Jogo bonito από την «σελεσάο» που στην επανάληψη «πάτησε» την Σερβία (2-0) και χόρτασε μπάλα τον πλανήτη!
Όταν η Βραζιλία είναι καλή, όλη η διοργάνωση παίρνει άλλη λάμψη. Φωτίζεται. Η Σερβία άντεξε για ένα ημίχρονο, ακύρωσε όλα τα όπλα του Τίτε, όμως στην επανάληψη άνοιξαν οι ουρανοί!
Η «σελεσάο» πάτησε το πόδι στο γκάζι και το τόπι χάθηκε. Στο πρώτο γκολ του Ρισάρλισον, η μπάλα άλλαξε πόδια με κινηματογραφική ταχύτητα, στο δεύτερο ακροβατικό τέρμα του ίδιου παίκτη, ο πλανήτης υποκλίθηκε.
Η Βραζιλία ξεκίνησε με τον πιο πειστικό τρόπο το Μουντιάλ (2-0), πέρασε με άριστα το δύσκολο τεστ και έδειξε ότι έχει ότι χρειάζεται για να το πάει ως το τέλος, 20 χρόνια μετά την τελευταία της κατάκτηση.
Εδώ προέκυψε θέμα πριν καν κυλήσει η μπάλα στο χορτάρι. Ένας λάτρης της συνοχής, της ισορροπίας, των λίγων και εκλογικευμένων ρίσκων (Τίτε) πήρε την απόφαση να χωρέσει στην ίδια ενδεκάδα Πακετά, Νεϊμάρ, Ραφίνια, Βινίσιους, Ρισάρλισον και να προσπαθήσει να τους «τακτοποιήσει» σε ένα 4-2-3-1, απέναντι σε μία πολύ συμπαγή ομάδα, που μπήκε στο γήπεδο με το μαχαίρι στα δόντια και μία συνταγή (3-5-1-1) που την έφερε ως εδώ.
Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένας τρόπος για να αφοπλίσεις την «σελεσάο». Το «physical» παιχνίδι, η απόλυτη προσήλωση στο αμυντικό πλάνο, η κάλυψη όλων των χώρων, ο ιερός φανατισμός.
Στο πρώτο μέρος, οι Σέρβοι τα έκαναν όλα αυτά στην εντέλεια. Πήγαν τον ρυθμό εκεί που ήθελαν, περιόρισαν την Βραζιλία στα μέτρα που ήθελαν, δεν άφησαν ποτέ το τέμπο να τους ξεφύγει, έλεγξαν απόλυτα τα συναισθήματα τους.
Δέχθηκαν την πρώτη τελική -ένα μακρινό ακίνδυνο σουτ του Κασεμίρο- στο 21ο λεπτό. Διάβαζαν τα πάντα. Ακόμα και την μαεστρική κάθετη του Τιάγκο Σίλβα (27’) που έβγαλε σε θέση βολής τον Βινίσιους, ο Μίλινκοβιτς-Σάβιτς την κατάλαβε πιο γρήγορα από τον σταρ της «σελεσάο».
Ακόμα και όταν με δύο «χειρουργικές» πάσες, βρέθηκε χώρος, το τελείωμα του Ραφίνια δεν ήταν καλό (37’), ενώ το ιστορικό τσαφ του Μιλένκοβιτς (44’), που δώρισε μισό γκολ στον Βινίσιους, ο Σέρβος στόπερ το διόρθωσε, παίρνοντας την μπουκιά από το στόμα από τον φορ της Ρεάλ Μαδρίτης.
Στο καλό τους ημίχρονο, οι «πλάβι» δεν απείλησαν ποτέ, δεν κούρασαν ποτέ σωματικά ή πνευματικά την αντίπαλη άμυνα κι αυτό το πλήρωσαν στην επανάληψη που η πίεση αυξήθηκε.
Ο Νεϊμάρ που ήταν non factor στο πρώτο μέρος, μπήκε στο παιχνίδι, το τέμπο ανέβηκε και η ομάδα του Τίτε άρχισε να παίζει σαν Βραζιλία. Δεν είχε περάσει ούτε ένα λεπτό στην επανάληψη όταν ο Ραφίνια σπατάλησε καθαρή ευκαιρία, μετά από φτηνό πούλημα μπάλας του Γκούντελι στο κέντρο, ενώ λίγο αργότερα (55’) ο Νεϊμάρ ήταν άστοχος στην πρώτη του ηχηρή επαφή στο ματς.
Το οξυγόνο άρχισε να στερεύει από τα σερβικά πνευμόνια και οι αναπνοές σταμάτησαν όταν ο Άλεξ Σάντρο με βολίδα που θύμισε Ρομπέρτο Κάρλος σημάδεψε την ρίζα της δοκού του Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς (59’), όμως ο κλοιός στένευε συνεχώς.
Στο 63ο λεπτό ο Νεϊμάρ έτρεξε μέτρα με την μπάλα, πατώντας περιοχή, ο Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς είχε απάντηση στο διαγώνιο σουτ του Βινίσιους, όμως ο Ρισάρλισον πήρε το ριμπάουντ και σε κενή εστία λύτρωσε την «σελεσάο» για το 1-0.
Κάπου εκεί, το τόπι εξαφανίστηκε. Με εξαίρεση μία κεφαλιά του Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς έπειτα από εκτέλεση κόρνερ (69’) που έβγαλε πάνω στην γραμμή ο Μαρκίνιος, το γήπεδο έγειρε και οι Βραζιλιάνοι άρχισαν το jogo bonito.
Ο Βινίσιους γλίστρησε πάνω στο τελείωμα για το 2-0 (66’), ενώ λίγο αργότερα ίσως και να είδαμε το γκολ της διοργάνωσης. Ο Βινίσιους γέμισε με το εξωτερικού του δεξιού του ποδιού, ο Ρισάρλισον ύψωσε με το πρώτο κοντρόλ, έκανε περιστροφή 360 μοιρών και με φανταστικό βολ-πλανέ πέτυχε γκολ καριέρας, γκολ διοργάνωσης για το 2-0 (73’).
Οι Σέρβοι παρέδωσαν πνεύμα και κάθε φάση πια μύριζε γκολ. Ο Κασεμίρο σημάδεψε ξανά το δοκάρι με σουτ εκτός περιοχής (81’), ενώ Φρεντ (83’) και Ροντρίγκο (87’) που ήρθαν από τον πάγκο ορεξάτοι άγγιξαν κι αυτοί το γκολ.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων
ΒΡΑΖΙΛΙΑ (4-2-3-1): Άλισον, Ντανίλο, Μαρκίνιος, Τιάγκο Σίλβα, Άλεξ Σάντρο, Κασεμίρο, Πακετά (75’ Φρεντ), Βινίσιους (75’ Ροντρίγκο), Νεϊμάρ (80’ Άντονι), Ραφίνια (87’ Μαρτινέλι), Ρισάρλισον (79’ Γκάμπριελ Ζεσούς).
ΣΕΡΒΙΑ (3-5-1-1): Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Πάβλοβιτς, Μιλένκοβιτς, Βέλκοβιτς, Ζίβκοβιτς (57’ Ράντονιτς), Λούκιτς (66’ Λάζοβιτς), Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Γκούντελι (57’ Ίλιτς), Μλαντένοβιτς (66’ Βλάχοβιτς), Τάντιτς, Μίτροβιτς.