Μάθε παιδί μου σκάκι

Τα παιδιά των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ από εδώ και πέρα θα ακονίζουν το μυαλό τους (και) μέσω σκακιου. Η επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ, όπως είναι φυσικό, έδωσε το παρών στην πρεμιέρα της νέας δραστηριότητας των Τμημάτων Υποδομής και περιγράφει…

Η επιτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής έρχεται μόνο μέσα από σκληρή δουλειά, υπομονή και προσπάθεια. Στον ΠΑΟΚ γνωρίζουν ότι το στοίχημα με τα παιδιά που προορίζονται για πρωταθλητισμό δεν κερδίζεται μόνο στο χορτάρι. Ενας αθλητής επιπέδου, ένας αθλητής όσο το δυνατόν πιο πλήρης οφείλει να διαθέτει σφαιρική ποδοσφαιρική, αθλητική παιδεία. Και οι τρόποι για να επιτευχθεί αυτό είναι πολλοί. Ο πλέον πρωτότυπος, ευχάριστος και διδακτικός σε τομείς, που οι περισσότεροι αδυνατούν να κατανοήσουν, είναι το σκάκι.

Στις Ακαδημίες της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αποφάσισαν να υλοποιήσουν μια πρωτοποριακή ιδέα, κατόπιν προτροπής του μεγαλομετόχου Ιβάν Σαββίδη. Τα παιδιά που ζουν υπό τη σκέπη του ΠΑΟΚ θα διδάσκονται και σκάκι. Η επιθυμία είναι δυνατή, ο χώρος υπάρχει, ο δάσκαλος βρέθηκε, τα πιόνια στήθηκαν – σε άσπρο και μαύρο, φυσικά – και η αρχή έγινε την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου.

Διότι, όπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Σαββίδης το σκάκι δεν είναι παιχνίδι. Είναι ένα πνευματικό παιχνίδι – άθλημα με επιστημονική υποδομή και χαρακτηριστικά τέχνης και το σημαντικότερο είναι πως διαθέτει ισχυρή παιδαγωγική επιρροή.

Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, προωθεί την καλλιέργεια ηθικών αξιών, την ανάπτυξη ορθολογικού τρόπου σκέψης, τη δημιουργική φαντασία και τη βελτίωση των μνημονικών ικανοτήτων.

Βοηθάει, δεν πολύ τα παιδιά, διότι αναπτύσσει στοιχεία του χαρακτήρα, όπως η υπομονή, η επιμονή, η μαχητικότητα, η δημιουργική σκέψη, η συγκέντρωση, η αυτογνωσία, η αναγνώριση, η διαχείριση της ήττας, ο σεβασμός στον αντίπαλο. Υποθέτουμε, ότι αυτά ακριβώς τα στοιχεία είναι που θα ήθελε κάθε προπονητής να εμφυσήσει στους αθλητές του.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του σκακιού

Οι ευεργετικές ιδιότητες του σκακιού είναι αδιαμφισβήτητες αν και άγνωστες για τον μέσο όρο. Ο ειδικός το περιγράφει ως εξής: «Το σκάκι απαιτεί συνεχή και απόλυτη αυτοσυγκέντρωση. Ένα μικρό λάθος από μια στιγμιαία aπόσπαση της προσοχής μπορεί να οδηγήσει στην ήττα». Μέσα από το σκάκι, άλλωστε, τα παιδιά μαθαίνουν να αναλαμβάνουν τις προσωπικές τους ευθύνες. Σε αντίθεση με άλλα ομαδικά αθλήματα που η ευθύνη για το κακό αποτέλεσμα μπορεί να αποδοθεί σε άλλους με ευκολία, στο σκάκι, όπου ο παράγοντας τύχη σχεδόν εκμηδενίζεται, την απόλυτη ευθύνη για την αποτυχία αλλά φυσικά και για την επιτυχία την έχει αποκλειστικά ο σκακιστής.

«Είναι ένα ατομικό άθλημα που διδάσκει το ‘ευ αγωνίζεσθε’ καθώς και το σεβασμό στον αντίπαλο με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη χειραψία πριν και μετά το τέλος της παρτίδας», λέει ο δάσκαλος.

Σαφώς δε, το σκάκι βοηθά και στην ανάπτυξη και εξάσκηση της μνήμης, όπως και στη λήψη σωστών αποφάσεων βασισμένων στη λογική, καθώς η ίδια η φύση του αθλήματος απαιτεί από τον σκακιστή να έχει επιστημονική προσέγγιση στον τρόπο σκέψης του.

Το πρόγραμμα εκμάθησης

Ο δάσκαλος του σκακιού έχει πολλά κατά νου για τα παιδιά του ΠΑΟΚ. Θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάλυση εννοιών στρατηγικής και τακτικής, αίσθησης του χώρου, αντιμετώπισης θέσεων ανάλογα των συνθηκών. Μεγάλη σημασία επίσης, θα δοθεί σε θέματα ψυχολογίας, όπως στο πώς να κερδίζουμε όταν είμαστε καλύτεροι, αλλά και πώς να μαθαίνουμε από τα λάθη μας να αποδεχόμαστε την ήττα, πώς να αντιδρούμε υπό συνθήκες πίεσης.

Το πρόγραμμα εκμάθησης σκακιού στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες του ΠΑΟΚ θα περιλαμβάνει:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  • Κανόνες του σκακιού
  • Βασικές αρχές για την ολοκληρωμένη κατανόηση του
  • Ιδέες και γνώσεις σε θέματα στρατηγικής και τακτικής

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  •  Γνωριμία με ισχυρούς σκακιστές
  • Επισκέψεις σε σκακιστικούς συλλόγους
  • Φιλικές αναμετρήσεις
  • Προβολή ταινιών γύρω από το αντικείμενο
  • Αναλύσεις και παρτίδες με Η/Υ
  • Εκδηλώσεις σε συνεργασία με φορείς της πόλης

skaki1

skaki2

skaki3

 

skaki4

skaki5

 


Σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται!