Το γνωστό περιοδικό «The Blizzard», ένα από τα κορυφαία στη Μεγάλη Βρετανία που ασχολείται με αμιγώς ποδοσφαιρικά θέματα πρόσφατα αφιέρωσε διψήφιο αριθμό σελίδων στον ΠΑΟΚ και το τον ΑΣ Πέρα.
Μάλιστα, στο εν λόγω αφιέρωμα φιλοξενείται και ο πρώην αρχηγός της «ασπρόμαυρης» κερκίδας, Χρήστος Παπανικολάου, ο οποίος αναφέρει στην ανάρτηση του:
«Το “The Blizzard” είναι ένα εκ των κορυφαίων περιοδικών που εκδίδονται στη Μ.Βρετανία και ασχολούνται με αμιγώς ποδοσφαιρικά θέματα.
Το περιοδικό επανακυκλοφορεί από το 2011 υπό τον εκδότη Jonathan Wilson, αποτελώντας, στην ουσία,τη συνέχεια της ομώνυμης βικτωριανής εφημερίδας του 1893 και στις στήλες του αρθρογραφούν ορισμένα τεράστια ονόματα της σύγχρονης δημοσιογραφίας.
Ένας από τους συντάκτες του είναι και ο Andrew Wilks, ο οποίος είναι Άγγλος αλλά η έδρα του βρίσκεται στην Τουρκία, αφού εξειδικεύεται σε θέματα επικαιρότητας που αφορούν την Μέση Ανατολή για λογαριασμό των κορυφαίων ειδησεογραφικών δικτύων όπως το Al Jazeera,το Anadolu,το CNN και το BBC…
Ο Andrew λοιπόν έκανε μια έρευνα και έγραψε ένα εκτενές άρθρο, 12 σελίδων, για το “The Blizzard” το οποίο φιλοξενείται στην έκδοση 55 του εν λόγω περιοδικού με τον τίτλο “Η μεγάλη μητέρα” το οποίο αναφέρεται στην ιστορία του Α.Σ.ΠΕΡΑ και τον τρόπο που μέσα από αυτόν γεννήθηκε ο Π.Α.Ο.Κ. και η ΑΕΚ.
Το άρθρο εντυπωσιάζει πραγματικά, αφ’ ενός γιατί παρατίθενται ντοκουμέντα από αξιόπιστες πηγές και αφ’ ετέρου γιατί γίνεται αναφορά σε γεγονότα που τόσο η τουρκική πλευρά, όσο και η παγκόσμια κοινότητα των καθωσπρεπιστών προσπαθούν να θάψουν εδώ και χρόνια!
Μικρασιατική καταστροφή, γενοκτονία των Ποντίων, καταστροφή της Σμύρνης,το πογκρόμ των περιβόητων Σεπτεμβριανών και το σχέδιο αφελληνισμού της Πόλης που εκτελέστηκε το 1964,είναι η μία όψη του νομίσματος που παραθέτει γλαφυρά ο Andrew…
Η άλλη όψη είναι η αντιμετώπιση των προσφύγων από τους ντόπιους κατοίκους των πόλεων που τους υποδέχτηκαν και κυρίως της Θεσσαλονίκης η οποία χαρακτηρίζεται ως η πρωτεύουσα της προσφυγιάς, αφού οι πρόσφυγες ήταν περίπου το 1/4 του πληθυσμού της…
Οι διακρίσεις,οι αδικίες, η εκμετάλλευση,ο χλευασμός με απίστευτες λεπτομέρειες αλλά και αναφορές σε προσωπικότητες όπως ο Πέτρος Λεβαντής και ο Παντελής Καλπακτσόγλου και η “διέξοδος” μέσα από την ίδρυση του ΠΑΟΚ.
Του δικού μας (Bizim) Π.Α.Ο.Κ.
Στο άρθρο παρατίθενται ακόμη θέσεις του ακαδημαϊκού ιστορικού Λουκά Τσίπτσιου καθώς και του Ανδρέα Μπαλτά, συντελεστή της δημιουργίας του μουσείου στο γήπεδο της ΑΕΚ οι οποίοι κάνουν λόγο για τα πάντα που αφορούν τις σχέσεις των οπαδών στο διηνεκές και αναλύουν το πώς φτάσαμε από τους “γιαουρτοβαφτισμένους” στην “ντροπή της προσφυγιάς”.
Επίσης υπάρχει η μαρτυρία του προέδρου της Beyuoğluspor Pari Mayis ο οποίος αναφέρει επί λέξει:
“Το 1923 πολλοί ποδοσφαιριστές μας πήγαν στην Ελλάδα και βοήθησαν να ιδρυθεί η AEK Θεσσαλονίκης που λίγο αργότερα έγινε Π.Α.Ο.Κ.
Άλλοι μετακόμισαν στην Αθήνα και ίδρυσαν ΑΡΓΟΤΕΡΑ την Α.Ε.Κ.”…
Και αφού όλες οι απόψεις συνέκλιναν στο ότι:
“Ειδικά για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, ακόμα και σήμερα,σε μια εποχή άκρατου επαγγελματισμου στο ποδόσφαιρο,το προσφυγικό υπόβαθρο αποτελεί μια πολύ βασική παράμετρο της ταυτότητας του συλλόγου! Δίνουν τεράστια σημασία στην διατήρηση της ταυτότητας αυτής και πάντοτε θεωρούσαν τους εαυτούς τους γνήσιους και ασυμβίβαστους με οποιαδήποτε συμπεριφορά αντίκειται στην προσφυγική τους ταυτότητα” ο αρθρογράφος επικοινώνησε μαζί μου ζητώντας μου να καταθέσω και τη δική μου άποψη για το συγκεκριμένο θέμα ρωτώντας με ευθέως:
” Χρήστο,τί νόημα έχει για εσάς τους οπαδούς του ΠΑΟΚ η διατήρηση αυτής της προσφυγικής ταυτότητας; Γιατί επιμένετε τόσο πολύ σε αυτή;”
Η απάντηση μου δημοσιεύεται στο άρθρο και θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες…»