Ο ΠΑΟΚ έδωσε «μάχη»

Την δική του «μάχη» στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ, έδωσε ο ΠΑΟΚ, με το νομικό τιμ του Δικεφάλου να προσκομίζει video τετράωρης διάρκειας από τα αποδυτήρια της Τούμπας, που δείχνει τα όσα έγιναν στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Η εκδίκαση της έφεσης του Δικεφάλου διήρκεσε οκτώ ώρες, με τους νομικούς των «ασπρόμαυρων», να καταθέτουν ατράνταχτα επιχειρήματα για το άδικο της ποινής του ΠΑΟΚ…

Aρχικά τον λόγο πήρε ο Αχιλλέας Μαυρομάτης ο οποίος σημείωσε στην τοποθέτηση του:

Έχουμε ζητήσει να παραστεί ο κ. Κομίνης. Να ξεκαθαρίσει ποιος έχει την υπαιτιότητα για την διακοπή του αγώνα και για το αν κάλεσε τις ομάδες να βγουν. Απέφυγε να έρθει στο πρωτοβάθμιο και απέφυγε να έρθει και εδώ. Ζητήσαμε να πάρουμε το οπτικοακουστικό υλικό από τα αποδυτήρια. Δεν το έκανε το πρωτοβάθμιο όργανο, είπε όμως ότι μπορούσε να το προσκομίσει ο ΠΑΟΚ. Εμείς το αποκτήσαμε αυτό το υλικό. Έχουμε ετοιμάσει μια πεντάλεπτη περίληψη από αυτό το υλικό, που θεωρούμε ότι είναι τα πιο σημαντικά.

Στη συνέχεια ήρθε η σειρά του έτερου νομικού εκπροσώπου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Λάμπρου Μπίρδα:

Το αποκτήσαμε το υλικό με εισαγγελική παραγγελία. Η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να δίνει αυτό το υλικό στις πειθαρχικές επιτροπές. Θα βοηθήσει στην ουσιαστική διερεύνηση της αλήθειας, διότι φαίνονται οι κινήσεις των παραγόντων, των παικτών και κυρίως των διαιτητών. Αποδεικνύονται και οι αναλήθειες του διαιτητή. Θα δείτε ότι ο διαιτητής λέει στις ομάδες να βγουν να παίξουν

Από την πλευρά της η νομικός της ΑΕΚ, Έλλη Ρίζου, σημείωσε:

Δεν επιτρέπεται στον δεύτερο βαθμό να έρχονται στοιχεία τα οποία δεν προσκομίστηκαν στον πρώτο βαθμό από αμέλεια του εγκαλούμενου. Πρέπει να προσκομίσει στοιχεία ότι το ζήτησε και δεν του δόθηκε.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ξανά ο Αχιλλέας Μαυρομάτης:

Στην πρώτη αίτησή μας δεν μας δόθηκε το υλικό γιατί δεν αναγνωρίστηκε το έννομο συμφέρον. Την δεύτερη αίτησή μας προς την Εισαγγελία, την έχω. Και στο υπόμνημά μας στο πρωτοβάθμιο, αιτηθήκαμε να το ζητήσει ο αθλητικός δικαστής.

H Έλλη Ρίζου από την πλευρά της ανέφερε:

Σας προσκομίζω τρεις αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Όλες λένε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό σε δεύτερο βαθμό, αποδεικτικό στοιχείο που δεν εμφανίστηκε σε πρώτο βαθμό, με ευθύνη του κατηγορούμενου.Να μας πει ο ΠΑΟΚ πότε ακριβώς ζήτησε από την Εισαγγελία το υλικό και το αίτημά του απορρίφθηκε. Το αποδεικτικό αυτό μέσο προσκομίζεται απαραδέκτως. Έχουν προσκομιστεί βίντεο σε πρώτο βαθμό και βλέπουμε τον κ. Σαββίδη να κυνηγάει τον διαιτητή στα αποδυτήρια.

Παρέμβαση έκανε στη συνέχεια ο Λάμπρος Μπίρδα αναφέροντας:

Τι την πειράζει την ΑΕΚ; Τι φοβάται; Την ουσιαστική αλήθεια δεν θέλουμε όλοι εδώ;

Μετά από αυτόν τον διάλογο ακολούθησαν οι τοποθετήσει των νομικών εκπροσώπων του Δικεφάλου, με τον Λάκη Σημαιοφορίδη να παίρνει πρώτος τον λόγο…

«Δεν κατανοώ την αντίδραση της ΠΑΕ ΑΕΚ. Προσπαθεί να αποφύγει την προβολή του υλικού. Αυτός που έχει δίκιο, δεν φοβάται κάτι. Εμείς σαν ΠΑΟΚ δεν φοβόμαστε τίποτα. Κάναμε κάθε ενέργεια για να προσκομίσουμε τα στοιχεία. Αν δεν διερευνηθεί αυτό, θα έχουμε την μισή αλήθεια. Εγώ θα περίμενα από την ΑΕΚ να πει «να δούμε το βίντεο για να αποδειχτεί η αλήθεια».

Ο Αχιλλέας Μαυρομάτης συμπλήρωσε: «Μας πνίγει το δίκιο κύριε πρόεδρε. Ζητούμε να δείτε αυτό που συνέβη στα αποδυτήρια. Για να καταλάβετε το μέγεθος του σκανδάλου σε βάρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ από τον Κομίνη και την ΑΕΚ».

Eν συνεχεία ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μηνάς Λυσσάνδρου, είπε: Μας διαφεύγει κάτι: Ο λόγος διακοπής του αγώνα είναι τα όσα συνέβησαν στον αγωνιστικό χώρο. Ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να αποδείξει με ένα βίντεο χωρίς ήχο, ότι ο Κομίνης είπε να βγουν οι ομάδες έξω. Αν το είχε πει, θα το έγραφε στο φύλλο αγώνα. Τι να φοβόμαστε εμείς;

Με τον Λάκη Σημαιοφορίδη να παίρνει ξανά τον λόγο: Η πρωτόδικη απόφαση έχει τεράστιες πλημμέλειες. Πώς θα αποδείξουμε ότι δεν ισχύει αυτό που λέει η ΑΕΚ, ότι οι παίκτες της ήταν τρομοκρατημένοι;

Από την πλευρά του ο δικαστής, Δημήτρης Σκουτέρης, σημείωσε για το video: θα το δούμε κατ’ ιδίαν. Και θα επιφυλαχθουμε για το αν θα το λάβουμε υπόψη

Η απάντηση αυτή έφερε την αντίδραση του Αχιλλέα Μαυρομάτη: Από το βίντεο φαίνεται ο Κομίνης ότι σφυρίζει και ότι ο Δημητριάδης σηκώνει τα χέρια και λέει όχι.

Στον αντίποδα ο Μηνάς Λυσσάνδρου σημείωσε: Κύριε πρόεδρε, αυτά λέγονται τώρα επειδή είναι μπροστά οι δημοσιογράφοι. Δίνουν δική τους ερμηνεία για το τι δείχνουν τα βίντεο.

Kάπου εκεί ο Δημήτρης Σκουτέρης, απασφάλισε, κάνοντας επίθεση στον Γιώργο Κομίνη, για την απουσία του: «Θα το δούμε το video και θα αξιολογήσουμε το υλικό μόνοι μας στη συνεδρίαση και θα αποφασίσουμε αν θα το λάβουμε υπόψη μας» και τονίζει: «υπάρχει περίπτωση να επαναλάβουμε την υπόθεση για σημεία της υπόθεσης. Θέλουμε να είναι εδώ ο Κομίνης. Υποχρέωση του διαιτητή είναι να παρίσταται στα δικαστήρια όταν τον ζητούν και όχι να απαντούν με email. «Δεν μπορεί ένας διαιτητής αν του καπνίσει ή όχι να αποφασίζει να έρθει. Οταν τον καλούν πρέπει να έρχεται. Τρία χρόνια εδώ στην ΕΠΟ έχω ζητήσει να υποχρεώνουν τους διαιτητές να είναι στις δίκες. Θα ήθελα τον Κομίνη να είναι εδώ μπροστά μου».

H εκδίκαση συνεχίστηκε με τον ΠΑΟΚ να ζητάει αναβολή δια στόματος του Αχιλλέα Μαυρομάτη: «ζητούμε την αναβολή της υπόθεσης. Να καλέσετε τον Κομίνη να έρθει εδώ. Να απαντήσει αν είπε να βγουν οι ομάδες στον αγωνιστικό χώρο και αν του είπε ο Δημητριάδης ότι δεν βγαίνουν. Υπάρχει εικόνα που τον δείχνει να σφυρίζει! Και δεν θέλουμε να το δούμε;

O Mηνάς Λυσσάνδρου με την σειρά του απάντησε:  δεν υπάρχει τρόπος να βρεθεί εδώ ο Κομίνης απάντησε μέσα από τα email. «Αν δεν σας αρέσουν οι απαντήσεις του Κομίνη, τι πρέπει να κάνετε; Τι προσπαθείτε;»

To αίτημα του ΠΑΟΚ τελικά απορρίφθηκε με τον Σκουτέρη να σημειώνει: Δεν χρειάζονται εντάσεις. Να προχωρήσουμε την διαδικασία και επιφυλασσόμαστε για τα αιτήματα. Την ουσιαστική αλήθεια αναζητούμε εμείς.

O ΠΑΟΚ μέσω του Μάκη Γκαγκάτση, αιτήθηκε εκ  νέου αναβολή: «Αιτούμαστε διακοπή ή αναβολή για να αποφασίσετε για τα αιτήματά μας».

«Απορρίπτεται το αίτημα διακοπής ή αναβολής. Θα προχωρήσουμε στην ουσία και επιφυλασσόμαστε», ανέφερε εκ νέου ο Δημήτρης Σκουτέρης.

Παρακάτω ακολουθούν οι τοποθετήσεις των ανθρώπων του ΠΑΟΚ, αλλά και η μαρτυρία του Παντελή Κωνσταντινίδη:

Αχιλλέας Μαυρομμάτης: Είμαστε θύματα μιας κατάστασης η οποία αλλοιώνει την πραγματικότητα. Είναι μεγάλο το αίσθημα της αδικίας.

ΣΚΟΥΤΕΡΗΣ: Εγώ δεν θα επιτρέψω να αδικηθεί κανείς.

Αχιλλέας Μαυρομμάτης: Περάσαμε ένα μήνα των παθών, πρώτα με την υποκριτική στάση του Γκαρσία και ύστερα με τα όσα έκανε ο Κομίνης. Υπήρξε μια επικοινωνιακή καταιγίδα σε βάρος του Ιβάν Σαββίδη.

Η ΑΕΚ προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί αυτό, θέλει να πάρει ένα πρωτάθλημα στα χαρτιά, ενώ έχει χάσει ένα τέτοιο στο παρελθόν. Προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την εικόνα του Ιβάν Σαββίδη, μόνο για δημιουργία κλίματος εντυπώσεων.Να εξετάσετε την υπόθεση ανεπηρέαστοι από αυτό το κλίμα. Ζητάμε να καταθέσει ο Παντελής Κωνσταντινίδης για το κλίμα στα αποδυτήρια και τα όσα έγιναν εκεί.

Μηνάς Λυσάνδρου: Δεν συναινούμε. Υπήρξε μια πεντάωρη διαδικασία στο πρωτοβάθμιο που εξετάστηκαν όλα τα θέματα

Μάκης Γκαγκάτσης: Μιλάμε για ένα ματς που κρίνει ένα πρωτάθλημα. Πώς θα υπάρξει δίκαιη κρίση αν δεν καταθέσει ένας άνθρωπος (σ.σ. Κωνσταντινίδης) που ήταν μάρτυρας στα όσα έγιναν.

ΣΚΟΥΤΕΡΗΣ: Θα εξετάσουμε τον μάρτυρα ως αυτόπτη και αυτήκοο.

Μηνάς Λυσάνδρου: Σεβαστή η απόφασή σας, και εμείς για λόγους ισότητας θα καλέσουμε ως μάρτυρα τον Ανδρέα Δημάτο.

Αχιλλέας Μαυρομμάτης (ΠΑΟΚ): Είναι προφανές από το βίντεο ότι ο Ιβάν Σαββίδης προκαλείται από τον πάγκο της ΑΕΚ. Είναι εκνευρισμένος και βγάζει το μπουφάν του. Και εδώ αρχίζουν τα παράλογα. Ο Δημητριάδης είπε ότι ήθελε να δείξει το όπλο, πράγμα που είναι αδιανόητο. Αν ήθελε να το δείξει θα έκανε με τρόπο λιγότερο φανερό σε όλους. Δεν συνειδητοποιεί ότι έχει το όπλο πάνω του. Δεν κάνει κίνηση για να πιάσει το όπλο. Αρνούμαστε ότι απώθησε τον Δημητριάδη, αλλά δεν θα σταθούμε σε αυτό. Δεν απείλησε κανέναν, δεν έβγαλε το μπουφάν για να δείξει το όπλο.Το όπλο δεν το έχει δει κανένας από τους παρευρισκόμενους. Δεν το καταγράφει κανείς σε εκθέσεις. Και ο Κομίνης ακόμα γράφει ότι ο Λυσάνδρου του το είπε. Δεν το έχει δει.Όλη την ώρα, οι παίκτες της ΑΕΚ συζητούσαν φιλικά, έβγαζαν φωτογραφίες κλπ. Αυτή δεν είναι εικόνα τρομοκρατημένων ανθρώπων. Ο Στυλιάρας βγαίνει για να δει την κατάσταση στο γήπεδο. Το 90% του κόσμου είχε φύγει. Φαίνεται από το βίντεο ότι ο Κομίνης δείχνει καθαρά να βγουν οι ομάδες στο γήπεδο και σφυρίζει. Ο Δημητριάδης τότε κάνει χαρακτηριστική κίνηση άρνησης. Δεν ευθύνεται ο ΠΑΟΚ για την διακοπή του αγώνα. Στην χειρότερη των περιπτώσεων πρέπει να παιχτούν τα τελευταία λεπτά.

Λάμπρος Μπίρδας: «Εμείς λάβαμε γνώση κατά τη διάρκεια της πρωτόδικης εκδίκασης ότι το video ήταν λειψό (αυτό που εμφανίστηκε πρωτόδικος). Για αυτό ζητήσαμε από την Εισαγγελία ΟΛΟΚΛΗΡΟ το video και ΑΥΤΟ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΥΜΕ σήμερα. Στην κατάθεση του ο Δημητριάδης είπε ότι το όπλο το πληροφορήθηκε στα αποδυτήρια και δυο μέρες μετά την άλλαξε! Ποια από τις δυο είναι ακριβής κύριε Πρόεδρε; Δεν ειναι λογικό να είναι η πρώτη όπου τα πράγματα είναι φρέσκα στο μυαλό του. Σας παρακαλώ κύριε Πρόεδρε να δικάσετε με συγκεκριμένα άρθρα τον Σαββίδη. Δεν υπάρχει καμιά τρομοκρατία από Σαββίδη; Για απειλή να τον τιμωρήσετε με 100.000 ευρώ πρόστιμο και τρία χρόνια απαγόρευση από τα γήπεδο; Δεν είναι απειλή! Υπήρχε δεδικασμένο του Μοντέστο. Που απείλησε τον παρατηρητή. Τέσσερις μήνες τιμωρήθηκε! Και εκεί είχαμε απειλή αξιωματούχου αγώνα Ο Δημητριάδης δεν είναι αξιωματούχος αγώνα αλλά ομάδας! Δεν μπορεί να δικαστεί ο Σαββίδης με το άρθρο 19.

Λάκης Σημαιοφορίδης: Αισθάνομαι θιγμένος όταν σε μια υπόθεση καθαρά νομική, εμφανίζονται μπαμπούλες εξωγενείς και ενδογενείς και προσπαθούν να επηρεάσουν την κρίση σας. Ο διαιτητής λέει ψέμματα ευθέως. Όλοι είδαν διαφορετικά πράγματα απ’ ότι λέει ότι είδε εκείνος. Το φύλλο αγώνα είναι ένα κουρελόχαρτο. Ο κ. Κομίνης, σε έντεκα σειρές που γράφει, θέλει να καταδικάσει τον ΠΑΟΚ. Αυτό το κουρελόχαρτο αποδεικνύει ότι ο Κομίνης εγκλημάτησε σε βάρος του ποδοσφαίρου. Διευκρινίζω πως όσα σας μεταφέρω είναι λόγια των όσων συμμετέχουν στην διαδικασία και όταν δεν γράφω όνομα δεξιά σημαίνει πως είναι συνέχεια προηγούμενων. Ο Κονέ συνομολογεί.

Δήλωσε «τι να βγούμε να παίξουμε, επτά λεπτά;». Άρα κάποιος του είπε να βγει να παίξει επτά λεπτά. Και ο Χιμένεθ τα λέει σε ραδιοφωνικό σταθμό της πατρίδας του. Λέει ότι «ο διαιτητής μας είπε να βγούμε να παίξουμε, αλλά ο πρόεδρος μας είπε να μην βγούμε». Τα λένε μόνοι τους, αυθορμήτως. Είμαι οργισμένος με το πρωτοβάθμιο όργανο, γιατί αυτά δεν τα έλαβε υπόψη του.  Ο ΠΑΟΚ έχει 100% δίκιο. Το κουρελόχαρτο του Κομίνη γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από το πρωτοβάθμιο όργανο. Είναι η πιο διάτρητη απόφαση που έχω διαβάσει ποτέ. Δικαιολογεί τον Κομίνη ότι ορθώς διέκοψε τον αγώνα.

Μάκης Γκαγκάτσης: Μετά την εμφάνιση γκεστ σταρ του προπονητή του Ολυμπιακού στην Τούμπα, ήρθε η ΑΕΚ να παίξει έναν αγώνα που θα έκρινε τον τίτλο. Ήρθε και είχαμε τρομοκρατία α λα καρτ! Όπως θα δείτε από το βίντεο δεν συζητάμε με τον Κομίνη και τον Λυσάνδρου κάτι άλλο πέραν του αν μετράει το γκολ ή όχι. Αυτό ήθελαν να ξέρουν, αν θα μετρήσει γκολ. Μια εικόνα ήταν όλη η ιστορία. Μια εικόνα που για κάποιους ήταν σοκαριστική, για άλλους ήταν τρομοκρατία α λα καρτ, μια εικόνα που ζωντανά δεν την είδε κανείς. Μόνο ο φωτογράφος το είδε. Υπήρξε κανιβαλισμός σε βάρος του κ. Σαββίδη. Έχει προσφέρει στο ποδόσφαιρο πολύ περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον.

Παντελής Κωνσταντινίδης: «Στο video μπορείτε να παρατηρήσετε τον Σιμόες, τον Κονέ, τον Λιβάγια, τον Χριστοδουλόπουλο, τον Τσιντώντα, να συζητούν και με παίκτες του ΠΑΟΚ για το γκολ κλπ.

Το κλίμα μεταξύ των ομάδων ήταν τόσο καλό που δεν υπήρχε θέμα φόβου ή τρομοκρατίας. Φαίνεται ότι οι παίκτες της ΑΕΚ κοιτούσαν τα κινητά τους, προφανώς κοιτούσαν τις φωτογραφίες του Σαββίδη με το όπλο. Όμως συνέχισαν σαν να μην συνέβαινε τίποτα.

Μετά από 20 λεπτά ο Μάκης Γκαγκάτσης μου είπε ότι ο Κομίνης τους ενημέρωσε θα συνεχίσει τον αγώνα και πως ο Λυσσσάνδρου ήταν επίμονος και ρωτούσε τον Κομίνη ποιο είναι το σκορ.

«Αν σου πω ότι θα μετρήσει το γκολ, αυτό σημαίνει ότι δε θα βγείτε να παίξετε;» ρώτησε ο Κομίνης τον Λυσσάνδρου.

Δέκα λεπτά αργότερα ο Κομίνης έξω από τα αποδυτήρια μου είπε: «Είμαι έτοιμος να συνεχίσω τον αγώνα».

Του είπα πρέπει να σφυρίξεις όμως και το έκανα και με κίνηση που μπορείτε να το δείτε στο video.

Στην καριέρα μου έζησα στιγμές με φόβο και τρομοκρατία. Και βάζαμε το κεφάλι κάτω και κοιτάζαμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας. Παράδειγμα τα όσα έγιναν στην Ριζούπολη και τα έζησα. Αυτό σημαίνει τρομοκρατία! Στην Τούμπα, είναι αστείο να συζητάμε ότι οι παίκτες της ΑΕΚ αισθάνθηκαν τρομοκρατία.

Κύριε πρόεδρε, δείτε τις δηλώσεις των παικτών και του προπονητή της ΑΕΚ και λάβετε υπόψη αυτές.

Θέλω λοιπόν να πω ότι είναι αστείο να συζητάμε ότι οι παίκτες της ΑΕΚ ήταν τρομοκρατημένοι. Δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. Σας παρακαλώ δείτε το video γιατί στο δικό μου το μυαλό, δεν μπορεί να στερηθεί μια ομάδα ένα Πρωτάθλημα επειδή πρέπει να βγάλουμε τους παίκτες της ΑΕΚ τρομοκρατημένους».


Σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται!