Η αφωνία της ΚΕΔ και τα αμέτρητα ερωτηματικά που πηγάζουν από όσα… μεταφυσικά έγιναν στην Τρίπολη… Γράφει ο Σωτήρης Μήλιος.
Το VAR είναι ένα μηχάνημα. Άψυχο. Είναι ένα σύστημα από κάμερες. Ένα σύστημα που το χειρίζονται άνθρωποι. Άνθρωποι με ανθρώπινες αδυναμίες, αβλεψίες, αστοχίες, αφηρημάδες.
Δεν παίρνει μόνο του αποφάσεις (ακόμα), αποτελεί βοηθητικό κομμάτι στην απονομή ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης.
Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί πανάκεια. Ακόμα και αυτό το αλάνθαστο μηχάνημα, μπορεί να κάνει ανθρώπινα λάθη, αναλόγως της χρήσης του.
Συμβαίνει. Μπορεί να συμβεί παντού. Ακόμα και στους καλύτερους, τους πιο λαμπερούς, τους πιο καταρτισμένους χώρους.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο κορυφαίο, πιο ακριβό, πιο λαοπρόβλητο πρωτάθλημα του κόσμου, είχαμε δύο σοκαριστικές ανθρώπινες αβλεψίες, που στο τέλος της διαδρομής μπορεί να αλλάξουν την ομάδα που θα πάρει το πρωτάθλημα.
Το γκολ της Μπρέντφορντ με το οποίο ισοφάρισε την Άρσεναλ στο τελικό 1-1 δεν έπρεπε να μετρήσει ποτέ. Σε ένα άλλο γήπεδο, αυτός της Κρίσταλ Πάλας το γκολ της Μπράιτον που θα έκανε το 0-1 επίσης δεν μέτρησε ποτέ (τελικό σκορ 1-1).
Και στις δύο περιπτώσεις αποδείχθηκε κάτι σοκαριστικό. Οι άνθρωποι στο VAR είχαν τοποθετήσει τις γραμμές λάθος, δεν είχαν ιδέα που και πως να μετρήσουν το οφσάιντ! Δύο ασυγχώρητα, ερασιτεχνικά, φτηνά λάθη που κόστισαν βαθμούς, αλλοίωσαν αποτελέσματα.
Το επόμενο ακριβώς πρωί ο Άγγλος αρχι-διαιτητής Χάουαρντ Γουέμπ επικοινώνησε προσωπικά με τις διοίκησεις των ομάδων που αδικήθηκαν, της Άρσεναλ και της Μπράιτον.
Η αρμόδια αρχή (PGMOL) εξέδωσε μία λιτή ανακοίνωση το κεντρικό μήνυμα της οποίας ήταν… «Σόρι, λάθος» και με την οποία αναγνώρισε πως κάτι δεν έγινε σωστά στην όλη διαδικασία: «Ο Χάουαρντ Γουέμπ επικοινώνησε τόσο με την Άρσεναλ, όσο και την Μπράιτον, αναγνωρίζοντας και εξηγώντας τα σημαντικά λάθη στην διαδικασία του VAR. Αμφότερα τα περιστατικά, τα οποία οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη και σχετίζονται με την ανάλυση των φάσεων οφσάιντ που προέκυψαν ελέγχθηκαν επανειλημμένως» .
Οι δύο «ένοχοι» ο Λι Μέισον και ο Τζον Μπρουκς κλήθηκαν εκτάκτως για να τα πουν ένα χεράκι με τον αρχι-διαιτητή και μέχρι νεωτέρας βγαίνουν από τους ορισμούς.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου του Σωτήρη Μήλιου