Αυτοί κερδίζουν τις εκλογές!

Τι δείχνουν οι επτά δημοσκοπήσεις του τελευταίου 24ώρου

Τι δείχνουν οι τελευταίες επτά δημοσκοπήσεις του τελευταίου 24ώρου για τις εκλογές.

Όλες οι μετρήσεις προβλέπουν πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά από 1% μέχρι 3,6% – Alco, Rass, GPO, MRB και Marc εκτιμούν ότι η ΧΑ θα αναδειχθεί τρίτο κόμμα.

Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στις ευρωεκλογές της Κυριακής καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις του τελευταίου 24ωρου, με διαφορά που κυμαίνεται από 1% (σύμφωνα με το γκάλοπ της GPO) μέχρι το 3,4% (όπως προβλέπει η Alco).

Σε τρεις από τις πέντε δημοσκοπήσεις, τρίτο κόμμα εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή, στη μέτρηση της Public Issue τρίτη δύναμη αναδεικνύεται η «Ελιά» ενώ η Metron Analysis φέρνει στην τρίτη θέση το “Ποτάμι”.

Δείτε αναλυτικά τις δημοσκοπήσεις

Alco για το protothema.gr

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24,2% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 20,8%, η οποία παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 1,2% από την αντίστοιχη έρευνα της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται καθαρά η Χρυσή Αυγή που παρουσιάζει ανοδικές τάσεις και φθάνει στο 7,7% και το πιθανό είναι ότι θα καταλήξει με διψήφιο ποσοστό στα αποτελέσματα της Κυριακής. Στην τέταρτη θέση υπάρχει σκληρός διαγκωνισμός ανάμεσα στο Ποτάμι που βρίσκεται στο 5,8% και την Ελιά που φθάνει στο 5,3%. Έπεται το ΚΚΕ που σταθεροποιείται στο 4,8%, ενώ σε καθοδική φάση κινούνται οι ΑΝΕΛ που υποχωρούν στο 3,3%, καθώς και η ΔΗΜΑΡ που συγκεντρώνει 1,8% και βρίσκεται κάτω από τον πήχη του 3% για την εκλογή ευρωβουλευτή.GPO

Η δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για τα site newsit.gr, iefimerida.gr και newpost.gr διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες, αφού δείχνει τη ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ να έχουν απόσταση μόλις μια μονάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 23,2%, η ΝΔ 22,2%, τρίτη η Χρυσή Αυγή με 8,5%, η ΕΛΙΑ με το Ποτάμι παίρνουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό (7%) ενώ πολύ χαμηλά κινούνται το ΚΚΕ (5,6%), οι ΑΝΕΛ (3,5%) η ΔΗΜΑΡ (2,5%), οι Οικολόγοι Πράσινοι (2%), ο ΛΑΟΣ (1,5%), ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1,3%) ενώ οι αναποφάσιστοι 10,3%.

Public Issue

Η δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και αφορά εκτίμηση ψήφου δίνει προβάδισμα 2,5% στον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελιά (ΠΑΣΟΚ) με 8,5% και στην κατάταξη ακολουθούν: η Χρυσή Αυγή με 8%, το ΚΚΕ και το Ποτάμι με 6,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3% και η ΔΗΜΑΡ με 2,5%.

Τα ποσοστά στην κατηγορία «Λοιπά», με σύνολο 7,5%, κατανέμονται ως εξής: ΛΑΟΣ 1,6%, ΕΠΑΜ 1%, Οικολόγοι Πράσινοι-Πειρατές 0,9%, Γέφυρες-Δημιουργία Ξανά! Θ. Τζήμερος-Δράση Θ. Σκυλακάκης 0,8%, Ελληνες Ευρωπαίοι Πολίτες 0,8%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,5%, Ενωση Κεντρώων 0,5%, Λοιπά 1,4%.

Metron Analysis

Προβάδισμα 3,2 ποσοστιαίων μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές καταγράφει δημοσκόπηση της Metron Analysis που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, πρώτο κόμμα έρχεται το ΣΥΡΙΖΑ με 24,2%, ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 21,0%, το Ποτάμι με 6,8%, η Χρυσή Αυγή με 6,7%, η Ελιά με 6,5%, το ΚΚΕ με 3,2%, ενώ στο 2,8% είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, στο 2,0 η Δημοκρατική Αριστερά και στο 1,3% οι Οικολόγοι Πράσινοι. Στην πρόθεση ψήφου το 4,7% απάντησε «άλλο», το 2,5% θα ρίξει λευκό/άκυρο, το 5,6% απάντησε πως δεν θα ψηφίσει, ενώ το 12,7% είναι αδιευκρίνιστη ψήφος.

Rass

Τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 2,8% έναντι της ΝΔ, δείχενει δημοσκόπηση της εταιρείας Rass για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά».

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 25,3% των ερωτηθέντων είπαν ΣΥΡΙΖΑ, έναντι ποσοστού 22,5%, που επέλεξαν τη ΝΔ.

Τρίτη στην προτίμηση των ψηφοφόρων ήρθε η Χρυσή Αυγή (9,1%), με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ να έπεται (8,1%). Στο 6,1% καταγράφεται η δυναμική του ΚΚΕ στην πρόθεση ψήφου, σε 5,4% η Ελιά, σε 3,8% οι ΑνΕλ και σε 1,5% η ΔΗΜΑΡ. Ποσοστό 4,6% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απάντησαν ότι προτίθενται να ψηφίσουν άλλο κόμμα, ενώ 9,8% δεν διευκρίνισαν τις προθέσεις τους.

Marc

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, καταγράφεται σε ακόμα μία δημοσκόπηση λίγο πριν τις ευρωεκλογές της Κυριακής. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και εμφανίζει τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στις 3,6 μονάδες.

Στην πρόθεση ψήφου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 24,6%  και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 21%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 8,7% και στην τέταρτη «Το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη συγκεντρώνοντας 6%. Ακολουθούν η ΕΛΙΑ-ΠΑΣΟΚ με 5,6%, το ΚΚΕ με 5,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4%. Σε πτωτική πορεία η ΔΗΜΑΡ καθώς συγκεντρώνει μόλις 2,4% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,9%. 

Το βαρόμετρο της Marc καταγράφει πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και στην παράσταση νίκης με ποσοστό 41,6%, έναντι την Νέας Δημοκρατίας που συγκεντρώνει ποσοστό 38,3%. Στο 20,1% όσοι απάντησαν «Δεν ξέρω-Δεν απαντώ». 

Παράλληλα, κατά την ίδια δημοσκόπηση και αναφορικά με τον ενδιαφέρον των πολιτών για την πολιτική επικαιρότητα ενόψει των ευρωεκλογών, το 55,5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ενδιαφέρεται πολύ και το 44,4% ότι δεν ενδιαφέρεται ή ότι έχει ελάχιστο ενδιαφέρον για το εν λόγω ζήτημα. Το 31,4% απάντησε ότι έχει αρκετό ενδιαφέρον, το 24,9 ελάχιστο και το 19,5 κανένα. 

Στο ερώτημα για την επιθυμία πρόωρων εκλογών το 58,1% απάντησε ότι θέλει εκλογές στο τέλος της τετραετίας, ενώ το 35,1% τάχθηκε υπέρ της άμεσης διεξαγωγής τους. 

Σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ή την επιστροφή στην δραχμή, το 79,4% τάχθηκε υπέρ του ευρώ και την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, σε αντίθεση με το 13,2% που τοποθετείται κατά της ευρωπαϊκής πορείας. Στο ποσοστό αυτό το 55% είναι ψηφοφόροι του ΚΚΕ , το 17% ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν οι ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής.

Τέλος, το 44% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το 2014 η οικονομία θα χειροτερεύσει, ενώ το 27,3%  θεωρεί ότι θα παρουσιάσει ελαφρά βελτίωση. Στην σταθεροποίησή της πιστεύει το 24,7%, ενώ ένα 4% απάντησε «Δεν ξέρω-Δεν απαντώ». 

MRB

Στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η MRB για το Star. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, το ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 24,9%, ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 22,0%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7,9%. 

Πιο αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου, με εύρος συν/πλην 2 μονάδες, η MRB δημοσιοποίησε τα στοιχεία ως εξής:
ΝΔ 23,6% – 27,6%
ΣΥΡΙΖΑ 27,0% – 31%
Ελιά 5,5% – 8,5%
ΑΝΕΛ 2,6% – 4,6%
Χρυσή Αυγή 7,2% – 11,2%
ΔΗΜΑΡ 1,6% – 3,6%
ΚΚΕ 4,9% – 6,9%
Ποτάμι 6,6% – 9,6%
Υπόλοιπα 7,5% – 10,5%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος υπολογίζεται στο 14% του συνόλου, ενώ το 10,4% αφορά στους άντρες και το 17,4% στις γυναίκες. Ωστόσο, στην παράσταση νίκης, 46,3% συγκεντρώνει το ΣΥΡΙΖΑ, 40,7% η ΝΔ, 4,3% δξ/δα και 1,7% απάντησε «άλλο».

Σχετικά με το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς συγκεντρώνει ποσοστό 41,3%, ο κ. Τσίπρας ποσοστό 30,&%, ενώ ο… κανένας συγκεντρώνει ποσοστό 24,3%. Στην ικανότητα διακυβέρνησης η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 38,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 31,8%, κανένα από τα δύο κόμματα ποσοστό 20,1%, άλλο κόμμα 4,7% και δεν ξέρω/δεν απαντώ το 4,8%.

Στην ερώτηση τι εμπνέει περισσότερο τους πολίτες, το 39,6% απάντησε η σταθερότητα του κ. Σαμαρά, ενώ το 33,2% απάντησε η ελπίδα του κ. Τσίπρα. Το υπόλοιπο 27,2% απάντησε δεν ξέρω/δεν απαντώ.

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Η… ροπαλιά του ΠΑΟΚ στον Ηρακλή (video)

Όταν ο Καγκάβα έγραψε ιστορία στην Ιαπωνία

Ο… άλλος ΠΑΟΚ (video)

Xιμένεθ: «Σέβομαι τον ΠΑΟΚ!»

Πατάει Θεσσαλονίκη ο Καγκάβα!

Όταν ο Καγκάβα ντρίπλαρε 85 παιδάκια (video)

Στο κάδρο του ΠΑΟΚ ο Μάτος

Ο Εσίτι με άλλη φανέλα

Πρώτο θέμα στην Ιαπωνία ο ΠΑΟΚ

Κακλαμανάκης: «Κάναμε πολύ καλό παιχνίδι!»

Στη Γκιοζτεπέ ο Εσίτι!

Έρχεται Θεσσαλονίκη ο Μπράντονιτς

Παίρνει Εβάντρο ο ΠΑΟΚ!

Αυτός είναι ο Βλάντιμιρ Μπράντονιτς (videos)

H Ράντνικ ανακοίνωσε Μπράντονιτς στον ΠΑΟΚ!

Το πανηγύρισε ο Σαββίδης (pic)

«Η Καϊσερισπόρ θέλει τον Τσόλακ!»

Αφεντικό στην πόλη ο ΠΑΟΚ!

Έκλεισε Καγκάβα ο ΠΑΟΚ!

Επιστροφή για Σφιντέρσκι- Εσίτι

Πρώτος σκόρερ στον κόσμο ο Τζόλης!

Σε αυτούς είπε «όχι» ο Καγκάβα

Επικό σχόλιο Σαββίδη για Ζίβκοβιτς (pics)

Πατάει Θεσσαλονίκη ο Καγκάβα!

Πρόστιμο στον ΠΑΟΚ, απαγόρευση στον Καρυπίδη

Το παλεύει για Τσόλακ ο Ρέμπε

Σε φουλ ρυθμό ο Καγκάβα

Η… extreme αγορά του Γκάρι Ροντρίγκες

Στο κάδρο του ΠΑΟΚ ο Μάτος

Το «βαρύ» βιογραφικό του Καγκάβα (videos)

Χαμόγελα για Κρμέντσικ

Παρακάμερα με Γκαρσία και… Ουάρντα (video)

H Ράντνικ ανακοίνωσε Μπράντονιτς στον ΠΑΟΚ!

«Ο ΠΑΟΚ ζητά υποχρεωτική οψιόν»

O ΠΑΟΚ του Γκαρσία και ο… χρυσός Τζόλης

«Ρώτησε την τιμή του Κρμέντσικ ο ΠΑΟΚ»

Πάει για καλοκαίρι του Σφιντέρσκι;

«Η Καϊσερισπόρ θέλει τον Τσόλακ!»

Ζαμπά: «Οι νικητές δεν εγκαταλείπουν» (pic)

Το πανηγύρισε ο Σαββίδης (pic)

O… άλλος Ουάρντα

Σωτηρίου: «Μας έλειψε το καθαρό μυαλό!»

Όταν ο Καγκάβα έγραψε ιστορία στην Ιαπωνία

Ο… άλλος ΠΑΟΚ (video)

Πατάει Θεσσαλονίκη ο Καγκάβα!

Όταν ο Καγκάβα ντρίπλαρε 85 παιδάκια (video)

Στο κάδρο του ΠΑΟΚ ο Μάτος

Ο Εσίτι με άλλη φανέλα

Πρώτο θέμα στην Ιαπωνία ο ΠΑΟΚ

Η… ροπαλιά του ΠΑΟΚ στον Ηρακλή (video)

Κακλαμανάκης: «Κάναμε πολύ καλό παιχνίδι!»

«Η… προσβλητική εμφάνιση με το Μεσολόγγι μας άλλαξε!»

Αφεντικό στην πόλη ο ΠΑΟΚ!

Live Stream: ΠΑΟΚ-Ηρακλής

Βεργίνης: «Να… ματώσουμε για τη νίκη»

Ντέρμπι… ζωής και θανάτου!

Κίνηση σεβασμού από τη Ρεάλ

ΣΟΚ στη Λέστερ

Θετικός στον κορονοϊό ο Ζιντάν

Θέλει Παρί ο Ντέλε Άλι

Xιμένεθ: «Σέβομαι τον ΠΑΟΚ!»

Ο Μπαράλες… βύθισε την ΑΕΛ

Έτσι έρχεται η ΑΕΚ

ΑΕΚ: Επιστροφές ενόψει ΠΑΟΚ

Θέλει Καρέλη ο Παναιτωλικός

«Συναγερμός» στον ΟΦΗ