Τα σχέδια του επικείμενου γηπέδου του ΠΑΟΚ έχουν κυκλοφορήσει και έχουν μαγνητίσει τα βλέμματα των Ισπανών, με ΜΜΕ της χώρας να παρουσιάζουν εκτενώς σε δημοσιεύματά τους τη σημασία της Νέας Τούμπας στην αναζωογόνηση του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης, απομονώνοντας συν τοις άλλοις και λεπτομέρειες αναφορικά με τις κερκίδες και τον περιβάλλοντα χώρο. «Αυτή η φιλοδοξία καθιστά το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ όχι μόνο ως αθλητική επένδυση, αλλά και ως στρατηγικό ακίνητο, ικανό να προσελκύσει εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας και να ενισχύσει το προφίλ της Θεσσαλονίκης», υπογράμμισαν μεταξύ άλλων.
Αναλυτικότερα όσα σημειώνονται σε ισπανικό δημοσίευμα αναφορικά με τα νέα σχέδια που έχουν κυκλοφορήσει για τη Νέα Τούμπα:
«Τα αποκαλυπτήρια της ιδέας και του τελικού σχεδιασμού για το νέο γήπεδο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ σηματοδοτούν ένα σημείο καμπής όχι μόνο για τον σύλλογο, αλλά και για ολόκληρο τον αστικό ιστό της πόλης της Θεσσαλονίκης. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για μια απλή ποδοσφαιρική εγκατάσταση, αλλά για ένα φιλόδοξο έργο που προτείνεται ως πολιτιστική και πολιτική αναφορά, με βαθιές οικονομικές και κτηματομεσιτικές επιπτώσεις. Το έργο αυτό αναπτύχθηκε χάρη στη συνεργασία μεταξύ της εταιρείας διαχείρισης έργων Salfo και του διεθνούς αρχιτεκτονικού στούντιο Populous, που ειδικεύεται στην αθλητική και ψυχαγωγική αρχιτεκτονική, ενσωματώνοντας ένα ολιστικό όραμα ανάπτυξης.
Στο επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας βρίσκεται ένα αστικό έργο που στοχεύει στη μετατροπή του ιστορικού σπιτιού του συλλόγου, της Τούμπας, σε έναν ζωντανό και χωρίς αποκλεισμούς προορισμό, απόλυτα ενσωματωμένο στη ζωή της πόλης. Η σημαντικότερη πτυχή από την άποψη του πολεοδομικού σχεδιασμού είναι η δημιουργία ενός πράσινου διαδρόμου που εκτείνεται από βορρά προς νότο, εμπλουτισμένου με μικρά πάρκα και πλατείες που έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση. Αυτός ο τύπος παρέμβασης όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα ζωής, αλλά αυξάνει εγγενώς και την αξία των ακινήτων της γύρω περιοχής, καθιστώντας την πιο ελκυστική για κατοίκους και επιχειρήσεις.
Βασική καινοτομία αποτελεί η ταφή τμήματος της οδού Κλεάνθους, μια στρατηγική λύση που απελευθερώνει πλήρως τον πεζόδρομο. Η κίνηση αυτή όχι μόνο διευκολύνει τη διαχείριση των ροών κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, αλλά, τις ημέρες εκτός αγώνων, μεταμορφώνεται σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα πολυεπίπεδων πλατειών και ενεργών δημόσιων χώρων. Πρόκειται για παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι αθλητικές υποδομές μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες αστικής αναγέννησης, δημιουργώντας νέους χρησιμοποιήσιμους δημόσιους χώρους που παράγουν αξία για την κοινότητα και, κατά συνέπεια, για την τοπική οικονομία.
Στο κέντρο του συγκροτήματος θα βρίσκεται το PAOK Plaza, που έχει σχεδιαστεί ως η πραγματική καρδιά του έργου. Ο χώρος αυτός δεν είναι μόνο συμβολικός, αλλά και εξαιρετικά λειτουργικός, στεγάζοντας το μουσείο του συλλόγου, το επίσημο κατάστημα και μια επιλογή από καφετέριες και μπαρ. Η πλατεία έχει διαμορφωθεί ως μια πραγματική «πύλη» προς το γήπεδο, με την οικονομική της σημασία να έγκειται στην ικανότητά της να συνδυάζει αρμονικά την καθημερινή ζωή της Θεσσαλονίκης με την ενέργεια των αθλητικών γεγονότων. Έτσι εξασφαλίζεται μια διαρκής ροή επισκεπτών και δυνητικών πελατών, μετατρέποντας την περιοχή σε εμπορικό και ψυχαγωγικό κόμβο, ενεργό όλο τον χρόνο και όχι μόνο κατά τη διάρκεια αγώνων.
Από την άποψη της μεγιστοποίησης των εσόδων, ο εσωτερικός σχεδιασμός του σταδίου είναι εξίσου ευφυής. Η δυτική κερκίδα, ειδικότερα, έχει σχεδιαστεί για να στεγάσει τους premium χώρους φιλοξενίας, συγκεντρώνοντας υπηρεσίες και λειτουργίες σε μια ενιαία περιοχή υψηλής αξίας. Τα κουτιά με θέα στον αγωνιστικό χώρο, τοποθετημένα πάνω από την κάτω κερκίδα, επιτρέπουν στους επισκέπτες να απολαμβάνουν μια μοναδική εγγύτητα στη δράση, διατηρώντας παράλληλα τη συνέχεια των σειρών από κάτω. Αυτή η αρχιτεκτονική λύση έχει σχεδιαστεί ρητά για να «μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες εσόδων μέσω premium εμπειριών σχεδιασμένων ad hoc». Η προσέγγιση αυτή υπογραμμίζει μια σαφή στρατηγική δημιουργίας σημαντικών ταμειακών ροών, προσελκύοντας όχι μόνο οπαδούς, αλλά και εταιρείες και άτομα που επιθυμούν να επενδύσουν σε αποκλειστικές εμπειρίες.
Η Populous, το στούντιο πίσω από τον σχεδιασμό, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο περισσότερων από 3.500 έργων, συνολικής αξίας άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία 40 χρόνια. Όπως δήλωσε ο Declan Sharkey, παγκόσμιος διευθυντής του στούντιο, «ο στόχος ξεπερνά την απλή αρχιτεκτονική, μιλώντας για την ταυτότητα, την υπερηφάνεια και το ανήκειν και στοχεύοντας στον καθορισμό ενός νέου προτύπου για την εμπειρία του θεατή στην Ελλάδα». Αυτή η φιλοδοξία καθιστά το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ όχι μόνο ως αθλητική επένδυση, αλλά και ως στρατηγικό ακίνητο, ικανό να προσελκύσει εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας και να ενισχύσει το προφίλ της Θεσσαλονίκης».