Η επέτειος της Τούμπας!

Σαν σήμερα πριν από 55 χρόνια (το 1959) εγκαινιάστηκε ο «ναός» του ΠΑΟΚ!

Ξεχωριστή είναι η σημερινή ημέρα για τον ΠΑΟΚ.

Σαν σήμερα (6 Σεπτεμβρίου) πριν από 55 χρόνια (το 1959)  έγιναν τα εγκαίνια του γηπέδου της Τούμπας, το οποίο τότε (πριν από μισό αιώνα) δεν είχε τη σημερινή του μορφή.

Απλά κατασκευάστηκε και προεκτάθηκε σε όλες τις θύρες.

Επί 55 χρόνια η Τούμπα, παραμένει μία ισχυρή έδρα, η πιο δυνατή σε όλη την ελληνική επικράτεια και από τις πιο δημοφιλείς στην Ευρώπη.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής εκείνης, ο ΠΑΟΚ στα εγκαίνια αντιμετώπισε την ΑΕΚ την 6η Σεπτεμβρίου 1959 και επικράτησε με σκορ 1-0 ενώ ο χλοοτάπητας ήταν ολοκαίνουργιος.

Εκείνη τη σημαντική ημερομηνία, είχαν δώσει χιλιάδες φίλαθλοι το παρών στην Τούμπα, ενώ βρέθηκαν και δεκάδες επώνυμοι της εποχής εκείνης.

Στα εγκαίνια είχαν βρεθεί και δύο οπαδοί του ΠΑΟΚ από το Μόναχο. Οι Κουβουκλιανός και Χατζηθεοδώρου ταξίδευαν επί 30 ώρες από το Μόναχο για να βρεθούν στην Τούμπα, γιατί δεν ήθελαν να χάσουν το μεγάλο γεγονός!

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Έτος Κατασκευής: 1959 (Τελευταία ανακατασκευή το 2004)

Χωρητικότητα: 28.703 θέσεις

Ιδιοκτησία: ΑΣ Π.Α.Ο.Κ.

Ρεκόρ θεατών: 45.252 (19/12/1976 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-0)

ΙΣΤΟΡΙΑ

Στο παρελθόν στο επίσημο σάιτ του ΠΑΟΚ είχε φιλοξενηθεί ένα ωραίο ιστορικό για το γήπεδο της Τούμπας το οποίο ανέφερε τα εξής:

«Ηλεκτρίζει την περιοχή με έναν περίεργο τρόπο. Δεν είναι απλά ένα κτίριο, απλά ένα γήπεδο. Οι πιστοί φίλαθλοι του ΠΑΟΚ χαρακτηρίζουν το γήπεδο της Τούμπας ΝΑΟ. Κάθε φίλαθλος, κάθε ομάδας, δίνει τέτοιον χαρακτηρισμό στο γήπεδο της ομάδας του, όμως η Τούμπα ίσως να είναι το μοναδικό γήπεδο που όχι μόνο έχει τόσο άμεση σχέση με τον σύλλογο, αλλά ίσως πολλές φορές όταν αναφερόμαστε σε αυτό, να παίρνει μεγαλύτερη αξία και από την ίδια την ομάδα! Τούμπα! Αυτή η λέξη είναι η πρώτη που λέει κάποιος όταν ακούει τη λέξη ΠΑΟΚ. Αυτό του έρχεται πρώτα στο μυαλό. Λογικό…

Για να δημιουργηθεί ο μύθος της Τούμπας χρειάστηκαν να πληρωθούν 20 εξαμηνιαίες δόσεις! Το αντίτιμο του τιμήματος των 1.500.000 δραχμών, που ορίστηκε από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, πληρώθηκε σε δόσεις (75.000) μέχρι το 1969…

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 οι ανάγκες του «Δικεφάλου» πολλαπλασιάστηκαν. Ο αριθμός των φιλάθλων που παρακολουθούσε την ομάδα ξεπερνούσε κάθε προσδοκία. Το γήπεδο του Σιντριβανίου ήταν πολύ μικρό. Ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να αρκεστεί σ’ αυτό. Έτσι, ξεκίνησε η πρώτη προσπάθεια απόκτησης και κατασκευής νέου γηπέδου. Το 1957 η διοίκηση συνέστησε ειδική τεχνική επιτροπή ανέγερσης νέου σταδίου. Στόχος να βρεθούν ο χώρος και κυρίως τα χρήματα. Ο χώρος βρέθηκε στην περιοχή της Τούμπας σε μια έκταση που ανήκε στο Ταμείο Εθνικής Αμύνης. Ο τότε Υπουργός Εθνικής Αμύνης και πρόεδρος της επιτροπής ανεγέρσεως νέου σταδίου του ΠΑΟΚ, πτέραρχος Γιώργος Θέμελης, παραχώρησε, «δυνάμει του υπ. αριθμόν 41485/115-1957 παραχωρητηρίου», τα 30 στρέμματα όπου κτίστηκε και βρίσκεται ακόμη και τώρα το γήπεδο.

Στις 7 Φεβρουαρίου 1958 επιτροπή αξιωματικών του Γ’ Σώματος Στρατού παρέδωσαν το γήπεδο στους εκπροσώπους του ΠΑΟΚ κ.κ. Γεωργιάδη και Σιδηρόπουλο. Από το επόμενο πρωί άρχισε η τολμηρή για τα δεδομένα της εποχής προσπάθεια ανέγερσης του νέου σταδίου, σε όσο το δυνατό μικρότερο χρονικό διάστημα. Οι εργασίες ανεγέρσεως περατώθηκαν τον Αύγουστο του 1959. Το συνολικό κόστος έφτασε τα 6.000.000 δραχμές, εκ των οποίων μόλις το 1.100.000 προσέφερε η Γ.Γ.Α.

Τα εγκαίνια της Τούμπας έγιναν στις 6 Σεπτεμβρίου 1959. Η διοίκηση του ΠΑΟΚ προσκάλεσε την ΑΕΚ για τη διεξαγωγή ενός φιλικού αγώνα, όπου ο «Δικέφαλος του Βορρά» επικράτησε 1-0 με γκολ του Κώστα Κιουρτζή. Η ΕΠΟ αναγνώρισε το γήπεδο, δια του από 23/10/1959 πρακτικού της. Η αρχική χωρητικότητα της Τούμπας ήταν 20.000 θέσεις.

Η Τούμπα βέβαια από εκείνη την ιστορική ημέρα που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της άλλαξε μορφή. Το 1966 το γήπεδο κοσμείται με μεγαλοπρεπή προπύλαια, η χωρητικότητα αυξάνεται και μεγαλώνουν τα αποδυτήρια. Το 1969 η Τούμπα αυξάνει εκ νέου τη χωρητικότητά της. Κατασκευάζεται γυμναστήριο κάτω από τη θύρα 3, μέσα στον αγωνιστικό χώρο γίνονται κουλουάρ για στίβο και μπροστά στη θύρα 4 ανοικτό γήπεδο μπάσκετ για την καλαθοσφαιρική ομάδα. Η σημαντικότερη δαπάνη δίνεται για τον ηλεκτροφωτισμό του γηπέδου. Αυτό εγκαινιάζεται στις 20 Μαϊου του 1970.

Στις αρχές της δεκαετίες του ’70 η χωρητικότητα χάρη στον Βασίλη Σεργιαννίδη αυξάνεται σε 45.000 θέσεις με την Τούμπα να γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα των Βαλκανίων και στην αναμέτρηση με την Μπαρτσελόνα για το Κύπελλο Ευρώπης στις 16 Σεπτεμβρίου του 1975 κόβονται 45.200 εισιτήρια!

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 άρχισε να μειώνεται σταδιακά η χωρητικότητα με την τοποθέτηση πλαστικών καθισμάτων και με τη δημιουργία υποχρεωτικών νεκρών ζωνών. Υπήρξαν διορθωτικές κινήσεις και βελτιώσεις, λόγω της χρησιμοποίησης του γηπέδου ως προπονητηρίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Με αφορμή αυτό το γεγονός, έγιναν τα εξής έργα:

Νέο μεταλλικό στέγαστρο, ένα νέο 4όροφο κτίριο πίσω από τις Θύρες 1,2 και 3. Σε αυτό υπάρχουν όλες οι απαραίτητες και σύγχρονες ανέσεις, όπως σουίτες και σαλόνι VIP, δημοσιογραφικά booths με 120 θέσεις, χώροι εργασίας δημοσιογράφων, αίθουσα Τύπου, γραφεία κλπ.

Συνολικά υπάρχουν 14 σουίτες χωρητικότητας πέντε (5) ατόμων και επιφάνειας δώδεκα (12) τετραγωνικών μέτρων, οι οποίες βρίσκονται στον τρίτο και τέταρτο όροφο του νέου κτιρίου. Οι ιδιοκτήτες τους εισέρχονται από διαφορετική (VIP) είσοδο, απ’ όπου έχουν πρόσβαση και στο υπερπολυτελές VIP lounge του γηπέδου, το οποίο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονο bar και θέα μέσα στο γήπεδο αλλά και σε ολόκληρη την πόλη».

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Επέστρεψε ο Κρέσπο!

Μανούχος στην ρεβάνς

Ξεχωρίζουν τον Αντρίγια

«Διπλά» γενέθλια στον ΠΑΟΚ (pics)

Συνελήφθη ο Μπαρτομέου!

Ουάρντα: «Ποτέ μην τα παρατάς!»

Ο δρόμος του ΠΑΟΚ είναι ένας! Ο δύσκολος…

Ορίστηκε ο «τελικός» Λαμία-Λάρισα

Live Stream: ΠΑΟΚ – Ζωγράφου

Παραιτήθηκε συνεργάτης του Κλάτενμπεργκ

Φουλ για το νταμπλ ο Φερέιρα

Πρώτο δείγμα θετικό για Κάρτερ

Η Τούμπα συστήθηκε στην Ιαπωνία! (pic)

«Τρέλα» για Πέλκα στην Τουρκία (pics & video)

Να συνδυάσει την επιστροφή με… νίκη

Έτσι πήρε το… θρίλερ (video)

«Καλωσόρισε» ΠΑΟΚ η Ρόμα! (pic)

Στρέφεται στην… Λαμία

Απογοήτευση στην Μίντλεσμπρο για τον Άκπομ!

Μέτριος εγώ – Κάθαρσις

Ο Τζόλης… επέλεξε Μπάγερν (video)

Στήριξε Γκαρσία ο Ουάρντα!

Η απόδοση των παικτών

Ερωτήματα για το οφσάιντ στον Κρμέντσικ (pic)

«Ασπρόμαυρη» υποδοχή στην Καλαμάτα (pics)

Τι συμβαίνει με τον Κούμαν; (video)

Σ.Φ. ΠΑΟΚ Θύρα 4: «Ως εδώ!»

Χαμένη λόγω Μπράντονιτς η Ράντνικ

Κάκος: «Το πλάνο του VAR δεν βοηθάει…»

«Να αρπάζουν την ευκαιρία όσοι παίζουν»

Χτίζει σερί ο Α. Ζίβκοβιτς

Κωνσταντινίδης: «Έχει μέταλλο ο ΠΑΟΚ…»

Η αυτοκριτική του Μουργκ

Η ήττα με τα μάτια του ΠΑΟΚ

Ράσταβατς: «Μεγάλη ομάδα ο ΠΑΟΚ»

Ο… σκιέρ Ελ Καντουρί στην Τρίπολη (video)

Μπίσεσβαρ: «Ίσως παραμείνω στην Κύπρο!»

Τρία χρόνια αήττητος από τον Αστέρα

Η γκολάρα του Κρμέντσικ ακυρώθηκε! (pic+video)

«Ασπρόμαυρη» η Εθνική Ελλάδος

Η ξεχωριστή επίδοση του Ουάρντα

Η γκέλα του ΠΑΟΚ σε video

«Συμφωνία Λουτσέσκου με Φενέρμπαχτσε»

Η υπόσχεση του Ζίβκοβιτς

Λάμπρου 422 ημέρες μετά

«Άδειασε» τον Αυγενάκη σε FIFA-UEFA ο Γραμμένος!

Επέστρεψε ο Κρέσπο!

Μανούχος στην ρεβάνς

Ξεχωρίζουν τον Αντρίγια

Ουάρντα: «Ποτέ μην τα παρατάς!»

Η Τούμπα συστήθηκε στην Ιαπωνία! (pic)

«Καλωσόρισε» ΠΑΟΚ η Ρόμα! (pic)

Στρέφεται στην… Λαμία

«Διπλά» γενέθλια στον ΠΑΟΚ (pics)

Live Stream: ΠΑΟΚ – Ζωγράφου

Πρώτο δείγμα θετικό για Κάρτερ

Να συνδυάσει την επιστροφή με… νίκη

Έτσι πήρε το… θρίλερ (video)

«Έχουμε μια δουλειά που έμεινε στη μέση» (video)

Κάρτερ: «Περήφανος για τη νίκη»

Συνελήφθη ο Μπαρτομέου!

Φουλ για το νταμπλ ο Φερέιρα

«Τρέλα» για Πέλκα στην Τουρκία (pics & video)

Από το πρωτάθλημα στη διάλυση!

Ορίστηκε ο «τελικός» Λαμία-Λάρισα

Iσόπαλο το ντέρμπι της Αθήνας

Ράσταβατς: «Μεγάλη ομάδα ο ΠΑΟΚ»

Ο Απόλλωνας έβαλε σε μπελάδες τον ΟΦΗ

Ο Αστέρας με τα μάτια του ΠΑΟΚ

Μποροβήλος: «Γραφικότητες τα περί αναδιάρθρωσης»