκριμένες θέσεις; Υπάρχουν. Υπάρχουν όμως και λύσεις για να φτάσεις αλλιώς στον προορισμό σου. Αυτή είναι η δουλειά του προπονητή. Προπονητή ο οποίος πρέπει να αφήνει το στίγμα του στην ομάδα, ακόμα και όταν έχει να διαχειριστεί το ίδιο υλικό με τον προηγούμενο. Το να πεις ότι χρειάζεσαι παίκτες για να φτιάξεις αυτό που θέλεις είναι το απλό, το εύκολο, το αναμενόμενο.
Η παράμετρος “αυτοπεποίθηση”
Είναι εμφανές ότι ο Πάμπλο Γκαρσία δε δείχνει σίγουρος για τον εαυτό του. Ίσως παράλογο από τον χαρακτήρα που είχαμε συνηθίσει παλιότερα, ίσως λογικό ως ένας πρωτόβγαλτος προπονητής. Δε βγάζει αυτοπεποίθηση, δε βγάζει κυριαρχία ούτε προς τον εαυτό του ούτε προς τους παίκτες του. Εκπέμπει μια ευαλωτότητα που περνάει προς τα έξω και προς τα… μέσα. Η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες και στο πλάνο σου δεν είναι θέμα απειρίας. Ρούκι ήταν θεωρητικά και ο Φερέιρα, ρούκι ήταν ο Ίβιτς, ρούκι σε υψηλό επίπεδο ο Λουτσέσκου. Ασχέτως ικανοτήτων ή αποτελεσμάτων, όλοι τους στήριζαν μέχρι εσχάτων τον τρόπο δουλειάς και το έργο τους.
Συμπέρασμα
Ο Πάμπλο Γκαρσία για τον ΠΑΟΚ ήταν εξ αρχής ένας μεγάλος τζόγος. Ούτε ο σύλλογος, ούτε ο ίδιος ο Ουρουγουανός ήξεραν πού βαδίζουν και τι αποτελέσματα θα έχει η συνεργασία τους. Δεν είχε δοκιμαστεί πουθενά πριν, δεν ήξερε κανείς τι ψάρια μπορεί να πιάσει. Ο ίδιος μεγάλος τζόγος παραμένει εφόσον ο Δικέφαλος συνεχίσει με τον Ουρουγουανό στον πάγκο. Λίγα ήταν τα ενθαρρυντικά δείγματα μέχρι τώρα. Κάποια από τα αποθαρρυντικά χρίζουν δικαιολογιών, κάποια άλλα όχι.
Κανείς δεν ξέρει αν στο μέλλον ή σε άλλη ομάδα, η καριέρα του θα ανθίσει. Προς το παρόν, ο σπόρος απλά φυτεύεται, έστω και σε μη εύκρατο περιβάλλον. Ο ΠΑΟΚ έχει τον σπόρο, ο ΠΑΟΚ δημιουργεί το περιβάλλον, ο ΠΑΟΚ θα αποφασίσει αν θα καλλιεργήσει τον κήπο από την αρχή ή θα προτιμήσει κάτι πιο έτοιμο…
Facebook Page: Θόδωρος Χαστάς
Twitter: Thodoros Hastas
Instagram: theohastas