Η πρόσφατη ασθένεια του Γιάννη Κωνσταντέλια σε συνδυασμό με την κακή αγωνιστική κατάσταση του Μιχαηλίδη έφεραν μία πρωτόγνωρη συγκυρία στα τελευταία παιχνίδια του ΠΑΟΚ: να μην υπάρχει Έλληνας ούτε στην ενδεκάδα, ούτε καν στην αποστολή!
Σε αγωνιστικό επίπεδο και μία πρώτη επιφανειακή ανάλυση, αυτό δεν αποτελεί από μόνο του ένα γιγάντιο πρόβλημα. Είναι μέρος του παγκοσμιοποιημένου ποδοσφαίρου, τα διαβατήρια από μόνα τους δεν παίζουν μπάλα. Συμβαίνει και σε πολλές κορυφαίες ομάδες του εξωτερικού.
Ωστόσο, όπως και να το κάνουμε, ήταν κάτι που «χτύπησε» άσχημα, αφού η ταύτιση του κόσμου με τους γηγενείς παίκτες είναι πάντα διαφορετική.
Ο «αφελληνισμός» του καλοκαιριού ήταν μάλλον αναπόφευκτος. Ο Τζίμας έπρεπε να δοθεί δανεικός για να «ψηθεί» και να επιστρέψει καλύτερος, ο Κουλιεράκης ήθελε και ο ίδιος να κάνει το μεγάλο βήμα στο εξωτερικό και ο Τσιγγάρας ένιωθε ότι είχε κλείσει ο κύκλος του και ήθελε να πάει κάπου για να παίξει.
Το θέμα που έχει δημιουργηθεί είναι κυρίως δομικό και πρακτικό. Η ΟΥΕΦΑ επιβάλλει ευρωπαϊκή λίστα 25 παικτών, που επιτρέπει 17 ξένους και 8 γηγενείς εκ των οποίων οι 4 πρέπει να προέρχονται από την ακαδημία. Ειδάλλως δηλώνεις λιγότερους παίκτες.
Έχοντας στο ρόστερ μετρημένους Έλληνες (Μιχαηλίδης, Κωνσταντέλιας, Τσιφτσής, Θυμιάνης), ο Δικέφαλος ουσιαστικά δήλωσε ευρωπαϊκή λίστα 21 παικτών κι «έκοψε» τους Μουργκ, Βιεϊρίνια, Λόβρεν, Γκόμες, Σαμάτα, Παβλένκα.
Για κάποιους ακούγεται ασήμαντο, μα στην καθημερινότητα της ομάδας αυτό είναι ένα κανονικό βαρίδι. Ο ΠΑΟΚ ουσιαστικά προετοιμάζεται από παιχνίδι σε παιχνίδι έχοντας δύο διαφορετικές ομάδες, το rotation δεν γίνεται ομαλά, ενώ υπάρχουν παίκτες, που ένεκα αυτής της συνθήκης έπεσαν ψυχολογικά.
Το να «τρέχεις» δύο διαφορετικά γκρουπ, ένα για την Ελλάδα κι ένα άλλο για την Ευρώπη, φέρνει πάντα δυσαρμονία στο εσωτερικό μιας ομάδας, είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να υπάρχει έλλειμμα ισορροπίας και πρόβλημα στις προπονήσεις, στην καθημερινή λειτουργία ενός κλαμπ και στις προσωπικές σχέσεις των μελών του.
ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΞΑΝΑ Η ΑΡΜΟΝΙΑ ΤΟΥ ΓΚΡΟΥΠ
Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΠΑΟΚ προβληματίζεται πολύ από την μικρή παρουσία γηγενών παικτών στο ρόστερ του και στις δύο επόμενες μεταγραφικές περιόδους, θα φροντίσει να ανανεώσει τα ελληνικά κύτταρα της πρώτης ομάδας.
Στόχος δεν (θα πρέπει να) είναι να υπάρχουν απλώς 8 Έλληνες που θα συμπληρώνουν το ρόστερ, αλλά να βρεθούν 8 Έλληνες που (ει δυνατόν) θα έχουν ενεργό ρόλο και θα μπορούν επάξια να σταθούν στο rotation της ομάδας.
Από την εγχώρια αγορά ακούγεται ήδη το όνομα του Λιάβα, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να ρίξει μία πιο ενδελεχή ματιά και στους Έλληνες του εξωτερικού όπως έκανε και το καλοκαίρι με τον Παντελή Χατζηδιάκο και φυσικά να εξελίξει με μεγαλύτερη ταχύτητα και δικά του πρότζεκτ από τις ακαδημίες, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια. Αυτό το 17+8 είναι απαραίτητη συνθήκη για την αρμονία του γκρουπ. Οι υπεράριθμοι παίκτες είναι πάντα πρόβλημα και ποτέ λύση.
πηγή: FORZA