Το έπος της Γενεύης! (pics+vids)

Σαν σήμερα (26/3) ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρώτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο

Σαν σήμερα (26/3) πριν 28 χρόνια (το 1991), ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 76-72 της Σαραγόσα στη Γενεύη και κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων, που ήταν και το πρώτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Ο απόλυτος πρωταγωνιστής στον τελικό της Γενεύης ήταν ο Μπάνε Πρέλεβιτς με 31 πόντους, ενώ από κοντά ήταν οι Κένεθ Μπάρλοου (20 πόντοι) και Νίκος Σταυρόπουλος (15 πόντοι).

Η ατμόσφαιρα ήταν καταπληκτική από την αρχή ως το τέλος. Περισσότεροι από 6.000 φίλαθλοι του ΠΑΟΚ μετέτρεψαν τη Γενεύη σε Θεσσαλονίκη και το γήπεδο όπου έγινε ο τελικός σε Αλεξάνδρειο.

Η μάχη ήταν μεγάλη και η CAI Zaragoza του Manuel Comas αποδείχθηκε άξιος αντίπαλος. Οι Ισπανοί είχαν τον έλεγχο και προηγήθηκαν 31-36 στο ημίχρονο, ενώ ο ΠΑΟΚ του Dragan Sakota αντιμετώπισε τεράστιο πρόβλημα με τα φάουλ. Ο Φασούλας βγήκε νωρίς εκτός αγώνα, αρχικά με 4 και στη συνέχεια με 5, ενώ το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν επίσης Παπαχρόνης και Ιωάννου, ενώ στο τέλος έπαιξε ως σέντερ μέχρι και ο Μακαράς.

Ο αγώνας διακόπηκε μάλιστα καθώς οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ ήταν εξοργισμένοι και διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την διαιτησία των Gerard, Cazzaro. Χρειάστηκε μάλιστα να μιλήσουν στον κόσμο από μικροφώνου ο πρόεδρος Νίκος Βεζυρτζής και ο Παναγιώτης Φασούλας για να συνεχιστεί κανονικά το παιχνίδι.

Το τέλος του αγώνα ήταν συγκλονιστικό, καθώς ο ΠΑΟΚ κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι από το -8 (51-59) και με τους Πρέλεβιτς, Barlow να κάνουν καταπληκτική εμφάνιση έφτασε στη νίκη με 76-72 και κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο.

Οι συνθέσεις του τελικού:

ΠΑΟΚ (22/31 βολές, 21/42 δίποντα, 4/16 τρίποντα, 30 ριμπάουντ) Πρέλεβιτς 31, Barlow 20, Σταυρόπουλος 15, Φασούλας 7, Ιωάννου 3, Μακαράς, Παπαχρόνης, Μπουντούρης.

CAI ZARAGOZA (22/32 βολές, 13/30 δίποντα, 8/15 τρίποντα, 29 ριμπάουντ) Davis 24, Magee 17, F. Arcega 15, Andreu 8, Ruiz 5, J.A Arcega 1, Zapata 2, Murcia, Hernandez.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Το όμορφο ταξίδι για την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων της Ευρώπης, ξεκίνησε τον Οκτώβριο (23/10) του 1990 από το Sunderland Basket της Αγγλίας. Εστω και δύσκολα, ο ΠΑΟΚ νίκησε 96-89, βάζοντας τα θεμέλια για την πρόκρισή του στη φάση των ομίλων, με μία σημαντική ιδιαιτερότητα στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Την ομάδα του ΠΑΟΚ κοουτσάρισε ο Σάκης Λάιος, ενώ στις εξέδρες του γηπέδου βρισκόταν ο Dragan Sakota, που είχε ήδη συμφωνήσει να αναλάβει την ομάδα και απλά την παρακολούθησε προτού επισημοποιηθεί η συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ. O Sakota έκανε ουσιαστικά το ντεμπούτο του στο δεύτερο αγώνα που έγινε στο Αλεξάνδρειο στις 30 Οκτωβρίου 1990. Ο ΠΑΟΚ νίκησε 97-85 και στο δεύτερο παιχνίδι και πήρε την πρόκριση.

Η κλήρωση των ομίλων θα φέρει τον ΠΑΟΚ αντιμέτωπο με την μετέπειτα αντίπαλό του στον τελικό CAI Zaragoza, τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου και την Hapoel Galil Elyon. Ξεκίνημα από την Ισπανία και ήττα από την Zaragoza στην πρεμιέρα της ομάδας στον όμιλο. Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη και σχετικά δύσκολη επικράτηση επί του Ερυθρού Αστέρα στο Αλεξάνδρειο με 91-80. Ηταν η πρώτη από τις τρεις συνεχόμενες νίκες που έκανε ο ΠΑΟΚ στη φάση των ομίλων. Ηταν, όπως αποδείχθηκε και οι μοναδικές νίκες της ομάδες, που της έδωσαν όμως την πρόκριση στην ημιτελική φάση με περιπετειώδη τρόπο.

Στην τρίτη αγωνιστική ο ΠΑΟΚ νίκησε με μεγάλη άνεση και σκορ 107-77 την Hapoel Galil Elyon, για να ακολουθήσει ένα καταπληκτικό παιχνίδι με την Zaragoza στη Θεσσαλονίκη. Ο ΠΑΟΚ, με τον Μπάνε Πρέλεβιτς να πετυχαίνει 41 πόντους (που αποτελεί και ρεκόρ καριέρας, αν και το έχει επαναλάβει), κερδίζει 112-102 σε μία μπασκετική πανδαισία. Το ταξίδι του ΠΑΟΚ στο Βελιγράδι θα είναι και αυτή τη φορά δυσάρεστο, αφού ο Ερυθρός Αστέρας θα επικρατήσει με χαρακτηριστική ευκολία και σκορ 91-75, ενώ η πλέον δυσάρεστη έκπληξη θα έρθει στην τελευταία αγωνιστική. Λόγω του πολέμου στον Κόλπο, η Hapoel Galil Elyon χρησιμοποιεί ως έδρα το ουδέτερο γήπεδο του Περιστερίου, ο ΠΑΟΚ παίζει ουσιαστικά εντός έδρας, αλλά θα γνωρίσει την ήττα (80-79). Τουλάχιστον, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αποτελέσματα δεν θα αποδειχθεί οδυνηρή. Στις ισοβαθμίες ο ΠΑΟΚ θα κερδίσει την πρόκρισή του για τα ημιτελικά…

Τα αποτελέσματα του ΠΑΟΚ στη φάση των ομίλων ήταν τα εξής:

(11.12.90) CAI Zaragoza – ΠΑΟΚ: 70-64
(18.12.90) ΠΑΟΚ – Red Star Belgrade: 91-80
(08.01.91) ΠΑΟΚ – Hapoel Galil Elyon: 107-77
(15.01.91) ΠΑΟΚ – CAI Zaragoza: 112-102
(22.01.91) Red Star Belgrade – ΠΑΟΚ: 91-75
(29.01.91) Hapoel Galil Elυon – ΠΑΟΚ: 80-79

Ο Φεβρουάριος του 1991 θα μείνει αυτή τη φορά στη μνήμη όλων με ευχάριστο τρόπο και όχι όπως είχε συμβεί ένα χρόνο νωρίτερα. Το 1990, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε για πρώτη φορά στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, αλλά δεν τα κατάφερε απέναντι στην Virtus Knor Bologna. Ένα χρόνο αργότερα, επέστρεψε, σαφώς πιο δυνατός και περισσότερο έμπειρος και τα κατάφερε, έστω και στον πόντο με αντίπαλο την Dynamo Moscow. Στο κατάμεστο Αλεξάνδρειο, ο ΠΑΟΚ νίκησε 95-82 και πήγε στην παγωμένη ρωσική πρωτεύουσα για να υπερασπιστεί τη διαφορά των 13 πόντων, η οποία ήταν τελικά αρκετή για την πρόκριση στον τελικό. Ο ΠΑΟΚ έχασε 75-63, με διαφορά 12 πόντων δηλαδή, με τον Πιτ Παπαχρόνη να παίζει καθοριστικό ρόλο στα τελευταία λεπτά του αγώνα. Έτσι πέρασε στον τελικό και έγραψε ιστορία στη Γενεύη…

loading...
  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Τα πρωτοσέλιδα 19/3 (video)

Επιστροφή στη δράση!

Για αυτό είναι κορυφαίος ο Ντεσπόντοφ

Η Τράμπζονσπορ απειλεί τον διαιτητή!

Μιλενκόσκι: «Δείξαμε την ποιότητα μας»

ΠΑΟΚτσήδικο πάρτι στη Στουτγάρδη (pic)

Τα «μαγικά» χαρτάκια για Παναθηναϊκό

Η περηφάνια του ΠΑΟΚ για τον Ντεσπόντοφ (pic)

Η μεγάλη νίκη επί του Παναθηναϊκού (video)

Ανακοίνωσε Τούντορ η Λάτσιο (pics)

Και τώρα ραντεβού στο Παλατάκι!

Τον ΠΑΟΚ δεν τον ξεγράφεις ΠΟΤΕ!

Απειλεί με αποχώρηση η Φενέρ

Live: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ

«Πάτησε» Ρώμη ο Τούντορ

Το 0-1 του ΠΑΟΚ στην Αθήνα (videos)

Ώρα… προγράμματος για ΠΑΟΚ Β!

Έκανε την ανατροπή και μπήκε Play Off ο ΠΑΟΚ!

Η Τούμπα… γέμισε την ψυχή του Μιρτσέα

Περνάει δύσκολα στην Τουρκία ο Σάντος

Έκτακτο: Απολύεται ο προπονητής της Μπριζ!

Σοκαριστική συμπεριφορά Κούγια! (videos)

Τραγωδία με φόντο τον ΠΑΟΚ (vids)

Όταν ο ΠΑΟΚ διαλύει τους Ευρωπαίους (videos)

Το αντίο του ΑΣ ΠΑΟΚ στον 15χρονο Γιάννη

Το ΠΑΟΚ-Μπριζ που λίγοι θυμούνται (video)

Νιώθεις από ΠΑΟΚ;

To γκολ του «Zile» από μέσα! (video)

Στην Ευρώπη σκοράρει κατά ριπάς

Ο ΠΑΟΚ στο top-10 της Ευρώπης στο σκοράρισμα!

Μ. Λουτσέσκου: «Τρελή η κατάσταση στην Τούμπα»

Μπριζ: Φόβοι για υποτροπή του Μινιολέ!

Η μάχη των σκόρερ του ΠΑΟΚ

Επιστροφή στη δράση!

Για αυτό είναι κορυφαίος ο Ντεσπόντοφ

Η περηφάνια του ΠΑΟΚ για τον Ντεσπόντοφ (pic)

Ντεσπόντοφ: «Το βραβείο είναι κίνητρο για μένα»

Κορυφαίος Βούλγαρος ο Ντεσπόντοφ! (video)

Μήνυμα καρδιάς από τον Τάισον! (pics)

«Επιλογή για τη Σέλτικ ο Κοτάρσκι»

Η Τράμπζονσπορ απειλεί τον διαιτητή!

Ανακοίνωσε Τούντορ η Λάτσιο (pics)

Απειλεί με αποχώρηση η Φενέρ

«Πάτησε» Ρώμη ο Τούντορ

«Βέλη» και στη διοίκηση της Κλαμπ Μπριζ!

Επίσημο: Απολύθηκε ο Ντέιλα από την Μπριζ

Έκτακτο: Απολύεται ο προπονητής της Μπριζ!

Μπριζ: Φόβοι για υποτροπή του Μινιολέ!

Ήττα για τη… διπρόσωπη Κλαμπ Μπριζ!

Πρόβλημα στην Μπριζ με τον Μινιολέ!