Η αύξηση των δανεισμών

H FIFA προωθεί με μέτρα την μείωση του δανεισμού των παικτών σταδιακά από την σεζόν 2021-22, προκειμένου να αποτρέψει τις ομάδες να… αποθηκεύουν τα ταλέντα τους.

Σίγουρα όμως ο δανεισμός των παικτών είναι μία μακρόχρονη παράδοση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, εκπληρώνοντας διαφορετικές λειτουργίες. Οι σύλλογοι που δανείζουν, βοηθούν τα νέα ταλέντα να αποκτήσουν εμπειρία, διατηρώντας παράλληλα τον πλήρη έλεγχο των δικαιωμάτων τους, ενώ οι ομάδες που δανείζονται παίκτες, μπορούν να γίνουν πιο ισχυρές αγωνιστικά.

Το CIES, διεθνές κέντρο αθλητικών σπουδών, που βρίσκεται στο Νοσατέλ και δημιουργήθηκε σε συνεργασία της FIFA και του Πανεπιστημίου της ελβετικής πόλης, ανέλυσε κι παρουσίασε την εξέλιξη του αριθμού και των χαρακτηριστικών των ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν ως δανεικοί στα τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μεταξύ 2009-10 και 2018-19, διαπιστώνοντας σημαντική αύξηση, κατά 18% καταγράφηκε μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας πενταετίας που αναλύθηκαν: από 2,62 έως 3,09 ανά ομάδα κατά μέσο όσο.

Τη σεζόν 2018-2019, οι δανεικοί ποδοσφαιριστές έπαιξαν έναν αριθμό ρεκόρ λεπτών στα top-5 πρωταθλήματα, 11,5%, ενώ την σεζόν 2009-10 που ξεκίνησε η ανάλυση ήταν στο 9,1%.

Η χρήση των δανεικών παικτών ποικίλλει ευρέως ανάλογα με το πρωτάθλημα. Οι ομάδες της Serie A είναι μακράν εκείνες που έχουν τους περισσότερους δανεικούς παίκτες , κατά μέσο όρο 4,87 ανά σύλλογο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που μελετάται. Οι ομάδες από την ισπανική LaLiga έχουν επίσης την τάση να προσφεύγουν σε δανεικούς (3,85), ενώ οι αντίστοιχοι από τα υπόλοιπα τρία μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα είναι πολύ λιγότεροι: μεταξύ 2009-10 και 2018-19, οι δανεικοί ποδοσφαιριστές έπαιζαν μόνο το 6,3% των λεπτών στη Bundesliga, έναντι 14,5% στην Liga.

Πρόκειται κυρίως για συλλόγους με περιορισμένους οικονομικούς πόρους. Τις περισσότερες φορές, η μεγάλη εξάρτηση από τους δανεικούς δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η μέση ηλικία των παικτών που δανείστηκαν σε ομάδες των πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων έχει αλλάξει λίγο, παρουσιάζοντας μέσο όρο 24,6 χρόνια. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των πρωταθλημάτων. Στο ένα άκρο, οι γερμανικοί σύλλογοι της Bundesliga που παίρνουν κυρίως νέους παίκτες ως δανεικούς (κατά μέσο όρο 23,1 ετών) και από την άλλη, οι ομάδες της αγγλικής Premier League που θέλουν πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές (25,3 ετών).

Ενώ οι σύλλογοι που παίρνουν τους περισσότερους δανεικούς έχουν περιορισμένους πόρους, μεταξύ αυτών που δανείζουν συχνά είναι αρκετές κυρίαρχες ομάδες. Ωστόσο, στην κορυφή της κατάταξης υπάρχει μια σχετικά μέτρια ομάδα, η Ουντινέζε (62 συνολικά). Το γεγονός εξηγείται με το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες της ιταλικής ομάδας ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι ιδιοκτήτες της Γρανάδας, όπου δάνειζαν πολλούς ποδοσφαιριστές.

Η σχέση Ουντινέζε-Γρανάδα είναι μακράν η ισχυρότερη σχετικά με τους δανεικούς (20 το σύνολο) για τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που μελετήθηκε. Μεταξύ άλλων προνομιακών σχέσεων υπάρχουν μερικές ομάδες που συμμετέχουν εκτός των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων. Η Μπενφίκα, για παράδειγμα, έχει δανείσει εννέα παίκτες στη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις πάντως, οι δανεισμοί αποδεικνύονται πραγματική επιτυχία, όπως στις περιπτώσεις του Τιμπό Κουρτουά από την Τσέλσι στην Ατλέτικο Μαδρίτης και του Κέβιν Ντε Μπρίνε από την Τσελσι στην Βέρντερ Βρέμης, έχοντας παίξει το μεγαλύτερο ποσοστό των λεπτών κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάλυσης.


Σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται!