Tι θα γίνει με την ποινή!

Διαβάστε ποια είναι τα δεδομένα με τους μείον τρεις βαθμούς!

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: το Δ.Σ. της Super League και ουδείς άλλος μπορεί να αποφασίσει για το πώς θα αφαιρεθούν οι τρεις βαθμοί από τον ΠΑΟΚ! Ποια θα είναι όμως η απόφασή της; Διαβάστε για τον σημαντικότατο ρόλο που παίζει η “αρχή της αναλογικότητας”, το άρθρο 29 παρ.3 του πειθαρχικού κώδικα και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν.

Για να αναζητήσουμε τι θα συμβεί με την ποινή του ΠΑΟΚ και τον γρίφο με την αφαίρεση βαθμών, θα πάρουμε ως δεδομένο ότι η ποινή του θα διατηρηθεί και σε δεύτερο βαθμό και η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ θα απορρίψει την έφεση του Δικεφάλου. Αν η έφεση γίνει δεκτή και απαλειφθεί η αφαίρεση βαθμών, η συζήτηση είναι άνευ αντικειμένου.

Ο συνεταιρισμός την απόφαση

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι την απόφαση για το πρωτάθλημα από το οποίο θα αφαιρεθούν οι τρεις βαθμοί από τον ΠΑΟΚ, θα την λάβει το Δ.Σ. της Super League. Ούτε η Επιτροπή Εφέσεων θα γνωμοδοτήσει για το θέμα, ούτε το Δ.Σ. της ΕΠΟ, ούτε η αστειότητα που ακούστηκε περί… διαιτητικού δικαστηρίου και UEFA!

Πηγαίνοντας… ανάποδα, ας δούμε το “πότε” θα ληφθεί η απόφαση της Super League. Η απόφαση θα ληφθεί είτε με έκτακτο Δ.Σ. αμέσως μόλις τελεσιδικήσει η υπόθεση (πιθανόν στο τέλος της επόμενη εβδομάδας) ή σε Δ.Σ. αμέσως μετά το τέλος τον πλέι οφ, όταν η διοργανώτρια κληθεί να επικυρώσει τη βαθμολογία του μίνι πρωταθλήματος.

Τα ενδεχόμενα

Και πάμε στο κρίσιμο ερώτημα: Ποια θα είναι η απόφαση; Από πού θα αφαιρεθούν οι τρεις βαθμοί; Από την βαθμολογία της κανονικής περιόδου; Από την βαθμολογία των πλέι οφ; Από τον βαθμολογικό πίνακα του επόμενου πρωταθλήματος;

Από τα τρία ενδεχόμενα αποκλείουμε αρχικά το πρώτο: δεν υπάρχει περίπτωση να αφαιρεθούν οι βαθμοί από τον πίνακα της κανονικής περιόδους διότι η βαθμολογία έχει επικυρωθεί και μάλιστα χωρίς αίρεση λόγω εκκρεμοδικίας.

Το γράμμα του κανονισμού
Το νομικά ορθό και απόλυτα σύμφωνο με το γράμμα του κανονισμού, είναι να αφαιρεθούν οι βαθμοί από την βαθμολογία των πλέι οφ. Αυτό είναι το μοναδικό “πρωτάθλημα” που βρίσκεται σε εξέλιξη και η μοναδική βαθμολογία που είναι “ζωντανή” και εξελίσσεται.

Αν στην Super League πάνε με το γράμμα του κανονισμού, λοιπόν, αυτή θα είναι η απόφασή τους.

Η αρχή της αναλογικότητας

Υπάρχει, ωστόσο, και το πνεύμα του κανονισμού, το οποίο λαμβάνεται υπόψη όταν διαφαίνεται μια -τρόπον τινά- αδικία, όταν η ζημιά που θα υποστεί εκείνος που έχει καταδικαστεί είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που… είχε στο μυαλό του ο νομοθέτης. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται χρήση της “αρχής της αναλογικότητας” που είναι μια γενική αρχή η οποία χρησιμοποιείται σε όλες τις μορφές της δικαιοσύνης. Η αρχή της αναλογικότητας λαμβάνεται υπόψη για να “φέρει” την ποινή σε πιο λογικά μέτρα.

Τι εννοούμε όμως με όλα τα παραπάνω και γιατί να γίνει αυτό στην περίπτωση του ΠΑΟΚ;

Θα το εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται: Δεν είναι το ίδιο να αφαιρείς βαθμούς από την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος και το ίδιο να αφαιρείς βαθμούς από τα πλέι οφ. Στο πρωτάθλημα, σε ένα σύνολο 40, 50 ή 60 βαθμών που μπορεί να έχει μαζέψει μια ομάδα, το να της αφαιρεθούν 3 βαθμοί είναι κάτι ανεκτό, νορμάλ και πιθανόν απολύτως αναίμακτο. Το να αφαιρεθούν 3 βαθμοί από τα πλέι οφ είναι καταστροφικό, μπορεί από πρώτος να πας τελευταίος και να αλλάξει όλος ο προγραμματισμός, ακόμα και ο προϋπολογισμός μιας ομάδας! Επίσης, οι βαθμοί στο πρωτάθλημα και οι βαθμοί στα πλέι οφ δεν έχουν την ίδια “αξία”. Για να μπουν στα πλέι με δύο βαθμούς ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός και ο Ατρόμητος, χρειάστηκε να χτίσουν διαφορές δέκα βαθμών και παραπάνω από τον πέμπτο της βαθμολογίας.

Το συμπέρασμα λοιπόν (το οποίο προσοχή: ΔΕΝ είναι δικό μας, αλλά αποτελεί μία από τις σκέψεις της Super League) είναι πως το να αφαιρεθούν βαθμοί από τον ΠΑΟΚ στα πλέι οφ, θα είναι μεν σύμφωνο με το γράμμα του κανονισμού, αλλά θα είναι κόντρα στο πνεύμα του.

Τι γίνεται λοιπόν, στην περίπτωση που τα μέλη του συνεταιρισμού κρίνουν βάσει της αρχής της αναλογικότητας και αποφασίσουν να μην αφαιρέσουν βαθμούς από τα πλέι οφ;

Το άρθρο 29

Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει το Άρθρο 29-παράγραφος 3 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, το οποίο λέει: “Οι ποινές του άρθρου 15 (σ.σ. περί εκτεταμένων επεισοδίων) εφ’ όσον δεν εκτιθούν στο σύνολο ή μερικώς, κατά την περίοδο που επιβλήθηκαν, εκτίονται στην αμέσως επόμενη αγωνιστική περίοδο”.

Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, η Super League θα μπορέσει να ξεπεράσει το θέμα των πλέι οφ και να αφαιρέσει τους 3 βαθμούς από τον ΠΑΟΚ από την βαθμολογία της επόμενης περιόδου. Η απόφαση είναι στα χέρια των μελών του συνεταιρισμού.

Οι πιθανές προσφυγές

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η μπερδεμένη αυτή υπόθεση πιθανόν να μην τελειώσει με την απόφαση της λίγκας. Τι εννοούμε;

Αν η Super League αφαιρέσει βαθμούς από τα πλέι οφ, τότε ο ΠΑΟΚ πιθανόν να προσβάλλει αυτή την απόφαση προσφεύγοντας στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ κατά του Δ.Σ. του συνεταιρισμού!

Αν η Super League αφαιρέσει βαθμούς από το επόμενο πρωτάθλημα, τότε πιθανόν να προσβάλλουν αυτή την απόφαση ο Παναθηναϊκός, ο Ατρόμητος και ο Αστέρας Τρίπολης!

Πηγή:contra.gr

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Μιλάει ο κάθε πικραμένος (pics)

O Nέλσον Ολιβέιρα θα… ανακριθεί

Ενισχύθηκε με Ζενέλι ο ΠΑΟΚ!

Προπόνηση με Γκρίφιν στον ΠΑΟΚ!

Κρούσμα κορονοϊού στην ΑΕΚ!

Συνεχίζει στο Copa Africa ο Ουεντραόγκο! (pic)

Εισήγηση για αύξηση του κόσμου στα γήπεδα!

Μεταμεσονύχτιος ΠΑΟΚ!

Έκοψε βασιλόπιτα ο Α.Σ. ΠΕΡΑ

Έμφαση στα τελειώματα από τον ΠΑΟΚ

Σκληρός νόμος, αλλά νόμος…

Έμαθε το πρόγραμμά του ο ΠΑΟΚ!

Χάντμπολ: Έκοψαν βασιλόπιτα οι ακαδημίες

Ξανά στην Αγγλία ο Έρικσεν;

Η UEFA ξεχωρίζει τον Κούρτιτς (pic)

Όταν ο Έκπεργκ… εξόργισε τη Λειψία!

Στο δρόμο για Αζόρες ο ΠΑΟΚ!

Ατομικό για Τσόλακ!

Ποιος φταίει για το πέναλτι;

Ντροπή σου Παναγιώτη Βαρούχα!

Ναι, Νίκο Νιόπλια οι κανονισμοί άλλαξαν!

Ρέστα ΠΑΟΚ για Ντάντας!

Μπούντιμιρ: «Ο Σάστρε που ξέρω εγώ!»

Το νέο… σπίτι του Σάστρε (pic)

Δεν έχει Τούμπα για Λάμπρου

Ντάντας: Το wonder boy της Μπενφίκα (vids)

Θέλει και Τιάγκο Ντάντας ο ΠΑΟΚ!

«Μαρτίνς, ζητάνε ταβερνιάρη στη Χασιά» (pic)

Άνω κάτω η ΑΕΚ πριν τον ΠΑΟΚ!

Εκτός αποστολής ο Φιλίπε Σοάρες

Έτσι καθάρισε τον ΟΦΗ (video)

Βόμβα Σεμέδο: «Με απείλησαν από τον ΟΣΦΠ!»

Ο Βαρούχας έπαθε… αμνησία!

Η άγνωστη ιστορία του Λουτσέσκου

Η απόδοση των παικτών

Εκτίθεται ο Μπούσης!

ΠΑΟΚ όπως… Φιορεντίνα (video)

Τα…μάζεψε ο Σεμέδο (pic)

Δεν χάνει χρόνο ο Σάστρε (pics+videο)

Το VAR γλίτωσε την γκάφα του Φωτιά

Συλλυπητήρια ΠΑΟΚ σε Νταντσένκο

Ξέχασε τι θα πει ήττα από τον ΟΦΗ

Η γκολάρα που «τέλειωσε» την ΑΕΚ (video)

«Ήθελε και η Σαχτάρ τον Ντάντας»

Ατομικό για Τσόλακ!

O Nέλσον Ολιβέιρα θα… ανακριθεί

Έμφαση στα τελειώματα από τον ΠΑΟΚ

Η UEFA ξεχωρίζει τον Κούρτιτς (pic)

Ατομικό για Τσόλακ!

Η… πικρή ανάμνηση από Έκμπεργκ

Σουηδική «σφυρίχτρα» στο ντέρμπι!

Φορτσάρει για επιστροφή ο ΠΑΟΚ Β!

Προπόνηση με Γκρίφιν στον ΠΑΟΚ!

Έμαθε το πρόγραμμά του ο ΠΑΟΚ!

Ορίστηκε ο προημιτελικός του Κυπέλλου!

Επιστρέφει στις προπονήσεις ο Γκρίφιν

Η τρομερή καρφωματάρα του Ρίβερς (video)

H επιστροφή στις νίκες και ο Μαργαρίτης (video)

Κορυφαίος ο Τζόουνς! (video)

Ξανά στην Αγγλία ο Έρικσεν;

Επικό fail τατουάζ του Κορέα της Ίντερ! (pic)

Ξανά βασίλισσα της Ισπανίας η Ρεάλ

Ντεμπούτο με γκολ για Ολιβέιρα! (video)

Μιλάει ο κάθε πικραμένος (pics)

Κρούσμα κορονοϊού στην ΑΕΚ!

Αμφίβολος για Τούμπα ο Αραουχό

Προετοιμάζει Μπουχαλάκη για Τούμπα

Άνω κάτω η ΑΕΚ πριν τον ΠΑΟΚ!

«Μαρτίνς, ζητάνε ταβερνιάρη στη Χασιά» (pic)