«Η πόλη που εφευρίσκει συνεχώς τον εαυτό της»

Ο ΠΑΟΚ παρουσιάζει το Αϊντχόφεν

Μέσα σε λιγότερα από 200 χρόνια, το χωριό των 170 σπιτιών, μετατράπηκε σε μια ξεχωριστή φουτουριστική πόλη, κέντρο της τεχνολογίας της Ολλανδίας, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενεργειακή πολιτική και την αισθητική. Το Αϊντχόβεν είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μόλις 30χλμ από τα σύνορα με το Βέλγιο και αριθμεί 220.000 κατοίκους.

To Αϊντχόβεν οφείλει την ύπαρξή του στην οικογένεια Philips, η οποία εκεί που άλλοτε ήταν ένα μικροσκοπικό χωριό, επέλεξε να ιδρύσει την εταιρεία Philips & Co.

Το 1891 τα αδέρφια Gerard και Anton Philips ίδρυσαν ένα μικρό εργοστάσιο που έφτιαχνε λάμπες και αναπτύχτηκε τόσο πολύ ώστε να είναι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες ηλεκτρονικών παγκοσμίως. Η πόλη είναι επίσης παγκοσμίως γνωστή για την βιομηχανία παραγωγής αυτοκινήτων D.A.F., αλλά φυσικά και για την ποδοσφαιρική της ομάδα.

Για τον μυημένο ταξιδιώτη, ωστόσο, αυτή η πόλη του ολλανδικού νότου, τόσο διαφορετική από τις άλλες, είναι πολλά περισσότερα.

Design υψηλού επιπέδου στην πιο hi-tech πόλη της Ευρώπης, πλήθος πολιτιστικών χώρων και ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ποδήλατα, συνυπάρχουν αρμονικά με ιστορικά κτίρια, μουσεία, πάρκα, πλατείες κι αγορές που σφύζουν από ζωή μέρα και νύχτα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Αϊντχόφεν διαθέτει 140 καταγεγραμμένα διατηρητέα μνημεία και ότι σε κάθε κατοικία, αντιστοιχούν περίπου 100 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου! Παράταιρο για την πόλη που αποτελεί τον πυλώνα της τεχνολογικής και βιομηχανικής παραγωγής της Ολλανδίας;

Κάθε άλλο. Είναι τόσο αρμονική η συνύπαρξη σε κάθε επίπεδο, που δικαίως το Αϊντχόβεν χαρακτηρίζεται ως η πιο «ακομπλεξάριστη» πόλη εργατών, επιστημόνων και καλλιτεχνών, καταγράφοντας ταυτόχρονα ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μειονοτήτων της Ολλανδίας, καθώς ένας στους τρεις κατοίκους είναι μη Ολλανδός.

Μουσείο Φαν Άμπε (Ηet Van Abbemuseum)

Σπουδαίο μουσείο μοντέρνας τέχνης, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, έργα των Πικάσο, Καντίνσκι, Σαγκάλ και Μοντριάνι. Ιδρύθηκε το 1936 και μία από τις ιδιαιτερότητές του είναι ότι σου δίνει τη δυνατότητα, να δεις, να αγγίξεις, αλλά και να μυρίσεις τα εκθέματά του.

Η Αγία Αικατερίνη

Ρωμαιοκαθολική εκκλησία νεογοτθικού ρυθμού, που κατασκευάστηκε μεταξύ 1861 και 1867 σε σχέδια του περίφημου αρχιτέκτονα Pierre Cuypers. Τη χαρακτηρίζουν οι δύο μεγάλοι πύργοι της εισόδου, με ύψος 73 μέτρα ο καθένας, που φέρουν τα ονόματα Δαυίδ και Μαρία. Διαθέτει εντυπωσιακό καριγιόν (μουσικό όργανο, το οποίο αποτελείται από 23 τουλάχιστον καμπάνες) από το 1966, δωρεά του προσωπικού της Philips και ένα από τα μεγαλύτερα εκκλησιαστικά όργανα της Ολλανδίας, με 5723 αυλούς!

Πάρκα

Παρότι πόλη του design και της τεχνολογίας, το Αϊντχόβεν προσφέρει στους κατοίκους και στους επισκέπτες της πολλά πάρκα και δημόσιους κήπους. Είναι η πιο πράσινη πόλη από τις πέντε πρώτες σε πληθυσμό πόλεις της Ολλανδίας. Είναι εντυπωσιακό ότι περίπου το 1/3 του ανοικτού χώρου του Αϊντχόφεν είναι «πράσινο» και, στην κάθε κατοικία, αντιστοιχούν περίπου 100 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου! Στα σπουδαιότερα μεγάλα πάρκα περιλαμβάνονται το Δημοτικό Πάρκο ( Het Stadswandelpark), το Φίλιπς φαν Λένεπ (Het Philips van Lenneppark), το Φίλιπς ντε Γιον (Het Philips de Jongh Wandelpark), το Ερρίκος Ντυνάν (Het Henri Dunantpark) και τα πάρκα Χένεπερ (De Genneper Parken).

Το μονοπάτι του Van Gogh

Ένα μονοπάτι ποδηλασίας μήκους 600 μέτρων, που θυμίζει την Εναστρη Νύχτα, διασχίζει τον τόπο όπου έζησε ο Vincent van Gogh από το 1883 έως το 1885 και έχει ένα μοναδικό σχέδιο που αποτελείται από χιλιάδες αφρώδεις πέτρες και κομμάτια Led, που συγκεντρώνουν την ηλιακή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ φωσφορίζουν. Είναι σχεδιασμένο από τον Daan Roosegaarde και άνοιξε το 2014.

Μουσείο Philips

Το μουσείο Philips κατασκευάστηκε από την βασίλισσα Βεατρίκη στο σημείο που το 1891 ο Gerard Philips κατασκεύασε τον πρώτο λαμπτήρα πυρακτώσεως.

Den Bosch

Πλακόστρωτα δρομάκια, ιστορικά κτίρια, μουσεία, αλλά κι ένας ξεχωριστός καθεδρικός ναός, μια μικρή παραμυθένια και γοητευτική πόλη, πιστή στο ολλανδικό μοτίβο, είναι το Den Bosch. Μόλις 20 λεπτά με το τρένο από το Αϊντχόβεν! Αξίζει οπωσδήποτε μια βόλτα.

*Η λέξη Eindhoven αποτελείται από τα συνθετικά Eind που σημαίνει τέλος, τέρμα και Hoeve ή Hove που σημαίνει φάρμα, αγρόκτημα.

Το high tech στολίδι του Αϊντχόβεν

Ομορφο, μοντέρνο και λειτουργικό, φτιαγμένο ώστε σχεδόν ν’ αγγίζει ο θεατής τον ποδοσφαιριστή, με 35.000 καθίσματα, που και καλύπτονται και θερμαίνονται, το Philips Stadion θεωρείται δικαίως ως ένα από τα πιο όμορφα στάδια της Ευρώπης. Το γήπεδο της PSV Αϊντχόβεν βρίσκεται στο κέντρο του Αϊντχόβεν, ακριβώς στο ίδιο σημείο όπου βρισκόταν το αθλητικό πάρκο όταν ιδρύθηκε το Philips Sport Vereniging το 1913.

Το γήπεδο εγκαινιάστηκε το 1913 και η χωρητικότητά του έφτανε τις 300 θέσεις. Μέχρι το 1941 οι θέσεις είχαν εκτοξευτεί στις 18.000. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι Γερμανοί Ναζί κατάσχεσαν το γήπεδο και το 1944 όταν έφυγαν από την πόλη, κατέστρεψαν το στάδιο. Επιδιορθώθηκε γρήγορα και το 1958 η χωρητικότητά του έφτανε στα 22.000 άτομα.

Υπήρχαν σχέδια για την αύξηση των θέσεων σε 45.000, αλλά όταν η Ολλανδία έχασε στην ψηφοφορία για τη διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ του 2018, ακυρώθηκαν. Το 2009 μάλιστα, το γήπεδο λίγο έλειψε να καταστραφεί ολοσχερώς από φωτιά. Σήμερα αριθμεί 35.000 θέσεις.Το Philips Stadion βαθμολογείται με 4 αστέρια από την UEFA.

Φιλοξενεί αγώνες της Εθνικής Ολλανδίας, το 2006 διεξήχθη εκεί ο τελικός του UEFA Cup (Σεβίλλη – Μίντλεσμπρο 4-0) και το 2000 φιλοξένησε τρεις αγώνες του Euro (Πορτογαλία-Αγγλία 3-2, Σουηδία – Τουρκία 0-0 και Ιταλία- Σουηδία 2-1).

Το «χωριό της Philips»

Το 1910, η εταιρία Philips έχτιζε νέα σπίτια για να εξυπηρετήσει την αυξανόμενη ανάγκη για τη στέγαση των εργαζομένων της. Η περιοχή ονομαζόταν το «χωριό της Philips» και χτίστηκε σε κοντινή απόσταση από τα εργοστάσια της, που βρισκόταν στα περίχωρα του Αϊντχόβεν. Έτσι δημιουργήθηκαν και οι πρώτοι χώροι αναψυχής και αθλητισμού, μαζί με το γήπεδο Φίλιπς.

Η εταιρία ίδρυσε και μια ομάδα ποδοσφαίρου για τους υπαλλήλους της, που ονομάστηκε Philips Elftal. Ο πρώτος αγώνας της μάλιστα αποτελεί την πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του γηπέδου, το 1911. Η Philips Elftal συνέχισε να παίζει στο γήπεδο για δύο σεζόν και το 1913 την διαδέχθηκε η PSV Αϊντχόβεν.

Eύκολη πρόσβαση

Το στάδιο είναι προσβάσιμο σε 20 λεπτά με τα πόδια από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Αϊντχόβεν και 10 λεπτά με τα πόδια από το σιδηροδρομικό σταθμό Eindhoven Strijp-S. Με το λεωφορείο 401 μπορεί να μεταβεί κανείς απευθείας από το αεροδρόμιο του Αϊντχόβεν στο γήπεδο.

Σε περίπτωση μεγάλων ποδοσφαιρικών αγώνων ή άλλων εκδηλώσεων, το γήπεδο διαθέτει τη δική του σιδηροδρομική πλατφόρμα, τον σιδηροδρομικό σταθμό Eindhoven Stadion. Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη μόνο μέσω μιας γέφυρας πεζών που συνδέεται απευθείας με το στάδιο!

Business χρήσεις

Το Philips Stadium διατίθενται για κάθε είδους συνέδριο, εκδήλωση, αλλά και συναυλίες. Πολλές εταιρείες έχουν επιλέξει το γήπεδο ως το ιδανικό σκηνικό για τα γραφεία ή τα καταστήματά τους. Διαθέτει τέσσερις Business Suites, 46 Business Rooms και 1186 Business Seats για επιχειρηματικές σχέσεις. Ακόμα στους χώρους του λειτουργεί μουσείο, μπουτίκ, εστιατόρια, καφέ.

πηγή: paokfc.gr

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

ΚΑΕ ΠΑΟΚ: «Ευλογία η οικογένεια Σαββίδη»

Την είπε στον Κλάτενμπεργκ ο Κλοπ!

Στην Κροατία οι παλαιστές του ΠΑΟΚ

Τρομερή κίνηση από Σαββίδη για την ΚΑΕ

Kάναντι: «Περήφανος για τον Γιαννούλη»

Προς επαναπατρισμό ο Κροβίνοβιτς;

Ώρα επιστροφής για Ζαμπά

Η μεταγραφή που έγραψε ιστορία

Ανανέωσε πριν φύγει ο Γιαννούλης

Παραμένει κάτοικος Κρήτης ο Νέιρα

«Δυσκολεύει το όνειρο με Ρέι»

Παραμένει… Άγγλος ο Βλάνταν Ίβιτς;

Χατζηπαρασίδου: «Εκεί κρίθηκε το παιχνίδι»

ΑΕΚ: Πρόβλημα με Ανσαριφάρντ ενόψει ΠΑΟΚ

H… παρακαταθήκη του Γιαννούλη

Πελεκίδης: «Τίποτα δεν έχει κριθεί!»

Επιμένει… «ερυθρόλευκα» ο Άρης

Η τρομερή ποδιά του Κωνσταντέλια (video)

Κοριτσάρες για πρόκριση!

Ράκος ο Πασχαλάκης

Σαββίδης: «Αυτό είναι το deal για Γιαννούλη»

Φεύγει ο Γιαννούλης μετά την Κρήτη!

«Ζεστό» ενδιαφέρον για Τσόλακ

Είπε το αντίο ο Γιαννούλης (pics)

(Δεν) είσαι το λάθος μου το τελευταίο

Η απόδοση των παικτών

Συμφωνία Εσίτι με Γκεζτέπε

Τσεκάρει Φεράρι ο ΠΑΟΚ!

Φεύγει άμεσα ο Γιαννούλης!

«Περίπλοκη η κατάσταση με τον Ρέι»

Εμπόδια για Εσίτι

Η Νόριτς δυνατά για Γιαννούλη!

Σφιντέρσκι ο… επόμενος

«Σκασμένος» ο Γκαρσία (pics)

Χατζόπουλος: «Η ΚΑΕ και ο Ιβάν»

Ανανέωσε πριν φύγει ο Γιαννούλης

Μήνυμα… συσπείρωσης από Ουάρντα

Ο Ίνγκασον τους έχει ξανακαρφώσει έτσι (video)

«Ο Βορράς χαλάει το έργο» (pics)

«Κόλπα» από άλλες εποχές

Χατζόπουλος: «Τα χρέη που βρήκαμε στον ΠΑΟΚ»

Ώρα επιστροφής για Ζαμπά

Γκαρσία: «Εμείς οι ίδιοι φταίμε»

«Αφεντικό» στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ

Σαμπάνιες για μια ισοπαλία

Παραμένει εκτός ο Ντούγκλας

«Σφίγγα» ο Φάρκε για Γιαννούλη

Kάναντι: «Περήφανος για τον Γιαννούλη»

Ώρα επιστροφής για Ζαμπά

Ανανέωσε πριν φύγει ο Γιαννούλης

«Δυσκολεύει το όνειρο με Ρέι»

H… παρακαταθήκη του Γιαννούλη

Η τρομερή ποδιά του Κωνσταντέλια (video)

«Σφίγγα» ο Φάρκε για Γιαννούλη

ΚΑΕ ΠΑΟΚ: «Ευλογία η οικογένεια Σαββίδη»

Τρομερή κίνηση από Σαββίδη για την ΚΑΕ

Tο γεμάτο πρόγραμμα του ΠΑΟΚ

Ορίστηκε το Ηρακλής-ΠΑΟΚ!

Χατζόπουλος: «Η ΚΑΕ και ο Ιβάν»

Χατζόπουλος: «Τα χρέη που βρήκαμε στον ΠΑΟΚ»

Tα είπαν ΚΑΕ-οπαδοί για την ΑΜΚ

Την είπε στον Κλάτενμπεργκ ο Κλοπ!

Η μεταγραφή που έγραψε ιστορία

Σταμάτησε το ποδόσφαιρο ο Ρούνεϊ!

Δύσκολα τα πράγματα για το Euro

Παραμένει κάτοικος Κρήτης ο Νέιρα

ΑΕΚ: Πρόβλημα με Ανσαριφάρντ ενόψει ΠΑΟΚ

Επιμένει… «ερυθρόλευκα» ο Άρης

Τρεις αγωνιστικές σε Κούγια-Παπαΐωάννου!

«Χρυσάφι» από Πατούλη για τα rapid tests του Καρυπίδη

Μήνυση στον Ευαγγέλου θα κάνει ο Παπαϊωάννου!