«Με λεφτά όλα γίνονται»

Ο Χρήστος Μπέκιας, πρώην υπεύθυνος εγκαταστάσεων της Τούμπας επί πολλά χρόνια, φιλοξενήθηκε στον Arena 89,4 όπου αναφέρθηκε στα έργα που αναμένεται να γίνουν στο γήπεδο. Αρχικά είπε: «Από την αρχή να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν διαθέτεις χρήματα γίνονται όλα. Αρκεί να έχεις το χρήμα. Από εκεί και πέρα ο βαθμός δυσκολίας είναι που ανεβάζει το κόστος. […]

Ο Χρήστος Μπέκιας, πρώην υπεύθυνος εγκαταστάσεων της Τούμπας επί πολλά χρόνια, φιλοξενήθηκε στον Arena 89,4 όπου αναφέρθηκε στα έργα που αναμένεται να γίνουν στο γήπεδο.

Αρχικά είπε:

«Από την αρχή να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν διαθέτεις χρήματα γίνονται όλα. Αρκεί να έχεις το χρήμα. Από εκεί και πέρα ο βαθμός δυσκολίας είναι που ανεβάζει το κόστος. Να γκρεμιστεί το παλιό δεν γίνεται. Να φτιαχτεί ένα γήπεδο με υποβίβαση του χώρου είναι πράγμα που γίνεται. Εδώ υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες βέβαια γιατί το γήπεδο είναι παλιό αλλά τα υπάρχουν πράγματα  που μπορούν να γίνουν με τις σημερινές τεχνικές. Τα πάντα μπορούν να γίνουν» για να προσθέσει σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρχουν αρχαιολογικά μνημεία κάτω από το γήπεδο:

«Βεβαίως και μπορεί να φύγει το ταρτάν. Μιλώντας με κάποιον δημοτικό σύμβουλο που ήταν υπεύθυνος για κάποιες εγκαταστάσεις του δήμου στο κολυμβητήριο, βρήκαν κάποιους τάφους, που ήταν όχι και κάτι ιδιαίτερο. Απλά τους μετέφεραν. Η αρχαιολογική υπηρεσία είναι από τις ισχυρότερες δεν την κάνει κουμάντο κανείς. Εκεί μέσα υπάρχουν και μυστήριοι που δεν θέλουν να κάνουν εργασίες για το κοινό καλό. Εγώ δεν λέω, τα Αρχαία είναι κληρονομία, αλλά όταν είναι ψιλολόγια είναι τρομερό πράγμα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε σε τι λούκι μπαίνουμε. Πάντως ο τάφος του Μέγα Αλέξανδρου  και του Φιλίππου δεν είναι κάτω από την Τούμπα»

Μετά μίλησε για την γεώτρηση που έκανε ο ίδιος κατά το παρελθόν:

«Όταν κάναμε γεώτρηση αλλάξαμε τα μηχανήματα και τον κινητήρα γιατί από εκεί χρησιμοποιεί νερό η Τούμπα για το πότισμα. Δεν δούλευε παλαιότερα με αποτέλεσμα ο ερασιτέχνης να πληρώνει 2-3 εκατομμύρια στο νερό» και πρόσθεσε: «Η γεώτρηση είναι 35 μέτρα. Είναι στην πλευρά εκεί που είναι οι ξενώνες του ερασιτέχνη. Εμείς όταν ήμασταν δεν είχαμε χρήματα, τώρα υπάρχουν όμως, και μπορούν να γίνουν οι τέλειες δουλειές. Οι τέλειες εργασίες. Εμείς κάναμε μόνο καθαρισμό γιατί η γεώτρηση υπήρχε από παλιά» για να συνεχίσει αναφορικά με την υποβίβαση του γηπέδου:

«Η θύρα 4 από την 7 έχουν 6-7 μέτρα διαφορά. Αυτά όμως δεν είναι προβλήματα που δεν λύνονται. Λύνονται εύκολα όταν υπάρχει το χρήμα. Βεβαίως θα σκαφτεί και κάτω από τον δρόμο. Δεν είναι πρόβλημα. Παντού έχει χώμα. Απλώς επειδή τα πρώτα διαζώματα στηρίζονται πάνω στο γήπεδο  θα γίνουν εργασίες επώδυνες όσον αφορά το οικονομικό. Υπάρχουν οι μέθοδοι. Εγώ έφτιαξα οικοδομή όπου 25 από τα υπόγεια ήταν μέσα στην θάλασσα στην Γλυφάδα. Δεν είναι απίστευτο. Είναι απλό».

Για την χωρητικότητα του γηπέδου μετά τα έργα:

« Τώρα είναι 29,000 και κάτι. Αυτό δεν μπορώ να το πω. Θα το πει ο μηχανικός που θα κάνει την μελέτη. Θα υπολογίσει πόσα διαζώματα θα υπάρχουν αλλά για οχτώ χιλιάδες θέσεις θα είναι ένα νούμερο νορμάλ. Δηλαδή θα πάει 35,000-37,000. Θα χρειαστούν αρκετά χρήματα. Το γήπεδο χρήζει στατικής αναβάθμισης. Δεν είναι κάτι που δεν γίνεται» και μετά είπε:

«Αυτός ο όρος χρησιμοποιείτε όταν είναι να γίνει ένα έργο. Αυτό συμπεριλαμβάνει όλες τις εργασίες και ότι ακριβώς χρειάζεται ένα γήπεδο για να λειτούργει σωστά. Στην Τούμπα έχουν γίνει ορισμένες εργασίες όπως ο ηλεκτροφωτισμός που έχε γίνει το 2003-04. Για να υπάρχει φωτισμός κατάλληλος στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ορισμένα πράγματα που έχουν γίνει στην Τούμπα θα παραμείνουν δε χρειάζεται να αλλάξουν. Έγιναν τα καινούργια γραφεία. Το καινούργιο κτίριο έγινε τότε σχεδόν. Εγώ είχα αντιρρήσεις όσον αφορά τα κλιμακοστάσια αλλά ένας μηχανικός από την γενική γραμματεία μας είχε πει:  Σας δίνουμε γάιδαρο και τον κοιτάτε και στα δόντια; Είχαμε κάνει υποχωρήσεις εκείνη την εποχή για να γίνουν τουλάχιστον κάποια έργα».

Όσον αφορά την δική του άποψη για το γήπεδο:

«Οι ανάγκες του ΠΑΟΚ γίνονται μεγαλύτερες. Και ο κόσμος αυξάνεται και οι απαιτήσεις. Ένα μεγαλύτερο γήπεδο από την Ανατολική πλευρά θα ήταν καλό. Είμαι κατά της Δυτικής πλευράς γιατί θα υπάρχουν τα ίδια προβλήματα με το παρκινγκ. Ενώ από τα ανατολικά με το αεροδρόμιο και τα έργα στο μετρό υπάρχουν οι δρόμοι. Αλλά και η Τούμπα βρίσκεται σε ένα πολύ καλό σημείο. Μην ξεχνάτε ότι και στην Αγγλία μέσα στην πόλη είναι τα γήπεδα αλλά εκεί έχουν προνοήσει για παρκινγκ».

Μπορεί να γίνει παρκινγκ κάτω από τον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας:

«Σε αυτό είμαι κάθετος. Δεν μπορεί να γίνει παρκινγκ κάτω από την Τούμπα. Κάτω από τον αγωνιστικό χώρο δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Και να γίνει θα ξοδέψουμε τόσα χρήματα που δεν συμφέρει. Και τώρα να λέγαμε ότι θα κάνουμε νέο γήπεδο δεν θα κάναμε παρκινγκ. Έχει το Καραϊσκάκη παρκινγκ; Είναι επώδυνο οικονομικά».

Για το κόστος των έργων:

«Δεν έχω στα χέρια μου κάποια μελέτη. Θα χρειαστεί στήριξη των κερκίδων, να φτιαχτούν οι υπόλοιπες, αλλά σήμερα με τα μηχανήματα που υπάρχουν κάνεις παπάδες. Δεν θα είναι τόσο το κόστος. Θα είναι λιγότερο από 12,000,000. Όταν λέμε 2,000 το κάθισμα τα βάζουμε όλα μέσα ηλεκτρολόγους τα πάντα».

Κλείνοντας είπε αναφορικά με τον χρόνο των εργασιών:

«Έχω να πάω στην Τούμπα πάρα πολλά χρόνια γιατί έλειπα στην Αθήνα. Τώρα βέβαια είμαι εδώ. Έχουν κάνει πολλές δουλειές από ότι έχω μάθει που βοηθούν το γήπεδο. Έχουν γίνει και τουαλέτες ενώ οι χώροι έχουν γίνει καλύτεροι. Μαζί με όλα αυτά θα χρειαστεί να κλείσει για έναν χρόνο για να μπορέσουν να γίνουν όλα με  την σύγχρονη τεχνική. Δεν μπορείς να κάνεις τα έργα και να παίζεις. Δεν θα σου δώσει άδεια η Σουπερλιγκ και οι υπηρεσίες πολεοδομίας. Πάντως μέχρι και το Γουέμπλει το έφτιαξαν αναπαλαίωση, όπως και το Μαρακανά».

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Πισωγύρισμα ΠΑΟΚ με ήττα στην Τρίπολη

Live: Αστέρας Τρίπολης-ΠΑΟΚ

Πήραν… ανάσες και έπαιξαν Τζόλης-Ζίβκοβιτς

Ερωτήματα για το οφσάιντ στον Κρμέντσικ (pic)

Το δοκάρι του Ουάρντα (video)

Αλλαγή διαιτητή στο Λάρισα- ΠΑΟΚ!

Η γκολάρα του Κρμέντσικ ακυρώθηκε! (pic+video)

Λάμπρου 422 ημέρες μετά

«Φουλάρει» για το Προολυμπιακό ο Κεσσίδης

Ο Απόλλωνας έβαλε σε μπελάδες τον ΟΦΗ

Σα να μην πέρασε μια μέρα!

Ο Αστέρας με τα μάτια του ΠΑΟΚ

Ενδεκάδα made in Japan! (pic)

Ενδεκάδα χωρίς Τζόλη-Αντρίγια!

Φουλ της ρίγας στην Τρίπολη (pic)

Μπιτς: «Παιχνίδι… πρόκληση»

Καγκάβα ο ασπρόμαυρος… Σαμουράι (pics)

Live Stream: Αερωπός Έδεσσας – ΠΑΟΚ

«Να μην ανοίξει ο ρυθμός του παιχνιδιού»

Υπέρ της επανέναρξης ο ΠΑΟΚ

«Ενδιαφέρεται για Τζόλη η Μπαρτσελόνα»

Έξαλλοι λόγω… ΠΑΟΚ οι Πορτογάλοι!

«Ο Κούτσιας θα τρελάνει την Τούμπα»

«Πυρετός… Καγκάβα στον ΠΑΟΚ!»

To πρόβλημα του Ντούγκλας

Απογοήτευση στην Μίντλεσμπρο για τον Άκπομ!

Δοκιμές ενδεκάδας με… αλλαγές!

Αραβίδης: «Τυχερός ο Δουβίκας… αν»

«Στη λίστα της Μονακό ο Τζόλης»

Τα δυο «όχι» του Βλάνταν Ίβιτς (pic)

«Εδώ είναι τα κεντρικά» (pics)

Έγιναν εκπλήξεις στο Europa League

Έπαθαν πλάκα οι Άγγλοι με τον Τζόλη

«Ασπρόμαυρη» υποδοχή στην Καλαμάτα (pics)

Yπάρχει πλάνο για Καγκάβα

Τι συμβαίνει με τον Κούμαν; (video)

Πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη ο Μέσι! (video)

Προσπαθεί να σώσει τον Κούγια ο Αυγενάκης!

Χαμένη λόγω Μπράντονιτς η Ράντνικ

Η Σίτι αγκάλιασε την πρόκριση, η Ρεάλ θα δείξει

To ακροβατικό του Κρμέντσικ πήρε βραβείο!

Συνεχίζουν χέρι-χέρι ΟΣΦΠ και Άρης

Στον… αέρα το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός

Σπάσιτς: «Να δέσει τον Αντρίγια ο ΠΑΟΚ!»

Η υπόσχεση Βιεϊρίνια στην ΚΑΕ (video)

Μέσα ο Τζόλης, απρόοπτο με Αντρίγια!

Ο… σκιέρ Ελ Καντουρί στην Τρίπολη (video)

Τρία χρόνια αήττητος από τον Αστέρα

«Ασπρόμαυρη» η Εθνική Ελλάδος

Φοβερό μήνυμα ΚΑΕ για Βιεϊρίνια (pic)

Πισωγύρισμα ΠΑΟΚ με ήττα στην Τρίπολη

Live: Αστέρας Τρίπολης-ΠΑΟΚ

Πήραν… ανάσες και έπαιξαν Τζόλης-Ζίβκοβιτς

Ερωτήματα για το οφσάιντ στον Κρμέντσικ (pic)

Το δοκάρι του Ουάρντα (video)

Η γκολάρα του Κρμέντσικ ακυρώθηκε! (pic+video)

Λάμπρου 422 ημέρες μετά

Αλλαγή διαιτητή στο Λάρισα- ΠΑΟΚ!

Μπιτς: «Παιχνίδι… πρόκληση»

«Να μην ανοίξει ο ρυθμός του παιχνιδιού»

Υπέρ της επανέναρξης ο ΠΑΟΚ

Όλοι μέσα για Λάρισα!

Το Λάρισα-ΠΑΟΚ σε αριθμούς

Κάρτερ: «Έτοιμος να βοηθήσω τον ΠΑΟΚ»

Τι συμβαίνει με τον Κούμαν; (video)

Μεγαλείο ψυχής από Κλάιφερτ

Νέο πλήγμα στην Λίβερπουλ

Με Άρσεναλ ο Ολυμπιακός

Ο Απόλλωνας έβαλε σε μπελάδες τον ΟΦΗ

Ο Αστέρας με τα μάτια του ΠΑΟΚ

Μποροβήλος: «Γραφικότητες τα περί αναδιάρθρωσης»

Επιστροφές στον Αστέρα ενόψει ΠΑΟΚ

Πήρε αναβολή για το «ντου» ο Μαρινάκης

«Έγκλημα αν σωθεί η ΑΕΛ από τον Αυγενάκη!»