Παίκτες, που έγραψαν ιστορία με την ασπρόμαυρη φανέλα, αλλά και ποδοσφαιριστές, που σχεδόν κανείς πλέον δεν θυμάται. Η FORZA κάνει αναδρομή στο χρόνο και σας θυμίζει όσους παίκτες απέκτησε ο ΠΑΟΚ στη διάρκεια του πρώτου μήνα του καλοκαιριού από το 2000 μέχρι και το 2009.
To καλοκαίρι του 2000 ήταν το πρώτο του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Υπό τις «ευλογίες» του είχε αποκτηθεί από τη Ζελέζνικ ο Σλάντζαν Σπάσιτς (φωτ.). Ο Σέρβος μεσοεπιθετικός, στις δύο πρώτες χρονιές του στον ΠΑΟΚ (2000-01 και 2001-02), είχε πετύχει από δέκα γκολ ανά σεζόν (οι περισσότεροι τον θυμούνται -για εκείνη τη συγκεκριμένη διετία-για τα δύο τέρματα, που είχε πετύχει στην εκτός έδρας νίκη επί του Αρη με 3-2 στο ντέρμπι της 2ας Φεβρουαρίου 2002). Συνολικά, ο Σπάσιτς έπαιξε σε 133 ματς και πέτυχε 31 γκολ στα πέντε χρόνια θητείας του στην Τούμπα.
Ο Μπάγεβιτς είχε επιλέξει τη «σίγουρη» λύση και για την εστία, αφού με τον Κυριάκο Τοχούρογλου είχαν συνυπάρξει νωρίτερα στον Ολυμπιακό. Κάτω από τα δοκάρια του τέρματος του Δικεφάλου ο Τοχούρογλου μέτρησε συνολικά 144 παρουσίες.
ΜΠΑΛΑΦΑΣ, ΜΟΥΜΙΝ ΚΑΙ… ΚΑΡΑΛΙΤΣ
Στις 2 Ιουνίου 2005 ο Χουσεΐν Μουμίν υπέγραφε πενταετές συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ, στον οποίο, όμως παρέμεινε για δυόμισι χρόνια, αγωνιζόμενος αργότερα σε επίπεδο Α΄ κατηγορίας μόνο στον Παναιτωλικό. Ο 18χρονος χαφ, πάντως, ήταν και άτυχος, μια και σε ένα από τα φιλικά της προετοιμασίας είχε υποστεί ρήξης πρόσθιου χιαστού, με συνέπεια να χάσει σχεδόν ολόκληρη τη σεζόν που ακολούθησε.
Πέντε ημέρες αργότερα εντάσσονταν στο Δικέφαλο ο διεθνής με τη νέων Σωτήρης Μπαλάφας. Ο Αρτινός μέσος κατέγραψε θητεία έξι χρόνων (σε δύο διαφορετικές περιόδους) στην Τούμπα. Παίκτης του ΠΑΟΚ είχε γίνει κι ο τότε βασικός τερματοφύλακας της εθνικής παίδων Κώστας Παλιούρας, που όμως δεν μπόρεσε να σταδιοδρομήσει.
Γιος του Σλόμπονταν Κάραλιτς, τερματοφύλακα του Εθνικού στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο Βόσνιος επιθετικός Βλάντιμιρ Κάραλιτς είχε συμφωνήσει επίσης με τον ΠΑΟΚ τον Ιούνιο του 2005 (προηγούμενη ομάδα του η Μπάνια Λούκα). Εξι μήνες αργότερα έφευγε άπραγος από τη Θεσσαλονίκη για τη σλοβένικη Γκόριτσα, αφού δεν είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη αρχικά του Νίκου Καραγεωργίου και στη συνέχεια του Γιώργου Κωστίκου. «Πατώντας», όμως, πάνω στο τετραετές συμβόλαιο, είχε καταθέσει προσφυγή, διεκδικώντας το ποσό των 180 χιλιάδων ευρώ, για να εισπράξει τελικά τις 40 χιλιάδες ευρώ που του επιδικάστηκαν. Στην πορεία άλλαξε πολλές ομάδες, φθάνοντας μέχρι και το Χονγκ-Κονγκ.
ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΜΠΡΕΓΟΥ;
Πενταετές συμβόλαιο είχε υπογράψει τον Ιούνιο του 2007 ο Βορειοηπειρώτης Γιώργος Μπρέγου. Προερχόμενος από το Μέγα Αλέξανδρο Εσωβάλτων (ομάδα της Πέλλας) και κατόπιν σχετικής εισήγησης του βετεράνου ποδοσφαιριστή και πρώην προπονητή του ΠΑΟΚ, Μιχάλη Μπέλλη, είχε δοκιμαστεί νωρίτερα από τον Γιώργο Παράσχο σε φιλικό παιχνίδι με τον με τον Πανσερραϊκό (4-1). Γρήγορα, όμως, έφυγε δανεικός στην Καστοριά, συνεχίζοντας αργότερα την καριέρα του σε ομάδες Γ΄ και Δ΄ κατηγορίας.
«ΚΟΣΜΟΣΥΡΟΗ» ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2008
Όχι ένας και δύο, αλλά συνολικά πέντε παίκτες είχαν ενταχθεί στο ρόστερ του ΠΑΟΚ στη διάρκεια του Ιουνίου του 2008.
Η αρχή είχε γίνει με τον Ηλία Αναστασάκο, στον οποίο ο ΠΑΟΚ έδωσε την ευκαιρία-στα 30 του χρόνια- να ξεφύγει από τις χαμηλές κατηγορίες, όπου αγωνίζονταν για επτά χρόνια με τους Αθηναϊκό, Απόλλωνα Σμύρνης, Αστέρα Τρίπολης και Θρασύβουλο. Κι ο Αναστασάκος δεν άφησε την ευκαιρία χαμένη, πετυχαίνοντας επτά γκολ σε 16 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Με τον ΠΑΟΚ είχε συμφωνήσει για συνεργασία δύο χρόνων, ωστόσο την τελευταία ημέρα της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου του 2009 μεταπήδησε στον Ατρόμητο. Και έπαιξε στη Σούπερ Λίγκα για μια ακόμη πενταετία, αφού, μετά το Περιστέρι, μετακόμισε στην Κρήτη, όπου έπαιξε σε Πλατανιά και Εργοτέλη.
Μονοετής ήταν η παρουσία στην Τούμπα και του Ιμπραχίμα Μπακαγιόκο, ο οποίος μέτρησε δέκα γκολ σε 33 παιχνίδια με την ασπρόμαυρη φανέλα. Aντίθετα, ο Βλάνταν Ιβιτς σταδιοδρόμησε για τέσσερα χρόνια στην Τούμπα (στα χρόνια που ακολούθησαν, διετέλεσε προπονητής στην ομάδα νέων, όπως και στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ), μισό παραπάνω από τον Πάμπλο Κοντρέρας, ο οποίος «θυσιάστηκε» τον Ιανουάριο του 2012 εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων της εποχής (επέστρεψε ως ελεύθερος στην πατρίδα του για την Κόλο Κόλο). Μαζί του είχε αποχωρήσει-με μεταγραφή στη Βόλφσμπουργκ-κι ο Αντρέ Βιεϊρίνια, ο οποίος είχε επίσης ενταχθεί στο «ασπρόμαυρο» ρόστερ τον Ιούνιο του 2008 ως δανεικός από την Πόρτο.
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ
Το ίδιο δραστήρια μεταγραφικά αποδείχτηκε η διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ-με επικεφαλής τον Θόδωρο Ζαγοράκη-και τον Ιούνιο του 2009. Ποιοι είχαν αποκτηθεί; Οι Γιώργος Φωτάκης και Θανάσης Παπάζογλου, που προέρχονταν από την ΑΕΛ και τον Αρη αντίστοιχα, όπως κι ο Ντάριο Κρέσιτς, που είχε διακριθεί τα χρόνια που προηγήθηκαν υπερασπιζόμενος την εστία του Πανιωνίου. Τρία χρόνια μετά, ο Κροάτης γκολκίπερ θα έλυνε τη συνεργασία του με το Δικέφαλο και θα συνέχιζε την καριέρα του στο ρωσικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Λοκομοτίβ Μόσχας (αργότερα πήγε στη Γερμανία, φορώντας τη φανέλα της Μάιντζ και της Μπάγερ Λεβερκούζεν).
Ποιοι ακολούθησαν; Ο Μπρούνο Τσιρίλο, που συμπλήρωσε τριετία στο Δικέφαλο, αφήνοντας θετικό πρόσημο κι ο Λούσιο Φιλομένο. Στα δύο χρόνια θητείας του με τον Αστέρα Τρίπολης ο Αργεντινός επιθετικός είχε πετύχει 20 γκολ (ήταν ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των αναμετρήσεων του Αστέρα με τον ΠΑΟΚ, ανοίγοντας το σκορ στο 2-0 της σεζόν 2007-08) , προσελκύοντας το καλοκαίρι του 2009 το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ. Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με τον Λεβαδειακό στην Τούμπα χρησιμοποιήθηκε από τον Φερνάντο Σάντος ως αλλαγή στο β΄ ημίχρονο, σκοράροντας το δεύτερο γκολ των γηπεδούχων (τελικό 3-0). Εκείνο, όμως, ήταν και το μοναδικό γκολ του Αργεντινού κατά τη διετή παρουσία του στον Δικέφαλο.
πηγή: FORZA