Τις προηγούμενες ημέρες η εταιρία Populous έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδια της για το μεγάλο πρότζεκτ της Νέας Τούμπας, συνοδεύοντας της με μια μεγάλη ανακοίνωση, μέσω της οποίας γνωστοποιεί το πλάνο της, με την δημοσιοποίηση αυτή να κάνει αίσθηση, και να γίνεται αντικείμενο συζήτησης.
Όπως μάλιστα αναφέρει σχετικό δημοσίευμα:
Η Populous αποκάλυψε τις προτάσεις της για το νέο γήπεδο της ελληνικής ομάδας της Super League, ΠΑΟΚ.
Οι σχεδιαστικές προτάσεις του εξειδικευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου, που παρουσιάστηκαν περιγράφουν ένα σύγχρονο στάδιο στη Θεσσαλονίκη, σχεδιασμένο να φιλοξενεί περίπου 40.000 θεατές τις ημέρες των αγώνων, για λογαριασμό μίας από τις κορυφαίες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος.
Το νέο γήπεδο θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Τούμπας, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Το προτεινόμενο σχέδιο περιλαμβάνει τρία επίπεδα καθισμάτων στις τρεις πλευρές του σταδίου και μία ενιαία εξέδρα πίσω από την εστία, δημιουργώντας έναν «τοίχο οπαδών» που φέρνει το κοινό πιο κοντά στη δράση του αγωνιστικού χώρου.
Το σχέδιο φέρει την ονομασία «Η Αγκαλιά του Αετού», εμπνευσμένο από το έμβλημα του συλλόγου, τον δικέφαλο αετό βυζαντινού τύπου. Σύμφωνα με την Populous, η μορφή του εμβλήματος καθοδηγεί την εξωτερική όψη του σταδίου, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα ασπρόμαυρο ζιγκ-ζαγκ σχέδιο και εντυπωσιακή στέγη.
Στο πλαίσιο της συνολικής ανάπλασης της περιοχής, η Populous έχει καταρτίσει ένα σχέδιο δημόσιου χώρου που περιλαμβάνει πάρκα-τσέπες, δημόσιες πλατείες και έναν νέο «πράσινο διάδρομο» που θα διατρέχει την περιοχή από βορρά προς νότο. Παράλληλα, προβλέπεται η υπόγεια μεταφορά της οδού Κλεάνθους.
Η εταιρεία προσθέτει ότι, τοποθετώντας το στάδιο πάνω σε βάθρο, καθίσταται δυνατή η δημιουργία ευέλικτων σημείων πρόσβασης, διευκολύνοντας παράλληλα τον διαχωρισμό των φιλάθλων τις ημέρες των αγώνων. Το έργο περιλαμβάνει επίσης πολυεπίπεδες πλατείες και ενεργούς δημόσιους χώρους, που θα παραμένουν λειτουργικοί ακόμη και εκτός ημερών εκδηλώσεων.
Ο ΠΑΟΚ αγωνίζεται στο σημερινό του γήπεδο από το 1959 — μια εγκατάσταση που χρησιμοποιήθηκε και ως προπονητικό κέντρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 — με χωρητικότητα λίγο κάτω από 28.000 θεατές.
Η Βαρβάρα Βασιλάτου, αναπληρώτρια διευθύντρια της Populous, δήλωσε:
«Ο σχεδιασμός του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ ήταν ένα βαθιά ουσιαστικό ταξίδι, με ρίζες στο συναισθηματικό τοπίο της Τούμπας και στη ζωντάνια της Θεσσαλονίκης.
Στόχος μας ήταν να τιμήσουμε την ιστορία του συλλόγου, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα αστικό ορόσημο που ενισχύει τον δεσμό ανάμεσα στην κοινότητα, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό».
Ο νέος σχεδιασμός της Populous για το γήπεδο του ΠΑΟΚ έρχεται πέντε χρόνια μετά την παρουσίαση ενός άλλου σχεδίου από το αρχιτεκτονικό γραφείο A&S Architects, με έδρα την Αθήνα, για ένα στάδιο 33.500 θέσεων στην ίδια τοποθεσία. Το έργο εκείνο δεν υλοποιήθηκε, και η Populous επιλέχθηκε το 2022 για την εκπόνηση ενός νέου σχεδίου.