Ο ΠΑΟΚ τίμησε την πατρίδα του σκωτσέζικου ντους, φρόντισε για τους καρδιολόγους που θα έχουν εξτρά δουλειά από αύριο, εξυπηρέτησε τις φαρμακοβιομηχανίες που θα ανεβάσουν τις πωλήσεις σε ηρεμιστικά, τρέλανε τον κόσμο του και την Ευρώπη. 96 λεπτά στο Pittodrie Stadium ήταν αρκετά.
Μπορεί η εναλλαγή κρύου-ζεστού νερού να αποτελεί μορφή θεραπείας στα κέντρα ευεξίας, αλλά στο ποδόσφαιρο δεν είναι το πλέον ιδανικό σενάριο για όσους παρακολουθούν.
Η διαφορά δυναμικότητας των δυο ομάδων δεν κρύφτηκε σε κανένα σημείο της αναμέτρησης. Είχε όμως παραλλαγές. Οι γηπεδούχοι έχοντας επίγνωση της κατάστασης εφάρμοσαν ένα 5-4-1 με δυο πυκνές ζώνες άμυνας, αφήνοντας ελάχιστους διαθέσιμους χώρους στον αντίπαλο. Οι λύσεις βρίσκονταν μόνο με ντρίμπλες σε τηλεφωνικό θάλαμο, σαν αυτές που επιχείρησε ο Κωνσταντέλιας στο 12’ φτάνοντας μια ανάσα από το γκολ της χρονιάς.
Ο Δικέφαλος με κοντινές πάσες, μεγάλα ποσοστά κατοχής και υπομονή προσπάθησε να διασπάσει τον σκωτσέζικο τοίχο. Για ένα ημίχρονο δεν τα κατάφερε, δίνοντας το δικαίωμα στον αντίπαλο να πιστέψει περισσότερο στον εαυτό.
Με μοναδικά όπλα την αυτοπεποίθηση, τη μαχητικότητα και την ενέργεια, η Αμπερντίν υπερκέρασε τη δεδομένη διαφορά ποιότητας. Εκμεταλλεύτηκε τα σοβαρά αμυντικά προβλήματα του ΠΑΟΚ που κρύβονται κατά καιρούς κάτω από το χαλάκι του “μηδέν παθητικού”. Αυτή τη φορά στοίχισαν και φάνηκαν. Η προβληματική ανασταλτική λειτουργία των δυο στόπερ και του Ράφα Σοάρες ξεμπροστιάστηκε. Ειδικά για τον Εκόνγκ, άρχισα να ξαναδιαβάζω το βιογραφικό του για να πειστώ πώς έκανε γεμάτες σεζόν σε Ιταλία και Αγγλία. Ας είναι.
Τα δυο γκολ σε οκτώ λεπτά έστριψαν σφιχτά τη στρόφιγγα προς το μπλε του κρύου. Οι αρχικές τρεις αλλαγές του Λουτσέσκου άλλαξαν μόνο την πίεση του νερού. Το χλιαρό ήρθε με την είσοδο του Ντεσπόντοφ. Γκολ με την πρώτη επαφή, ενέργειες δημιουργίας για τους συμπαίκτες του, καλά στημένα.
Το ζεστό ήρθε με το αρχηγιλίκι του Βιεϊρίνια στο 84’ και το καυτό με την ψυχραιμία του Σβαμπ στην εκπνοή.
Τώρα πλέον οι πετσέτες έχουν πάνω τους κεντημένη πιο έντονα τη λέξη “πρόκριση”. Κι ας ελπίσουμε να μη χρειαστούν ξανά ιαματικά λουτρά για να σφραγιστεί το εισιτήριο.