«Μπορεί και 40.000 θέσεις στη Νέα Τούμπα»

Όσα είπε ο αρχιτέκτονας, Τάκης Δούμας

Ο επικεφαλής της ομάδας εργασιών που τρέχει το πρότζεκτ της «Νέας Τούμπας», Τάκης Δούμας, μίλησε σε  εφημερίδα της Β. Ελλάδος  για το πλάνο και τα χρονοδιαγράμματα του νέου γηπέδου.

Αναλυτικά τα όσα είπε: 

– Με απλά λόγια σε τι φάση βρίσκεται σήμερα το πρότζεκτ της «Νέας Τούμπας»;

«Οι διαδικασίες τρέχουν και βρίσκονται εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος που είχαμε θέσει όταν ξεκινήσαμε τις διαδικασίες της συγκέντρωσης όλων των απαραίτητων εγγράφων και αποφάσεων που χρειάζονταν ώστε να συμπεριληφθούν στον φάκελο που θα κατατεθεί στο ΣτΕ για να λάβουμε το Προεδρικό Διάταγμα. Τη δεδομένη χρονική στιγμή στον Δήμο Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει η ανάρτηση σχεδίου της τροποποίησης ρυμοτομίας για το σύνολο της περιοχής που θα γίνει το νέο γήπεδο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου εικοσαημέρου. Θεωρούμε πως μέχρι τις 15 Μαΐου θα περάσει από το δημοτικό συμβούλιο για να γνωμοδοτήσει σε τυχόν ενστάσεις που θα προκύψουν, αν και πιστεύουμε πως δεν θα υπάρξουν τέτοιες».

– Και έπειτα ποια είναι τα επόμενα βήματα;

«Μετά την παραπάνω διαδικασία, το σύνολο του φακέλου θα γυρίσει και πάλι στην Αθήνα για να βγει η σχετική Υπουργική απόφαση και έπειτα ο φάκελος θα πάει στο ΣτΕ εκεί όπου είναι και το καθοριστικό βήμα για να υπάρξει η σχετική γνωμοδότηση που θα ανάψει το «πράσινο φως» για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Αυτό είναι και το πλέον μεγάλο βήμα για να ανοίξει ο δρόμος για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες χτισίματος του νέου γηπέδου».

– Χρονολογικά πότε βλέπετε να έχει ο ΠΑΟΚ στα χέρια του το Προεδρικό Διάταγμα;

«Πιστεύουμε σε ένα εξάμηνο από σήμερα. Δηλαδή, περί τα τέλη Οκτώβρη, αρχές Νοέμβρη ή σε κάθε περίπτωση μέσα στο 2021 θεωρούμε πως θα έχει δημοσιευθεί το Προεδρικό Διάταγμα. Γενικώς θέλω να προσθέσω πως βρισκόμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα που είχαμε θέσει εξ’ αρχής. Γραφειοκρατία σαφώς και υπάρχει, όμως την ξεπερνάμε και μπορώ να πω πως οι διαδικασίες και οι χρόνοι που κινείται η ιστορία είναι αρκετά γρήγορες. Εξάλλου μη ξεχνάμε πως το θέμα είναι μείζονος σημασίας και για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για την Κυβέρνηση που θέλει να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο που θα αλλάξει ριζικά και θα αναβαθμίσει την πόλη συνολικά».

– Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για τον ΠΑΟΚ;

«Το Προεδρικό Διάταγμα έχει ισχύ πέντε ετών. Όπερ σημαίνει πως εντός της πενταετίας από την ημέρα έκδοσης της απόφασης ο ΠΑΟΚ έχει δικαίωμα να προχωρήσει στο γκρέμισμα του υπάρχοντος γηπέδου και φυσικά της ανέγερσης του καινούργιου. Βέβαια, πρόθεση και εκτίμησή μου είναι πως οι διαδικασίες που αφορούν τις αρχιτεκτονικές μελέτες θα τρέξουν πολύ πιο γρήγορα, όμως όλα αυτά είναι θέματα που έχουν να κάνουν ασφαλώς και μόνο με τον επενδυτή».

– Τη δεδομένη χρονική στιγμή μπορούμε να μιλήσουμε για το πλάνο χωρητικότητας του νέου γηπέδου, αλλά και το τι θα περιλαμβάνει αυτό;

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως στόχος και επιδίωξη είναι το νέο γήπεδο να είναι από τα πιο πολυτελή της Ευρώπης, γι’ αυτό και θα είναι 4ης κατηγορίας, βάσει των προδιαγραφών που θέτει η UEFA. Αυτό σημαίνει βέβαια μεγαλύτερο κόστος, άρα και περισσότερα πράγματα που έχουν να κάνουν με χώρους γύρω και μέσα σε αυτό. Το πλάνο χωρητικότητας δεν είναι σαφές ακόμα, θεωρώ όμως πως θα είναι ένα γήπεδο μίνιμουμ 32.000-35.000 θέσεων και αν θέλετε την άποψή μου νομίζω πως ακόμα και ο στόχος των 40.000 θέσεων είναι ορατός. Με τη νομοθεσία του 2016 το γήπεδο θα μπορεί να έχει εστιατόρια, χώρους αναψυχής, πάρκινγκ, μουσείο και τα οφέλη δεν θα είναι μόνο για τον ΠΑΟΚ, αλλά για το σύνολο της περιοχής η οποία θα αναβαθμιστεί σε όλα τα επίπεδα. Νομίζω πως με γνώμονα αυτό θα πρέπει να επισπεύσουν και την επέκταση της γραμμής του μετρό, από το Παπάφη, όπου θα εξυπηρετεί τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, στην Τούμπα. Κάτι που μπορεί να μοιάζει μακρινό, αλλά πρέπει να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί από τώρα».

– Υπάρχει κάτι που μπορεί να φρενάρει τις διαδικασίες;

«Δεν μπορώ να φανταστώ ή να σκεφτώ κάτι που θα βάλει «φρένο» στον ΠΑΟΚ. Πόσο μάλλον, όταν έχει στα χέρια του το Προεδρικό Διάταγμα. Αν έβαζα έναν αστερίσκο, θα το έκανα μόνο για το αν θα υπάρξουν αρχαιολογικά ευρήματα, όμως κάτι τέτοιο δεν προκύπτει αυτή τη στιγμή από πουθενά. Ίσως αφήσω ένα μικρό ποσοστό να υπάρξουν κάποιες περιπτώσεις που ενδεχομένως καθυστερήσουν λίγο το έργο, αλλά να το αποτρέψουν το αποκλείω. Εξάλλου, στο μεσοδιάστημα αυτό ο ΠΑΟΚ έκανε αρχαιολογικές έρευνες σε επίπεδο επιφάνειας που δίνουν τη σιγουριά πως δεν υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που θα σταματήσουν το έργο και όλα θα κυλήσουν ομαλά».

– Άρα κ. Δούμα, αν όλα πάνε βάσει χρονοδιαγραμμάτων ενδεχομένως ο ΠΑΟΚ από τη νέα χρονιά αναγκαστεί να μετακομίσει στο Καυτανζόγλειο, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα στην Τούμπα;

«Σαφώς και μπορεί να αλλάξει έδρα και να μετακομίσει στο Καυτανζόγλειο, αλλά αυτό είναι θέμα καθαρά του ΠΑΟΚ το πως θα πράξει. Δεν πιστεύω ότι εν μέσω χρονιάς θα φύγει από ένα γήπεδο. Παρόλα αυτά εάν πάρει τις άδειες για τη Νέα Τούμπα, τότε θα πρέπει να μετακομίσει σε άλλο γήπεδο, για να μπορεί να γκρεμίσει το σημερινό του για να φτιάξει καινούργιο».

– Οπότε πότε βλέπετε το έργο γήπεδο Νέας Τούμπας να έχει ολοκληρωθεί;

«Πιθανολογώ ότι εάν όλα κυλήσουν με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει και δεν υπάρξουν απρόοπτα όπως κάλλιστα μπορεί να συμβεί σε τόσο μεγάλα έργα, το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ θα είναι έτοιμο μέχρι το 2026, δηλαδή στον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου».

 

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Πανέτοιμος για την Β ομάδα ο ΠΑΟΚ!

«Έτοιμοι για το παιχνίδι της χρονιάς»

«Πέρασε» του ΠΑΟΚ στη Λίγκα!

Σνάουτσνερ: «Το πλάνο μας για τη νέα σεζόν!»

Έτοιμος για το season finale!

Πρώτος και (οριστικά) αήττητος ο ΠΑΟΚ!

Η ημέρα του Ρούμογλου (pic)

Ασπρόμαυρες καλημέρες από το «αλάνι» (pic)

Με νίκη θα είναι μόνος πρώτος ο ΠΑΟΚ!

«Καθαρός» ο Αστέρας ενόψει ΠΑΟΚ

Οι… καινούργιοι τιμώρησαν τον Αστέρα

Τι έβαλες ρε Τόρες; (video)

Το ασπρόμαυρο τρένο περνάει από την Καρδίτσα

Ξέρανε τον Παναθηναϊκό με «κεραυνό» Χαρίση

21-21-22-24-20-24-19-18-24

«Έπνιξαν» πέναλτι για τον ΠΑΟΚ VAR-Φωτιάς (videos)

ΠΑΟΚ Β’ στη Super League 2;

Διώχνουν… κακήν-κακώς τον Άκπομ

Tα 7+2 ανοιχτά μέτωπα και η πίεση χρόνου

Το νέο look του Γκαρσία και τα δοκάρια (video)

Πήρε θέση ο Σαββίδης

Οριστικά 2ος ο ΠΑΟΚ!

Ο ΠΑΟΚ σταθεροποιεί τον Μπάμπα στην εθνική

Αυτό που δεν είδαν Φωτιάς-VAR (video)

H διαχείριση του Ίνγκασον

Η απόδοση των παικτών

Αν. Ζίβκοβιτς ο «βασιλιάς» των Play Off

Η ευκαιρία στον Κωνσταντέλια

Γκολάρα Κωνσταντέλια στην προπόνηση (video)

Τέσσερις… μνηστήρες για τον Άκπομ

Γκαρσία: «Αυτό είναι το πλάνο για τον τελικό»

Μπλέκουν Τζόλη με… Ρέμπε!

Ματσάρα με θρίαμβο της Λίβερπουλ (videos)

Προσέχει για να έχει ο Γκαρσία

Live: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

«Επιστρέφει τον Σεπτέμβριο ο Ουαγκέ» (video)

Η αλλαγή και το… όνειρο του Λεβέκ

Κάρσον στην Premier League 10 χρόνια μετά

Ανοίγει ο δρόμος για Σφιντέρσκι!

Οι αριθμοί της τριάδας

Απαγόρευση εισόδου σε Καρυπίδη!

Πανέτοιμος για την Β ομάδα ο ΠΑΟΚ!

Σνάουτσνερ: «Το πλάνο μας για τη νέα σεζόν!»

Έτοιμος για το season finale!

Ασπρόμαυρες καλημέρες από το «αλάνι» (pic)

Οι… καινούργιοι τιμώρησαν τον Αστέρα

Ξέρανε τον Παναθηναϊκό με «κεραυνό» Χαρίση

Στην τελική ευθεία για την αυλαία

«Έτοιμοι για το παιχνίδι της χρονιάς»

Η ημέρα του Ρούμογλου (pic)

ΠΑΟΚ σημαίνει πάθος! (video)

H τρίποντη «βόμβα» του Τέρνερ (video)

«Χάλκινος» ο ΠΑΟΚ

Αλλαγή ημέρας στο ΑΕΚ-ΠΑΟΚ!

Πολυτιμότερος ο Κακλαμανάκης! (pic-video)

Σάλος στη Βραζιλία με κατηγορίες κατά του Νεϊμάρ

Κόλπο γκρόσο με Τσαλχάνογλου η Γιουβέντους

Τι έβαλες ρε Τόρες; (video)

Κάρσον στην Premier League 10 χρόνια μετά

«Καθαρός» ο Αστέρας ενόψει ΠΑΟΚ

Tέλος εποχής για Ούμπιδες

«Τελείωσε» οκτώ ποδοσφαιριστές η ΑΕΛ

«Χτύπησε» ξανά τον ΠΑΣ ο κορονοϊός

Απαγόρευση εισόδου σε Καρυπίδη!

Θέλει να προλάβει τον τελικό ο Παπασταθόπουλος