Βγαίνουμε από την κρίση!

Η ελληνική προεδρία ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής και πρόσθεσε ότι, αν η Ελλάδα ήταν ακόμη με την πλάτη στον τοίχο, δεν θα μπορούσε να ασκήσει μία αποτελεσματική προεδρία, όπως θα κάνει το επόμενο εξάμηνο. “Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης […]

Η ελληνική προεδρία ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής και πρόσθεσε ότι, αν η Ελλάδα ήταν ακόμη με την πλάτη στον τοίχο, δεν θα μπορούσε να ασκήσει μία αποτελεσματική προεδρία, όπως θα κάνει το επόμενο εξάμηνο.

“Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής και ξεκινάμε με ένα πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή με νοικοκυρεμένα τα οικονομικά μας και έχοντας ανακτήσει την αξιοπιστία μας. Όλα αυτά έγιναν με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε, το 2014 θα είναι χρονιά εξόδου από την κρίση, θα είναι μία καλύτερη χρονιά και για την Ελλάδα και την Ευρώπη” τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε και τα θέματα που την απασχόλησαν: “Το Συμβούλιο αναγνωρίζει τις νέες προκλήσεις για την άμυνα και την ασφάλεια και κυρίως για τη θαλάσσια ασφάλεια και αποφασίστηκε πολιτική αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων. Είμαστε δικαιωμένοι και ικανοποιημένοι, γιατί αυτή η εξέλιξη δικαιώνει τις αποφάσεις που είχαμε πάρει για την ανάδειξη της σημασίας της θαλάσσιας πολιτικής”.

Και συνέχισε: “Αποφασίστηκε η ενίσχυση της πολιτικής για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και όσων εμπλέκονται στη χυδαία εμπορία προσώπων. Αποφασίστηκε και η στήριξη άλλων χωρών εκτός ΕΕ που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις. Συζητήθηκε στο Συμβούλιο η διευρυνένη έννοια αμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης, που περιλαμβάνει και τις σύγχρονες προκλήσεις. Επίσης, σημαντικό είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και των βιομηχανιών αιχμής τα επόμενα χρόνια. Για την Ελλάδα αυτό ανοίγει ευκαιρίες, καθώς η χώρα διαθέτει μονάδες ειδικά μετά την απόφαση για τα ΕΑΣ. Επίσης συζητήθηκαν μέτρα για την ανάπτυξη της επιχειρησιακής δυνατότητας της Ευρώπης. Ήδη, η ΕΕ μετέχει σε 12 ειρηνευτικές αποστολές με 12.000 άνδρες”.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι το δεύτερο μεγάλο ζήτημα ήταν η οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. «Αναγνωρίστηκε ότι, ενώ υπάρχουν σημαντικά σημάδια ανάκαμψης, οι διαφορές Βορρά – Νότου είναι έντονες και η ανεργία σε ορισμένες χώρες όπως η Ελλάδα είναι πολύ υψηλή. Η αποκατάσταση του δανεισμού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ύψιστης προτεραιότητας. Η πρωτοβουλία αποκατάστασης του δανεισμού θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το Γενάρη του 2014».

Ο κ. Σαμαράς έκανε ειδική ανάφορα στα μεγάλα οδικά έργα στη χώρα μας, που άρχισαν και που έχουν μεγάλο πολλαπλασιαστή και θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία.

Συνεχίζοντας, ανέφερε: “Συζητήσαμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και ενημέρωσα για την κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα και τόνισα την ανάγκη να στηριχθεί με μέτρα η ανεργία των νέων. Τονίστηκε η σημασία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η ανάγκη δηλαδή η ΕΕ να γίνει ανταγωνιστική απέναντι σε χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία”.

Τρίτη ενότητα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ήταν η οικονομική και νομισματική ένωση. «Συζητήσαμε κυρίως τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης» είπε. «Είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα και θα απαιτηθεί η συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη και θα είναι πρόκληση για την ελληνική προεδρία. Είναι αυτό προς την κατεύθυνση της θωράκισης του τραπεζικού συστήματος και της ενίσχυσης της ρευστότητας στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Με τη ρευστότητα ενισχύουμε την αναπτυξιακή διάσταση της οικονομίας».

Επόμενο θέμα, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, ήταν οι μεταναστευτικές ροές, μετά και τα περιστατικά στην Ευρώπη, που αναδεικνύουν την ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος. «Υπάρχει η πολιτική βούληση να δράσουμε συντονισμένα και αποφασιστικά για να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα. Έχουμε φύγει από το επίπεδο των διακυρήξεων, έχουμε προχωρήσει ήδη στο συντονισμό της πληροφόρησης. Δεύτερον, σε συνεργασία με τη Frontex προχωρούμε σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης. Τρίτον, μέτρα για την αντιμετώπιση της δουλεμπορίας -την κατάπτυστη, χυδαία αυτή δραστηριότητα λίγων που πλουτίζουν, στοιβάζοντας ανθρώπους σε μία βάρκα. Οι δουλέμποροι πρέπει να βρεθούν και να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη. Συζητήθηκαν μέτρα περιφρούρησης των ευρωπαικών συνόρων και μέτρα επιστροφής των μεταναστών στις χώρες προέλευσης».

Στα ενεργειακά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα δίνει σημασία στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Εδώ εντάσσεται και ο TAP που θα διέρχεται κυρίως από την Ελλάδα.

Συζητήθηκε και το θέμα της διεύρυνσης και στις 21 Ιανουαρίου η Σερβία ξεκινά τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.

Ανέφερε ακόμη: «Έχω αναλάβει να προωθήσω τις σχέσεις της ΕΕ με τ  Μολδαβία στο πλαίσιο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» και έκλεισε, λέγοντας ότι οι προτεραιότητες όπως η θαλάσια πολιτική, η μετανάστευση έγιναν δεκτά ως ευρωπαϊκές προτεραιότητες μαζί με τα πάγια ζητήματα, όπως η αναπτυξιακή διάσταση και η αντιμετώπιση της ανεργίας/.

πηγή: protothema.gr

 

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Ματιάσεβιτς: «Θα… επιστρέψω!»

Γκολ ο Μουσλίμοβιτς και… ξερός ο ΟΣΦΠ (video)

Η απευθείας κόκκινη στον Γιαννούλη! (video)

«Φιέστα» με κόκκινη σε Γιαννούλη (video)

H FORZA χαρίζει φανέλα Αντρίγια Ζίβκοβιτς

Ο όρος για ΠΑΟΚ στο συμβόλαιο του Μάτος

Όταν ο Φραντζέσκος δεν σκόραρε από φάουλ

Όλα έγιναν αυτόματα με τη ρήτρα Γιαννούλη

«Βόμβα» από τον Φλικ στην Μπάγερν (video)

Μάτος για Ζαμπά-Φερέιρα

Ενός λεπτού σιγή στο Παλατάκι

Πρίγιοβιτς-Σάκχοφ το «καθάρισαν» σε εφτά λεπτά

Βρήκε… οξυγόνο ο Παναιτωλικός! (videos)

Αποκλεισμός-ντροπή για τον ΠΑΟΚ… (video)

Σύνθημα αντεπίθεσης από τον Βιεϊρίνια (video)

«Κλείδωσε» το πρωτάθλημα η Μπάγερν (videos)

Η γκολάρα του Ελ Καντουρί (video)

Αντίδραση Βορείων για τον Σκοπιανό διαιτητή

Μουσλίμοβιτς: «Μοναδική η Τούμπα!» (video)

«Το αίτημα Μπάμπα στην Τσέλσι»

Τι λέει ο ΠΑΟΚ για Λουτσέσκου

«Θέλει ΠΑΟΚ ο Κρμέντσικ»

Οργή Α.Σ. ΠΑΟΚ για τη μετάδοση του τελικού

Το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ «κλείδωσε»

Το… παρασκήνιο του δανεισμού του Ολιβέιρα

Μπλέκουν Ρίζνικ με ΠΑΟΚ

Ο όρος για ΠΑΟΚ στο συμβόλαιο του Μάτος

«Μάτος έως το 2022»

Οριστικό: Το Champions League αλλάζει τελείως!

Πλήρης στήριξη ΠΑΟΚ σε Γκαρσία!

«Κλείδωσε» η μεταγραφή Γιαννούλη! (pic)

H παραδοχή για την… οσκαρική ερμηνεία

Έδειξαν γιατί ήταν φαβορί (video)

Χωρίς τέσσερις στο ντέρμπι ο ΠΑΟΚ

Όλα έγιναν αυτόματα με τη ρήτρα Γιαννούλη

Ίνγκασον: «Θέλω να μείνω στον ΠΑΟΚ!»

«Πιθανή η wild card στον ΠΑΟΚ για το Eurocup»

Tα φαβορί έκαναν τη δουλειά τους (videos)

Το «κάρφωσε» ο Λέο Μάτος (video)

Ραντεβού ΠΑΟΚ για Καυτανζόγλειο

Κυνήγι για όσους σπίλωσαν τον ΠΑΟΚ

Ξεφτίλισε τον ΟΣΦΠ στο δρόμο για το νταμπλ

Δίπλα στο γυναικείο τμήμα βόλεϊ ο Γ. Σαββίδης (pic)

Το σήκωσε μέσα στην Αθήνα ο μέγας ΠΑΟΚ!

Γκολ ο Μουσλίμοβιτς και… ξερός ο ΟΣΦΠ (video)

Ο όρος για ΠΑΟΚ στο συμβόλαιο του Μάτος

Όταν ο Φραντζέσκος δεν σκόραρε από φάουλ

Όλα έγιναν αυτόματα με τη ρήτρα Γιαννούλη

Πρίγιοβιτς-Σάκχοφ το «καθάρισαν» σε εφτά λεπτά

Σύνθημα αντεπίθεσης από τον Βιεϊρίνια (video)

Η γκολάρα του Ελ Καντουρί (video)

Ενός λεπτού σιγή στο Παλατάκι

Μπιτς: «Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει»

To ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός με τη… γλώσσα των αριθμών

Λυκογιάννης:«Να είμαστε ανταγωνιστικοί»

Πρόβα τζενεράλε ενόψει Παναθηναϊκού

Τρίτο κρούσμα κορονοϊού στον Παναθηναϊκό

Γιαννακίδης: «Ο ΠΑΟΚ κάνει βήματα προς τα πάνω»

«Βόμβα» από τον Φλικ στην Μπάγερν (video)

«Κλείδωσε» το πρωτάθλημα η Μπάγερν (videos)

«Αμπέλ ξύπνα» (pic)

Έρχεται «καμπάνα» σε Ιμπραΐμοβιτς

Βρήκε… οξυγόνο ο Παναιτωλικός! (videos)

Συνεχίζεται το «θρίλερ» για ΟΦΗ (videos)

Εμβιλά: «Πάντα δύσκολο στην Τούμπα»

Αμφίβολος για ΠΑΟΚ ο Χασάν

Μαρτίνς: «Ο ΠΑΟΚ είναι καλή ομάδα» (video)

Χάνει ΠΑΟΚ ο Μπα!