Αν ο Σαββίδης ήθελε την NOVA;

Αν ο Σαββίδης ήθελε την NOVA;

 

Ομερτά! Η μόνη λέξη που περιγράφει στο δικό μου μυαλό, όσα συμβαίνουν αναφορικά με την απόκτηση των μετοχών της Forthnet από τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Γράφει ο Κώστας Βασιλόπουλος.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αξιόπιστων και σοβαρών ΜΜΕ που ασχολούνται με οικονομικό και επιχειρηματικό ρεπορτάζ, η Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη, πρότεινε στις τράπεζες να εξαγοράσει τα μετατρέψιμα ομολογιακά τους δάνεια και ένα πακέτο μετοχών της Forthnet, προκειμένου να αποκτήσει μελλοντικά τον μετοχικό της έλεγχο.

 

Είναι άγνωστο αν ο Μαρινάκης ενδιαφέρεται για τις τηλεπικοινωνίες, είναι όμως δεδομένο ότι το ενδιαφέρον του για την Forthnet, έχει σχέση με την εταιρεία των συνδρομητικών τηλεοπτικών καναλιών Nova, που είναι θυγατρική της.

Η προσφορά είναι πολύ χαμηλή – της τάξεως των 45.000.000 ευρώ για δάνεια που υπερβαίνουν τα 300.000.000 ευρώ συν πακέτο μετοχών. Η προσφορά αντιστοιχεί σε κούρεμα της τάξεως του 85% με 90%!

Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Attica Bank προσπαθούν επί τρία χρόνια να πουλήσουν και να διασώσουν Forthnet, στην οποία έχουν δώσει συνολικά περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ και κατέχουν το 36,2% των μετοχών της, μαζί με  μεγάλο πακέτο μετατρέψιμων ομολογιών της.

 

Μέτοχοι της Forthnet (και εμμέσως της Nova) είναι τώρα η Τράπεζα Πειραιώς που κατέχει 13,69%, η Εθνική με 11,01%, η Alpha Bank με 7,69% και η Attika Bank με 3,81%. Οι τράπεζες κατέχουν επιπλέον μετατρέψιμες ομολογίες, οι οποίες τους δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τον απόλυτο έλεγχο (εάν τις μετατρέψουν σε μετοχές).

 

Μεγαλομέτοχος είναι επίσης η Wind με 22,17%, ενώ η Vodafone εμφανίζεται να κατέχει το 4,1%.

 

Η κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Τυνησίας έχει 15,19%, μέσω των θυγατρικών ΤΤΜ και GO. Το ίδιο ποσοστό (15,19%) κατέχει το fund Massar Investments του Άραβα επενδυτή Abdulaziz Al Ghurair.

 

Το deal (εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία) θα αποδειχθεί ιδιαίτερα συμφέρον για τον εφοπλιστή βαρόνο των media και ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού. Αποκτώντας την Forthnet θα προσθέσει στην «αυτοκρατορία» του ένα συνδρομητικό κανάλι με μεγάλα έσοδα, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα άλλα media που ελέγχει και με τις δραστηριότητες του στις sport business και τη βιομηχανία θεάματος.

 

Αυτά, λίγο πολύ είναι γνωστά. Αυτό που δεν έχουμε διαβάσει σχεδόν πουθενά, είναι πως η αποδοχή της πρότασης Μαρινάκη θα διασώσει την Forthnet αλλά θα αποτελέσει ιδιαίτερο «επώδυνο deal» για τις τράπεζες που θα εγγράψουν μεγάλες ζημίες.

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ…


Σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται!