Ο ΠΑΟΚ ανήμερα της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως Της Θεοτόκου τιμάει ιστορικά,το πρώτο αθλητικό τμήμα της Ένωσις Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης εν έτει 1923 την ΒΑΕ, καθώς και να αναδείξει την άμεση σχέση της με τον μεγάλο ΠΑΟΚ.
Ήταν 27 Απριλίου του 1923 όταν στον <<Τηλέγραφο>> (εφημερίδα Θεσσαλονίκης) θα υπάρξει ανακοίνωση για πρόσκληση Κωνσταντινουπολιτών, αθλητών και ποδοσφαιριστών με σκοπό την δημιουργία αθλητικού συλλόγου.
Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί στην λέσχη της Χ.Α.Ν.Θ.
Την ίδια περίοδο είναι εν εξελίξει αγώνες που θεσμοθέτησε η Χ.Α.Ν.Θ. για την ανάδειξη πρωταθλητή στην πόλη.
Στους αγώνες αυτούς –οι οποίοι θα θεωρηθούν το πρώτο πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης– θα συμμετάσχει και η ίδια η Χ.Α.Ν.Θ. και παρότι δεν είχε ποδοσφαιρικό τμήμα, θα δημιουργήσει μια ομάδα αποκλειστικά από Κωνσταντινουπολίτες.
Οι Στ. Ομουρλόγλου, Κων. Πάγκαλος, Θεοκ. Σωτηρίου, Σωτ. Γιοβάνογλου, Γ. Τριανταφυλλίδης, Α. Μιχαηλίδης, Κ. Μεγάλος θα συμμετάσχουν σε αυτή την ομάδα και είναι οι ίδιοι που θα λάβουν μέρος στον πρώτο σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών στην Ελλάδα.
Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους και συγκεκριμένα στις 24, ο σύλλογος θα εγκριθεί από το πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την επωνυμία Βυζαντινή Αθλητική Ένωση(ΒΑΕ).
Σύμφωνα με το καταστατικό, η γιορτή του συλλόγου ορίζεται στις 15 Αυγούστου ημέρα της Παναγίας βάσει του άρθρου 32
Ενώ στο άρθρο 35 αναφέρεται ως σήμα και σφραγίδα του συλλόγου ο δικέφαλος αετός.
Η συνέλευση των μελών για την έγκριση του καταστατικού αλλά και διοικητικού συμβουλίου είχε προηγηθεί στις 18 Οκτωβρίου.
Τα Μέλη του συλλόγου και οι ιδρυτές του ήταν οι :
Σ. Γιοβάνογλου
Γ. Χρυσοστομίδης
Α. Αρμας
Λ. Ιορδανίδης
Α. Μιχαηλίδης
Δ. Μίσσιος
Γ. Χαραλαμπίδης
Δ. Αφεντάκης
Α. Νικολαΐδης
Κ. Μέγαλος
Γ. Τριανταφυλλίδης
Γ. Τσαγκαμίλης
Θ. Σωτηρίου
Στ. Ομουρλόγλου
Δ. Φωτάκης
Κ. Πάγκαλος
Δ. Ταπέρης και
Σ. Δαουλάρης
Η διαδρομή των περισσότερων δείχνει την σχέση της ΒΑΕ με την Ένωση Κωνσταντινουπολιτών αλλά και μετέπειτα με τον ΠΑΟΚ
Ο Στ. Ομουρλόγλου ξεκίνησε ως αθλητής στην Κωνσταντινούπολη στον όμιλο φιλάθλων Μέγα Ρέματος και στην Θεσσαλονίκη θα γίνει γραμματέας του αθλητικού τμήματος της Χ.Α.Ν.Θ.
Ήταν ο πρόεδρος της ΒΑΕ και μετά την απορρόφησή της, θα γίνει έφορος στο αθλητικό τμήμα της ΕΚ καθώς και γυμναστής.
Αργότερα θα συμμετέχει στην συντακτική ομάδα της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης –πριν την διάσπαση– όπου θα αναλάβει κι εκεί έφορος του αθλητικού τμήματος
Τέλος θα είναι και πάλι στην συντακτική ομάδα καθώς και στο πρώτο καταστατικό του ΠΑΟΚ, και από τον Σεπτέμβριο του 1926 θα παίζει μπάσκετ στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ.
Ο Σωτ. Γιοβάνογλου ήταν κι αυτός αθλητής στο Μέγα Ρέμα. Στην Θεσσαλονίκη θα γίνει υπάλληλος της Χ.Α.Ν.Θ. στον τομέα της περίθαλψης. Στην ΒΑΕ θα αναλάβει ειδικός γραμματέας ενώ θα είναι κι αυτός στην συντακτική ομάδα στο πρώτο καταστατικό του ΠΑΟΚ
Ο Κ. Πάγκαλος επίσης αθλητής στο Μέγα Ρέμα, συμμετέχει ως μέλος στην ΒΑΕ, αθλητής στο αθλητικό τμήμα της ΕΚ, αθλητής στην ΑΕΚΘ καθώς ήτα και ο πρώτος αρχηγός του ΠΑΟΚ, και μέλος επίσης της συντακτικής ομάδας στο καταστατικό του 1926.
Αθλητές επίσης σε ΒΑΕ, στο αθλητικό τμήμα της ΕΚ και στον ΠΑΟΚ ήταν ο Αρ. Αρμάς και ο Λεν. Ιορδανίδης ενώ ο Δ. Μίσσιος μετά από την ΒΑΕ και το ΑΤΕΚ θα γίνει σύμβουλος στον ΠΑΟΚ .Ο δε Αφεντάκης που ήταν αντιπρόεδρος της ΒΑΕ, θα συμμετέχει ως γραμματέας στην ΕΚ.
Η ποδοσφαιρική ομάδα θα συμμετάσχει στο κύπελλο Χριστουγέννων για το έτος 1923 και στα Α πανθεσσαλονίκεια.
Ταυτόχρονα θα έχει μεταφέρει τα γραφεία της στην λέσχη της ένωσης Κωνσταντινουπολιτών και ολόκληρος ο σύλλογος θα απορροφηθεί από την ΕΚ.
Μετά την αλλαγή του καταστατικού της ΕΚ στις 6 Απριλίου του 1924, όπως έχουμε δει (http://www.acpaok.gr/el/article/6905-foros-timhs-sthn-ag.-sofia-(neo-istoriko-ntokoymento?fbclid=IwAR07Tq4Gq1-24zTXdjB0iQt-uZlPM6c7WODxvzHGHoDjAlobQM-MOQbf5Fg), η ΒΑΕ γίνεται και επισήμως ο αθλητικός της αντιπρόσωπος.
Δυστυχώς λόγω της κατάστασης που βίωνε η πόλη με το προσφυγικό την χρονιά εκείνη, ούτε αγώνες έγιναν, ούτε πρωτάθλημα διοργανώθηκε.
Τον Μάιο του 1925 η ένωση σκέφτεται την επανίδρυση της ΒΑΕ για την συμμετοχή στο πρωτάθλημα της πόλης.
Ο Φανούριος Βυζάντιος όμως προτείνει πως ο αθλητικός σύλλογος πρέπει να κρατήσει ως όνομα, το Ένωσις Κωνσταντινουπολιτών. Άποψη η οποία επικράτησε και έτσι τον Ιούνιο του 1925 δημιουργήθηκε το αθλητικό τμήμα της Ένωσις Κωνσταντινουπολιτών.
Τμήμα Ιστορίας ΠΑΟΚ