Τριετές πλάνο; Ρωτήστε τον Σάντος!

Για να μην γίνεται ευάλωτο μετά από κάθε ήττα

Η φετινή σεζόν, είναι η πρώτη χρονιά με διοίκηση Ιβάν Σαββίδη, που ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να βαδίσει, πάνω σε μία ποδοσφαιρική λογική. Αυτό οφείλεται φυσικά στην παρουσία του Φρανκ Άρνεσεν.

Από τον Δικέφαλο περνάει ένα κλίμα ενός τριετούς πλάνου, το οποίο όμως κατά την γνώμη μου δεν πέρασε σαν σαφέστατο μήνυμα προς τα έξω και φοβάμαι ότι μπορεί να μην στηριχθεί, από τους ανθρώπους που οι ίδιοι το σχεδίασαν. Μακάρι να κάνω λάθος. Πάντως έχω αμφιβολίες για το πόσο σίγουρο είναι ότι μιλάμε για τριετές πλάνο και αμφιβολίες έχω ακριβώς, διότι δεν μου έχει γίνει ξεκάθαρο ότι μιλάμε για τέτοιο. Στηρίζω το πρότζεκτ όπως και ο περισσότερος κόσμος, όμως ανησυχώ και αμφιβάλλω για το αν θα το στηρίξει ο ίδιος ο ΠΑΟΚ.

Είχα γράψει και πριν λίγο καιρό ότι δεν έγινε ξεκάθαρος ο φετινός στόχος και κάποιοι από εσάς βιάστηκαν να φωνάξουν πως: “Mα είπε ο Άρνσεσεν η πρώτη τριάδα”, η αλήθεια είναι βέβαια πως η παρουσία του Ιβάν Σαββίδη είναι ο λόγος που ο Άρνεσεν τα… μπερδεψε και έβαλε μέσα ως στόχο το πρωτάθλημα αλλά και την τρίτη θέση που οδηγεί απλά στο Europa League (άρα στόχος είναι λίγο απ΄ όλα;) και επίσης η αλήθεια είναι πως κανένα επίσημο στόμα δεν είπε ποιος είναι ο στόχος για φέτος, ποιος ο στόχος για του χρόνου και ποιος ο στόχος για την νέα σεζόν. Αυτό θα ήταν πιο ξεκάθαρο και θα έκανε και πολύ κόσμο ακόμα και μετά από ήττες, όπως αυτή στην Τρίπολη, να γνωρίζει που βαδίζει και να μην τον πιάνει πανικός, όπως καλό θα ήταν και για τους παίκτες αλλά και για τον προπονητή να γνωρίζουν ακριβώς τι θα είναι επιτυχία φέτος, για τι πάμε του χρόνου και που θέλουμε να φτάσουμε στο τέλος.

Είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια, που μιλάμε στον ΠΑΟΚ για μακροπρόθεσμο πλάνο. Την πρώτη φορά έγινε επί Φερνάντο Σάντος. Πριν την έλευση του Πορτογάλου, ο Δικέφαλος είχε αλλάξει 7 προπονητές σε 3 χρόνια και μετά τον Σάντος σε πέντε χρόνια και μέχρι τον Τούντορ μετράει 10 προπονητικές αλλαγές (τρεις από αυτές ο Γεωργιάδης κάθε Μάιο). Έτσι δεν εχει καμια τύχη ο ΠΑΟΚ και δεν είναι αυτό εικόνα σοβαρού κλαμπ.

Την μοναδική λοιπόν φορά, που στηρίχθηκε το τριετές πλάνο, δεν στηρίxθηκε από τον κόσμο που έκραζε, τόσο την πρώτη χρονιά όσο και σε μετέπειτα περιόδους, ούτε από τους ποδοσφαιριστές, που προσπάθησαν συχνά πυκνά να κάνουν τις κλίκες στα αποδυτήρια, αλλά στηρίχθηκε από την διοίκηση και τον προπονητή! Η πρώτη στήριξε τον δεύτερο και ο δεύτερος τον πρώτο με τα λόγια και τις πράξεις του. Και οι δύο όμως και ο Θοδωρής Ζαγοράκης και ο Φερνάντο Σάντος ήταν ξεκάθαροι για τους στόχους της ομάδας κάθε χρονιά. και το έκαναν και ξεκάθαρο στον κόσμο. Θα παραθέσω παρακάτω δήλωση του Φερνάντο Σάντος από το 2008 και προς το τέλος της πρώτης πολύ κακής σεζόν του, όπου φαίνεται εύκολα το πόσο ξεκάθαρο ήταν τότε το τριετές πλάνο.

«Όλοι θέλουμε να κερδίζουμε. Δεν θέλουμε να χάνουμε. Η απογοήτευση είναι όλων. Αυτή τη στιγμή, είναι φυσικό να υπάρξουν αντιδράσεις, αφού τις κατανοώ πλήρως. Είμαι ψυχή και σώμα αφοσιωμένος στο σχέδιο διοίκησης και προπονητή. Η κατάληξη του σχεδίου θα είναι η επιτυχία. Ποτέ δεν είπα ότι θα έχει μόνο επιτυχίες. Στο τέλος, θα καταλήξει σε επιτυχία αυτό το σχέδιο. Άρα, δεν αλλάζει ο τρόπος σκέψης. Λαμβάνω τις κριτικές, που είναι μέρος της ζωής μας. Η επόμενη σεζόν θα έχει μεγαλύτερη πίεση, αφού οι στόχοι θα διαφέρουν. Η φετινή χρονιά, είναι ουσιαστικά μία προετοιμασία για τα επόμενα δυο χρόνια. Του χρόνου, να βγει η ομάδα στην Ευρώπη και την ερχόμενη, να βάλουμε στόχο το πρωτάθλημα». Αυτό είχε δηλώσει ο Σάντος τότε. Ούτε γενικότητες, ούτε θα δούμε και ίσως τριάδα, ίσως δεύτερη θέση, ουτε το… βασικά να χτίσουμε ομάδα και βλέπουμε.

Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα αγκάθια του ΠΑΟΚ και θεωρώ ότι οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ιβαν Σαββίδης που ξοδευει πολλά εκατομμύρια, δεν δέχεται να… περιμένει για το αποτέλεσμα, όμως τελικά αποδεικνείεται ότι η βιασύνη για επιτυχία, έχουν ως αποτέλεσμα τις συνεχόμενες αλλαγές προπονητών και κατ’ επέκταση τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει ο μεγαλομέτοχος.

Από εκεί και πέρα ελπίζω να μην επαναληφθούν τα ίδια σκηνικά . Ποια; Να κριθούν όλοι και όλα με βάση τα αποτελέσματα του ΣΗΜΕΡΑ και όχι την προοπτική του ΑΥΡΙΟ. Διότι αν έρθουν και άλλα άσχημα αποτελέσματα τότε θα είναι που θα πρέπει ο Ιβάν Σαββίδης να στηρίξει τον προπονητή αν πραγματικά ΠΙΣΤΕΥΕΙ σε τριετές πλάνο και αν ΥΠΑΡΧΕΙ τέτοιο. Να το κάνει ο ίδιος δημόσια, στέλνοντας το μήνυμα, όχι μόνο στον κόσμο αλλά κυρίως στους ποδοσφαιριστές, έτσι ώστε να μην χαθούν τα αποδυτήρια. Διότι έτσι χάνονται τα αποδυτήρια. Έρχονται οι ήττες, γίνεται ευάλωτος ο προπονητής και τμήματα της ομάδας ξεκινούν το… φάγωμα, έχοντας υπέρ τους το γεγονός ότι ο προπονητής γίνεται ξαφνικά μη ασφαλής και ανίσχυρος, αφού αρχίζει να χάνει την εμπιστοσύνη της διοίκησης. Ετσι στην συνέχεια αρχίζει και… χάνει την μπάλα ο προπονητης, που εξαιτίας της πίεσης πέφτει σε γκάφες που οδηγούν τον κόσμο εναντίον του .

Να θυμίσω όμως την ανακοίνωση του Θοδωρή Ζαγοράκη τον Μάρτιο του 2008 όταν πλέον ο ΠΑΟΚ είχε χάσει και την κάθε μικρή ελπίδα που είχε για έξοδο στην Ευρώπη, στην πρώτη χρονιά του Φερνάντο Σάντος: “Η ευθύνη γι’αυτή την εικόνα, μας βαραίνει όλους. Πιστεύω, παρ΄όλες τις δυσκολίες, ότι ο σχεδιασμός που κάναμε διοίκηση και προπονητής, θα αποδώσει καρπούς και θα μπορούμε από του χρόνου, να είμαστε περήφανοι για την ομάδα μας. Όποιος δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτόν τον σχεδιασμό, θα αποτελέσει παρελθόν. Στον ΠΑΟΚ ανήκουν μόνο όσοι είναι νικητές”.

Τα γράφω τώρα, που ήδη ξεκίνησε σε κάθε στραβό αποτέλεσμα η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του προπονητή και περιμένω από τον ΠΑΟΚ να μην δω μία από τα ίδια. Και αυτα τα γράφω διότι δεν έχω πεισθεί πως το τριετές πλάνο που έχει σχεδιαστεί παραμένει… αμετακίνητο και ισχυρό ύστερα απο κάθε ήττα αν και το εύχομαι. Διότι αν γίνουν μία από τα ίδια και φέτος, θα είναι σαν τρία χρόνια τώρα, το ρολόι να έχει σταματήσει στο ίδιο σημείο: Στο σημείο μηδέν.

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Σλοβένος διαιτητής στην Τούμπα!

Κατέρρευσαν οι Μπακς και αποκλείστηκαν!

Τελευταία «πρόβα» για τον ΠΑΟΚ

Λοβ: «Έχω πολλά περισσότερα να δώσω» (pic)

Τα πρωτοσέλιδα 16/5 (video)

Ο σφυγμός του ΠΑΟΚ και το… Ιντερτότο

Ετοιμάζεται για σημαντικό ματς ο ΠΑΟΚ

Έξαλλος ο ΠΣΑΠΠ λόγω Πεταυράκη (video)

Ξεκινά η δεύτερη φάση για τα εισιτήρια του τελικού

Φουλ για πρωτάθλημα με γκολάρα η Μίλαν (video)

To όνειρο του Τσαούση έγινε πραγματικότητα

Επίσημο: Έπεσε ο Απόλλωνας Σμύρνης

Διέλυσε τον Άρη ο ΠΑΟΚ

Έκλεψε την παράσταση το γκολ του Άκπομ (video)

Η χαρά του ΠΑΟΚ για τις επιστροφές

Θα του μείνει… αξέχαστο του Σοάρες (pic)

Στην πόρτα της «εξόδου» ο Κρμέντσικ

Κίνδυνος για τον Ίνγκασον

Ξανά θέμα στην Ιταλία ο Κούρτιτς

To ριπλέι στο γκολ του ΟΣΦΠ… εξαφανίστηκε

Μετρά αντίστροφα ο Ζαμπά

Ο δρόμος του ΠΑΟΚ προς τους ομίλους

Ύπουλα δημοσιεύματα κατά του ΠΑΟΚ!

Το κόμπλεξ του Μαντσίνι με ΠΑΟΚ

Λουτσέσκου: «Είδα κάτι διαφορετικό!»

Βιτάλ: «Έβλεπα ΠΑΟΚ πριν πάω στον Παναθηναϊκό»

Ζούγκλα στο Χαριλάου

Στα δικαστήρια λόγω… Ντούγκλας η Κορίνθιανς!

Πρόστιμο 4.5 εκατ. ευρώ στον Σάντος!

Ανοίγει την πόρτα της εξόδου ο Κριστιάνο

Κούρτιτς: «Θα είμαστε έτοιμοι για τον τελικό!»

Η απόδοση των παικτών

«Φωνάζει» ο ΠΑΟΚ για πέναλτι στον Μιτρίτσα

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και η… αντίδραση

Γκολάρα… πρόκρισης από Πρίγιοβιτς (video)

«Τρέλα» για τα εισιτήρια του τελικού!

Όλα τα σενάρια για τον τερματισμό!

Ο Μιτρίτσα θα παίζει και το καλοκαίρι

Δεύτερες σκέψεις για Μαρτίνς

H πρεμιέρα του Τσαουσή (pics)

Ο σφυγμός του ΠΑΟΚ και το… Ιντερτότο

Η βαθμολογία των Play Off

Μαουρίτσιο: «Ο ΠΑΟΚ έχει ιστορία σε τελικούς…»

Έχει… παρελθόν με ελληνικές ομάδες ο Κρούζλιακ

Σλοβένος διαιτητής στην Τούμπα!

Τελευταία «πρόβα» για τον ΠΑΟΚ

Ξεκινά η δεύτερη φάση για τα εισιτήρια του τελικού

To όνειρο του Τσαούση έγινε πραγματικότητα

Διέλυσε τον Άρη ο ΠΑΟΚ

Κατέρρευσαν οι Μπακς και αποκλείστηκαν!

Λοβ: «Έχω πολλά περισσότερα να δώσω» (pic)

Η συγνώμη του Λυκογιάννη (video)

Τέσσερις του ΠΑΟΚ στην Εθνική Νεανίδων

Λοβ, ο τελευταίος MVP!

Νέα πρωτιά Λοβ στις βολές!

Game over για τον Δικέφαλο (videos)

Φουλ για πρωτάθλημα με γκολάρα η Μίλαν (video)

Γλίτωσε το κάζο και αγκαλιάζει τον τίτλο η Σίτι

Τετράδα με πέναλτι στο.. 53΄του πρώτου μέρους!

Το σήκωσε η Λίβερπουλ στα πέναλτι (videos)

Επίσημο: Έπεσε ο Απόλλωνας Σμύρνης

Ξεκίνησε για Τούμπα ο Παναθηναϊκός

Στα Σπάτα οι οπαδοί της ΑΕΚ

Το κόμπλεξ του Μαντσίνι με ΠΑΟΚ

Απίστευτο κάζο για την ΑΕΚ

Ζούγκλα στο Χαριλάου