“Η μισή S. League είναι “ντοπέ”!”

Οι μισοί παίκτες της Super League είναι… δήθεν “ντοπαρισμένοι” για τον απλούστατο λόγο ότι

Με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα ντόπινγκ στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το Contra.gr επιχειρεί να αναδείξει μια νέα -εξίσου επικίνδυνη- διάσταση του φαινομένου. Ο Γιάννης Ντάλλας ανιχνεύει την υπόθεση Λισγάρα και σχολιάζει το… αβίαστο συμπέρασμα “έλα μωρέ, όλοι ντοπάρονται…”

Μπορεί να ακουστεί… ενοχλητικό και τετριμμένο, αλλά είναι αλήθεια: “Έπεσα από τα σύννεφα” όταν γνωστοποιήθηκε η είδηση για τον Λισγάρα. Δεν τον ξέρω χρόνια, ούτε είμαστε κολλητοί, αλλά αρκούν μια–δυο κουβέντες που ανταλλάζεις με κάποιους ανθρώπους για να καταλάβεις το ποιόν τους. Θεωρώ αδιανόητο ο Λισγάρας να ρίσκαρε την οικογένεια του, τα παιδιά του και το συμβόλαιο του για μια τέτοια ανοησία. Δεν πιστεύω ότι θα έπαιρνε εν γνώσει του ντόπα, αλλά σημασία έχει τι θα δείξουν τα γεγονότα και όχι αυτό που πιστεύω εγώ.

Η μισή Super League είναι “ντοπέ”!

Και εδώ είναι που ανοίγει η μεγάλη συζήτηση και έρευνα. Σε συνέχεια του ρεπορτάζ του Νίκου Γκομώλη περί μίας αγοράς γεμάτης νοθευμένων σκευασμάτων, είμαι σε θέση να πω κάτι σχετικά με το χώρο του ποδοσφαίρου: οι μισοί παίκτες της Super League είναι… δήθεν “ντοπαρισμένοι” για τον απλούστατο λόγο ότι το συμπλήρωμα διατροφής που αγόρασε ο Λισγάρας ταξιδεύει εδώ και χρόνια από τον έναν στον άλλον και έχει χρησιμοποιηθεί από παίκτες όλων των ομάδων. Τι πιο χαρακτηριστικό από το ότι είναι αυτό ακριβώς για το οποίο τιμωρήθηκε ο Αρκούδας.

Πρόκειται για συμπλήρωμα, το οποίο πωλείται νομιμότατα σε καταστήματα με τέτοια προϊόντα. Σε γνωστά και νόμιμα μάρκετ συμπληρωμάτων διατροφής. Πωλείται με τιμολόγια, αποδείξεις και τα σχετικά. Το καθ’ όλα νόμιμο σκεύασμα, λανσάρεται ως ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα αλλά το πιο σοκαριστικό είναι ότι στα συστατικά του ΔΕΝ αναγράφεται ΠΟΥΘΕΝΑ η οξιλοφρίνη!!! Αυτή η απαγορευμένη ουσία από τη WADA, η οποία εντοπίστηκε στον Λισγάρα.

Η απάτη με το συγκεκριμένο σκεύασμα το οποίο παράγεται από εταιρεία παγκόσμιου βεληνεκούς με έδρα την Μεγάλη Βρετανία και την Αμερική, έγκειται στην αναγραφή των συστατικών του. Πουθενά μα πουθενά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ το συστατικό οξιλοφρίνη! Πρόκειται για τον ορισμό του νοθευμένου προϊόντος, το οποίο πολλοί ποδοσφαιριστές προμηθεύονταν μόνοι τους (και εδώ είναι το λάθος τους) καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις λειτουργεί το “από στόμα σε στόμα”…

Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και αφορούν τους αθλητές ποδοσφαίρου -και όχι μόνο. Το προϊόν αυτό είναι το ίδιο που κατανάλωσε ο Αρκούδας όταν αγωνιζόταν στην ΑΕΚ. Τώρα το πώς είναι δυνατόν να την πάτησε ένας παίκτης και να μην “αφυπνίστηκαν” οι υπόλοιποι, είναι θέμα αφέλειας και μη οργανωμένου συστήματος πρόληψης για τις απαγορευμένες ουσίες.

Η περίπτωση του Λισγάρα είναι από τις πρώτες στην Ελλάδα με την οποία ασχολούμαστε με τη νοθεία και όχι με την ανίχνευση. Για αυτό το λόγο το συγκεκριμένο σκεύασμα έχει ήδη προωθηθεί στο ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ μετά από πρωτοβουλία του αμυντικού του Αστέρα Τρίπολης, ο οποίος έχει χάσει τον ύπνο του από τον τρόπο που βρέθηκε θετικός χωρίς ουσιαστικά να ξέρει -κι όχι με υπαιτιότητα δική του- τι ήταν αυτό το οποίο λάμβανε. Πρόκειται για μία περίπτωση ντόπινγκ η οποία δεν έχει να κάνει με παραβίαση κανονισμών για τον απλούστατο λόγο ότι δεν πήρε κάτι το οποίο γνώριζε. Είναι ο ορισμός της παραπλάνησης…

Γιάννης Μαρακάκης: “Η οξιλοφρίνη δεν είναι αναβολικό. Είναι ουσία ειδικής αναφοράς”

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Λισγάρα διευκρινίζει ότι … “η οξιλοφρίνη ως φαρμακευτική ουσία προορίζεται αποκλειστικά για ανθρώπους που πάσχουν από ορθοστατική υπόταση και χορηγείται κυρίως σε ηλικιωμένους. Ως ουσία δεν μπορεί να δώσει το παραμικρό αγωνιστικό πλεονέκτημα. Είναι ήπιο διεγερτικό, περιορισμένης δράσης (μικρότερης από την καφεΐνη) καθώς αδυνατεί να στείλει ερεθίσματα στον εγκέφαλο. Για αυτό και η WADA μόλις πρόσφατα την κατέταξε στις λίστες της. Την χαρακτήρισε όμως ουσία “ειδικής αναφοράς”, δηλαδή ουσία αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Δυστυχώς διαπιστώθηκε ότι η οξιλοφρίνη χρησιμοποιείται από εταιρείες του εξωτερικού ως ένα ακόμα συστατικό σε μείγμα σκόνης με την οποία εμπλουτίζουν κάποια συμπληρώματα διατροφής. Τα κρούσματα των τελευταίων μηνών σε αθλητές παγκοσμίου βεληνεκούς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η παγκόσμια αγορά έχει μολυνθεί από νοθευμένα προιόντα. Μέρος αυτών των προιόντων έφτασαν στα ράφια καταστημάτων στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται για μαύρη αγορά αλλά για γνωστά καταστήματα. Εντός των επόμενων ημερών, και μετά και την περίπτωση των Χατζηαγγελίδη και Λισγάρα, έχουμε έτοιμο φάκελο για την Εισαγγελία.”

Η οξιλοφρίνη είναι η ουσία που “έκαψε” τη μισή εθνική ομάδα στίβου της Τζαμάικα το περασμένο καλοκαίρι. Για τα… προτερήματα της οξιλοφρίνη είναι δύσκολο να ρίσκαραν τα δυσθεώρητα συμβόλαια με τους χορηγούς τους οι Τάισον Γκέι και Ασάφα Πάουελ. Η οξιλοφρίνη, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν μπορεί να βελτιώσει την απόδοση ενός αθλητή στο παραμικρό. Γι’ αυτό άλλωστε και έχουν ξεκινήσει νομικό αγώνα προκειμένου να δικαιωθούν.

Το φαινόμενο με την οξιλοφρίνη είναι επιδημικό. Έτσι εξηγείται η “σύλληψη” πολλών αθλητών “παραβατών” με τη συγκεκριμένη ουσία και έτσι αφυπνίστηκαν και άρχισαν να υποπτεύονται και στην αγορά ότι πρόκειται για νοθεία. Πάντα σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν έχουμε να κάνουμε με μία ουσία χρήσιμη καθώς δεν βελτιώνει χρόνους, φυσική κατάσταση και αντοχές. Προσφέρει ΜΟΝΟ ήπια διέγερση, αλλά σε συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και εφόσον καταναλωθεί σε ΜΕΓΑΛΗ ποσότητα και όχι σε ιχνοστοιχεία όπως βρίσκεται μέσα στα συμπληρώματα σκόνης.

Οι ευθύνες της εταιρείας, του εμπόρου και του αθλητή

Περνάμε και στις ευθύνες. Ανήκουν αναμφισβήτητα στην εταιρεία που το παράγει και γεμίζει την αγορά με προϊόν-απάτη που δεν αναγράφει στις ετικέτες του όσα περιέχει. Ανήκει στον έμπορο-αντιπρόσωπο που το διοχετεύει στην αγορά. Πέφτει (σε επίπεδο αθλητικής ωριμότητας και μόνο) και σε όποιον το αγοράζει από το ράφι και δεν έχει ψάξει αναλυτικά το περιεχόμενο του (και πως να το ψάξει;). Αυτό το τελευταίο, όμως, είναι μεγάλη κουβέντα γιατί κάλλιστα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως αν είναι κάθε τι που τρώμε που πίνουμε να το πηγαίνουμε στο χημείο του κράτους, τότε θα λιμοκτονούσαμε…

Πηγή: contra

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Ένα φρέσκο πρόσωπο στην προετοιμασία

Ο… τελικός του Αντρίγια

Ήττα για Σάσαρι πριν τον ΠΑΟΚ

Και στο τέλος η Γερμανία μένει ζωντανή

Επίσκεψη Ντάντας στην Άρσεναλ

Επιστρέφει ο Τσαούσης!

Το χάρηκε ο Ελ Καντουρί

Δεν πάει MLS ο Μέσι

Το «διπλό» στο… παγωμένο Μπορίσοφ (video)

Άμυνα από… γρανίτη ο ΠΑΟΚ

Η Κροατία έστειλε… σπίτι του τον Καναδά (videos)

Αγώνας μετά από 15 ημέρες

Απίστευτο ξύλο παικτών στο Ζενίτ-Σπαρτάκ (video)

Ασπρόμαυρη υποδοχή στη Λάρνακα (pics)

Τα νεότερα για Φράνκε

«Πάτησε» Κύπρο ο ΠΑΟΚ (pics+video)

Ο βενιαμίν της προετοιμασίας!

Ένα φρέσκο πρόσωπο στην προετοιμασία

Σκάνδαλο μεγατόνων με Ολυμπιακό

Αποθέωση για τον Κλάους στην Ευκαρπία (video)

Ο Μορέιρα είπε αντίο!

Προβληματισμός για Τσιγγάρα στην Τουλούζ

Το τρικ του Λουτσέσκου

Στην κορυφή με ιστορικό Τζίμα!

Απίστευτο ξύλο παικτών στο Ζενίτ-Σπαρτάκ (video)

H FIFA ερευνά την Εθνική Σερβίας!

Νέο… φιρμάνι για τον Άρη

Ώρα Κύπρου για ΠΑΟΚ

Η Guardian αποθεώνει τον Αν. Ζίβκοβιτς!

Τα ιστορικά γκολ του Στέφανου Τζίμα (video)

Μυθική εμφάνιση Αντετοκούνμπο! (videos)

Πανικός για τον ΠΑΟΚ στην Άρτα! (video)

Στη Nova τα φιλικά του ΠΑΟΚ στην Κύπρο

Διέλυσε τον Μίλωνα ο ΠΑΟΚ (video)

«Κράξιμο» Λόπεθ σε Άρη!

Τελείωσε τον Πίπα ο Ολυμπιακός

Το… soccer κέρδισε τις εντυπώσεις

One Μέσι show!

Νέα στήριξη Ιβάν στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ!

Live+Stream: ΠΑΟΚ – Μίλων

Ο Τζίμας μπήκε σε ειδική λίστα

Ο βενιαμίν της προετοιμασίας!

Ξανά με Τζίμα ο ΠΑΟΚ Β

Με σούπερ Ντεν Ντρις… πάτησε τον Μίλωνα!

Ένα φρέσκο πρόσωπο στην προετοιμασία

Επίσκεψη Ντάντας στην Άρσεναλ

Επιστρέφει ο Τσαούσης!

Το χάρηκε ο Ελ Καντουρί

Άμυνα από… γρανίτη ο ΠΑΟΚ

Αγώνας μετά από 15 ημέρες

Οι ΠΑΟΚτσήδες της Κύπρου έστειλαν μήνυμα (pic)

Ήττα για Σάσαρι πριν τον ΠΑΟΚ

Ντεμπούτο με… τάπα για τον Σαρικόπουλο! (video)

Τα νεότερα για Φράνκε

Λυκογιάννης: «Προσεγγίσαμε λάθος το ματς»

Ντεμπούτο για Κωνσταντινίδη (video)

Αγωνία για Φράνκε (video)

Ήττα με κατεβασμένα τα χέρια…

Και στο τέλος η Γερμανία μένει ζωντανή

Δεν πάει MLS ο Μέσι

Η Κροατία έστειλε… σπίτι του τον Καναδά (videos)

Απίστευτο ξύλο παικτών στο Ζενίτ-Σπαρτάκ (video)

«Κράξιμο» Λόπεθ σε Άρη!

Τελείωσε τον Πίπα ο Ολυμπιακός

Σκάνδαλο μεγατόνων με Ολυμπιακό

Νέο… φιρμάνι για τον Άρη

Απολογήθηκαν Μαρινάκης – Βρέντζος

Παρελθόν από την ΑΕΚ ο Τσιντώτας