Η Βαρδαλή στηρίζει την ActionAid

Μια παρέα από αγόρια και κορίτσια μαζεύονται σ’ ένα γήπεδο ποδοσφαίρου για να παίξουν. Στο κέντρο του γηπέδου όλοι μαζί σχηματίζουν έναν κύκλο και αποφασίζουν από κοινού τους κανονισμούς.

Για παράδειγμα, γκολ δεν μετράει αν στην επίθεση της ομάδας η μπάλα δεν περάσει και από πόδια κοριτσιού ή –για τους παλαιότερους- το παραδοσιακό «στα τρία κόρνερ πέναλτι». Η παρέα αυτών των παιδιών είναι μαζί και έξω από το γήπεδο, σε διάφορες δραστηριότητες. Μαζί μαθαίνουν ξένες γλώσσες, ασχολούνται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Με όχημα το ποδόσφαιρο, μαθαίνουν να σέβονται τη διαφορετικότητα, να εκφράζουν τα προβλήματά τους και να αγωνίζονται για να βελτιώσουν τη ζωή στην κοινότητά τους.

Είναι όνειρο; Όχι. Είναι η έμπνευση της Αμαλίας Κυπαρίσση και του συζύγου της, πρωταθλητή Ευρώπης 2004, Δημήτρη Παπαδόπουλου (ο οποίος πέρασε και από τον ΠΑΟΚ τη σεζόν 2014-15), που μετουσίωσε σε πράξη η ActionAid με την υποστήριξη του UEFA Foundation for Children.

Το πρόγραμμα πέρα από τα γκολ («beyond goals») περιλαμβάνει μια ομάδα από αγόρια και κορίτσια ηλικίας 12 έως 18 ετών από την περιοχή του Κολωνού, τα οποία μαθαίνουν μέσα από το ποδόσφαιρο να σέβονται τη διαφορετικότητα, να εκφράζουν τα προβλήματά τους και να αγωνίζονται για να βελτιώσουν τη ζωή στην κοινότητά τους.

Πρεσβευτές του προγράμματος που παρουσιάστηκε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Γ.Σ. είναι ο Δημήτρης Παπαδόπουλος και η Θωμαή Βαρδάλη, φορ του ΠΑΟΚ και της εθνικής γυναικών

Το «παρών» έδωσαν σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο τεχνικός σύμβουλος της εθνικής ανδρών, Αγγελος Μπασινάς, ο προπονητής της εθνικής ελπίδων (U21) Αντώνης Νικοπολίδης, ο συμπαίκτης τους στην «χρυσή» ομάδα του 2004, Τραϊανός Δέλλας και ο προπονητής των εθνικών ομάδων Γυναικών, Αντώνης Πριόνας. Επίσης, στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Γιώργος Τζαβέλλας της Αλανιασπόρ, ο Γιάννης Κοντοές που την τελευταία σεζόν αγωνίστηκε στον Απόλλωνα Σμύρνης, αλλά και η επιθετικός της Φιορεντίνα και της εθνικής Γυναικών, Σοφία Κόγγουλη.

«Ονομάσαμε το πρόγραμμα Beyond Goals, δηλαδή πέρα από τα γκολ γιατί δεν μετράνε μόνο αυτά στο ποδόσφαιρο και τη ζωή» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εμπνευστής του προγράμματος, Δημήτρης Παπαδόπουλος, και πρόσθεσε: «Θέλουμε να περάσουμε τις αξίες του σεβασμού και του ευ αγωνίζεσθαι μέσα από το ποδόσφαιρο, ώστε να μάθουν να εκτιμούν ο ένας τον άλλον. Η ActionAid με την οποία συνεργαζόμαστε, έχει το επίκεντρο του προγράμματος στον Κολωνό, όπου τα παιδιά ασχολούνται με ξένες γλώσσες, με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μαθαίνουν πολλά πράγματα, ενισχύονται και ψυχολογικά αφού υπάρχουν ψυχολόγοι οι οποίοι βοηθάνε και τους γονείς. Ευχαριστώ όλους όσοι βρέθηκαν στη σημερινή εκδήλωση, παλιούς μου συμπαίκτες και εν ενεργεία ποδοσφαιριστές. Ο σκοπός είναι πολύ σημαντικός και το καταλαβαίνουν όλοι. Να περάσουμε αξίες όλοι μαζί, να βοηθήσουμε τη νεολαία, πέρα από τα γκολ».

Παράλληλα, η Θωμαή Βαρδάλη δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι μεγάλη μου χαρά που συμμετέχω σ’ αυτό το πρόγραμμα. Βλέπω τα παιδιά να παίρνουν μεγάλη ικανοποίηση μέσω του ποδοσφαίρου και πιστεύω ότι βοηθάμε κι εμείς να περάσουν όμορφα μηνύματα ώστε να λειτουργούν στην κοινωνία όσο καλύτερα γίνεται. Η δική μου συμμετοχή προέκυψε μετά από πρόταση που μου έκανε ο Δημήτρης (Παπαδόπουλος) και η ActionAid και τους ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτό. Δεν χρειάστηκε καν να το σκεφτώ και φυσικά έρχομαι από τη Θεσσαλονίκη όποτε χρειαστεί για να παρακολουθώ τα παιδιά και ιδίως τα κορίτσια ώστε να νιώθουν όμορφα. Θα συμβούλευα κάθε κορίτσι που αγαπάει το ποδόσφαιρο, να ασχοληθεί σοβαρά γιατί πιστεύω ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει πολύ μέλλον και τα επόμενα χρόνια θα διαδοθεί πολύ περισσότερο στη χώρα μας».

Το πρόγραμμα είναι βασισμένο σε μία διαφορετική μεθοδολογία, αυτή του football3. Σε αυτό το παιχνίδι δεν μετράνε μόνο τα γκολ, κανείς δεν είναι μόνος του όταν πέφτει και δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλους για να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους. Η επικεφαλής των τοπικών προγραμμάτων της ActionAid, Γλυκερία Αράπη αναφέρει: «Τα παιδιά της ομάδας είναι παιδιά με ενέργεια και θάρρος. Έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα, όπου μαθαίνουν να αμφισβητούν τα στερεότυπά τους, να συνεργάζονται όλοι μαζί και να αναπτύσσουν υψηλό αίσθημα δικαίου. Τα παιδιά αυτά είναι για εμάς ένα κοινωνικό πρότυπο!».

Εκτός από τη συμμετοχή στην ομάδα νέων του Επίκεντρου, το Beyond Goals δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη και επαγγελματικό προσανατολισμό, να παρακολουθούν ενισχυτική διδασκαλία, μαθήματα αγγλικής γλώσσας, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ξυλουργική, εργαστήρια έκφρασης και καλλιτεχνικά εργαστήρια. Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο ακολουθεί τη φιλοσοφία όλων των προγραμμάτων δράσης της ActionAid για ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των ανθρώπων. Από το 1998 άλλωστε η οργάνωση, εκπαιδεύει παιδιά και εφήβους στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της αδικίας ώστε να αποτελέσουν τους ενεργούς πολίτες του αύριο.


Σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται!