«Αυτοί είναι οι στόχοι του PAOK TV»

O Λάζαρος Μπαχτσεβάνος για την πρωτοποριακή κίνηση του Δικεφάλου

Ο ΠΑΟΚ δεν κάνει πρωταθλητισμό μόνο μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, κάνει και έξω απ΄ αυτούς! Τα τελευταία χρόνια γίνονται άλματα και στο τμήμα marketing της ΠΑΕ, που γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό για την εξέλιξη της ομάδας.

Μπορείτε να αγοράσετε την δική σας συνδρομή στο PAOK TV, κάνοντας κλικ εδώ 

Η FORZA έδωσε τον λόγο τον διευθυντή του τμήματος, Λάζαρο Μπαχτσεβάνο, που μας έλυσε αρκετές απορίες!

-Όταν λέμε «τμήμα marketing», τι εννοούμε; Ποιο φάσμα καλύπτετε;

«Ένα ποδοσφαιρικό κλαμπ, είναι μια ιδιαίτερη εταιρία. Καλύπτουμε συνολικά το φάσμα του brand marketing, το εμπορικό κομμάτι με τα καταστήματα και τα προϊόντα, που αφορούν την ΠΑΕ, την πώληση και το promotion των εισιτηρίων και των διαρκείας ή ακόμη και το PAOK TV, που είναι και επίκαιρο. Στον ΠΑΟΚ λειτουργούμε σε ένα υγιές περιβάλλον, χάρη στις επενδύσεις του κ. Σαββίδη, υπάρχουν καταρτισμένα στελέχη, σύγχρονες δομές».

-Είστε ευχαριστημένοι από τα έσοδα, που έχετε δημιουργήσει; Τι προοπτικές υπάρχουν;

«Σε όλα τα τμήματα, στο χορηγικό, στο εμπορικό, και στα υπόλοιπα, έχουμε μια συνεχόμενη αύξηση κάθε χρόνο, της τάξης του 20%-30%. Τα νούμερα είναι πολύ ικανοποιητικά. Φυσικά, πάντα υπάρχει το καλύτερο».

-Το κομμάτι των χορηγιών έχει δυσκολέψει;

«Στο κομμάτι των χορηγιών, ο στόχος και το στρατηγικό σχέδιο, είναι να είναι οι χορηγίες “προσωποιημένες” σε κάθε πελάτη. Υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες, έχουμε ξεφύγει από την κλασική πινακίδα. Υπάρχει και το digital κομμάτι, που ενδιαφέρει τους χορηγούς. Το κομμάτι των εκδηλώσεων, που τις προτιμούν, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια ανεβαίνει το κομμάτι της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Οι εταιρίες θέλουν να συνδέσουν το όνομά τους με την εταιρική κοινωνική ευθύνη του ΠΑΟΚ. Κάνουμε μία μίξη στις ανάγκες κάθε χορηγού».

-Μπορούμε να μιλήσουμε για νούμερα και στόχους; Για ποσοστό του μπάτζετ, που πρέπει να καλύψετε;

«Εμείς βγάζουμε κάθε χρόνο το μπάτζετ μας, τα κόστη μας και τους στόχους, και προχωράμε. Δεν μπορείς να μιλήσει για στόχους σε σχέση με ποσοστό επί του μπάτζετ. Μπορεί ξαφνικά να πωληθεί ένας παίκτης και να αλλάξει συνολικά το αποτέλεσμα. Ο στόχος είναι να είμαστε σε μια διαρκώς ανοδική πορεία. Ακόμη και τη σεζόν που είχαμε 10 αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, το αποτέλεσμά μας ήταν πάλι θετικό, σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν»

-Το σημερινό οικονομικό περιβάλλον, δυσκολεύει πολύ τη δουλειά σας;

«Τα πράγματα αλλάζουν πλέον δεν έχουμε πολλούς μεγάλους χορηγούς στο ελληνικό ποδόσφαιρο και πρέπει αναγκαστικά να στοχεύσουμε και σε περισσότερους μικρότερου μεγέθους χορηγούς. Παλιότερα δεν ήταν δύσκολο να αυξάνουμε τον τζίρο, που είχαμε μόνο με τους μεγάλους χορηγούς. Τώρα όμως λόγω της τεχνολογίας έχουμε την δυνατότητα να συνδυάσουμε ένα μεγάλο αριθμό χορηγών κατά την διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ομάδα που έχει 330 μέτρα πινακίδες led στο γήπεδό της, σε δύο σειρές. Μπορούμε να προβάλουμε και 20-30 χορηγούς σε κάθε παιχνίδι. Προσαρμοστήκαμε στην αγορά, επενδύσαμε, και κυνηγάμε το αποτέλεσμα»

-Τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η εικόνα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου για να γίνει πιο ελκυστικό και να μεγαλώσει η δεξαμενή των δυνητικών χορηγών;

«Πρέπει να σεβόμαστε το ίδιο το προϊόν, που δεν το σεβόμαστε. Να το κάνουμε προϊόν, γιατί τώρα δεν είναι. Πρέπει να το συνθέσουμε από την αρχή. Τι θα περιλαμβάνει; Μόνο αυτό που βλέπουμε στην τηλεόραση; Στην Ευρώπη είναι μια εμπειρία το γήπεδο, εδώ όχι. Στην Ελλάδα πολλές φορές παρακολουθούμε πολλές φορές βαρετούς αγώνες και άλλες φορές αγώνες που είναι σαν πόλεμος. Αν πάμε μονοδιάστατα να το προσεγγίσουμε, αυτό το αποτέλεσμα θα έχουμε».

-Υπάρχουν πράγματα στο κομμάτι του μάρκετινγκ, που δεν έχουν ανακαλύψει ή δουλέψει όπως θα έπρεπε, οι ελληνικές ομάδες;

«Οι ομάδες είναι περίπου 2 ταχυτήτων. Οι μεγάλες, που έχουν προχωρήσει αρκετά, όχι όμως στα επίπεδα, που θα έπρεπε. Και οι υπόλοιπες ομάδες, που δεν έχουν ούτε τα βασικά. Με ένα σάιτ δεν κάνεις marketing. Ήρθαμε σε ένα τέλμα στην Ελλάδα, και δεν μπορούμε να βγούμε».

-Το PAOK TV είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Πως είναι η ανταπόκριση; Τι στόχους έχετε;

«Το αποτέλεσμα είναι πολύ ενθαρρυντικό, σε βαθμό, που δεν περιμέναμε. Οι στόχοι είναι να έχουμε μια μεγάλη διείσδυση στο κοινό του ΠΑΟΚ, αλλά το δύσκολο κομμάτι είναι να αλλάξεις νοοτροπία και τη συνήθεια σχετικά με το πως βλέπεις τηλεόραση. Θέλουμε να δείξουμε το μέλλον. Και στο μέλλον της τηλεόρασης είναι σίγουρο ότι θα την παρακολουθούμε μέσω ίντερνετ».

-Είναι κάτι που μπορεί να στηρίξει ο ΠΑΟΚ μακροπρόθεσμα και να τον στηρίξει κι αυτό;

«Σύμφωνα με τις ενδείξεις των τριών πρώτων αγώνων, η απάντηση είναι, ναι. Περιμένουμε να δούμε πως θα προχωρήσει, κυρίως με τις συνδρομές. Το μοντέλο μας δεν είναι παιχνίδι με παιχνίδι. Το μοντέλο μας είναι συνδρομητικό. Έγιναν οι τεχνικές βελτιώσεις και η σκέψη είναι να μην δείχνουμε μόνο αγώνες . Ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει, το νιώθει κάτι δικό του. Όλοι οι φίλοι του ΠΑΟΚ έχει συσπειρωθεί γύρω από το PAOK TV αφού οι ίδιοι μας καταγγέλλουν όλες τις απόπειρες πειρατείας».

-Όταν μιλάμε για εμπορικό τμήμα, νομίζω πως το κυρίαρχο είναι η φανέλα. Πως πηγαίνει το κομμάτι αυτό;

«Η φανέλα είναι σίγουρα η ναυαρχίδα. Στον ΠΑΟΚ, όμως, βάλαμε σε μια τεχνοκρατική βάση, το θέμα των προϊόντων στα καταστήματα. Τα τελευταία χρόνια δημιουργήσαμε μια σειρά, που επιβίωσε και ζητείται, η σειρά PFC. Τα προϊόντα, που εμείς παράγουμε, χωρίς την αθλητική εταιρία. Έχουμε μια μεγάλη κολεξιόν κάθε χρόνο, που μας φέρνει πολύ μεγάλους τζίρους και κερδοφορίες»

-Αυτό που έτσι απλά ακούμε, οι φανέλες μπορούν να κάνουν μια μεταγραφή, έχει βάση;

«Όχι, οι φανέλες δεν μπορούν να κάνουν από μόνες τους μια μεταγραφή, τουλάχιστο στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό οι τζίροι είναι πολύ μεγάλοι, δεν βασίζονται σε εγχώριο καταναλωτικό κοινό, αλλά περισσότερο στην Ασία. Εκείνο το κοινό καθορίζει την επένδυση. Αλλά πάλι είναι δύσκολο να πεις, ότι οι φανέλες κάνουν μια μεταγραφή»

-Ποια είναι η φανέλα νούμερο 1 αυτή την εποχή;

«Φέτος μέχρι τώρα είναι η δεύτερη φανέλα, η μαύρη. Τον Μάιο, βέβαια, κερδίζει κάθε χρόνο πάντα η κλασική, η ασπρόμαυρη. Μια άλλη φανέλα, που είχε ξεχωρίσει, όπως φέτος η μαύρη, ήταν η τρίτη φανέλα της σεζόν 2016-17, η μπλε, που είχαμε φορέσει στην Ολλανδία με τον Άγιαξ. Ήταν η πρώτη φορά που πήγε τόσο καλά μια φανέλα πλην της ριγέ».

-Ποιους παίκτες προτιμά ο κόσμος;

«Τελευταία η τάση είναι να βάζει ο κόσμος το δικό του όνομα! Γι΄ αυτό αγοράσαμε δύο μηχανήματα εκτύπωσης για να εξυπηρετούμε τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, ο Βιεϊρίνια είναι με διαφορά το νούμερο 1. Και στις νεαρές ηλικίες, κυρίως στα παιδιά, το νούμερο 1 είναι ο Πέλκας. Πέρσι έγινε το ασύλληπτο με τον Πασχαλάκη, που ήταν στην πρώτη πεντάδα των ονομάτων! Δεν είναι σύνηθες για τερματοφύλακες».

-Οι αγωνιστικές επιτυχίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στο δικό σας τομέα;

«Έχουν πολύ σημαντικό. Τι ότι δεν παίζει Ευρώπη ο ΠΑΟΚ, θα μας πληγώσει. Δουλεύουμε να καλύψουμε το κενό. Στις επιτυχίες ο ενθουσιασμός ανεβάζει τις πωλήσεις, στα άσχημα αποτελέσματα πέφτουν». Αυτή την στιγμή αναπτυσσόμαστε προς όλες τις κατευθύνσεις. Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που αναπτύσσουμε τον τομέα της χονδρικής τομέας ο οποίος ήτα ανύπαρκτος στο παρελθόν. Όχι μόνο καλύπτουμε κυρίως ακαδημίες σε όλη την Ελλάδα αλλά επίσης εξάγουμε προιόντα σε χώρες όπως Γερμανία, Αυστραλία, Καναδά και Βουλγαρία.

-Τελευταία βλέπουμε και πράγματα, που δεν έχουμε ξαναδεί, όπως για παράδειγμα οι καντίνες. Θέλετε να διώξετε τους υπόλοιπους;

«Δεν διώχνουμε κανέναν, θέλουμε ειρήνη! Γύρω από το γήπεδο γίνεται ένας μεγάλος τζίρος και ο ΠΑΟΚ ως τώρα δεν έπαιρνε τίποτα. Θέλουμε ένα κομμάτι, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Από την ώρα, που η ΠΑΕ πήρε τη χρήση του χώρου έξω από το γήπεδο, αξιοποιούμε τις ευκαιρίες. Εντοπίσαμε έναν συνεργάτη, που μπορεί να τηρήσει τα στάνταρ της ΠΑΕ και να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εστίασης στον κόσμο. Σύντομα, σε πρώτη φάση θα υπάρχουν τέσσερις καντίνες ΠΑΟΚ έξω από το γήπεδο»

-Τι νέες κινήσεις ετοιμάζονται;

«Ετοιμάζουμε πολλά πράγματα, θα τα δείτε σύντομα. Στο τμήμα υπάρχει πλάνο και σχέδιο, είναι στελεχωμένο με έντεκα άτομα, καταρτισμένα, υψηλού επιπέδου. Γενικά στην ΠΑΕ το επίπεδο είναι πια υψηλό, σε όλα τα επίπεδα».

Πηγή : FORZA

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Σπορ στην TV

Τα μηνύματα του Ζίβκοβιτς!

Επίθεση με πέτρες στο πούλμαν της Μπενφίκα!

Τα πρωτοσέλιδα (5/6)

Δεν μπορεί να πληρώσει η Άουε για Μιχόγεβιτς!

Θέμα με Βαλμπουενά στον Ολυμπιακό;

«Παίζουμε στον ΠΑΟΚ, θέλουμε να κερδίζουμε!»

Ο… μασκοφόρος Φερνάντο Σάντος

«Θα κάνουμε ξανά αυτό που αγαπάμε!»

«Η ΑΕΚ έπεσε για να την πάρει ο Μελισσανίδης»

Συγκλονίζει ο Άκπομ! (pic)

Οριστικό: Θα γίνει το Ξάνθη-Ατρόμητος

Ο ΠΑΟΚ στους κορυφαίους του Europa League

Μοίρασε μπράβο ο Φερέιρα (video)

Κίνδυνος αφαίρεσης βαθμών για Πανιώνιο

Θυμήθηκε ΠΑΟΚ-Μπόλονι ο Νιμανί

«Τρελή» πρόταση Τσέλσι για Βέρνερ

Το ιδιαίτερο μήνυμα του Ζαμπά (pic)

«Σφήνα» της Ρεάλ στην Μπαρτσελόνα

Μεγάλη… μάχη Τζάλμα-Τσίμιροτ (pic)

Ζήτησε πίσω τους 5 βαθμούς η Ξάνθη

«Θέλει χρόνο ο Φερέιρα»

«Πόλεμος» Μελισσανίδη-Μαρινάκη

«Έτοιμοι για μάχη» (pic)

O ΠΑΟΚ δεν ξεχνά τις νταμπλούχες

«Ο ΠΑΟΚ παίζει πάντα για τη νίκη»

H θέση του ΠΑΟΚ στο διαιτητικό της ΕΠΟ

Τα… ιδιαίτερα του Αμπέλ

«Στις πιο καυτές έδρες του κόσμου!»

Προκαλεί ενόψει Τούμπας ο Γκιγιέρμε (pic)

«Τόσο θα κοστίσει η Νέα Τούμπα!»

Ιταλός ερωτεύτηκε τον ΠΑΟΚ!

«Φαινόμενο ο Κωνσταντέλιας!»

Φεύγει ο ΑΟΞ από την Ξάνθη (pics)

«Ο Τάισον μπορεί να πεθάνει μέσα στο ρινγκ!»

«Ο ΠΑΟΚ δεν έχασε δικαστήριο από τον ΟΣΦΠ!»

Δεν δείχνει, αλλά ξέρει

«Τελειώνει» του Μπότη στην Ίντερ!

Ο Ιβάν για τη… νέα γενιά Σαββίδη

«Πιο καυτή η Τούμπα από το Καραϊσκάκης»

Θετική η κυβέρνηση για κόσμο στα γήπεδα

Δεύτερο ντέρμπι για Μιχάι;

«Το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός θα κριθεί στο πάθος»

Παπαπέτρου στο ΠΑΟΚ- Ολυμπιακός!

Η ευκαιρία του ΠΑΟΚ στα play off

«Τέλος» στο ΣτΕ!

Επικό τρολάρισμα Λάμπρου σε Πέλκα (pic)

Κάθε ματς είναι τελικός

Θέμα με Βαλμπουενά στον Ολυμπιακό;

«Εθνικός κωλοτούμπας ο Κούγιας!»

Σε καραντίνα η Καρπάτι Λβιβ λόγω κορονοϊού!

Tα νέα γραφεία της Ξάνθης (pics)

Τι ήθελε στην ΕΠΟ ο Κούγιας;

Τα μηνύματα του Ζίβκοβιτς!

Δεν μπορεί να πληρώσει η Άουε για Μιχόγεβιτς!

«Παίζουμε στον ΠΑΟΚ, θέλουμε να κερδίζουμε!»

«Θα κάνουμε ξανά αυτό που αγαπάμε!»

Συγκλονίζει ο Άκπομ! (pic)

Ο ΠΑΟΚ στους κορυφαίους του Europa League

Μοίρασε μπράβο ο Φερέιρα (video)

Ξεκινάει την προεργασία ο ΠΑΟΚ

«Όποιος δεν παίξει Α1, πάει Β Εθνική!»

Κατά του ρατσισμού και η ΚΑΕ ΠΑΟΚ (pic)

Ετοιμάζεται νέα λίγκα μπάσκετ στα Βαλκάνια!

Καταλήγει σε προπονητή ο ΠΑΟΚ!

«Δεν έχω μιλήσει με τον ΠΑΟΚ»

«Ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις»

«Όχι» Λεβερκούζεν στα 80 εκ. της Ρεάλ για Χάβερτς

Επίθεση με πέτρες στο πούλμαν της Μπενφίκα!

«Τρελή» πρόταση Τσέλσι για Βέρνερ

«Σφήνα» της Ρεάλ στην Μπαρτσελόνα

Θέμα με Βαλμπουενά στον Ολυμπιακό;

«Η ΑΕΚ έπεσε για να την πάρει ο Μελισσανίδης»

Οριστικό: Θα γίνει το Ξάνθη-Ατρόμητος

Κίνδυνος αφαίρεσης βαθμών για Πανιώνιο

Τα μέλη της Εγκληματικής Οργάνωσης έπιασαν δουλειά!

Ζήτησε πίσω τους 5 βαθμούς η Ξάνθη