«Κλάμα» Ολυμπιακού στο ΑΣΕΑΔ

Τέσσερις ομάδες και ο ΕΣΑΚΕ παρενέβησαν κατά της πρώτης προσφυγής του Ολυμπιακού, ενώ ο Παναθηναϊκός σε ό,τι αφορά την ποινή του υποβιβασμού. Τι ειπώθηκε στην διαδικασία από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Εξελίξεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαμε σε νομικό επίπεδο, όσον αφορά τον χώρο του ελληνικού μπάσκετ. Σήμερα (13/6) στα γραφεία του ΑΣΕΑΔ ξεκίνησε η διαδικασία εκδίκασης δύο προσφυγών του Ολυμπιακού κατά της επικύρωσης της βαθμολογίας της Basket League και ενάντια στον υποβιβασμό του στην Α2 αντίστοιχα.

Ποιο το περιεχόμενο των δύο προσφυγών που εκδικάστηκαν σήμερα

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν προσφύγει, αρχικά, στο ΑΣΕΑΔ πριν τον αγώνα της regular season κόντρα στον Προμηθέα με επιχείρημα την παράνομη σύσταση της ΚΕΔ. Μετά την συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αποφασίστηκε η απόρριψη της προσφυγής του Ολυμπιακού, που αφορούσε τον ορισμό των διαιτητών της 26ης αγωνιστικής της Regular Season της Basket League.

Το νομικό επιτελείο της ΚΑΕ άσκησε και δεύτερη η οποία εκδικάστηκε σήμερα (13/6) με αιτιολογία ότι κακώς επικυρώθηκε η βαθμολογία, ενώ εκκρεμούσε μία προσφυγή. Στην υπόθεση αυτή έκαναν παρέμβαση κατά του Ολυμπιακού ο ΕΣΑΚΕ, καθώς επίσης και οι ομάδες που συμμετέχουν στα πλέι οφ (Παναθηναϊκός, Προμηθέας, ΑΕΚ και Περιστέρι) που υποστηρίζουν ότι καλώς συνεχίζονται τα παιχνίδια, διότι ο Ολυμπιακός έπαιξε με τον Προμηθέα και νίκησε. Σε νομικό επίπεδο, προσέθεσαν ότι μόνο αν υπάρχει αποτέλεσμα και όχι απλώς εκκρεμοδικία και μία εξωαγωνιστική διαδικασία θα μπορούσε να σταθεί νομικά και να έχει τύχη η προσφυγή του Ολυμπιακού.

Το επιχείρημα του Ολυμπιακού για τον υποβιβασμό και η θέση του Παναθηναϊκού

Την δική της αξία έχει και η δεύτερη προσφυγή του Ολυμπιακού για να μην ισχύσει η απόφαση του Αθλητικού Δικαστή περί υποβιβασμού στην Α2. Οι «ερυθρόλευκοι» ζήτησαν από το ΑΣΕΑΔ να μην υποβιβαστούν και παρουσίασαν ως νομικό στοιχείο διατάξεις της FIBA στιις οποίες δεν υφίσταται πρόβλεψη υποβιβασμού.

Στην υπόθεση αυτή παρενέβη μόνο ο Παναθηναϊκός και οι υπόλοιποι αποχώρησαν. Η πλευρά των «πράσινων» τόνισε ότι ο Ολυμπιακός έχει υπογράψει την ειδική προκύρηξη του πρωταθλήματος στην οποία ρητά λέγεται ότι αν μία ομάδα δεν κατέβει να αγωνιστεί σε παιχνίδι πλέι οφ επέρχεται ο υποβιβασμός. Ο Ολυμπιακός επικαλέστηκε την αρχή της αναλογικότητας πως είναι βαριά-δυσανάλογη η ποινή του υποβιβασμού για την μη παρουσία του στα play off.

Στην προκύρηξη της FIBA αναφέρεται ότι μόνο εφόσον ο εσωτερικός κανονισμός δεν προβλέπει νομοθεσία, τότε επιλαμβάνεται η ίδια, μόνο που στην περίπτωση της προκύρηξης της Basket League υπάρχει σαφής πρόβλεψη. Επιπλέον, στους κανονισμούς της FIBA δεν υφίσταται ως ποινή ο υποβιβασμός καθώς η ομοσπονδία ασχολείται με διεθνείς διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν Εθνικές ομάδες και υπάρχουν μόνο γκρουπ και νοκ-άουτ αγώνες.

Το ΑΣΕΑΔ ζήτησε από τις εμπλεκόμενες πλευρές την κατάθεση υπομνημάτων μιας και σήμερα έγινε απλή καταγραφή των γεγονότων. Η διαδικασία θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη (19/6) ενώ απόφαση αναμένεται σε εύλογο χρονικό διάστημα.


Σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται!