Η εξέγερση της Τούμπας! (pics)

To “ντου” του 1965

Σαν σήμερα το 1965 οπαδοί του ΠΑΟΚ… ισοπέδωσαν την Τούμπα! Το gazzetta θυμάται με τη βοήθεια του Τύπου της εποχής

Οι εισβολές στους αγωνιστικούς χώρους είναι ένα φαινόμενο που έχει τις ρίζες του αρκετά χρόνια πίσω. Δεν είναι λίγες οι φορές που στο παρελθόν οι οπαδοί επιχείρησαν να εισβάλλουν στα γήπεδα, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι. Στις 4 Ιανουαρίου του 1965, όμως, το γήπεδο της Τούμπας πραγματικά… ισοπεδώθηκε! Η αναβολή στην αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό έδωσε το έναυσμα στον κόσμο για να διαλύσει τα πάντα!

Το ματς ήταν προγραμματισμένο για την Κυριακή (03/01), ωστόσο η καταρρακτώδης βροχή που είχε πλήξει τη Θεσσαλονίκη για μία ολόκληρη μέρα έκανε τη διεξαγωγή του αγώνα αδύνατη. Ο Αυστριακός διαιτητής Σίλλερ θα πήγαινε στο γήπεδο το πρωί της επόμενης, την Δευτέρα, προκειμένου να αποφασίσει αν ο αγωνιστικός χώρος επέτρεπε την ομαλή διεξαγωγή του ματς. Δηλαδή υπήρχε ο φόβος να μην γίνει και πάλι ο αγώνας και ο κόσμος το γνώριζε.

Ο γυμνασίαρχος του αγώνα, κ. Τουράσης, σύμβουλος της ΕΠΟ, στην έκθεση του ανέφερε ότι το ματς «καλώς ανεβλήθη», αφού ο αγωνιστικός χώρος ήταν όντως ακατάλληλος, παρότι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη είχε βελτιωθεί αισθητά. Επίσης τόνισε ότι η εισβολή των οπαδών έγινε αρκετή ώρα μετά την αναγγελία της αναβολής, όταν είχε φύγει το μεγαλύτερο μέρος της χωροφυλακής! Επομένως, η απόφαση για αναβολή ήταν εκείνη που έδωσε το έναυσμα, αλλά δεν αποτέλεσε τον μοναδικό λόγο. Αυτό διαφαίνεται άλλωστε από το δημοσίευμα της Αθλητικής Ηχούς, την οποία μας παραχώρησε το Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών.

Με τις μνήμες από τον Νοέμβριο του 1963, όταν οι παίκτες του ΠΑΟΚ αποχώρησαν από το γήπεδο μετά από χέρι του Σημαντήρη που δεν καταλογίστηκε, να είναι νωπές οι φήμες περί προσπάθειας «στησίματος» παικτών του ΠΑΟΚ και το ρεπορτάζ που ήθελε τον Λιτόπουλο απόντα από την αναμέτρηση λόγω «λαδώματός» του, είχαν κάνει την κατάσταση έκρυθμη. Οι οπαδοί του «δικέφαλου» ένιωθαν ούτως ή άλλως αδικημένοι και δεν ήθελαν και πολύ για να ξεσπάσουν. Το πρωί εκείνης της μέρας είχε χτυπηθεί από οπαδούς ο μάνατζερ των «ερυθρολεύκων» και ο κόσμος έξω από το γήπεδο της τούμπας «έβραζε». Ο διαιτητής έκανε έναν έλεγχο στις 11 το πρωί και στη συνέχεια, το μεσημέρι απεφάνθη ότι το ματς δεν μπορεί να διεξαχθεί. Ακολουθεί η περιγραφή των όσων ακολούθησαν από την Αθλητική Ηχώ της επόμενης μέρας!

«Δραματικά γεγονότα συνέβησαν χθες εις το γήπεδον του ΠΑΟΚ. Όταν ο διαιτητής περί την 2.30 μ.μ απεφάνθη ότι ο αγών με τον Ολυμπιακό δεν θα τελεσθή, οι 8 χιλιάδες φίλαθλοι οι οποίοι ευρίσκοντο εκτός του γηπέδου (δεν είχαν κοπή εισιτήρια) έσπασαν τις πόρτες και εισώρμησαν με εκδηλώσεις οργής εις το γήπεδον! Τα πλήθη εποδοπάτησαν μετά μανίας το χόρτον, πολλοί δε προέβησαν εις πράξεις βίας και καταστροφής. Εξερίζωσαν τα γκολπόστ, έσπασαν τις πόρτες και τα τζάμια των αποδυτηρίων και των γραφείων, κατέστρεψαν τα μεγάφωνα κλπ.

Η τάξις αποκατεστάθη μετά πολλού κόπου υπό δυνάμεως χωροφυλακής, η οποία έσπευσε να ενισχύση τους εκεί ευρισκομένους ολίγους χωροφύλακας. Η αιτία των γεγονότων οφείλεται εις το ότι ανεβλήθη ο αγών (το γήπεδο πάντως, ήτο τελείως ακατάλληλον) η δε ατμόσφαιρα ήτο ηλεκτρισμένη εξ’ αφορμής διαφόρων φημών που κυκλοφορούν περί προσπάθειας- διαψευόμενης υπό των Ολυμπιακών κατηγορηματικώς- διά τον επηρεασμόν ωρισμένων Θεσσαλονικέων παικτών και εκ της δημοσιευθείσης την πρωΐαν εις τοπικήν εφημερίδα πληροφορίας ότι ο παίκτης Λιτόπουλος ετέθη εις αργίαν με την ανεξακρίβωτον, πάντως, πληροφορία ότι προσπάθησε να προσεταιρισθή συμπαίκτας του».

Πάντως, το ρεπορτάζ της εφημερίδα στηλιτεύει και την απάθεια της αστυνομίας… «Η καταστροφή των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ιστορικού ΠΑΟΚ, για να είμεθα ειλικρινείς όμως, οφείλεται εις την αδιαφορίαν των οργάνων της τάξεως όπως επιβάλλουν την τάξιν. Είναι ζήτημα εάν μέσα στη λαθοθάλασσα των 8.000-10.000 φιλάθλων ήσαν 100-200 οι “δολιοφθορείς”, οι γνωστοί δηλαδή τύπου που ηδονίζονται δημιουργώντας καταστάσεις που θυμίζουν ορδάς του Τσέγκις Χαν!», μετέδιδε από τη Θεσσαλονίκη ο Ι. Ζαδές.

Μετά την εισβολή, οι παίκτες του ΠΑΟΚ κατέφυγαν στα αποδυτήρια.«Έντρομοι οι παίκται του ΠΑΟΚ, καθώς και οι παράγοντες των δύο συλλόγων κρύπτονται σε δύο διαφορετικά δωμάτια. Οι “επιδρομείς” περίπου 30-40 νεαροί προσπαθούν να σπάσουν την πόρτα όπου είναι εγκλωβισμένοι οι παίκται του ΠΑΟΚ». Περίπου 15 άτομα της χωροφυλακής επενέβησαν και κατάφεραν να απωθήσουν τους εξαγριωμένους οπαδούς.

Η περιγραφή συνεχίζει με γλαφυρότητα: «Οι έξαλλοι νεαροί τέντυ-μπόϋδες, επιδόδονται με μανία στο καταστροφικό έργο των και μέσα σε ελάχιστα λεπτά ξερριζώνουν τα γκολ-ποστ, τους ηλεκτρικούς στύλους, το τερραίν μπάσκετ-μπωλ, μεταβάλλοντας το γήπεδον του ΠΑΟΚ σε ένα χωράφι! Ένα έργο τεράστιο καθώς κόποι και θυσίαι ετών πήγαν χαμένα, γιατί το θέλησαν ωρισμένοι ΒΑΝΔΑΛΟΙ!»

Η αποστολή του Ολυμπιακού, τη γλίτωσε φτηνά χάρη στη γρήγορη αντίδραση του οδηγού του πούλμαν: «Προ αυτής της καταστάσεων, ο οδηγός του πούλμαν αντιληφθείς τις προθέσεις του όχλου, αναπτύσσει ταχύτητα και εξαφανίζεται σε λίγο με το πολύτιμο φορτίο του, ενώ οι παίκται του Ολυμπιακού αναπνέουν! Χάρις εις την εξυπνάδα του οδηγού του πούλμαν, οι “ερυθρόλευκοι” απέφυγαν δυσάρεστους καταστάσεις».

Τελικώς, ο κόσμος απομακρύνθηκε τρεις ώρες μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων και ενώ οι ζημιές ήταν τεράστιες. Έφταναν τις 70.000 δραχμές τότε, για ένα ματς στο οποίο ενδέχεται να γίνονταν επεισόδια ακόμα κι αν διεξαγόταν κανονικά…

Οι επιλογές Ράσταβατς για ΠΑΟΚ

Η φαουλάρα του Βιεϊρίνια στην Τρίπολη (video)

Πω πω μια Ίντερ

Νέα ήττα για Νόριτς, μπήκε αλλαγή ο Τζόλης (video)

Υποδοχή στην Καλαμάτα για ΠΑΟΚ (pics)

«Καθάρισε» τον ΑΟ Λαμίας ο ΠΑΟΚ

Απίστευτα επεισόδια στο Λανς-Λιλ! (videos)

Ίδρωσε αλλά νίκησε ο ΠΑΟΚ!

Live: Φαίακας Κέρκυρας – ΠΑΟΚ

Ο Λουτσέσκου για Κωνσταντέλια-Κούτσια

Χατζόπουλος: «O μεγάλος στόχος του ΠΑΟΚ»

Ιδού οι νέες εμφανίσεις του ΠΑΟΚ (pics)

Ο ΠΑΟΚ πήγε στην ΔΕΘ (pics+videos)

Έγραψε ιστορία ο Μανέ (video)

Τι έβαλες ρε Όντεγκααρντ! (video)

Γεμίζει στα άκρα ο ΠΑΟΚ

Από τον πάγκο Τζόλης και Γιαννούλης

Στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΜ η Κ16!

Μπήκε στην τσέπη το πρώτο 500άρικο

Ιδού το ρόστερ του ΠΑΟΚ Β

Ομιλία Ιβάν σε όλη την ομάδα!

Ο Λουτσέσκου ανέλαβε δράση (video)

Μοιραίος ο Πέλκας για τη Φενέρμπαχτσε! (video)

Άλμα της Ελλάδας και λόγω ΠΑΟΚ

Mήνυμα με νόημα από τον Γ. Σαββίδη (pic)

Λουτσέσκου: «Επιτέλους θα κοιμηθώ»

Αυτά χάνει ο Κρέσπο

Η απόδοση των παικτών

H… πρόβα στο Victoria Stadium (video)

Φάπα του Ιωνικού στον Άρη (video)

Ευχαρίστησαν τον λαό (pics)

Ελλάδα-Γαλλία: 0-10!

Ματσάρα στο Άνφιλντ, κόλλησε η Παρί (videos)

Κίνηση 12 ομάδων κατά του Ολυμπιακού

Θλάση ο Κρέσπο!

Τα νεότερα για Κρέσπο

Ώρα για βελτίωση στην Τούμπα

Χαμόγελα για Ίνγκασον!

Όλη η Ευρώπη έπαιζε μπάλα (videos)

Live: Λίνκολν-ΠΑΟΚ

Περήφανος ο Κωνσταντέλιας (pic)

Έπιασε 25αδα ο Λουτσέσκου

Η φαουλάρα του Βιεϊρίνια στην Τρίπολη (video)

Υποδοχή στην Καλαμάτα για ΠΑΟΚ (pics)

Ο Λουτσέσκου για Κωνσταντέλια-Κούτσια

Γεμίζει στα άκρα ο ΠΑΟΚ

H ΠΑΕ για το «μπλόκο» στους ΠΑΟΚτσήδες

Σε πελάγη ευτυχίας ο Ντούγκλας!

«Μέσα» ένα μήνα μετά (video)

Χατζόπουλος: «O μεγάλος στόχος του ΠΑΟΚ»

Λυκογιάννης: «Ο ΠΑΟΚ θα μάχεται σε κάθε ματς» (video)

Ιδού οι νέες εμφανίσεις του ΠΑΟΚ (pics)

Ο ΠΑΟΚ πήγε στην ΔΕΘ (pics+videos)

Αποκαλυπτήρια για τις νέες εμφανίσεις του ΠΑΟΚ (pic)

Ομόρφυναν την ΔΕΘ οι γυναίκες του ΠΑΟΚ

Αποκαλύπτονται οι νέες φανέλες

Πω πω μια Ίντερ

Νέα ήττα για Νόριτς, μπήκε αλλαγή ο Τζόλης (video)

Απίστευτα επεισόδια στο Λανς-Λιλ! (videos)

Έγραψε ιστορία ο Μανέ (video)

Οι επιλογές Ράσταβατς για ΠΑΟΚ

Άρης: Οπαδοί περίμεναν τους παίκτες στο αεροδρόμιο (vid)

Ανακοίνωσε Ροντρίγκες ο Ολυμπιακός

Φάπα του Ιωνικού στον Άρη (video)

O Λένις «κάρφωσε» τον Άρη, αλλά… (video)

Χαμός στην ΕΕΑ από τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ρόδος