Σε λιγότερο από ένα τρίμηνο μέσα στην σεζόν, ο ΠΑΟΚ μετρά ήδη 13 παίκτες του που έχουν αντιμετωπίσει μικρά ή μεγάλα προβλήματα τραυματισμών.
Δεν είναι δικαιολογία, αλλά μία πραγματικότητα. Ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στην κατά τεκμήριο δυσκολότερη έδρα στην Ελλάδα, λειψός, δίχως πολλά από τα βασικά του όπλα. Οι δύο σημαντικότερες καλοκαιρινές του προσθήκες (Νέλσον Ολιβέιρα, Γιασμίν Κούρτιτς) βρίσκονταν πολλά χιλιόμετρα μακριά, στα… πιτς, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.
Ο κατά κοινή ομολογία πιο ποιοτικός του κεντρικός αμυντικός (Ίνγκι Ίνγκασον) βρισκόταν στο τελικό στάδιο της αποθεραπείας από επέμβαση στο γόνατο, ενώ δύο εμβληματικές του μορφές που έχουν φάει με το κουτάλι τέτοια ντέρμπι (Κρέσπο, Βιεϊρίνια) δεν βρίσκονταν στο 100% αγωνιστικής ετοιμότητας, εξαιτίας μυϊκών προβλημάτων.
Ο Ομάρ Ελ-Καντουρί, ο οποίος είχε επιστρέψει από δίμηνη απουσία ήταν αδύνατον να βγάλει 90 λεπτά ελλείψει αγωνιστικού ρυθμού, ενώ μέσα στην αναμέτρηση δύο ακόμα παίκτες του (Σίντκλεϊ, Μιτρίτσα) υπέστησαν θλάσεις, που θα τους αφήσουν για τουλάχιστον ένα μήνα εκτός αγωνιστικής δράσης.
Πολλές απουσίες, διόλου αμελητέες, που κοστίζουν πολύ ακριβά στον ΠΑΟΚ, το ρόστερ του οποίου έχει δεδομένες ελλείψεις σε πολύ συγκεκριμένες λύσεις.
ΟΙ ΕΞΙ «ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΙ»
Οι τραυματισμοί είναι μέσα στο πρόγραμμα. Δεν υπάρχει ομάδα στον κόσμο που δεν έχει «εργατικά ατυχήματα», μόνο που φέτος στον ΠΑΟΚ, έγιναν μέρος της καθημερινότητας του.
Με το πρώτο τρίμηνο της σεζόν να ολοκληρώνεται και με τον Δικέφαλο να έχει δώσει 14 επίσημα παιχνίδια, προκύπτει κάτι στατιστικά παράδοξο. Μόνο 6 από τους βασικούς ποδοσφαιριστές του (Πασχαλάκης, Μιχαηλίδης, Μιχάι, Σβαμπ, Μπίσεσβαρ, Σφιντέρσκι) ήταν ετοιμοπόλεμοι, εντός αποστολής και διαθέσιμοι για τον Ραζβάν Λουτσέσκου σε όλες τις αναμετρήσεις!
Μέχρι στιγμής, 13 διαφορετικοί παίκτες του ΠΑΟΚ έχουν χάσει τουλάχιστον ένα παιχνίδι λόγω κάποιου ιατρικού ζητήματος, κάτι που δημιουργεί δεδομένο πρόβλημα χημείας, ρυθμού, συνέχειας.
Αν εστιάσουμε σε ένα από τα βασικά προβλήματα του Δικεφάλου, την άμυνα, θα δούμε κάτι εντυπωσιακό. Στα 14 επίσημα παιχνίδια, οι απρόμαυροι παρατάχθηκαν με 10 διαφορετικές αμυντικές τετράδες (!), αφού σχεδόν όλοι οι αμυντικοί του (πλην των Μιχαηλίδη και Μιχάι) αντιμετώπισαν προβλήματα τραυματισμού κάποια στιγμή μέσα στην σεζόν.
ΟΙ ΕΠΤΑ ΘΛΑΣΕΙΣ
Έχουν περάσει 88 ημέρες από το πρώτο επίσημο παιχνίδι του ΠΑΟΚ στο Δουβλίνο απέναντι στην Μποέμιαν και η ομάδα μετρά ήδη 7 θλάσεις και τουλάχιστον άλλες δύο περιπτώσεις που οι παίκτες του το πρόλαβαν πριν κάποιος μυς τους σπάσει! Το νούμερο δεν είναι ούτε μικρό ούτε μεγάλο για μία ομάδα με τόσες υψηλές αγωνιστικές επιβαρύνσεις (πολλά και συνεχόμενα παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων), όμως ο υψηλός μέσος όρος ηλικίας των παικτών του ΠΑΟΚ (ειδικά σε ότι αφορά τους βασικούς παίκτες) τους καθιστά πιο ευάλωτους σε μυϊκές ενοχλήσεις.
Ο Χοσέ Άνχελ Κρέσπο μετρά ήδη δύο θλάσεις στην σεζόν (σε διαφορετικά πόδια) και έχει χάσει τα 8 από τα 14 παιχνίδια του ΠΑΟΚ, ο Ντάγκλας Αουγκούστο έχασε σχεδόν όλο τον Αύγουστο από μυϊκό πρόβλημα που κληρονόμησε στην προετοιμασία της Εθνικής Βραζιλίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ενώ εύθραυστος Ομάρ Ελ-Καντουρί ολοκλήρωσε με θλάση που τον άφησε εκτός μάχης για 39 ημέρες την κορυφαία του εμφάνιση με αυτή τη φανέλα στην έδρα της Ριέκα. Στο πρώτο ματς με τους Κροάτες ο Ροντρίγκο είδε τον μυ του να καταρρέει, χάνοντας 48 ημέρες και 7 επίσημα ματς, ενώ Σίντκλεϊ και Μιτρίτσα που υπέστησαν θλάσεις απέναντι στον Ολυμπιακό θα μείνουν εκτός μάχης για περίπου ένα μήνα.
Ο ΠΑΟΚ έμαθε να ζει φέτος με τα προβλήματα του, μα είναι αλήθεια ότι ποτέ μία ομάδα δεν συνηθίζει πραγματικά τέτοιες καταστάσεις. Η μεταγραφική ενίσχυση τον Ιανουάριο είναι πλέον πιο απαραίτητη από ποτέ..
ΙΑΤΡΙΚΑ… ΑΠΡΟΟΠΤΑ
Ένας παίκτης που όσα χρόνια βρίσκεται στον ΠΑΟΚ δεν είχε βγάλει ποτέ κάποιο θέμα τραυματισμού (Ίνγκασον) από τις 15 Μαΐου είναι εκτός μάχης μετά από επέμβαση που έκανε στο γόνατο, ενώ στο πρώτο εντός έδρας επίσημο παιχνίδι της σεζόν, ο Νέλσον Ολιβέιρα που αποκτήθηκε για να γίνει ο βασικός σέντερ-φορ του ΠΑΟΚ και πάνω στον οποίο είχε στήσει όλο το επιθετικό του πλάνο ο Λουτσέσκου υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού και η επιστροφή του χρονολογείται για τις αρχές του 2022.
Εκτός όμως από αυτούς τους σοβαρούς και μακρόχρονους τραυματισμούς που είναι μέρος του προγράμματος, ο Δικέφαλος αντιμετώπισε και απώλειες λόγω του Covid-19, που φρέναραν τον ρυθμό και επιβάρυναν την υγεία σε πολύ σημαντικά στελέχη του.
Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς ανακοίνωσε ότι προσβλήθηκε από κορωνοϊό και έχασε την πρεμιέρα με τον ΠΑΣ Γιάννινα (κάτι που εντέλει στοίχισε πολύ), ενώ η απουσία του Γιάσμιν Κούρτιτς από τα παιχνίδια με Βόλο και Ολυμπιακό ήταν καθοριστική στις δύο γκέλες του Δικέφαλου, που προήλθαν από λάθη στον χώρο ευθύνης του Σλοβένου, ο οποίος είναι αναντικατάστατος στον χώρο της μεσαίας γραμμής.
ΕΧΑΣΑΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 70 ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΑΤΣ!
Οι μυϊκοί τραυματισμοί είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, ακόμα και οι μεγαλύτερες ομάδες στον πλανήτη δεν μπορούν να απαλλαγούν οριστικά από αυτούς. Ο τομέας της αθλητικής ιατρικής κάνει άλματα προόδου στον τομέα της πρόληψης, ωστόσο τέτοιου είδους προβλήματα εξαρτώνται από πάρα πολλούς παράγοντες.
Καταρχάς είναι η κράση του αθλητή. Όσο καλύτερα γυμνασμένος, όσο λιγότερα καταπονημένος, όσο πιο ισορροπημένα γυμνασμένος είναι ένας παίκτης, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να υποστεί κάποια θλάση.
Ως εκ τούτου, η σωστή καθημερινή προπόνηση σε όγκο επιβάρυνσης, η σωστή αποθεραπεία, το σωστό rotation από την πλευρά του προπονητή, ώστε να αποφεύγονται τα πολλά συνεχόμενα ματς, η σωστή εξωγηπεδική ζωή είναι παράγοντες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αποφυγή τέτοιων ζητημάτων.
Εκτός από τις 7 θλάσεις που είχε φέτος ο ΠΑΟΚ είχε και τρεις… παραλίγο τέτοιες καταστάσεις, που η εμπειρία των παικτών του γλίτωσε από τα χειρότερα. Ο Φερνάντο Βαρέλα ένιωσε ενοχλήσεις στην μέση στο ζέσταμα του ντέρμπι του ντέρμπι με την ΑΕΚ, προφυλάχθηκε και γλίτωσε τα χειρότερα.
Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια από το ξεκίνημα της σεζόν δεν έχει βρεθεί στο 100% αγωνιστικής ετοιμότητας, άλλοτε με μυϊκές ενοχλήσεις κι άλλοτε με ένα πρόβλημα στην ποδοκνημική που τον ανάγκασε να παίξει με ένεση στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ενώ και ο Τόμας Μουργκ έχασε δύο παιχνίδια εξαιτίας διαστρέμματος στον αστράγαλο.
Αν αθροίσει κανείς συνολικά τα παιχνίδια που έχασαν λόγω τραυματισμοί οι 13 παίκτες του ΠΑΟΚ που αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα, θα δει ότι απώλεσαν αθροιστικά 70 επίσημα ματς! Το νούμερο είναι πολύ μεγάλο για σεζόν στην οποία έχουν διεξαχθεί μόλις 14 παιχνίδια και αντανακλά το πρόβλημα που έχει ο Ραζβάν Λουτσέσκου να παρατάξει κάθε φορά την πιο αξιόμαχη ενδεκάδα.
Την ιστορία την γράφουν πάντα οι παρόντες, όμως ο φετινός ΠΑΟΚ δεν έχει την πολυτέλεια να είναι σε θέση να αναπληρώνει ποιοτικά κάθε κενό που παρουσιάζεται…
πηγή: FORZA