«Να μπει ένα όριο»

Ο Γιάννης Μόραλης μίλησε για διάφορα θέματα που αφορούν τη Σούπερ Λιγκα

Ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, Γιάννης Μόραλης παραχώρησε μία μεγάλη συνέντευξη σε αθηναϊκή εφημερίδα στην οποία μίλησε και για τη διάταξη που πήγε να περάσει η Λίγκα σχετικά με δυσφημιστικά σχόλια που γίνονται από σε βάρος της διοργανώτριας αρχής και των χορηγών της, με αποτέλεσμα να υπάρξει σφοδρή αντίδραση από ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό η οποία “πάγωσε” το θέμα.

Ο Γιάννης Μώραλης μεταξύ άλλων τόνισε ότι άμεσα και έμμεσα το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας δίνει δουλειά σε 40.000 εργαζόμενους ενώ ο τζίρος αγγίζει τα 2,1 δις ευρώ…

Αναλυτικά ο πρόεδρος της Superleague τόνισε:

-Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που σας έρχονται στο μυαλό ως μέχρι στιγμής απολογισμός της θητείας σας;

«Σημαντικότερο είναι ότι πέρυσι παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της χώρας γενικότερα και του ίδιου του ποδοσφαίρου ειδικότερα, καμία ομάδα δεν “έσκασε”. Και μάλιστα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη μπορώ να πω το γεγονός ότι υπήρξε ομοφωνία περί αυτού στο συμβούλιο, δηλαδή να βοηθηθούν οι ομάδες. Θα μπορούσαν δηλαδή κάποιοι να “κλοτσήσουν” για λόγους ανταγωνισμού. Κι όμως δεν το έκαναν».

-Θέλετε να το εξηγήσετε λιγάκι αυτό;

«Κάποιες ΠΑΕ βοήθησαν με την ψήφο τους κάποιες άλλες σε μεγάλες αποφάσεις, όπως π.χ. το μνημόνιο που αύξησε τις δόσεις καταβολής χρεών και αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας για ομάδες με μεγάλα χρέη. Δηλαδή παρά τον ανταγωνισμό, κάποιες ομάδες διευκόλυναν κάποιες άλλες. Επίσης δύο – τρεις ομάδες ξεκίνησαν πέρυσι με προσωρινά δελτία. Το κυριότερο απ’ όλα όμως ήταν οι αδειοδοτήσεις».

-Υπό ποια έννοια;

«Υπό την έννοια ότι όλοι μαζί στο Δ.Σ. της Λίγκας τον Μάρτιο του 2012 που δεν ήμουν πρόεδρος ψηφίσαμε τότε ομόφωνα το “ψαλίδισμα” των ποινών για τη μη αδειοδότηση, σε ένα χρονικό σημείο που 7-8 ΠΑΕ ήταν “στον αέρα”. Μεταξύ αυτών ήταν η ΑΕΚ και ο Άρης κατά πρώτο λόγο και οι ΠΑΟ, ΠΑΟΚ κατά δεύτερο. Η ΑΕΚ υποβιβάστηκε αργότερα βαθμολογικά, αλλά αυτό δεν αλλάζει αυτό που θέλω να πω: ότι το Δ.Σ. επί της ουσίας αποφάσισε ομόφωνα να δώσει σανίδα σωτηρίας στις ομάδες και κατ’ επέκταση στην ίδια την κατηγορία. Διότι θα μπορούσε πολύ απλά να μην αλλάξει τις ποινές και να υποβιβαζόταν όποιος δεν έπαιρνε άδεια. Αν γινόταν τότε αυτό, ίσως κάποιες ομάδες, ιστορικές και σημαντικές, να μην έπαιζαν σήμερα στη Σούπερ Λίγκα με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν».

-Είναι αλληλένδετο αυτό με το μνημόνιο του ποδοσφαίρου;

«Σαφέστατα. Μιλάμε για αποφάσεις της ολομέλειας της Λίγκας που είχαν έναν κοινό παρανομαστή, τη χείρα βοηθείας σε ομάδες με μεγάλη ιστορία που αντιμετώπιζαν μεγάλο κίνδυνο. Η ΑΕΚ τελικά υποβιβάστηκε βαθμολογικά και ήδη η Λίγκα βιώνει τις συνέπειες: θεωρώ π.χ. ότι ο λόγος που υπάρχει μείωση στα εισιτήρια έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την απώλεια των εισιτηρίων από τα ματς στην ΑΕΚ και κατά δεύτερο λόγο επειδή ο ΠΑΟ δεν παίζει πια στο ΟΑΚΑ αλλά στη Λεωφόρο».

-Τι άλλο ξεχωρίζετε επί θητείας σας;

«Ξεχωρίζω σαφέστατα την επέκταση του συμβολαίου μας με τη Nova, η οποία δημιουργεί ασφάλεια στον συνεταιρισμό μας και στο πρωτάθλημα γενικότερα μέχρι το 2017. Ο μοναδικός που δεν μπήκε στη συμφωνία αρχικά ήταν ο ΠΑΟ, αλλά ήταν ευτυχής συγκυρία που μπήκε μετέπειτα. Ιδιαιτέρως σημαντική εξυπακούεται ότι είναι και η σύμβαση με τον ΟΠΑΠ».

«ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΡΙΑ»

Για τη διάταξη που πήγε να περάσει η Σούπερ Λίγκα σχετικά με δυσφημιστικά σχόλια που γίνονται από σε βάρος της Λίγκας και των χορηγών της και προέκυψε σφοδρή αντίδραση από ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό που “πάγωσε” το θέμα ο Γιάννης Μώραλης είπε:

«Μιλήσαμε με τις ξένες λίγκες και πήραμε μια ιδέα για το τι παρόμοιες διατάξεις υπάρχουν έξω. “Κουφάθηκαν” κάποιοι όταν τους μεταφέραμε τις σκέψεις μας και είπαν “καλά εσείς δηλαδή θέλετε να θεραπεύσετε το αυτονόητο;.

Εδώ λοιπόν γίνεται κάτι πρωτοφανές. Να μη μιλάνε οι πρόεδροι και οι ιδιοκτήτες και να μιλάνε κάποιοι άλλοι για λογαριασμό τους. Δηλαδή τι θέλουμε; Να μην μιλάει ο Ολυμπιακός και να μιλάει η Capital του κ. Μαρινάκη: Να μην μιλάει ο ΠΑΟ και να μιλάει ο ΣΚΑΙ του κυρίου Αλαφούζου: Αντί για τον ΠΑΟΚ να μιλάει η ΣΕΚΑΠ του κ. Σαββίδη: Αντί της Βέροιας να μιλάνε τα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδη και αντί του Σπανού η ΕΤΕΚΑ για τον Ατρόμητο. Όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα, με κύκλους, διαρροές και παραλληλόγραμμα που πλήττουν το προϊόν, πρέπει κι εμείς να το προστατεύσουμε. Γιατί αλλιώς είναι σαν να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Δεν γίνεται εδώ στο συμβούλιο, η μία ομάδα να λέει άλλα και τελικά κάποια Μέσα ή τρίτα πρόσωπα που έχουν σύνδεση μαζί της να λένε άλλα. προσβλητικά για το ποδόσφαιρο, πράγματα. Θέλουμε να μπει ένα όριο. Να μην υπάρχουν προσβλητικά σχόλια. Δεν θέλουμε να απαγορεύσουμε σε κανέναν να κάνει ένα σχόλιο για το αν ήταν πέναλτι ή όχι. Δεν μιλάμε για φίμωτρο. Μιλάμε για θωράκιση του ποδοσφαιρικού προϊόντος από υπερβολές και ακρότητες”.

Τέλος για το γεγονός πώς πριν λίγο καιρό είχε δηλώσει πώς δεν είναι αισιόδοξος ότι θα λυθεί το θέμα με ΠΑΟΚ Παναθηναϊκό, σημείωσε:

“Ναι, το είπα. αλλά θέλω να πιστεύω ότι αν δεν σκεφτόμαστε εκ του πονηρού υπάρχει πεδίο προσέγγισης. Το εν λόγω θέμα θα τεθεί επί τάπητος στην προσεχή γενική συνέλευση της Λίγκας, όπου θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση”.

Για τα οικονομικά οφέλη από το πρωτάθλημα της Superleague είπε:

«Ενα αξιοπρόσεχτο στοιχείο που προκύπτει από έρευνα του ΙΟΒΕ είναι ότι άμεσα και έμμεσα γύρω από το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας υπάρχουν 40.000 θέσεις εργασίας! Ναι. 40.000 άνθρωποι ζουν και αξιοποιούνται είτε απευθείας είτε εμμέσως από αυτό. Μιλάμε δηλαδή όχι μόνο γι’ αυτούς που δουλεύουν ως υπάλληλοι στις ΠΑΕ. αλλά ακόμα και γι’ αυτούς που φτιάχνουν τα δοκάρια, τα ρούχα των ομάδων, αλλά και για τα ξενοδοχεία, τα αεροπορικά εισιτήρια, τις βιοτεχνίες, τις μπουτίκ και μια σειρά άλλων επαγγελμάτων. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο πυρήνας της οικονομικής δραστηριότητας της Σούπερ Λίγκας είναι 180 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ η άμεση και έμμεση προκαλούμενη οικονομική δραστηριότητα (σ.σ.: στην καθομιλουμένη γλώσσα “τζίρος”) είναι 2.1 δισ. ευρώ! Κι αυτό είναι ένα κομμάτι που απασχολεί τις μελέτες, δηλαδή πόση μπορεί να είναι τελικά η αξία του προϊόντος».

 

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Είπε το «ναι» ο Ομάρ

VAR και… γκολάρα! (videos)

Ανακούφιση με Στράντζαλη

Ελ Καντουρι, ΠΑΟΚ και… Ραϊόλα!

Απαντάει ο Ελ Καντουρί!

Άλλα περίμενε ο Σάντος (video)

Οριστικό: Στον ΠΑΟΚ ο Λούκας Τέιλορ!

Ρατ: «Για αυτό έφυγα από τον ΠΑΟΚ»

Κλείνει ο Λούκας Τέιλορ!

Συνδέουν Σπόραρ με ΠΑΟΚ

H γκολάρα του Λούκας Τέιλορ στo Κίεβο (video)

Στην Αθήνα ο Πάμπλο Γκαρσία

Τι συμβαίνει με Μπάμπα

Τρομερή γκολάρα τίτλου από την Σπυριδωνίδου (video)

Η τεράστια ευκαιρία του Σφιντέρσκι! (video)

Οι Ουκρανοί για ΠΑΟΚ-Λούκας Τέιλορ

«Γ@@@ τη μάνα σου την Αλβανίδα» (vid)

Λούκας Τέιλορ όπως… Λέο Μάτος (videos)

Τρελή ματσάρα με νικήτρια την Ολλανδία! (videos)

Ανοίγει ξενοδοχείο ο Πέλκας (pic)

Πω πω μια Γαλλία (video)

Βραζιλιάνος γκολκίπερ για τον ΠΑΟΚ (vid)

Ο πολυθεσίτης Λούκας Τέιλορ (video)

Live Stream: Άβαντες Χαλκίδας – ΠΑΟΚ

Βρήκε Σουηδικό τείχος η Ισπανία (video)

Λούκας Τέιλορ: Το αμυντικό χαφ που έγινε μπακ

Το Golden Boy για… Golden Boy!

Αθλητικός Διευθυντής: Ο βραχνάς και η λύση του!

«Ο ΠΑΟΚ είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα»

Προφορική συμφωνία ΠΑΟΚ-Τέιλορ!

Επιμένουν για Μπριζ-Τζόλη

«Για τον πατέρα μου και τα παιδιά των Τεμπών!»

Σούπερ Αντετοκούνμπο, εξωπραγματικός Ντουράντ! (vids)

«Κλείδωσαν» για 12 Σεπτεμβρίου οι εκλογές της ΕΟΚ

To χάρηκε και ο Λοβ (pic)

«Ο ιστορικός ΠΑΟΚ επιστρέφει στo Champions League»

Πλήρης ο φάκελος αδειοδότησης του ΠΑΟΚ

Χάρηκε με την επιστροφή του ΠΑΟΚ η FIBA (pic)

Μήνυμα…Ευρώπης από τον ΠΑΟΚ! (video)

Πήρε Κώτσιρα ο Παναθηναϊκός

Champions League: Τα ζευγάρια του δεύτερου προκριματικού

Τέλος ο Τσιγκρίνσκι από την ΑΕΚ

Για τον Ολυμπιακό… Β ο Πινακάς!

Προσφυγή κατά του Απόλλωνα ο Γλύκος

O ΟΣΦΠ… αγοράζει Πινακά από την ΑΕΛ