Πληρώνει τα λάθη του ο ΠΑΟΚ

Η λάθος στρατηγική και η κακώς εννοούμενη εξυγίανση!

Λίγο μετά τον αγώνα του Κυπέλλου με το Ρέθυμνο τον Οκτώβριο και πριν την πρεμιέρα του πρωταθλήματος με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ είχαμε γίνει «κακοί» για την ομάδα από τούτη εδώ την στήλη. Είχαμε κατηγορηθεί ότι «κάνουμε ζημιά» επειδή τάχα «απαξιώνουμε παίκτες και σύνολο». Ίσως και νωρίτερα, όταν γράφαμε για τις βιαστικές και λανθασμένες μεταγραφές να είχαμε «μπει στο μάτι» κάποιων επειδή κρίναμε «σκληρά», αλλά δυστυχώς δικαιωνόμαστε. Πολύ δυστυχώς… Θα μπορούσαμε μάλιστα να αναδημοσιεύσουμε τώρα απλώς εκείνα τα άρθρα για να θυμηθούν όσοι τα ξέχασαν και για να καταλάβουν όσοι δεν τα είχαν διαβάσει τι εννοούσαμε… Αλλά ας ξαναδούμε την πληγή και πως άνοιξε…

Ο ΠΑΟΚ των τριών …«τρίτων» θέσεων – και δύο απανωτών – βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού τώρα, ακόμη και για την συμμετοχή στα πλέϊ οφ του πρωταθλήματος. Ενώ έχει χάσει και κάθε άλλο στόχο (Κύπελλο, Ευρώπη). Ο ΠΑΟΚ της «εξυγίανσης», μπορεί να λιγόστεψε τα χρέη και τις οφειλές του αλλά ούτε λύση στο ιδιοκτησιακό βρήκε, ούτε επενδυτές προσέλκυσε ούτε καν επώνυμους για να συνδράμουν στην φετινή χρονιά, αλλά αντιθέτως έχασε σημαντικούς χορηγούς και οικονομικούς συμπαραστάτες.

Ο ΠΑΟΚ της «οικογένειας» δεν διατήρησε ούτε «κορμό» ούτε «χημεία», πρόσθεσε παίκτες που δεν ταίριαξαν στο σύνολο που τα προηγούμενα χρόνια απάρτιζαν κυρίως Έλληνες παίκτες κι επέλεξε εντελώς αλλοπρόσαλλα ένα μοντέλο με αρκετούς (αν όχι πολλούς) Σέρβους που όμως ούτε απέδωσαν τα αναμενόμενα ουτε αποδείχθηκαν κατάλληλοι για μία ομάδα ποιοτική και ψηλών στόχων. Κι όχι δεν κρίνουμε τώρα μόνο λόγω της ήττας από τον συμπολίτη. Μην ξεχνάει κανείς το στραπάτσο από τον Φάρο της Α2 στον ημιτελικό του Κυπέλλου, μην ξεχνάει κανείς πως χάθηκαν όλα τα ντέρμπι που μπορούσε να κερδίσει στον πόντο, μην ξεχνάει τις ήττες από την Κηφισιά και απώλειες στην Ευρώπη ενώ έπρεπε να μην έχει χάσει παιχνίδια από μεγάλες διαφορές που κατείχε.

Φταίνε πάντα όλοι στις ήττες. Προπονητής και παίκτες. Αλλά η διοίκηση; Και όσοι συμμετείχαν στον αγωνιστικό σχεδιασμό δεν ευθύνονται; Περνάνε τώρα στο  ντούκου;

Κι ερχόμαστε στα γραφεία της ΚΑΕ επτά μήνες πριν. Όταν ολοκληρωνόταν η υπαγωγή στο άρθρο 99 και η διοίκηση Πρωτοδικείου αποφάσισε να γίνει πιο «σφικτή» η οικονομική της πολιτική και ως εκ τούτου να υπάρχουν ουσιαστικά περικοπές στις κινήσεις ενίσχυσης της ομάδας. Κάπως έτσι κατέληξε η ομάδα σε επιλογή Σέρβων, εγνωσμένα αμφίβολης ποιότητας. Κι όχι σε Αμερικανούς που βρε αδελφέ έχουν τον τρόπο να βγάζουν τα κάστανα από την φωτιά.

Η διοίκηση προτίμησε ίσως Σέρβους που δεν θα γκρίνιαζαν σε καθυστερήσεις πληρωμών και όχι Αμερικανούς που θέλουν αμέσως χρήματα και σίγουρα προκαταβολές. Η διοίκηση ουσιαστικά ακύρωσε την δική της ετήσια «επένδυση» καθώς έστειλε πάλι στις ΗΠΑ τον Νίκο Σταυρόπουλο να βρει παίκτες, τα περιβόητα «λαχεία» (όπως με τον Κούπερ), αλλά η ομάδα πήρε τελικά Σέρβους από τους οποίους ευτυχώς απέπεμψε τον πρώτο πριν την παρέλαση του Οκτωβρίου.

Βιάστηκε η ΚΑΕ σε αρκετές περιπτώσεις και ολιγώρησε σε άλλες. Υπέγραψε ανανέωση του Τσόχλα από τον Μάϊο με ψηλό αντίτιμο, έκανε το ίδιο με τον Δέδα δεν πήρε παίκτη άμεσα αντί του Μπάλαμπαν, αλλά τον Χάτσερ επειδή κατανόησαν όλοι ότι ο Τέπιτς ουδέποτε ήταν ή θα μπορούσε να γίνει πλέϊ μέϊκερ, άφησαν την ομάδα χωρίς σέντερ μέχρι να εμφανιστεί ο Σχορτσιανίτης, αλλά ακόμη και όταν ο «Σοφό» υπέγραψε είπαν όχι στην απόκτηση κάποιου ακόμη σέντερ και δη Αμερικανού. Αλλά και στην περιφέρεια δεν πήραν «άσο» όπως θα έπρεπε, έμειναν με λύσεις ανάγκης (τέτοια είναι και ο Χάτσερ) και ακόμη ενώ διαγνώστηκε έγκαιρα η αδυναμία του Χαραλαμπίδη να παίξει λόγω του σοβαρότατου τραυματισμού του, ουδέποτε αναζητήθηκε αντικαταστάτης του έμπειρου γκαρντ, με αποτέλεσμα να χάνει η ομάδα την δυνατότητα εξεύρεσης ενός ακόμη ικανού περιφερειακού με ηγετικό ρόλο. Ξοδεύτηκε μάλιστα νωρίς μέσα στον Αύγουστο ένα μεγάλο μέρος του μπάτζετ σε ανούσιες και λανθασμένες κινήσεις, χωρίς να αποκτηθούν ούτε βασικός «άσος» ούτε βασικό «πεντάρι». Και η ομάδα με την προτροπή της διοίκησης προτίμησε το «σκόντο», παρά την ενδυνάμωση.

Τα λάθη αμέτρητα. Όπως και οι …προσευχές να βγει το σχέδιο, μπας και δικαιωθεί προς τα έξω. Αλλά δυστυχώς στο μπάσκετ ότι πληρώνεις παίρνεις και ο ΠΑΟΚ με τα …λίγα, παίρνει λιγότερα από όσα χρειαζόταν. Ακόμη και η εμπειρία της ομάδας στις δυσκολίες των διπλών υποχρεώσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν «έβαλλε μυαλό» στην ΚΑΕ ώστε  να δεχθεί την αύξηση του βάθους του πάγκου. Κι έμεινε πάλι μία ομάδα να ψάχνει …μαγικά αν όχι σαλτανάτια για να καταφέρει το μίνιμουμ. Αλλά μάλλον δεν το παίρνει ουτε αυτό. Και η συμμετοχή στην β΄ φάση του Eurocup δεν είναι φυσικά επιτυχία, παρά μία λεπτομέρεια με πολύ ψιλά γράμματα στο βιβλίο της σύγχρονης ιστορίας της ομάδας.

Η διοίκηση της ΚΑΕ περίμενε μόνο συγκυρίες και την εύνοια της τύχης. Αλλά δεν μπορείς να είσαι πάντα ευνοημένος και πάντα κερδισμένος αν δε το αξίζεις. Και μπορεί να πει κανείς ότι …«πρωτάθλημα είναι, δεν μπορείς κάθε χρόνο να είσαι πετυχημένος», αλλά αυτό δεν αποτελεί και κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πολλά φετινά λάθη. Η διοίκηση της ΚΑΕ ξόδεψε την υπομονή αρκετών περί την ομάδα και των μπασκετικών φιλάθλων που ξέρουν και αντιλαμβάνονται. Και δεν τρώνε …κουτόχορτο από τα δημοσιεύματα και τις όποιες αβάντες. Η διοίκηση Πρωτοδικείου έδειξε ότι δεν μπορεί άλλο ή ότι έφθασε το ταβάνι της με τις δύο (η τρίτη ήταν επί εποχής Κανώτα) τρίτες θέσεις, με τα …«μαγικά»

Το χειρότερο με την διοίκηση Πρωτοδικείου είναι ότι δεν έφερε περισσότερο κόσμο στο γήπεδο, δεν έπεισε όσους έχοντες μπορούσαν να «αγκαλιάσουν» και το «παλατάκι» ενώ στον τομέα των επενδυτών έμεινε με το «όνειρο» του Σαββίδη που όμως φαντάζει αδύνατο αυτή την στιγμή να γίνει πραγματικότητα.

Ο κύκλος της παρούσας διοίκησης όπως και πολλών στελεχών και των περισσότερων παικτών, ίσως και του προπονητή παρά το πολυετές συμβόλαιό του, μπορεί να κλείσει στο τέλος της σαιζόν. Λογικά θα γίνουν αλλαγές και ανακατατάξεις. Αρκεί όποιοι αναλάβουν τις τύχες της ομάδας, να μπορέσουν να πείσουν τους πιθανούς χρηματοδότες και τον κόσμο ότι αντιλαμβάνονται πως και το μπάσκετ είναι θέαμα και χρειάζεται πρωταγωνιστές και όχι κομπάρσους ή «βαρίδια».

Όσο για το υπόλοιπο της σαιζόν… Αδιάφορο. Και οσονούπω με τον επερχόμενο τελικό του Κυπέλλου και αποκρουστικό όσο ο κόσμος θα θυμάται την ιστορικά μέγιστη αποτυχία από τον Φάρο. Απλά, προκειμένου να μην υπάρχουν άλλες υπερβάσεις και για να μην μπει η ομάδα «μέσα», ας βγουν επίσημα ως ΚΑΕ και ας πουν στον κόσμο ότι μπορούν να αφήσουν και κάποιους παίκτες «ελεύθερους» αφού δεν μπορούν να βάλουν ουτε λεϊ απ από τα δέκα εκατοστά μόνοι τους… Ας μην ταλαιπωρούν άλλο τα μάτια των μπασκετικών (και όλων των άλλων) ΠΑΟΚτσήδων.

 

 

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

«Εδώ είναι τα κεντρικά» (pics)

Πάει… Νέα Υόρκη το Champions League;

«Μεγαλώνω αλλά μπορώ να παλέψω!»

Έλληνας στο χορτάρι, ξένος στο VAR!

Γέμισε ξαφνικά το ιατρικό δελτίο

Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Νανιτζανιάν

Μέσα ο Τζόλης, απρόοπτο με Αντρίγια!

Προσπαθεί να σώσει τον Κούγια ο Αυγενάκης!

Έξαλλοι λόγω… ΠΑΟΚ οι Πορτογάλοι!

Αναβολή στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός λόγω Covid

Ο Ζέρβας για τη Νέα Τούμπα

Αυτός είναι ο Νίκολα Ματιγιάσεβιτς

Τα δυο «όχι» του Βλάνταν Ίβιτς (pic)

Ορίστηκε το ΠΑΟΚ-Ζωγράφου

Καγκάβα: «Ο Γκαρσία είναι μαχητής!»

Τρία χρόνια από την νύχτα ντροπής! (video)

Τότε ξεκινάει η Α1 μπάσκετ γυναικών!

Ιταλικές εφημερίδες: Έκλεψαν την Αταλάντα!

Η υπόσχεση του Ματιγιάσεβιτς στον κόσμο!

Παρέσυρε ντελιβερά ο Σαμπράνο

«Ο… φόβος της Μπριζ για Τζολη»

Μαρινάκης: «Σιδηρόπουλε μ….ανο»

To… παλεύει ο Ζαμπά

Τρένο με Γιαννούλη η Νόριτς

Το ball boy Τζόλης και ο Βιεϊρίνια

Ανανέωση «εμπιστοσύνης» για Ίνγκασον

Το τρολάρισμα Κρέσπο σε Ουάρντα (pic)

Το τρολάρισμα του Μπάμπα στον Κρμέντσικ (pic)

Η όμορφη κίνηση του Λουτσέσκου

Βγήκαν οι εξετάσεις του Τζόλη!

«Στη λίστα της Μονακό ο Τζόλης»

Εκτός λόγω… μπριζόλας ο Κνετ!

Το δέος για Καγκάβα και η φανέλα

Αραβίδης: «Τυχερός ο Δουβίκας… αν»

Ο… τρελός του χωριού!

Ματσάρες και μυθικό γκολ στο Ch. League

Τρελή γκολάρα από Ζιρού (video)

Yπάρχει πλάνο για Καγκάβα

To μάθημα Γκαρσία σε Τζόλη

Δεν τους χαρίζεται ο Γκαρσία

Επαφές για Δουβίκα, αλλά όχι συμφωνία

Η Σίτι αγκάλιασε την πρόκριση, η Ρεάλ θα δείξει

Στον… αέρα το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός

Πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη ο Μέσι! (video)

«Εδώ είναι τα κεντρικά» (pics)

«Μεγαλώνω αλλά μπορώ να παλέψω!»

Έλληνας στο χορτάρι, ξένος στο VAR!

Γέμισε ξαφνικά το ιατρικό δελτίο

Μέσα ο Τζόλης, απρόοπτο με Αντρίγια!

Καγκάβα: «Ο Γκαρσία είναι μαχητής!»

Τα… βλέμματα στον Τζόλη

Ορίστηκε το ΠΑΟΚ-Ζωγράφου

Τότε ξεκινάει η Α1 μπάσκετ γυναικών!

Αγωνία για Κακλαμανάκη

Επέστρεψε ο αρχηγός

Οι διαιτητές του Λάρισα-ΠΑΟΚ

Δοκιμάζει το πόδι του ο Κακλαμανάκης

Πρόβλημα με Κακλαμανάκη

Πάει… Νέα Υόρκη το Champions League;

Τα δυο «όχι» του Βλάνταν Ίβιτς (pic)

Ιταλικές εφημερίδες: Έκλεψαν την Αταλάντα!

Η Σίτι αγκάλιασε την πρόκριση, η Ρεάλ θα δείξει

Έξαλλοι λόγω… ΠΑΟΚ οι Πορτογάλοι!

Kνετ: «Έτσι έγινα viral με την μπριζόλα»

Έσπρωξε στον γκρεμό την ΑΕΛ η Λαμία

Ντου στην προπόνηση του ΟΦΗ

«Φοβήθηκε ο ταξίαρχος τον Μαρινάκη»

Προετοιμάζεται για ΠΑΟΚ ο Αστέρας