ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός ετοιμάζονται για την πέμπτη μεταξύ τους κόντρα σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας απόψε (21/5) στο ΟΑΚΑ στις 20:00 και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ κάνει μια αναδρομή στους τέσσερις προηγούμενους τελικούς ανάμεσα στις δύο ομάδες.
Αναλυτικά η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ αναφέρει:
«ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός ετοιμάζονται για την πέμπτη μεταξύ τους κόντρα σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας και το paokfc.gr κάνει μία… βουτιά στο παρελθόν για να θυμηθούμε τι έγινε στις τέσσερις προηγούμενες συναντήσεις τους με φόντο τον τίτλο του Κυπελλούχου Ελλάδας.
1955 – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΠΑΟΚ 2-0
Η πρώτη φορά που βρέθηκαν αντιμέτωποι σε τελικό ήταν το 1955, στις 12 Ιουνίου, σε μια αναμέτρηση που έγινε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Ο Δικέφαλος έκανε την τρίτη απόπειρα του να διεκδικήσει το Κύπελλο Ελλάδaς, αφού είχε ταξιδέψει άλλες δύο φορές στην Αθήνα για τον τελικό, όπου αντίπαλοι του στο ίδιο γήπεδο ήταν η ΑΕΚ (1939) και ο Ολυμπιακός (1951). Δεν είχε καταφέρει να πάρει κάτι παραπάνω από τον τίτλο του φιναλίστ και στις δύο προηγούμενες φορές και έτσι συνέβη και εκείνο το απόγευμα.
Τα δεδομένα πριν την έναρξη της αναμέτρησης δεν ήταν με την πλευρά του, αφού ο αρχηγός της ομάδας, Λάμπης Κουϊρουκίδης ήταν τιμωρημένος και αν για την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό ήταν απλά ένα γνωστό γήπεδο η Λεωφόρος Αλεξάνδρας, για τον Παναθηναϊκό ήταν η έδρα του.
Σε όλα αυτά προστέθηκαν και τα καιρικά φαινόμενα, αφού στα πρώτα 45 λεπτά υπήρξε δυνατός αέρας, ο οποίος ευνόησε το σουτ του Κουρτζίδη κάτω από την σέντρα του γηπέδου με το οποίο γράφτηκε στο 24ο λεπτό το 1-0.
Αυτό το τέρμα αναφέρεται τόσο στις εφημερίδες της εποχής, όσο και στα βιβλία ως το πιο μακρινό που είχε σημειωθεί μέχρι τότε στα ελληνικά γήπεδα.
Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να συνέλθει, αλλά λίγα λεπτά αργότερα, ο Πανάκης έστειλε για δεύτερη φορά την μπάλα στα δίχτυα του Πρόγιου και στο δεύτερο μέρος ο άνεμος κόπασε, όπως και το σκορ, που έμεινε στο 2-0.
Ο ΠΑΟΚ γα να φτάσει στον τελικό είχε αποκλείσει στον προκριματικό γύρο – για τις ομάδες της Βόρειας Ελλάδας – την Ελπίδα Δράμας με 3-2 στην παράταση. Στους “8” επικράτησε με 4-2 του Πανιωνίου και στα ημιτελικά της Δόξας Δράμας με 1-0.
12 Ιουνίου 1955
Γήπεδο “Παναθηναϊκού”
Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2-0
ΓΚΟΛ: 24’ Κουρτζίδης, 31’ Πανάκης
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Χάλαρης, Αγγελόπουλος, Κουρτζίδης, Καζάκος, Λινοξυλάκης, Νεμπίδης, Ασημακόπουλος,Φωτεινός, Ζιέμης, Πετρόπουλος, Πανάκης
ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Κεμανίδης, Γερούδης, Καλογιάννης, Χασιώτης, Δουκάκης, Τσίντογλου, Καραφουλίδης, Γεντζής,Παπαδάκης, Κιουρτζής.
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Διαμαντόπουλος
1972 ΠΑΟΚ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2-1
Πέρασαν πολλά χρόνια για να βρεθούν οι δύο ομάδες πάλι σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, με τα δεδομένα να έχουν αλλάξει, αφού πλέον υπήρχε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα από το 1959-60 και ο θεσμός του Κυπέλλου Ελλάδος δεν γινόταν ανά περιφέρεια με προκριματικά. Ο ΠΑΟΚ πλέον δεν είχε μόνο δύο παρουσίες στον τελικό, αλλά ήταν η τρίτη διαδοχική του συμμετοχή σε τελικό, με τις δύο προηγούμενες να έχει ηττηθεί από τον Άρη στο Καυτανζόγλειο και από τον Ολυμπιακό στο στάδιο Καραϊσκάκης.
Για λόγους διαφάνειας, η κλήρωση για τον διαιτητή της αναμέτρησης έγινε λίγο πριν την έναρξη. Υπήρχαν τρεις διαθέσιμοι διαιτητές και ο κλήρος έδωσε στον Χρήστο Μίχα την σφυρίχτρα.
Η σέντρα είχε οριστεί για τις 21:00 το βράδυ λόγω του καύσωνα της Αθήνας. Ο ΠΑΟΚ πήρε προβάδισμα μόλις στο 3ο λεπτό με σουτ του Γιώργου Κούδα και αφού ακυρώθηκε γκολ του Γιάννη Μαντζουράκη για επιθετικό φάουλ στην προσπάθεια του να κάνει ανάποδο ψαλίδι – χωρίς να έχει αντίπαλο κοντά – ο Κούδας με εκτέλεση φάουλ “κλειδώνει” το κύπελλο Ελλάδος στο 89ο λεπτό. Ο Παναθηναϊκός απλά μειώνει στο διάστημα που οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ ακόμη ήταν σε κλίμα πανηγυρισμών.
Στο γήπεδο ήταν και δύο χιλιάδες οπαδοί του Ολυμπιακού που είχαν πάρει προσκλήσεις και ήταν εκεί για να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα κατά του Παναθηναϊκού.
Στους πανηγυρισμούς στην Θεσσαλονίκη ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός για τον τίτλο που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που άνθρωποι έπεσαν στην θάλασσα. Την επόμενη ημέρα έγινε υποδοχή της ομάδας στο αεροδρόμιο με πομπή από αυτοκίνητα και μηχανές που είχαν διακριτικά του ΠΑΟΚ, αλλά και ζωγραφισμένα τα αρχικά της ομάδας πάνω στα φαμπρίζ. Η αποστολή κατέληξε στα γραφεία της ΠΑΕ στο κέντρο της πόλης, όπου τοποθετήθηκαν τα τρόπαια στο πρεβάζι, έξω από τα παράθυρα και οι οπαδοί της ομάδας από κάτω ζούσαν μοναδικές στιγμές ως μάρτυρες της πρώτης κατάκτησης του κυπέλλου Ελλάδος.
5 Ιουλίου 1972
ΠΑΟΚ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2-0
2’, 89’ Κούδας – 90’ Παπαδημητρίου
ΠΑΟΚ (Λες Σάνον): Χατζηϊωάννου, Φουντουκίδης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Παπαδόπουλος, Αποστολίδης, Κούδας, Μπέλλης, Τερζανίδης, Ασλανίδης Α (76’ Ματζουράκης), Σαράφης (66’ Λάζος).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Φέρεντς Πούσκας): Οικονομόπουλος, Δημητρίου, Αθανασόπουλος, Γονιός, Σούρπης, Καραμανλής (56’ Βλάχος), Δομάζος, Ελευθεράκης, Παπαδημητρίου, Γραμμός, Αντωνιάδης, Βλάχος.
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μίχας
1977 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΠΑΟΚ 2-1
Ο ΠΑΟΚ, αφού έκλεισε μια πενταετία (1970 – 1974) με διαδοχικές παρουσίες στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος και δύο κατακτήσεις, εκείνη απέναντι στον Παναθηναϊκό, το 1972 και μια επί του Ολυμπιακού το 1974, βρέθηκε πάλι σε τελικό το 1977.
Αντίπαλος του πάλι ο Παναθηναϊκός και αφού ο Δικέφαλος μετά τον αποκλεισμό της ΑΕΚ στον δεύτερο γύρο εκείνης της χρονιάς, δεν βρέθηκε μπροστά σε άλλο ντέρμπι, αφού οι Πράσινοι ήταν εκείνοι που απέκλεισαν τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά.10 ημέρες πριν από τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, ο ΠΑΟΚ είχε υποδεχθεί τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα για το πρωτάθλημα στο πλαίσιο της 32ης αγωνιστικής, με τον Δικέφαλο να αναζητά τη νίκη για να ξεπεράσει τους Πράσινους που ήταν στην κορυφή με ένα βαθμό διαφορά ώστε να βρεθεί μόνος πρώτος δύο αγωνιστικές πριν το τέλος.
Η λευκή ισοπαλία έφερε τον Δικέφαλο στην 3η θέση, ισόβαθμο με τον Ολυμπιακό στους 50 βαθμούς, θέση στην οποία τερμάτησαν και στο τέλος του Πρωταθλήματος.
Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος έμοιαζε σαν ευκαιρία για απάντηση, αλλά ο Παναθηναϊκός “εδάμασε ένα τρομερό και άτυχο ΠΑΟΚ” όπως ανέφεραν οι τίτλοι των εφημερίδων.
Ο Παναθηναϊκός έκανε το νταμπλ εκείνη τη σεζόν, με τον ΠΑΟΚ να κρατά την αγωνία μέχρι το τέλος, αφού ο Τερζανίδης (43’) είχε ισοφαρίσει το γκολ του Παπαδημητρίου από το 29ο λεπτό.
Ο Σαράφης είχε δοκάρι στο 55ο λεπτό για να βάλει μπροστά στον ΠΑΟΚ και από εκεί και πέρα το παιχνίδι είχε διακοπές και πολλά νεύρα που οδήγησαν στην αποβολή του Γιάννη Γούναρη έπειτα από χτύπημα στον Αλβαρέζ. Ο ΠΑΟΚ έμεινε με δέκα παίκτες και ο Άγγελος Αναστασιάδης άφησε τη θέση του στη μεσαία γραμμή για να καλύψει το κενό του Γούναρη.
Ο Παναθηναϊκός με το γκολ του Βακάλη (83’) έφτασε στη νίκη και στο νταμπλ.
22 Ιουνίου 1977
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΠΑΟΚ 2-1
ΓΚΟΛ: 29’ Παπαδημητρίου, 83’ Βακάλης – 43’ Τερζανίδης
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Κάζιμιρ Γκόρσκι): Κωνσταντίνου, Καψής (46’ Ελευθεριάδης), Κίζας, Δημητρίου, Στεφανάκης, Δομάζος, Βακάλης, Λιβαθηνός, Παπαδημητρίου, Αντωνιάδης (58’ Γαννακούλας), Αλβαρέζ.
ΠΑΟΚ (Μπίλι Μπίγκαμ): Μηλίνης, Πέλλιος, Ιωσηφίδης, Γούναρης, Δαμανάκης, Αναστασιάδης, Αποστολίδης, Κούδας, Τερζανίδης, Σαράφης, Γκουερίνο (77’ Ορφανός).
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Πλατόπουλος
2014 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΠΑΟΚ 4-1
To 2014 οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες σε τελικό έπειτα από “διάλειμμα” 37 ετών. Ο ΠΑΟΚ μάλιστα είχε 11 χρόνια να προκριθεί σε τελικό, αφού η προηγούμενη παρουσία του ήταν το 2003, όταν και κατέκτησε το τρόπαιο στην Τούμπα με τη νίκη 1-0 επί του Άρη.
H αναμέτρηση έγινε πάλι στην Αθήνα, με τον ΠΑΟΚ να δέχεται την ψυχρολουσία και να φεύγει από το γήπεδο με το βαρύ 4-1 χάρη στην μεγάλη βραδιά του Μάρκους Μπεργκ που σημείωσε χατ τρικ (15’, 50’, 88’) και τον Καρέλη που στο 54ο λεπτό είχε κάνει το σκορ 3-0. Για τον Δικέφαλο μείωσε σε 3-1 ο Βούκιτς στο 70ο λεπτό.
ΠΑΟΚ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-4
ΓΚΟΛ: Βούκιτς (70′ (πεν.)) / Μπεργκ (15′, 50′, 88′), Καρέλης (54′)
ΠΑΟΚ (Γιώργος Γεωργιάδης): Γλύκος, Σκόνδρας (77′ Κουλούρης), Βίτορ, Ινσαουράλδε, Τζαβέλλας, Λάζαρ (56′ Βούκιτς), Κίτσιου, Κάτσε, Λούκας (56′ Λίνο), Στοχ, Σαλπιγγίδης
Παναθηναϊκός (Γιάννης Αναστασίου): Κοτσόλης, Νάνο, Σίλντενφελντ , Κουτρουμπής, Τριανταφυλλόπουλος, Μέντες, Πράνιτς, Ζέκα, Αμπέντ (75′ Λαγός), Καρέλης, Μπεργκ
Διαιτητής: Τάσος Κάκος».