Στην Ελλάδα έχουμε πανευρωπαϊκώς-αν όχι και παγκοσμίως-το μοναδικό… προνόμιο να αναγάγουμε σε μέγα θέμα, σχεδόν σε ετήσια βάση, το που θα διεξαχθεί ο τελικός κυπέλλου. Ένα παραπάνω φέτος, που ο τελικός θα διεξαχθεί ανάμεσα στις δύο βουλευτικές εκλογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η κουβέντα για την έδρα του τελικού «φούντωσε» το τελευταίο χρονικό διάστημα, έστω κι αν ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστοί οι δύο φιναλίστ. Η ΑΕΚ, βέβαια, έχει κάνει το άλμα πρόκρισης μετά το 3-0 στον πρώτο αγώνα εναντίον του Ολυμπιακού, ενώ ο ΠΑΟΚ είναι το μεγάλο φαβορί απέναντι στη Λαμία. Η λογική, λοιπόν, λέει ότι πάμε για έναν τελικό ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και, σύμφωνα με την προκήρυξη της διοργάνωσης, ένα τέτοιο ζευγάρι (μια ομάδα από τη Θεσσαλονίκη και μια ομάδα από την Αθήνα) θα έλυνε τις διαφορές του στο Πανθεσσαλικό. Στην ίδια προκήρυξη, βέβαια, υπάρχει κι ο αστερίσκος, σύμφωνα με τον οποίο «η Ε.Π.Ο. επίσης δύναται να αποφασίσει ως έδρα του τελικού, γήπεδο που ανήκει σε ξένη ομοσπονδία».
Τυπικά, λοιπόν, στην ομοσπονδία μπορούν να πάνε τον τελικό στο εξωτερικό, αν και για άλλους, πιο ουσιαστικούς λόγους γίνεται όλη αυτή η κουβέντα περί φιλοξενίας του τελικού σε γήπεδο εκτός συνόρων.
Ο τελικός θα διεξαχθεί το Σάββατο 20 Μαΐου (ή μια ημέρα αργότερα), όταν δηλαδή θα έχουν, κατά πάσα πιθανότητα, διεξαχθεί οι πρώτες βουλευτικές εκλογές και θα αναμένονται οι αντίστοιχες δεύτερες. Στην κυβέρνηση ασφαλώς και δεν θα ήθελαν έναν τελικό, που θα έχει ένταση και επεισόδια μεταξύ οπαδών των δύο φιναλίστ ή και με τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως κατά κανόνα συμβαίνει σχεδόν σ’ όλους τους τελικούς των τελευταίων χρόνων (τουλάχιστον σ’ εκείνους, που διεξήχθησαν παρουσία κόσμου στις εξέδρες). Πιθανή σύγκρουση ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στο Πανθεσσαλικό στάδιο «ξυπνά» μνήμες του επεισοδιακού τελικού του 2017 και κανείς στην κυβέρνηση δεν θα ήθελε να αναλάβει το -περίφημο-πολιτικό κόστος από μια ενδεχόμενη επανάληψη-έστω και σε πιο περιορισμένη έκταση-των προ εξαετίας θλιβερών επεισοδιακών καταστάσεων. Γι’ αυτό και γίνεται όλη αυτή η κουβέντα περί εξωτερικού, με το πρόσχημα της ικανοποίησης του έντονου στοιχείο της ελληνικής ομογένειας, είτε στην Αγγλία, είτε στη Γερμανία, ακόμη και στην πολύ μακρινή Αυστραλία.
Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, με μια κίνηση καθόλου συνηθισμένη, η ΕΠΟ επισημοποίησε τις συζητήσεις της με την Κρίσταλ Πάλας για το ενδεχόμενο διεξαγωγής του τελικού στο γήπεδο της αγγλικής ομάδας. Παράλληλα, έκανε γνωστή της έναρξη συζητήσεων και με την ομοσπονδία της Αυστραλίας. Η λύση, βέβαια, να φιλοξενηθεί ο τελικός στη χώρας της Ωκεανίας είναι ουσιαστικά ανέφικτη, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης απόστασης, που χωρίζει τις δύο χώρες, συνέπεια της οποίας θα είναι κι οι πολλές ημέρες, που θα χρειαστούν οι δύο φιναλίστ για τη συνολική προετοιμασία τους.
Ας σημειωθεί ότι την περσινή σεζόν καμία χώρα-μέλος της ΟΥΕΦΑ δεν διοργάνωσε τελικό κυπέλλου εκτός των συνόρων της.
πηγή: FORZA