Ο πρόεδρος της Γκλάντμπαχ επέκρινε τo VAR και έχει προσφέρει μια εναλλακτική στην τρέχουσα λειτουργία της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο.
Το VAR δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Άλλοι τον μισούν, άλλοι τον υπερασπίζονται μέχρι θανάτου. Ωστόσο, είναι αναμφισβήτητο για όλους ότι η τεχνολογία στο ποδόσφαιρο έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες βελτίωσης. Το VAR έφτασε στους αγωνιστικούς χώρους τα τελευταία χρόνια και θα μπορούσε να συνεχίσει να εξελίσσεται στο άμεσο μέλλον
Τους τελευταίους μήνες, έχει δημιουργηθεί πολλή διαμάχη γύρω από αυτό και στη Γερμανία έχουν προτείνει μια επανάσταση που θα άλλαζε εντελώς αυτό το άθλημα όπως το ξέρουμε.
Πρωταγωνιστής στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο πρόεδρος της Γκλάντμπαχ ο οποίος μίλησε μετά τον αγώνα της ομάδας του με την Λεβερκούζεν. Ο ισχυρός άνδρας της Γκλάντμπαχ παραπονέθηκε για συγκεκριμένες φάσεις κόντρα στην ομάδα του Τσάμπι Αλόνσο, η οποία κατέληξε να πάρει τη νίκη με πέναλτι στο 101ο λεπτό.
Αν και, ναι, ο Ράινερ Μπόνχοφ ισχυρίστηκε ότι δεν οδηγήθηκε από την απογοήτευση της ήττας όταν επρόκειτο να ασκήσει κριτική στη διαιτησία: «Δεν το λέω αυτό λόγω αυτού που συνέβη, αλλά ο αγώνας είναι ένα καλό παράδειγμα».
Ο πρόεδρος έβαλε στο τραπέζι μια εναλλακτική λύση στο τρέχον VAR: Να σταματήσει να παρεμβαίνει με δική του βούληση, όπως κάνει τώρα, ώστε οι σύλλογοι να αποφασίσουν πότε θα πρέπει να επανεξεταστεί μια ενέργεια. Κάτι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει στο τένις με το «Hawkeye». Με τη διαφορά ότι στο ποδόσφαιρο οι προπονητές θα είναι αυτοί οι οποίο θα ζητάνε τη χρήση VAR.
Γεγονός είναι ότι με αυτόν τον νέο κανόνα, η πίεση θα απομακρυνόταν από τον διαιτητή και η ευθύνη για την αναθεώρηση των παιχνιδιών θα πήγαινε απευθείας στις ομάδες. Το VAR επικρίνεται συχνά επειδή δεν έχει συμμετάσχει σε κάποιες φάσεις, αλλά αυτές οι συζητήσεις θα τελειώσουν με αυτό το νέο μέτρο. Μπορείτε να αποφύγετε την καχυποψία με αυτές τις προκλήσεις. Ως σύλλογος, έχετε τον έλεγχο και οι οπαδοί θα τον αποδέχονταν», λέει ο Μπόνχοφ.
Ο κανονισμός θα ήταν ότι κάθε ομάδα θα έχει ένα ή δύο αιτήματα ανά ημίχρονο. Αν είχαν δίκιο στον ισχυρισμό τους, θα διατηρούσαν το ενδεχόμενο να ζητήσουν την παρέμβαση του VAR σε άλλο παιχνίδι, αλλά αν είχαν άδικο, θα το έχαναν. Ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό του μπάσκετ ή του αμερικανικού ποδοσφαίρου.
Τι θα συνέβαινε αν συμβεί μια αδικία και η ομάδα δεν έχει προκλήσεις; «Κακή τύχη, είχες την ευκαιρία σου», λέει ο πρόεδρος της Γκλάντμπαχ, ο οποίος καλεί την UEFA και τη FIFA να δοκιμάσουν αυτό το πείραμα τώρα.