Είναι σαφές πως άπαντες στον ΠΑΟΚ κινούνται για ελάχιστες μεν αλλά κομβικές προσθήκες δε κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, με την υποσημείωση πως επί του παρόντος η προοπτική ενσωμάτωσης ενός δεξιού οπισθοφύλακα και ενός εξτρέμ αποτελούν αυτές που επί της ουσίας προκρίνονται στην ιεραρχία. «Στίγμα» που έδωσε και ο Μάκης Γκαγκάτσης κατά τη λήξη της Γενικής Συνέλευσης των «ασπρόμαυρων» επισημαίνοντας πως μπορούν να γίνουν από καμία έως τρεις μεταγραφικές προσθήκες. Κατά δήλωση «θα γίνουν από μηδέν έως τρεις, όπως συμβαίνει κάθε Ιανουάριο» δημιουργώντας την αίσθηση πως ο ΠΑΟΚ ακόμη και με περιορισμένες επιλογές θα παραμείνει διεκδικητικός.
Όπως απορρέει από τη Μ. Ασίας δεν πρόκειται να αναλωθούν σε προσθήκες ποδοσφαιριστών απλώς για να απασχολούν την ειδησεογραφία, αλλά θα αρκεστούν στις περιπτώσεις που πραγματικά χρήζουν προσοχής προκειμένου να «κουμπώσουν» στη φιλοσοφία του γκρουπ ενόψει μίας άκρως απαιτητικής συνέχειας με διαδοχικές αναμετρήσεις. Κοινώς, τα βλέμματα μετατοπίζονται στην ποιοτική και όχι ποσοτική ενίσχυση δεδομένου πως ο ΠΑΟΚ με στοχευμένες «πινελιές» ποιότητας μπορεί να κάνει τη διαφορά, έχοντας την πολυτέλεια χρόνου προκειμένου να «τσεκάρει» πιο προσεκτικά τις επόμενες μεταγραφικές του προσθήκες.
Στην παρούσα φάση τα μοναδικά ονόματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα και είχαν μεταγραφικό φόντο αφορούσαν τις περιπτώσεις των Ουίλιαμ που εκτός απροόπτου ανανεώνει το συμβόλαιό του με την Κρουζέιρο και Ντάικι Χασιόκα του οποίου η περίπτωση φαντάζει ιδιαιτέρως δύσκολη προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της FORZA δε και ο Δημήτρης Λημνιός συνδέθηκε με την «ασπρόμαυρη» λίστα, ωστόσο, ο Έλληνας μεσοεπιθετικός κατέληξε στον Παναθηναϊκό.
Όπως και να έχει δεν παρατηρείται καμία βιασύνη εντός ΠΑΟΚ επιθυμώντας να ζυγίσουν τα δεδομένα που διαμορφώνονται γύρω τους, να αξιολογήσουν ποδοσφαιριστές και περιπτώσεις, προοπτικές και στο τέλος να παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις. Στην ουσία σε αυτό το ήδη πετυχημένο κλαμπ δε «χωρούν» λανθασμένες εκτιμήσεις και ως εκ τούτου οι «ασπρόμαυροι» βαδίζουν προσεκτικά.
Τι έκανε όμως ο ΠΑΟΚ τα προηγούμενα χρόνια στο μεταγραφικό παζάρι του Ιανουαρίου; Προφανώς όλες οι κινήσεις του εκ του αποτελέσματος δεν αποδείχθηκαν πετυχημένες αλλά αξίζει να ρίξει κανείς μία ματιά σε όλες τις περιπτώσεις που εξελίχθηκαν σε… μεταγραφές την εποχή του Ιβάν Σαββίδη.
Για… χειμερινά ψώνια με τον μεγαλομέτοχο του Δικεφάλου!
2012-13 Ιτάντζ Σαρλ, Σίλντενφελντ Γκόρντον, Βούκιτς Ζβόνιμιρ, Κατσουράνης Κώστας, Ολίσε Σέκου, Καμαρά Αμπντούλ
2013-14 Γκσπούρνινγκ Μίκαελ, Ινσαουράλδε Χουάν, Μαντούρο Χέντβιγκες, Μάρτενς Μάαρτεν
2014-15 Παπαγιαννόπουλος Σωτήρης, Ρικάρντο Κόστα, Νομπόα Κρίστιαν
2015-16 Βελλίδης Μάρκος, Χατζηισαΐας Δημήτρης
2016-17 Πέντρο Ενρίκε Κονζέν, Ουάρντα Αμρ, Τιάμ Μάμε, Πρίγιοβιτς Αλεκσάνταρ, Λάμπρου Λάζαρος
2017-18 Σαμπράνο Κάρλος, Μιχόγεβιτς Μάρκο, Μουλέν Τιμπό, Μάρσιο Ασεβέδο
2018-19 Ίνγκασον Σβέριρ, Γιαννούλης Δημήτρης, Σέρτζιο Ολιβέιρα, Μιγκέλ Μίσιτς Γιόσιπ, Σβιντέρσκι Κάρολ
2019-20 Καμία
2020-21 Μπάμπα Αμπντούλ, Καγκάβα Σίντζι, Κρμέντσικ Μίκαελ, Μπράντονιτς Βλάντιμιρ
2021-22 Σάστρε Ζόαν, Σοάρες Φιλίπε, Λέο Ζαμπά, Αντόνιο Τσόλακ
2022-23 Τάισον, Τόμας Κεντζιόρα, Γιώργος Κούτσιας