Ίσως ακούγεται κάπως βαρύγδουπο αλλά ο ΠΑΟΚ διανύει μια κομβική περίοδο, βρίσκεται ενώπιον της πιο αποφασιστικής καμπής της σύγχρονης αγωνιστικής ιστορίας του. Ο Δικέφαλος επιχειρεί να αλλάξει τρόπο ποδοσφαιρικής σκέψης επιδιώκοντας να προσεγγίσει το ευρωπαϊκό μοντέλο και αφήνοντας πίσω του την μίζερη ελληνική νοοτροπία. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό;
Δεν έχουμε να κάνουμε με τον Χριστό που περπάτησε πάνω στο νερό, δεν έχουμε να κάνουμε με τους Εβραίους που πέρασαν την Ερυθρά Θάλασσα αβρόχοις ποσίν. Ο ΠΑΟΚ όμως έχει πάρει απόφαση να περάσει από την άλλη πλευρά του ποταμού. Βρίσκοντας παράλληλα έναν τρόπο για να μην γίνει μούσκεμα, να μην έχει απώλειες, να μην παρασυρθεί από την ορμή του νερού.
Ας μην ονειροβατεί κανείς. Δεν πρόκειται να φτάσει στην αντίπερα όχθη με εντελώς στεγνά πόδια. Όσα βοηθήματα και τεχνικές κι αν χρησιμοποιήσει. Αρκεί να φτάσει.
Τι έχει η άλλη πλευρά του ποταμού; Την επιχειρησιακή λογική της βιωσιμότητας, την ρεαλιστική απεικόνιση των ανάλογου βεληνεκούς πετυχημένων ευρωπαϊκών κλαμπ, την οικονομική και ποδοσφαιρική υγεία.
Παίκτες σε ποδοσφαιρικά εκμεταλλεύσιμη και παραγωγική ηλικία, παίκτες που συνδυάζουν την ποιότητα με την διάθεση για προσφορά. Οι Τζιοβίνκο, Μπερμπάτοφ, Καγκάβα ή Βερνμπλουμ θα μείνουν στην πίσω πλευρά του ποταμού. Μαζί με όσους η άφιξή στην Τούμπα δεν θα συνδυάζεται με προοπτική.
Ο στόχος του ηλικιακού γκρουπ 22-27 δεν είναι απλά για να ρίξει τον μέσο όρο αλλά για να ανοίξει πόρτες ενδιαφέροντος στην ποδοσφαιρική Ευρώπη. Για να συνδράμει προς μια συνεχή ανατροφοδότηση έμψυχου δυναμικού και ταμείων. Για να φέρει τον ΠΑΟΚ στα πρότυπα ομάδων που συνδυάζουν ποδοσφαιρική επιτυχία και οικονομική ανεξαρτησία.
Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, κάποια στιγμή πρέπει να αντικρίσουμε την αλήθεια κατάματα. Στην φάση που διανύει το ελληνικό ποδόσφαιρο, οποιαδήποτε παρέκκλιση από μια τέτοια φιλοσοφία και πρακτική, μπορεί να αποβεί καταστροφική.
Αν καταφέρει να αντέξει ο οργανισμός του ΠΑΟΚ αυτήν την μετάβαση, αν καταφέρει να περάσει το ποτάμι, η καρπερή αντίπερα πλευρά θα τον περιμένει να δρέψει τους καρπούς. Σε διαφορετική περίπτωση, στην απογοήτευση και την άτακτη υποχώρηση, τότε θα κοιτάει πάλι τον καιρό και θα παρακαλά κάθε φορά να μην βρέξει ή χιονίσει για να βγάλει την σοδειά της χρονιάς.
Facebook Page: Θόδωρος Χαστάς
Instagram: theohastas
Twitter: Thodoros Hastas