Η ερώτηση του Ζαγοράκη

Ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Θοδωρής Ζαγοράκης, υπέγραψε στην ερώτηση που έγινε από τους ευρωβουλευτές, με στόχο να βρεθεί μία λύση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, ανάμεσα στην Ευρωλίγκα και την FIBA, λόγω των “παραθύρων” των Εθνικών ομάδων.

Η ανακοίνωση του προγράμματος της Ευρωλίγκας επιβεβαίωσε πως η ECA δεν έχει καμία διάθεση συμβιβασμού με την πλευρά της FIBA, αφού οι αγώνες της συμπίπτουν ξανά χρονικά με τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019.

Στην Κομισιόν κατατέθηκε εκ νέου ερώτηση, η οποία υπογράφεται από αρκετούς Ευρωβουλευτές κι ανάμεσά τους τον Θοδωρή Ζαγοράκη. Σε αυτή ζητούνται εξηγήσεις για το ζήτημα που ταλαιπωρεί το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Η ερώτηση αναφέρει:

«Στις 9 Νοεμβρίου 2017, σε απάντηση της προηγούμενης ερώτησής μας σχετικά με το καλεντάρι της Ευρωλίγκας, η Κομισιόν είχε πει πως ότι μοιράζεται μαζί μας τις απόψεις μας για τη σημασία των Εθνικών Ομάδων παροτρύνοντας την Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάσκετ (FIBA) και την Euroleague Commercial Assets (ECA) να καταλήξουν σε μία λύση για το καλό των αθλητών και ολόκληρου του αθλήματος.

Οκτώ μήνες αργότερα δεν έχει βρεθεί λύση και το πρόβλημα θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες. Ο αριθμός των παικτών της Ευρωλίγκας που είναι διαθέσιμοι για τις Εθνικές Ομάδες είναι μικρότερος από 30% και οι καλύτεροι παίκτες κρατούνται από τις ομάδες τους. Για την επόμενη σεζόν, η ECA έχει καθορίσει και πάλι ένα καλεντάρι το οποίο είναι ασυμβίβαστο με τους αγώνες των Εθνικών Ομάδων.

Θα μπορούσε η Επιτροπή να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψει παραβιάσεις του νόμου περί Ανταγωνισμού, προκειμένου να εξασφαλίσει μια αναλογική λύση προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων;

Θα μπορούσε η Επιτροπή να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το θέμα αυτό, ιδίως υπό το πρίσμα της απόφασης του Δεκεμβρίου 2017;

Δεδομένου ότι φαίνεται ότι όλες οι απόπειρες διαμεσολάβησης του παρελθόντος μεταξύ της FIBA και του ECA απέτυχαν, θα συμφωνούσε η Επιτροπή ότι τώρα είναι επείγουσα η διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το θέμα αυτό;».

Η ερώτηση υπογράφεται από τους ακόλουθους Ευρωβουλευτές: 

Σαντιάγκο Φισάς Αϊσελά – Ισπανία (PPE)
Μπόγνταν Μπρούνον Βέντα – Πολωνία (PPE)
Τιτζιάνα Μπεγκίν – Ιταλία (EFDD)
Μαρκ Ταραμπέλα – Βέλγιο (S&D)
Θοδωρής Ζαγοράκης – Ελλάδα (PPE) 
Βιρζινί Ροζιέρ – Γαλλία (S&D)
Τζούλι Γκέρλινγκ – Μεγάλη Βρετανία (PPE)


Σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται!