Το Κατάρ έχει άπειρα λεφτά, όμως το Εκουαδόρ έχει… ποδόσφαιρο. Δύο γκολ του Ένερ Βαλένσια πίκραναν τους οικοδεσπότες και απένειμαν ποδοσφαιρική δικαιοσύνη (0-2).
Ήταν σαν να παίζουν άντρες απέναντι σε παιδιά. Επαγγελματίες, απέναντι σε ερασιτέχνες. Σαν να παίζει μία ομάδα που είχε «φάει» τέτοια ματς με το κουτάλι, απέναντι σε μία παρέα που μόλις είχε μαζευτεί και είχε πνιγεί από το βάρος της πίεσης και της περίστασης.
Ο Ισημερινός έκανε επίδειξη δύναμης στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πίκρανε τους οικοδεσπότες και με δύο γκολ του Ένερ Βαλένσια τους υπενθύμισε ότι έχουν ακόμα να φάνε πολλά ψωμιά μέχρι να σταθούν σε αυτό το επίπεδο (0-2).
VAR… από τα αποδυτήρια!
Από το πρώτο σφύριγμα, από το πρώτο δευτερόλεπτο φάνηκε ποια ομάδα ήθελε (και μπορούσε) να παίξει ποδόσφαιρο και ποια ήθελε να μείνει πίσω από την μπάλα και ότι βγει.
Το Κατάρ επέλεξε να μείνει βαθιά στο δικό του μισό γήπεδο και στην πρώτη φάση που χρειάστηκε να αμυνθούν (3’) τα έκαναν μαντάρα! Ο τερματοφύλακας Αλ-Σιμπ έκανε άστοχη έξοδο, οι αμυντικοί του δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν και ο Ένερ Βαλένσια με κοντινή κεφαλιά άνοιξε το σκορ ή μάλλον… έτσι νόμιζε.
Στο πρώτο Μουντιάλ, όπου υπάρχει το VAR και το ημιαυτόματο οφσάιντ, ο έλεγχος του γκολ έδειξε παράβαση και το 0-0 παρέμεινε για λίγο ακόμα.
Ωστόσο, ήταν φανερό ότι το γκολ ερχόταν. Οι παίκτες του Ισημερινού έβρισκαν πανεύκολα τις «τρύπες» στην αντίπαλη άμυνα και πότε από τον άξονα, πότε από το πλάι έβρισκαν φάσεις.
«Τιμωρός» Βαλένσια
Στο 16ο λεπτό ο Βαλένσια έφυγε στην πλάτη της άμυνας, ανατράπηκε καθαρά εντός περιοχής από τον αντίπαλο τερματοφύλακα και με ψύχραιμη εκτέλεση από τα 11 βήματα έκανε σεφτέ στα γκολ στην διοργάνωση (16’, 0-1).
Ούτε εκεί όμως, η εικόνα της αναμέτρησης άλλαξε. Οι παίκτες του Άλφαρο συνέχισαν να κάνουν ότι θέλουν στο γήπεδο και άγγιξαν και δεύτερο γκολ, όταν από σέντρα του Εστουπινιάν που έκανε το ρήγμα από τα αριστερά, ο Εστράδα σηκώθηκε σε λάθος χρόνο και σημάδεψε άστοχα με το κεφάλι.
Απέναντι σε μία σαστισμένη ομάδα που είχε τεράστια τακτικά ζητήματα και δεχόταν αλεπάλληλες κάρτες (τρεις στο πρώτο μέρος) για καθυστερημένα μαρκαρίσματα, το 0-2 ήταν θέμα χρόνου.
Ήρθε ξανά από τον Ένερ Βαλένσια, με μία… σεντερφορίσια κίνηση. Από σέντρα ακριβείας του Πρεσιάδο, ο αρχηγός του Ισημερινού πετάχτηκε στην καρδιά της περιοχής και με ζυγισμένη κεφαλιά (31’) έφερε παγωμάρα στους διοργανωτές για το 0-2.
Κάπου εκεί οι παίκτες του Φέλιξ Σάντσες κατάλαβαν ότι όλο αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Οι δύο μπακ ανέβηκαν μέτρα στο γήπεδο, οι Καταριανοί άρχισαν λίγο να κυκλοφορούν την μπάλα και στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους άγγιξαν το γκολ, όταν η κεφαλιά του Άλι Αλμόεζ από το ύψος της περιοχής πέρασε ελάχιστα άουτ, σε μία κλασική χαμένη ευκαιρία για να μειώσουν το σκορ.
Με σβηστές μηχανές
Θα περίμενε κανείς από έναν προπονητή που χάνει με 2-0 να κάνει κάποιες αλλαγές στην ανάπαυλα, ώστε να γυρίσει το πράγμα, όμως κανείς από τους δύο δεν «πείραξε» το παραμικρό.
Ο Ισημερινός άφησε το πόδι από το γκάζι και έσβησε τις μηχανές και έκανε διαχείριση ενόψει της συνέχειας, το Κατάρ ήθελε, αλλά δεν μπορούσε.
Με εξαίρεση ένα σουτ από καλή θέση του Πλάτα (55’), το οποίο έδιωξε ο Αλ-Σιμπ φάση της προκοπής δεν έγινε για πολύ ώρα, με το παιχνίδι να γίνεται αργό, μονότονο, προβλέψιμο.
Η είσοδος στο παιχνίδι των πιτσιρικάδων του Ισημερινού (Σαρμιέντο, Σιφουέντες) έδωσε ξανά λίγη ορμή, λίγη ένταση στο παιχνίδι, με το τελευταίο «αχ» να ακούγεται από τους οικοδεσπότες.
Με ένα ωραίο βολέ από δύσκολη γωνία, ο Μουντάρι πήγε να γράψει ιστορία, όμως η μπάλα πήγε στην οροφή των διχτύων του Γκαλίντες και το 0-2 έμεινε ως το τέλος.
Οι συνθέσεις των ομάδων:
ΚΑΤΑΡ (5-3-2): Αλ-Σιμπ, Μπασάμ Αλ-Ραουί, Κουκί, Αμπντελκαρίμ Χασάν, Πέδρο Μιγκέλ, Αμπντουλαζίζ Χατίμ, Μπουντιάφ, Αλ-Χαϊντός (72’ Ουάντ), Χομάμ Αλ-Αμίν, Αλί Αλμόεζ (72’ Μουντάρι), Αφίφ.
ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ (Γκουστάβο Αλφάρο, 4-4-2): Γκαλίντες, Πρεσιάδο, Τόρες, Χινκαπιέ, Εστουπινιάν, Πλάτα, Μέντες, Καϊσέδο (90’ Φράνκο), Ιμπάρα (67’ Σαρμιέντο), Εστράδα (90’ Ροντρίγκες), Βαλένσια (77’ Σιφουέντες).