Αύριο ολοκληρώνεται η (παρατεταμένη φέτος) καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος και το ερώτημα είναι αν στον ΠΑΟΚ θα τηρήσουν την… παράδοση των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων και θ’ αποκτήσουν παίκτη στο… 90΄ των μεταγραφών.
Το πρόσφατο παρελθόν, πάντως, είναι γεμάτο από τέτοια παραδείγματα, προεξάρχοντος του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ.
Τον Αύγουστο του 2015 ο Φρανκ Αρνεσεν αναζητούσε έναν επιθετικό (μετά την αποχώρηση του Σαλπιγγίδη), που θα ενίσχυε τη γραμμή κρούσης. Η τελική επιλογή είχε γίνει στο πρόσωπο του διεθνή Λετονού φορ Αρτιόμς Ρούντνεβς, ο οποίος κατέφθασε στη Θεσσαλονίκη. Ο Αρνεσεν είχε προχωρήσει το θέμα απόκτησης του από το Αμβούργο και ο παίκτης είχε συμφωνήσει προφορικά μαζί του για τριετές συμβόλαιο. Όταν, μάλιστα, έγινε γνωστό ότι πέρασε και από ιατρικές εξετάσεις, όλοι πείστηκαν ότι θα εντάσσονταν και στο ρόστερ του Δικεφάλου. Ο Ρούντνεβς, όμως, αθέτησε τελικά την προφορική συμφωνία κι πέστρεψε στη Γερμανία, δηλώνοντας αποφασισμένος να κερδίσει μια θέση στο ρόστερ του Αμβούργου για τη σεζόν που θα ακολουθούσε (συμμετείχε σε 11 ματς, πετυχαίνοντας δύο γκολ).
Μετά το ναυάγιο με τον Λετονό, υπήρξε δυστοκία ως προς την ανεύρεση άλλου επιθετικού (δεν είχε προχωρήσει η περίπτωση του Ρουμάνου φορ Μαρικά, που αγωνίζονταν στην Κόνιασπορ). «Παίζουμε ένα μήνα χωρίς επιθετικό» γκρίνιαζε ο Ιγκόρ Τούντορ μετά την ήττα με 3-1 στα Γιάννινα για τη δεύτερη αγωνιστική, αφού έλειπε και ο τραυματίας Αθανασιάδης. Μέχρι που στις 2 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε η απόκτηση του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ.
Ο Βούλγαρος σταρ είχε ολοκληρώσει την παρουσία του στο γαλλικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Μονακό. Ο ΠΑΟΚ και η Θεσσαλονίκη δεν αποτελούσαν την πρώτη του επιλογή, αφού εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο επιστροφής του στην Αγγλία, έχοντας πρόταση από την Αστον Βίλα. Τελικά, ο Ιβάν Σαββίδης του έδωσε 1,5 εκ. ευρώ για ένα χρόνο και τον έπεισε να υπογράψει στον ΠΑΟΚ.
Μια μέρα μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής, ο Μπερμπάτοφ έκανε την πρώτη του προπόνηση στη Ν. Μεσημβρία, έχοντας ταξιδέψει οδικώς από το Μπλαγκόεβραντ. Την ίδια ημέρα, παρουσιάστηκε μπροστά σε χιλιάδες φιλάθλους, που έσπευσαν στην Τούμπα για να τον αποθεώσουν.
ΝΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ
Σύντομο ήταν το πέρασμα του Σωτήρη Νίνη από τον ΠΑΟΚ, με τον οποίο συμφώνησε στις 31 Αυγούστου 2013 (δανεικός από την Πάρμα). Αντίθετα, ο Γιώργος Τζαβέλλας (η απόκτηση του ανακοινώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2013), που προέρχονταν από τη Μονακό, παρέμεινε στην Τούμπα για τρεισήμισι χρόνια.
ΔΑΝΕΙΚΟΣ ΑΠΟ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ…
Στις 31 Αυγούστου 2016 αποκτήθηκε, με τη μορφή του δανεισμού από τη Γιουβέντους, ο Μάμε Τιάμ. Ο Σενεγαλέζος επιθετικός (νυν παίκτης της Καϊσερίσπορ) δεν έπεισε τον Βλάνταν Ιβιτς και το Δεκέμβριο που ακολούθησε, αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ακριβώς ημέρα, δύο χρόνια αργότερα, αποκτήθηκε ως δανεικός από την Γκενκ ο Νίκος Καρέλης, που στάθηκε τυχερός, από την άποψη ότι έγραψε το όνομά του στη λίστα παικτών, που κατέκτησαν το νταμπλ του 2019.
… ΚΙ ΑΠΟ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ
Το πρωτάθλημα είχε ήδη αρχίσει όταν οι Αστέριος Γιακουμής και Λευτέρης Σακελλαρίου περνούσαν στις 30 Αυγούστου 2010 την πόρτα των γραφείων της ΠΑΕ για να υπογράψουν τα συμβόλαια τους. Απόκτημα από τον Αγροτικό Αστέρα, ο Γιακουμής δεν κατάφερε να σταδιοδρομήσει στην Τούμπα, αποχωρώντας και τυπικά πέντε χρόνια μετά. Οσο για τον Σακελλαρίου, τον οποίο γνώριζε ο Δερμιτζάκης από την κοινή θητεία τους στον Πανθρακικό, έπαιξε στον ΠΑΟΚ μόλις για μια σεζόν. Στις 31 Αυγούστου 2010 έγινε γνωστός ο δανεισμός του Ελ Ζαρ από τη Λίβερπουλ. Ο Μαροκινός παρέμεινε για μια χρονιά, συνέχισε για οχτώ σεζόν στην Ισπανία και πλέον ανήκει στη Moυαϊτέρ, ομάδα του Κατάρ.
ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
Και το περασμένο καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ βρίσκονταν σε αναζήτηση ενός ακραίου μεσοεπιθετικού. Η τελική επιλογή έγινε στο πρόσωπο του Αλεξάντρου Μιτρίτσα, ο οποίος, την αμέσως προηγούμενη σεζόν, αγωνίζονταν στην Αλ Αχλί ως δανεικός από τη Νιου Γιορκ Σίτι. Η οριστικοποίηση, πάντως, της παραχώρησης-επίσης ως δανεικού-του διεθνή Ρουμάνου εξτρέμ από την αμερικανική ομάδα στο Δικέφαλο είχε αργήσει. Τόσο, ώστε όταν έγινε η σχετική ανακοίνωση από την «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ, το ημερολόγιο έδειχνε 31 Αυγούστου 2021. Ο Μιτρίτσα δεν έκανε τη διαφορά στον ΠΑΟΚ και πλέον έχει επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Αλ Ραέντ.
Ο ΑΡΧΙΚΟΣ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΚΟΠΑΣΕ ΓΡΗΓΟΡΑ
Το καλοκαίρι του 2020 δεν έμοιαζε με κανένα από τα προηγούμενα. Ο κορονοϊός είχε ως αποτέλεσμα η σεζόν 2019-20 να ολοκληρωθεί στις 19 Ιουλίου, επηρεάζοντας αναπόφευκτα και το χρονοδιάγραμμα της αγωνιστικής περιόδου, που ακολουθούσε. Μαζί και τη θερινή μεταγραφική περίοδο, που με απόφαση της ΟΥΕΦΑ είχε παραταθεί μέχρι τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου. Εκείνην ακριβώς την ημέρα (πέντε 24ωρα μετά τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ από την Κράσνονταρ) η Φενερμπαχτσέ ανακοίνωνε την απόκτηση του Δημήτρη Πέλκα. Ως αντικαταστάτης του τελευταίου έφθασε στη Θεσσαλονίκη-απόκτημα από τη Ραπίντ Βιέννης-ο Τόμας Μουργκ, που είχε υπογράψει τετραετές συμβόλαιο. Ο Αυστριακός μεσοεπιθετικός σκόραρε και στις δύο πρώτες εμφανίσεις του με την ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα (ισοφάρισε σε 1-1 στο 89΄ του ντέρμπι με την ΑΕΚ στο Ολυμπιακό στάδιο και τέσσερις ημέρες αργότερα έκανε το ίδιο-στο 56΄-κόντρα στην Ομόνοια στην εντός έδρας πρεμιέρα των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ), ωστόσο στην πορεία του χρόνου διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν αυτό που ήθελε ο ΠΑΟΚ.
*Η συμφωνία με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο επισημοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου 2014, μια ημέρα μετά την πρόκριση επί της Ζίμπρου. Με οχτώ γκολ σε 32 ματς, ο Παπαδόπουλος συνέχισε σε Αστέρα, Ατρόμητο και Παναιτωλικό.
ΌΤΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΦΩΤΑ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΟΝ ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ
Στις 31 Αυγούστου 2017 ολοκληρώθηκε με αίσιο τρόπο το σίριαλ της επιστροφής του Αντρέ Βιεϊρίνια από τη Βόλφσμπουργκ στον ΠΑΟΚ. Ο χρόνος είχε ωριμάσει και επέτρεπε πλέον την έναρξη της δεύτερης θητείας του Πορτογάλου με τη φανέλα του Δικεφάλου. Και μόνο η είδηση της παρουσίας του στα γραφεία στάθηκε ικανή να στείλει πολλές δεκάδες οπαδών στην Τούμπα για να τον καλωσορίσουν ξανά πίσω στο σπίτι του. Η επιστροφή του Βιεϊρίνια είχε επισκιάσει και την απόκτηση του Μαουρίτσιο (προέρχονταν από τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης), που είχε ανακοινωθεί επίσης στις 31 Αυγούστου 2017. Στα ακόμη πιο… ψιλά είχε περάσει ο δανεισμός του Κάρλος Ζαμπράνο από τη Ρούμπιν Καζάν, που τυπικά είχε ανακοινωθεί την αμέσως επόμενη ημέρα. Ο Περουβιανός στόπερ δεν άντεξε στον ΠΑΟΚ για περισσότερους από τέσσερις μήνες και πλέον ανήκει στο δυναμικό της Mπόκα Τζούνιορς.
ΜΟΥΝ, Ο… ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ
Την τελευταία ημέρα της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου του 2009 αποκτήθηκε-με τη μορφή του δανεισμού-από τον Παναθηναϊκό ο Μπράις Μουν. Ο Φερνάντο Σάντος αναζητούσε μια εναλλακτική για το δεξί άκρο της άμυνας (βασικός ήταν ο Σνάουτσερ) και την ύστατη στιγμή επελέγη η λύση του Νοτιοαφρικανού (λίγες ημέρες νωρίτερα είχε αγωνιστεί με τον Παναθηναϊκό στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης). Ο Μουν παρέμεινε μια σεζόν στον ΠΑΟΚ χωρίς να βγάλει ούτε ένα ολόκληρο 90λεπτο, όντας βασικός μόλις σε ένα ματς πρωταθλήματος (ΠΑΟΚ-Καβάλα 1-0).
ΣΙΝΤΚΛΕΪ, Ο ΑΝΤΙ-ΜΠΟΡΙΛ
Βασικός μεταγραφικός στόχος το περασμένο καλοκαίρι για το αριστερό άκρο της άμυνας υπήρξε ο Γιαν Μπορίλ. Κι όταν οι διαπραγματεύσεις με τη Σλάβια Πράγας για τη μετακίνηση του έμπειρου αμυντικού ναυάγησαν, στον ΠΑΟΚ στράφηκαν στην ουκρανική αγορά, επιλέγοντας τον Σίντκλεϊ της Ντιναμό Κιέβου (είχε προπονητή τον Μιρτσέα Λουτσέσκου, πατέρα του τεχνικού του ΠΑΟΚ). Τρία χρόνια νωρίτερα η Ντιναμό είχε καταβάλει πέντε εκατομμύρια ευρώ στην Ατλέτικο Παραναένσε για την αγορά του Σίντκλεϊ, ο οποίος, όμως, δεν δικαιολόγησε το «θόρυβο» γύρω από το όνομά του. Στο Δικέφαλο έπαιξε ως δανεικός και πλέον συνεχίζει την καριέρα του στη Βραζιλία με τη φανέλα της Κουιάμπα.
πηγή: FORZA