Συμβόλαια που ζεματάνε…

Η FORZA καταγράφει τις «καυτές πατάτες» που έχει ο ΠΑΟΚ στο θέμα των συμβολαίων

Η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο ΠΑΟΚ στις διαπραγματεύσεις της με Βιεϊρίνια, Λέο Μάτος και Μαουρίσιο θα δείξει και την πολιτική που έχει χαράξει για τα επόμενα χρόνια.

Αποτελεί ποδοσφαιρικό αξίωμα, δεν χρειάζεται δηλαδή απόδειξη. Μερικά καλά συμβόλαια δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να σου φέρουν επιτυχίες στο γήπεδο. Είναι σίγουρο όμως ότι μερικά άσχημα συμβόλαια μπορούν να σου τινάξουν μία ολόκληρη ομάδα στον αέρα.

Όχι λόγω Financial Fair Play. Αυτό είναι τελευταίο «φρούτο». Πολύ σημαντικό, καθοριστικό για την βιωσιμότητα κάθε ομάδας, αλλά αυτό που προκαλούν τα άσχημα συμβόλαια είναι κυρίως μία μόνιμη εσωτερική φαγωμάρα. Είναι ένας ιός που μολύνει σταδιακά όλο τον οργανισμό και στο τέλος τον καταστρέφει.

Διότι όλοι οι επαγγελματίες αθλητές αυτού του κόσμου έχουν την ίδια συνήθεια. Να συγκρίνουν τα ποσά που παίρνει ο καθένας σε μία ομάδα και να τα αξιολογούν με βάση την αγωνιστική προσφορά. Το σαράκι της ζήλιας, του φθόνου προσβάλει την ομάδα και σταδιακά το ανοσοποιητικό της σύστημα καταστρέφεται.

Μεγάλο καράβι σημαίνει αυτόματα και μεγάλες φουρτούνες. Μεγάλα συμβόλαια. Μεγάλα «εγώ». Μεγάλες αγωνιστικές αξίες. Μεγάλες προσφορές. Και όπως συμβαίνει πάντα… μεγάλες αποφάσεις.

Ο ΠΑΟΚ έχε μπροστά του τρεις πολύ καυτές πατάτες, αφού τα συμβόλαια των Αντελίνο Βιεϊρίνια, Λέο Μάτος και Μαουρίσιο λήγουν το καλοκαίρι και από τις αποφάσεις που θα πάρει, θα φανεί και η πολιτική, αλλά η στρατηγική που θα χαράξει στο μέλλον.

ΤΟ ΠΕΡΣΙΝΟ ΛΑΘΟΣ

Το ιδανικό, το ιδεατό για κάθε ομάδα είναι τέτοια θέματα να λύνονται από νωρίς και να μην σέρνονται μέσα στην σεζόν, επηρεάζοντας την καθημερινότητα, την ψυχολογία και εντέλει την πορεία ενός συλλόγου.

Ακόμα και στην τέλεια περσινή πρωταθληματική χρονιά, ο ΠΑΟΚ άφησε για πολλούς μήνες να είναι μετέωρες οι υποθέσεις ανανέωσης των συμβολαίων των Βαρέλα, Μπίσεσβαρ, Κρέσπο, Κάνιας και Σάχοφ. Η αλήθεια είναι ότι δεν το πλήρωσε σε αγωνιστικό κομμάτι, αλλά πιθανότατα σε οικονομικό και στρατηγικό.

Η κατάκτηση του νταμπλ κεφαλαιοποιήθηκε από τους πρωταγωνιστές με γενναιόδωρα πολυετή συμβόλαια σε Μπίσεσβαρ και Κρέσπο (παίκτες που έχουν ήδη περάσει το 30ό έτος της ηλικίας τους), ενώ η πίεση του κόσμου για παραμονή υπό οποιεσδήποτε συνθήκες έφερε ένα σούπερ τριετές συμβόλαιο και στον Φερνάντο Βαρέλα. Εκείνη την εποχή, οι νέες πλουσιοπάροχες συμφωνίες έμοιαζαν δίκαιη ανταμοιβή προσφοράς. Σήμερα όμως, μετά από μία προβληματική σεζόν και για τους τρεις (όλοι τους σε πολύ χαμηλότερα στάνταρ απόδοσης, αλλά και κράσης σχετικά με πέρσι), αυτά τα πολύ «βαριά» και δεσμευτικά πολυετή συμβόλαια μοιάζουν εκτός λογικής, ειδικά με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Κι όχι άδικα.

ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Οι τρεις φετινές «καυτές πατάτες» είναι διαφορετικής.. ποικιλίας. Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια είναι μία κατηγορία από μόνος του. Δεν χρειάζονται συστάσεις, ούτε περιττά λόγια. Ο ΠΑΟΚ θα ήθελε να δει τον αρχηγό του να κρεμάει τα παπούτσια του στην Τούμπα και ει δυνατόν να αναλάβει άμεσα κάποιο πόστο εντός του συλλόγου. Η προσφορά του δεν μετριέται μόνο με αγωνιστικά κριτήρια, με γκολ, συμμετοχές, ασίστ. Είναι πολυεπίπεδη, ηγετική, εμβληματική, αρχηγική. Ο Αντρέ τα έβγαλε τα λεφτά του, όμως είναι ήδη 34 και κάτι μηνών. Κι αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί με ψυχρά ποδοσφαιρικά κριτήρια. Ο Λέο Μάτος θα μπορούσε να ανανεώσει αυτόματα το συμβόλαιο του, αν έπιανε τις 30 συμμετοχές φέτος (θεωρητικά προλαβαίνει) όμως κι αυτός σε δύο εβδομάδες γίνεται 34. Ο τρίτος της παρέας (Μαουρίσιο) είναι στα 31, όμως προέρχεται από τον σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο που τον επηρέασε αισθητά. Σε 22 ματς φέτος έχει 0 γκολ / 0 ασίστ και δεν δείχνει να έχει τον ίδιο βαθμό επιδραστικότητας στο παιχνίδι της ομάδας, όπως παλιότερα.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Το σίγουρο είναι ότι προς το παρόν ο ΠΑΟΚ έχει κάνει μόνο ανιχνευτικές κρούσεις, ώστε να πάρει κλίμα. Δεν έχουν υπάρξει αναλυτικές κουβέντες, ούτε διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, ο Δικέφαλος είναι αποφασισμένος να βάλει τους δικούς του όρους στις νέες συμφωνίες -αν αυτές προκύψουν. Σε απλά ελληνικά θα λέγαμε ότι τα πλουσιοπάροχα «κλειστά» πολυετή συμβόλαια σε παίκτες άνω των 30 ανήκουν στο παρελθόν. Πρόθεση του ΠΑΟΚ είναι να προτείνει σπαστές συμφωνίες (1+1, 2+1, 1+1+1) με πολλά μπόνους επίτευξης στόχων, αλλά και όρια συμμετοχών για αυτόματη ανανέωση. Επιδίωξη δηλαδή της ομάδας είναι να δημιουργήσει επιπλέον κίνητρα, ώστε οι παίκτες να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, για να κερδίσουν με την απόδοση τους ένα επιπλέον χρόνο στην ομάδα, που αποδεδειγμένα δεν έχει αδικήσει κανέναν στο οικονομικό κομμάτι και αποτελεί μαγαζί γωνία σε ότι αφορά τις συνθήκες που επικρατούν εντός αυτού και τις οποίες δύσκολα συναντά κανείς αλλού στην Ελλάδα. Το σίγουρο είναι επίσης ότι οι νέες οικονομικές προτάσεις θα είναι εκλογικευμένες και στο πλαίσιο της σημερινής οικονομικής κατάστασης στην χώρα, αλλά και στην ομάδα. Πράγμα που σημαίνει ότι το νούμερο στις ετήσιες απολαβές θα είναι εξαψήφιο (με μία μικρή επιφύλαξη στον Βιεϊρίνια που είναι ιδιάζουσα περίπτωση). Με άλλα λόγια; Ό,τι κι αν γίνει στο μέλλον, θα γίνει με τους όρους του ΠΑΟΚ.

*** 1,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ

εισπράττει ετησίως ο Μαουρίσιο, ο οποίος παρότι μετρά αισίως 22 συμμετοχές φέτος, δεν έχει ούτε γκολ, αλλά ούτε ασίστ.

*** 158 ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΑΤΣ

με την φανέλα του ΠΑΟΚ έχει παίξει ο Λέο Μάτος, ο οποίος έχει αγωνιστεί στο 83,6 των παιχνιδιών του Δικεφάλου από την ημέρα που ήρθε!

ΣΤΟΧ ΚΑΙ ΒΕΡΝΜΠΛΟΥΜ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Τα δύο «αγκάθια» που πονάνε!

Αμφότεροι αποκτήθηκαν για να κάνουν την διαφορά. Αμφότεροι, μεταγραφές αεροδρομίου. Όταν έβαλαν τις υπογραφές τους στα συμβόλαια κανείς δεν δυσανασχέτησε. Όλοι πανηγύριζαν και ήταν φυσιολογικό.

Όταν ο Πόντους Βέρνμπλουμ μετά από ασφυκτικό πρέσινγκ μηνών υπέγραψε στον ΠΑΟΚ κλειστό τριετές συμβόλαιο με απολαβές μαμούθ, κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε, όλοι πίστεψαν ότι η ομάδα είχε βρει το τανκ που χρειαζόταν στην μεσαία γραμμή.

Κι όμως ο Σουηδός που είχε μόλις έναν σοβαρό τραυματισμό στην καριέρα του, βρίσκεται εκτός δράσης από τον Δεκέμβριο του 2018, χωρίς ορατό φως στον ορίζοντα.

Όταν ο Μίροσλαβ Στοχ επέστρεψε στην Τούμπα το περασμένο καλοκαίρι, ήρθε ως MVP του πρωταθλήματος Τσεχίας, με νούμερα που έδειχναν σεζόν καριέρας. Έμοιαζε πιο σοβαρός, πιο ώριμος (οικογενειάρχης πια), πιο έτοιμος, όμως τελικά η επιστροφή του αποδείχθηκε φιάσκο.

Ο Σουηδός έχει συμβόλαιο για έναν ακόμα χρόνο, ο Σλοβάκος για δύο και με δεδομένο ότι δεσμεύουν ένα τεράστιο μέρος του μπατζετ (1,3 το χρόνο ο Βέρνμπλουμ και 1 εκατομμύριο ο Στοχ) θα γίνει προσπάθεια να σπάσουν οι συμφωνίες, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι, αφού αν δεν βρεθούν ομάδες να παραχωρηθούν θα χρειαστούν γερές αποζημιώσεις.

Προς αποχώρηση οδεύει ακόμα ένα βαρύ συμβόλαιο (Καντουρί) κοντά στο εκατομμύριο, με τον ΠΑΟΚ να πηγαίνει για γερό μισθολογικό συμμάζεμα, αλλά με ταυτόχρονη επιβράβευση των αδικημένων μισθολογικά, αναφορικά με την προσφορά τους.

Η κατάρα των εκατομμυριούχων!

ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ Ο ΠΑΟΚ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΣΕ ΠΑΙΚΤΕΣ, ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ

Ο ΠΑΟΚ πάντα ήταν γαλαντόμος στα συμβόλαια σε παίκτες. Ειδικά, τα μεγάλα ονόματα έφαγαν με χρυσά κουτάλια από τον Δικέφαλο, δημιουργώντας όμως μία περίεργη παράδοση. Κάθε φορά που ο Ιβάν Σαββίδης επέλεγε να δώσει ετήσιο μισθό πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ σε παίκτη, πάντα κάτι περίεργο γινόταν και η ανταποδοτικότητα δεν ήταν αυτή που θα περίμενε.

Ποιον να θυμηθεί κανείς; Τον Νομπόα; Τον Ρικάρντο Κόστα; Τον Μπερμπάτοφ;

Ακόμα και στην πιο σύγχρονη (και πετυχημένη αγωνιστικά) περίοδο τα παραδείγματα είναι ουκ ολίγα. Ο Εβγέν Χατσερίντι πέρασε και δεν ακούμπησε. Ο Πόντους Βέρνμπλουμ είναι ανενεργός εδώ και 16 μήνες. Πάνω στα καλύτερα τους Βιεϊρίνια και Μαουρίσιο υπέστησαν ρήξεις χιαστών. Ο Στοχ εντελώς αόρατος. Ο Καντουρί που αγγίζει (αλλά δεν φτάνει αυτό το νούμερο) πιο εύθραυστος κι από πορσελάνη. Με το που έκανε συμβόλαιο άνω του ενός εκατομμυρίου, ο Φερνάντο Βαρέλα έκανε την χειρότερη και την πιο γεμάτη σε τραυματισμούς σεζόν του στον ΠΑΟΚ! Ο μοναδικός που αποτέλεσε εξαίρεση και δεν επηρεάστηκε από αυτή την περίεργη παράδοση ήταν ο Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς, που δεν χαμπάριαζε τίποτα. Άντε, μετά να μην είσαι προληπτικός και να ξαναδώσεις τέτοιο συμβόλαιο σε παίκτη. Ο ΠΑΟΚ κάηκε στον χυλό και είναι υποχρεωμένος να φυσάει και το… γιαούρτι!

Πηγή: FORZA

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Live: Κράσνονταρ-ΠΑΟΚ

Με κορυφή τον Τζόλη ο ΠΑΟΚ

Στο Krasnodar Stadium ο ΠΑΟΚ (videos)

«Σήμερα ντυνόμαστε… old school»

Επέστρεψε με απουσίες ο ΠΑΟΚ

To πρώτο βραβείο του Ζίβκοβιτς

Ο ΠΑΟΚ και τα Play Off

«Ο λόγος που πήγα στη Μίντλεσμπρο»

Έτσι παίζει η Κράσνονταρ

«Δε δόθηκε πέναλτι στον Βόλο»

Η άποψη Μέσι για Ουαγκέ

Δολοφόνησαν διαιτητή στην Ιταλία

Κράσνονταρ, μια ομάδα ετών 12

Οι αριθμοί του Κράσνονταρ-ΠΑΟΚ

Μυρίζει έντονα Ελλάδα

Αντίο Τσόλακ στην… πρώην

Το ταξίδι στο Κράσνονταρ (video)

Γράφουν ονόματα στην χρυσή Βίβλο του ΠΑΟΚ

Κάνει «ντεμπούτο» η δεύτερη! (pic)

«Θα είχε 5.000 ΠΑΟΚτσήδες στο Κράσνονταρ»

«Μπορούμε να τα καταφέρουμε»

Αντίο στον Λημνιό με… στιγμές (video)

Με την ευχή της Μπαρτσελόνα (pic)

Στο όριο Μιχαηλίδης- Πέλκας!

Ξανά στην Ιτιχάντ ο Πρίγιοβιτς

Έπος: Σύνθημα του ΠΑΟΚ με βιολί (video)

«Ετοιμαστείτε για τον… Τσόκιγκολ»

Μήνυμα Ουαγκέ στα ελληνικά! (pic)

Ήρθαν προτάσεις για Ζαμπά!

Επίσημο: Στον ΠΑΟΚ και ο Τσόλακ! (video)

Το… απρόοπτο με Ουαγκέ

Αυτό είναι το deal ΠΑΟΚ-Ριέκα-Τσόλακ

Ήρθαν προτάσεις για Ζαμπά!

Εκτός Ευρώπης ο Ζαμπά

Χωρίς Τσόλακ-Ουαγκέ στη Ρωσία

Η συμφωνία με Μπαρτσελόνα για Ουαγκέ

Έκλεισε ο Τσόλακ!

Ζεσούς και Βάιγκλ «πλακώθηκαν» πριν τον ΠΑΟΚ!

Η ιδιωτική πτήση του Τσόλακ και ο χρόνος

Η εκτίμηση Σαββίδη σε Ρέμπε (pic)

Ενήμερος για ΠΑΟΚ ο Τσόλακ

Πρόβλημα με το αεροπλάνο

Έφτασε ο Τσόλακ! (pics+vid)

«Στο νέο μας σπίτι» (pic)

Δηλώθηκαν στη λίστα Τσόλακ-Ουαγκέ

Κεραυνοί Τσιστιακόφ για ΟΣΦΠ

Στη Θεσσαλονίκη ο Ουαγκέ (pics+videos)

Η Μπεσίκτας, ο ΠΑΟΚ και ο Ουαγκέ

Παντρεύεται ο Νινούα! (pic)

Ιατρικά, υπογραφές και… λίστα

Ένας… μπομπέρ για τον ΠΑΟΚ (video)

Ξεκίνησε για Θεσσαλονίκη ο Τσόλακ

Όσα (δεν) ξέρετε για τον Ουαγκέ

Το… CV του Ουαγκέ (videos)

Ημέρα Ουαγκέ στον ΠΑΟΚ!

Σαρώνει και στην Ευρώπη ο Τζόλης

Δίπλα στον ΠΑΟΚ ο Σαββίδης!

Βρήκαν τον αντί- Τσόλακ

Αναχώρησε για Koλωνία ο Λημνιός!

Η… σκούπα του Κούμαν και ο Ουαγκέ

Live: Κράσνονταρ-ΠΑΟΚ

Με κορυφή τον Τζόλη ο ΠΑΟΚ

Στο Krasnodar Stadium ο ΠΑΟΚ (videos)

«Σήμερα ντυνόμαστε… old school»

To πρώτο βραβείο του Ζίβκοβιτς

Ο ΠΑΟΚ και τα Play Off

Η άποψη Μέσι για Ουαγκέ

Επέστρεψε με απουσίες ο ΠΑΟΚ

Χωρίς Λοβ ο ΠΑΟΚ

Το συγκλονιστικό μήνυμα του Γιαννάκη! (pic)

Ήττα συμπερασμάτων για τον ΠΑΟΚ

Τα… καλύτερα του Προμηθέας-ΠΑΟΚ (video)

Μέξας: «Έχουμε ακόμα δρόμο»

Έπεσε… μαχόμενος στην Πάτρα

Δολοφόνησαν διαιτητή στην Ιταλία

Με κόσμο ή χωρίς οι όμιλοι του Champions League;

Άκπομ: «Ανανεώθηκα στον ΠΑΟΚ»

Η Λίβερπουλ… σάρωσε την Τσέλσι

Έτσι παίζει η Κράσνονταρ

Κράσνονταρ, μια ομάδα ετών 12

Μυρίζει έντονα Ελλάδα

Κατρακύλα για τον Πανιώνιο

Το… «Κολοσσαίο» σου κόβει την ανάσα!

Το εντυπωσιακό γήπεδο της Κράσνονταρ (pics)